Varkenshouderij

Foto & video 3611 x bekeken 2 reacties

Vitale varkens die groeien als kool

De Poolse vleesvarkenshouder Daniel Kościański koopt al 5 jaar Deense biggen. Hij wil betalen voor gezonde biggen die hard groeien.

Op 27 september 2016 is het evenement Ondernemen in de Varkenshouderij. Komt u ook?

Foto

 • Daniel Kościański (38) houdt in Bełchatów 2.500 vleesvarkens.</p>
<p><em>Foto's: Ronald Hissink</em>

  Daniel Kościański (38) houdt in Bełchatów 2.500 vleesvarkens.

  Foto's: Ronald Hissink

 • De varkens zijn verdeeld over 3 stallen. Op de voorgrond de 3 jaar oude stal met 1.200 plaatsen. Daarachter een ouderen stal met 900 plaatsen. Op het erf van de ouderlijke boerderij is nog stalruimte voor 300 vleesvarkens.

  De varkens zijn verdeeld over 3 stallen. Op de voorgrond de 3 jaar oude stal met 1.200 plaatsen. Daarachter een ouderen stal met 900 plaatsen. Op het erf van de ouderlijke boerderij is nog stalruimte voor 300 vleesvarkens.

 • Een deel (15%) van de Deense biggen komen van een Poolse vermeerderaar. De overige 85% wordt uit Denemarken geïmporteerd.

  Een deel (15%) van de Deense biggen komen van een Poolse vermeerderaar. De overige 85% wordt uit Denemarken geïmporteerd.

 • De varkenshouder werkt al 5 jaar naar tevredenheid met Deensee biggen met een Duroc-vader. De biggen van 30 kilo die eind mei zijn opgelegd kostten eind mei €61,50 per dier.

  De varkenshouder werkt al 5 jaar naar tevredenheid met Deensee biggen met een Duroc-vader. De biggen van 30 kilo die eind mei zijn opgelegd kostten eind mei €61,50 per dier.

 • Het startvoer van de varkens is volledig mengvoer. Het groei- en afmestvoer mengt Kościański op zijn eigen bedrijf. Het rantsoen bestaat voornamelijk uit graan en een eiwitbron en wordt aangevuld met een premix van de voerfabrikant. De voerkosten zitten deze zomer rond de €55 per varken, inclusief btw.

  Het startvoer van de varkens is volledig mengvoer. Het groei- en afmestvoer mengt Kościański op zijn eigen bedrijf. Het rantsoen bestaat voornamelijk uit graan en een eiwitbron en wordt aangevuld met een premix van de voerfabrikant. De voerkosten zitten deze zomer rond de €55 per varken, inclusief btw.

 • De Deense varkens zijn PRRS, APP en mycoplasma onverdacht. De vreten goed en groeien als kool: een kilo per dag, de voederconversie is 2.68 en de uitval maximaal 2%. Waarden waar de varkenshouder mee in zijn nopjes is.

  De Deense varkens zijn PRRS, APP en mycoplasma onverdacht. De vreten goed en groeien als kool: een kilo per dag, de voederconversie is 2.68 en de uitval maximaal 2%. Waarden waar de varkenshouder mee in zijn nopjes is.

 • Kościański is een nette boer. In en om de stal ziet het er netjes uit.

  Kościański is een nette boer. In en om de stal ziet het er netjes uit.

 • Er is ook gedacht aan erfbeplanting rond de stal.

  Er is ook gedacht aan erfbeplanting rond de stal.

 • Er is gekozen voor grondkanaalventilatie. Polen heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters. De ventilatiekanalen neutraliseren de extremen in zomer en winter.

  Er is gekozen voor grondkanaalventilatie. Polen heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters. De ventilatiekanalen neutraliseren de extremen in zomer en winter.

 • Vooraanzicht van de stal. Tijdens de wintermaanden verwarmt de varkenshouder de stal voor als hij nieuwe biggen krijgt. De temperatuur mag niet onder de 23 graden zakken bij de biggen.

  Vooraanzicht van de stal. Tijdens de wintermaanden verwarmt de varkenshouder de stal voor als hij nieuwe biggen krijgt. De temperatuur mag niet onder de 23 graden zakken bij de biggen.

Laatste reacties

 • tewe

  geen luchtwasser nodig ?

 • John*

  alle varkens met een simpel rantsoen groeien hard

Of registreer je om te kunnen reageren.