Varkenshouderij

Foto & video 6106 x bekeken

Hightech voeren voor 1.000 zeugen

Familie Gijsbers groeit van 250 naar 1.250 zeugen. De ondernemers kiezen als eerste voor automatisch individueel voeren tijdens de gehele cyclus.

Foto

 • Willie (47) en Marjan (49) Gijsbers hebben in Loosbroek (N.-Br.) een gesloten varkensbedrijf met 250 zeugen en 2.400 vleesvarkens. Op dit moment bouwen ze nieuw bij voor 1.000 zeugen met bijbehorende speenbiggenplaatsen.

  Willie (47) en Marjan (49) Gijsbers hebben in Loosbroek (N.-Br.) een gesloten varkensbedrijf met 250 zeugen en 2.400 vleesvarkens. Op dit moment bouwen ze nieuw bij voor 1.000 zeugen met bijbehorende speenbiggenplaatsen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De twee nieuwe stallen. Half juni werd de bouw gestart. De eerste stal huisvest de dragende zeugen en is al volledig bevolkt met PIC-zeugen. Tevens is er de dekstal. In de tweede stal bevinden zich de kraamhokken en speenbiggenplaatsen. Hier wordt nog volop gewerkt. 30 á 40 bouwvakkers en installateurs werken hier dagelijks aan de afronding van de stal. Deze investeringen verschaffen een forse indirecte werkgelegenheid; dat mag ook eens benoemd worden.

  De twee nieuwe stallen. Half juni werd de bouw gestart. De eerste stal huisvest de dragende zeugen en is al volledig bevolkt met PIC-zeugen. Tevens is er de dekstal. In de tweede stal bevinden zich de kraamhokken en speenbiggenplaatsen. Hier wordt nog volop gewerkt. 30 á 40 bouwvakkers en installateurs werken hier dagelijks aan de afronding van de stal. Deze investeringen verschaffen een forse indirecte werkgelegenheid; dat mag ook eens benoemd worden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het varkensbedrijf van familie Gijsbers staat voor flinke veranderingen. De stap van 250 naar 1.250 zeugen brengt een andere structuur met zich mee. Zo komen er twee vaste medewerkers in dienst. Willie: "Vijf jaar geleden hadden we plannen om 350 zeugenplaatsen bij te bouwen, maar om telkens met koppels gelegenheidsbiggen de markt op te moeten leek ons niks, dus besloten we het roer om te gooien." Gijsbers koos voor 'serieuze biggenproductie' zoals hij het zelf omschrijft, inspelend op de Duitse vraag naar grote koppels kwalitatief goede biggen.

  Het varkensbedrijf van familie Gijsbers staat voor flinke veranderingen. De stap van 250 naar 1.250 zeugen brengt een andere structuur met zich mee. Zo komen er twee vaste medewerkers in dienst. Willie: "Vijf jaar geleden hadden we plannen om 350 zeugenplaatsen bij te bouwen, maar om telkens met koppels gelegenheidsbiggen de markt op te moeten leek ons niks, dus besloten we het roer om te gooien." Gijsbers koos voor 'serieuze biggenproductie' zoals hij het zelf omschrijft, inspelend op de Duitse vraag naar grote koppels kwalitatief goede biggen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Van vloervoedering stapt Gijsbers als eerste zeugenhouder over op automatisch individueel voeren in de dekstal, tijdens de dracht en in het kraamhok. Vloervoedering bevalt de ondernemers niet, omdat er niet of nauwelijks individueel te sturen is. Gijsbers wil graag zuiniger omspringen met dit dure productiemiddel.</p>
<p> 

  Van vloervoedering stapt Gijsbers als eerste zeugenhouder over op automatisch individueel voeren in de dekstal, tijdens de dracht en in het kraamhok. Vloervoedering bevalt de ondernemers niet, omdat er niet of nauwelijks individueel te sturen is. Gijsbers wil graag zuiniger omspringen met dit dure productiemiddel.

   

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Gijsbers: "Een grote groep is nog op te delen in 1e, 2e en 3e worps zeugen. Maar met 14 zeugen ging dat ook niet in onze oude situatie. Sturen op de voergift is dan lastig met vloervoedering, waardoor zeugen met een flinke productie onvoldoende herstellen voor de volgende worp en anderen juist teveel vreten." Gijsbers wilde hier absoluut vanaf en daarmee was de keuze voor voerstations in de nieuw te bouwen dragende zeugenstal gemaakt. Het resultaat mag er zijn.</p>
<p> 

  Gijsbers: "Een grote groep is nog op te delen in 1e, 2e en 3e worps zeugen. Maar met 14 zeugen ging dat ook niet in onze oude situatie. Sturen op de voergift is dan lastig met vloervoedering, waardoor zeugen met een flinke productie onvoldoende herstellen voor de volgende worp en anderen juist teveel vreten." Gijsbers wilde hier absoluut vanaf en daarmee was de keuze voor voerstations in de nieuw te bouwen dragende zeugenstal gemaakt. Het resultaat mag er zijn.

