Met 2.000 pk van korrel tot kuil VarkensFoto

‘Met 2.000 pk van korrel tot kuil’

Smits in het Brabantse Wanroij dorste voor het eerst sinds jaren mais om als CCM in te kuilen. Twee combines voeren de hamermolen.

De opbrengstmeting op de combine geeft waardes aan tussen de 17 en 20 ton per hectare. Dat is bovengemiddeld. Opbrengsten zijn dit jaar sowieso wel goed, maar volgens de loonwerker zitten de meeste percelen ergens tussen de 12 tot 17 ton.

Loonwerker Jan Nas springt bij met een combine van zijn eigen dorscombinatie Schmitz-Nas-Simons, die zich vooral richt op granen. Dit jaar meer spelt en koolzaad, iets minder gerst , zegt Nas. Bij grote klanten assisteert hij collega Jan van Gelder en vice versa. Efficiënt, want door met twee combines te dorsen is de capaciteit van de hamermolen beter te benutten en hebben klanten hun kuil sneller dicht. Ook is het natuurlijk mooi werken. Zet er maar boven: met 2.000 pk van korrel tot kuil , oppert Nas lachend. Hij herinnert zich nog eind jaren '90 zo'n 1.500 hectare mais te dorsen voor afzet van de korrel. Die markt is helemaal verdampt.

De laatste jaren werd CCM als te duur ervaren door veel varkenshouders. Dat was bij Smits niet anders. Toch is de keuze voor dorsmais hier niet alleen een prijskwestie. Van Duuren: Het is lichte peelgrond en het organischestofgehalte loopt terug. Door de mais te dorsen blijft er veel organische stof achter op het land, dat is meer te zien als een investering. Er is dus op meerdere fronten profijt van de keuze voor CCM. Daar is niet direct een bedrag aan te hangen.

Goed verdichten is ook bij CCM belangrijk. Met deze 16-tonner op de kuil zit dat wel goed.

Smits verwacht zo'n 1.500 ton CCM in te kuilen. Het gros hiervan komt van de 60 hectare eigen grond, de rest wordt aangekocht. In tegenstelling tot snijmais is het bij CCM gebruikelijk dat kopers een vast bedrag per kilo drogestof betalen, franco geleverd bij de koper. De verkopende partij neemt dus de kosten voor dorsen, malen en transport voor hun rekening. Van Gelder: Varkenshouders rekenen op basis van de voerprijs en de termijnmarkt en maken dan een afweging of CCM wel of niet interessant is en bij welke prijs. De prijzen liggen nu lager dan vorig seizoen.

In totaal vier combinaties pendelen tussen hamermolen en sleufsilo, aan de andere kant van het dorp.

De mais wordt nu als CCM gekuild. Toch sluit Smits niet uit dat de mais op termijn met restwarmte uit de biogasinstallatie wordt gedroogd, als korrelmais wordt opgeslagen en daarna via de hamermolen wordt gevoerd.

Stan houdt een oogje in het zeil in de geluidsdichte cabine.

Twee combines dorsen een blok van 14 hectare mais op Landgoed de Princepeel in Wanroij (Noord-Brabant). Princepeel is eigendom van familie Smits en behelst een akkerbouwtak, varkenshouderij en biogasinstallatie. Smits oogst dit jaar voor het eerst sinds lange tijd weer korrelmais om deze als CCM in te kuilen en later aan de varkens te voeren. - Foto s: Matthijs Verhagen

De mais is P8134 van Pioneer en staat er kolossaal bij. De kolfinplant is opvallend hoog; toch staat de mais nog overeind. Het ras bewust gezaaid met CCM als einddoel. Dit is een denttype-ras. Dat is beter verteerbaar en opneembaar voor de varkens , zegt Geert van Duuren, bedrijfsleider van de akkerbouwtak.

Dorscombinatie Arts en van Gelder voert de klus uit. Mathijs van Gelder leegt de graantank van de combine in de hamermolen. Mooi weer, grote percelen, goede opbrengsten en flink capaciteit draaien met twee combines op één hoek. Dat kan slechter; de mannen genieten.

De hamermolen met 600 pk onder de kap kan zo'n 80 ton per uur aan en houdt de twee forse combines op z'n sloffen bij.

Na jaren van dalende arealen lijkt CCM dit jaar weer (fors) terrein te winnen. Ook dorscombinatie Arts van Gelder merkt dat. Dit jaar dorsen we 20% meer. Voor varkenshouders, pluimveehouders, maar ook melkveehouders die wat CCM inkuilen , zegt Jan van Gelder.

Deze combines hebben een dubbele rotor. Die draait in mais op zo'n 400 toeren, veel minder dan de 1.000 à 1.100 toeren in graan. Ook zijn er andere zeven gemonteerd. Mais dorsen is veel eenvoudiger dan graan. Eenmaal goed ingesteld hoef je aan de instellingen nauwelijks nog iets te veranderen. Wel heeft de machine technisch veel meer te lijden.

Alleen de kolven met schutblad blijven op de bek en worden door en ketting met meenemers ingevoerd.

De New Holland-combines zijn voorzien van achtrijige kolvenplukkers. Per rij trekken twee rollen de maisstengels door de bek naar beneden. Messen aan de onderzijde hakselen de stengels kort.

Beheer
WP Admin