Varkenshouderij

Foto & video 4185 x bekeken laatste update:22 feb 2016

Noodlijdend proefbedrijf nu succesvolle SPF-fokkerij

Varkenshouder Gert van Beek nam tien jaar terug het varkensproefbedrijf van Wageningen UR in Lelystad over. Hij maakte er een toonaangevend SPF-kernfokbedrijf van.

Foto

 • Het varkensproefbedrijf in Lelystad was 15 jaar geleden één van de eerste SPF-bedrijven van Nederland. Voormalig bedrijfsleider Gert van Beek (49) nam het bedrijf samen met echtgenote Wilma tien jaar terug over en bouwde het om naar een SPF-fokbedrijf. De focus ligt nu op het produceren van de Z-lijn; één van de ouders is TopigsNorsvin TN20 en TN70. De laatste jaren richt het bedrijf zich meer op kernfok. Het levert vanuit Lelystad een beperkt aantal F1-gelten.</p>
<p>Het bedrijf telt 400 fokzeugen en 2.800 opfokplaatsen. Het lukt de ondernemer nog altijd om ziektevrij te blijven voor onder meer APP, PRRS en mycoplasma. De inrichting met barrières om ziektes tegen te houden en het strikte hygiënebeleid liggen daaraan ten grondslag. Foto's: Koos Groenewold

  Het varkensproefbedrijf in Lelystad was 15 jaar geleden één van de eerste SPF-bedrijven van Nederland. Voormalig bedrijfsleider Gert van Beek (49) nam het bedrijf samen met echtgenote Wilma tien jaar terug over en bouwde het om naar een SPF-fokbedrijf. De focus ligt nu op het produceren van de Z-lijn; één van de ouders is TopigsNorsvin TN20 en TN70. De laatste jaren richt het bedrijf zich meer op kernfok. Het levert vanuit Lelystad een beperkt aantal F1-gelten.

  Het bedrijf telt 400 fokzeugen en 2.800 opfokplaatsen. Het lukt de ondernemer nog altijd om ziektevrij te blijven voor onder meer APP, PRRS en mycoplasma. De inrichting met barrières om ziektes tegen te houden en het strikte hygiënebeleid liggen daaraan ten grondslag. Foto's: Koos Groenewold

 • Het bedrijf doet nog veel denken aan het voormalige proefbedrijf. Van Beek deelt de oprit met een accommodatie van het CVI van Wageningen UR. Ongezien het erf oprijden is er niet bij. Een groot hek aan de weg gaat pas open nadat hij of één van zijn medewerkers daarvoor toestemming heeft gegeven.

  Het bedrijf doet nog veel denken aan het voormalige proefbedrijf. Van Beek deelt de oprit met een accommodatie van het CVI van Wageningen UR. Ongezien het erf oprijden is er niet bij. Een groot hek aan de weg gaat pas open nadat hij of één van zijn medewerkers daarvoor toestemming heeft gegeven.

 • De eerste van de vier stallen is ingericht als hygiënesluis, kantoor en kantine. Het proefbedrijf had meer ruimte nodig dan de varkenshouder nu gebruikt. In de eerste stal zijn ook nog enkele kraamafdelingen.

  De eerste van de vier stallen is ingericht als hygiënesluis, kantoor en kantine. Het proefbedrijf had meer ruimte nodig dan de varkenshouder nu gebruikt. In de eerste stal zijn ook nog enkele kraamafdelingen.

 • De hygiënesluis heeft vier douches. Zo kunnen snel veel mensen het bedrijf in. Het strikte protocol dat destijds is opgesteld, geldt nog steeds.

  De hygiënesluis heeft vier douches. Zo kunnen snel veel mensen het bedrijf in. Het strikte protocol dat destijds is opgesteld, geldt nog steeds.

 • Het stallencomplex kent een opzet van vooraan kraamzeugen en achteraan opfokgelten met laadruimte. Een logische volgorde, zeker omdat er eerst vleesvarkens lagen. Het laaddok voor varkens en zuigpunten voor mest liggen achter de stallen. Dat is nu niet ideaal, Van Beek heeft liever alle vrachtwagens voor het bedrijf.

  Het stallencomplex kent een opzet van vooraan kraamzeugen en achteraan opfokgelten met laadruimte. Een logische volgorde, zeker omdat er eerst vleesvarkens lagen. Het laaddok voor varkens en zuigpunten voor mest liggen achter de stallen. Dat is nu niet ideaal, Van Beek heeft liever alle vrachtwagens voor het bedrijf.

 • Een ander nadeel van het voormalige proefbedrijf is de indeling: de afdelingen zijn relatief klein, de centrale gang enorm breed. Maar ondanks de beperkingen haalt Van Beek prima resultaten in deze stallen.

  Een ander nadeel van het voormalige proefbedrijf is de indeling: de afdelingen zijn relatief klein, de centrale gang enorm breed. Maar ondanks de beperkingen haalt Van Beek prima resultaten in deze stallen.

 • Het complex heeft een ruimtes die geen functie meer hebben. Enkele ruimtes worden wel benut, zoals deze voor het uitvoeren van de LifeMuscleScan. Dit is het scannen van de spier- en spekdikte bij fokdieren. Daarvoor heeft Van Beek apparatuur geïnstalleerd waarmee hij 30 dieren per uur kan meten.

  Het complex heeft een ruimtes die geen functie meer hebben. Enkele ruimtes worden wel benut, zoals deze voor het uitvoeren van de LifeMuscleScan. Dit is het scannen van de spier- en spekdikte bij fokdieren. Daarvoor heeft Van Beek apparatuur geïnstalleerd waarmee hij 30 dieren per uur kan meten.

 • Het werken met kernfokdieren stelt hoge eisen aan het personeel. Er is meer aandacht en per big en registratie dan op een gangbaar bedrijf. Ook zijn er specifieke werkzaamheden, zoals het tatoeëren van biggen.

  Het werken met kernfokdieren stelt hoge eisen aan het personeel. Er is meer aandacht en per big en registratie dan op een gangbaar bedrijf. Ook zijn er specifieke werkzaamheden, zoals het tatoeëren van biggen.

 • De zeugen in de kraamstal kunnen via een CDI een mengsel krijgen van twee voersoorten. Ook is de individuele voeropname per zeug bekend. Ondanks dat de inrichting van de stallen alweer 15 jaar oud is, kan Van Beek er goed mee werken.

  De zeugen in de kraamstal kunnen via een CDI een mengsel krijgen van twee voersoorten. Ook is de individuele voeropname per zeug bekend. Ondanks dat de inrichting van de stallen alweer 15 jaar oud is, kan Van Beek er goed mee werken.

 • De dragende zeugen krijgen eveneens een individuele voergift. Van Beek heeft de oorspronkelijke voerstations vervangen door nieuwe exemplaren.

  De dragende zeugen krijgen eveneens een individuele voergift. Van Beek heeft de oorspronkelijke voerstations vervangen door nieuwe exemplaren.

 • Een aantal fokberen dat binnenkort naar een ki-station ergens op de wereld gaat. Van Beek heeft zijn focus sinds vorig jaar deels verschoven van alleen productie van fokgelten naar kernfokkerij.

  Een aantal fokberen dat binnenkort naar een ki-station ergens op de wereld gaat. Van Beek heeft zijn focus sinds vorig jaar deels verschoven van alleen productie van fokgelten naar kernfokkerij.

Of registreer je om te kunnen reageren.