   

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Er staan 2 x 6 Nedap-voerstations in de dragende zeugenstal. Deze vormt nu één grote dynamische groep, maar is erop gebouwd om deze op te splitsen in twee grote groepen. Hier worden de zeugen individueel gevoerd op basis van herkenning aan de unieke oorchip. Het bekende werk dus.

  Er staan 2 x 6 Nedap-voerstations in de dragende zeugenstal. Deze vormt nu één grote dynamische groep, maar is erop gebouwd om deze op te splitsen in twee grote groepen. Hier worden de zeugen individueel gevoerd op basis van herkenning aan de unieke oorchip. Het bekende werk dus.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Hierop dacht Gijsbers verder. "Ga je grote porties voeren in de kraamstal, dan zijn de zeugen, die kleine porties gewend zijn, snel verzadigd. Dus blijft het voer, ons duurste productiemiddel, liggen. Aan het eind van de dag is het niet fris meer." Hierop besloot Gijsbers het individueel voeren ook door te trekken in de kraamstal. Op zich ook niet nieuw.

  Hierop dacht Gijsbers verder. "Ga je grote porties voeren in de kraamstal, dan zijn de zeugen, die kleine porties gewend zijn, snel verzadigd. Dus blijft het voer, ons duurste productiemiddel, liggen. Aan het eind van de dag is het niet fris meer." Hierop besloot Gijsbers het individueel voeren ook door te trekken in de kraamstal. Op zich ook niet nieuw.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Met een handscanner is de chip van de zeug te koppelen aan die van de box. Zo weet de voercomputer welke zeug waar staat en trekt de curve zelf door. Gijsbers kan hierop plussen en minnen. Een electromotortje met vijzel draait tot zeven keer per dag een klein portie voer vanuit de dosator in de trog. Bij warm weer kan dat ook 's nachts.

  Met een handscanner is de chip van de zeug te koppelen aan die van de box. Zo weet de voercomputer welke zeug waar staat en trekt de curve zelf door. Gijsbers kan hierop plussen en minnen. Een electromotortje met vijzel draait tot zeven keer per dag een klein portie voer vanuit de dosator in de trog. Bij warm weer kan dat ook 's nachts.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Per afdeling is het voersysteem snel aan te sturen met enkele drukknoppen. Om exact te weten hoeveel gram de vijzels in een bepaalde tijd uitdoseren, moet je deze af en toe kalibreren. Het soortelijk gewicht van het rantsoen kan immers variëren.

  Per afdeling is het voersysteem snel aan te sturen met enkele drukknoppen. Om exact te weten hoeveel gram de vijzels in een bepaalde tijd uitdoseren, moet je deze af en toe kalibreren. Het soortelijk gewicht van het rantsoen kan immers variëren.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Gijsbers wilde nog een stap verder, en koos ook voor individueel voeren in de dekstal. Dat is niet eerder gedaan. Gijsbers maakt hiermee de cirkel rond en voert de zeugen van A tot Z individueel. Hiermee kan hij exact sturen naar behoefte en tevens alles registreren.

  Gijsbers wilde nog een stap verder, en koos ook voor individueel voeren in de dekstal. Dat is niet eerder gedaan. Gijsbers maakt hiermee de cirkel rond en voert de zeugen van A tot Z individueel. Hiermee kan hij exact sturen naar behoefte en tevens alles registreren.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Ook in de dekstal installeerden de ondernemers soortgelijke doseervijzeltjes tussen dosator en trog. Elke zeug heeft haar eigen voercurve. Met het automatisch individueel voeren wil Gijsbers vooral op hoeveelheid voer besparen en het voer beter benutten. De zeugen die het voer nodig hebben krijgen extra, de te vette zeugen minder.</p>
<p> 

  Ook in de dekstal installeerden de ondernemers soortgelijke doseervijzeltjes tussen dosator en trog. Elke zeug heeft haar eigen voercurve. Met het automatisch individueel voeren wil Gijsbers vooral op hoeveelheid voer besparen en het voer beter benutten. De zeugen die het voer nodig hebben krijgen extra, de te vette zeugen minder.

   

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Hiermee is het verhaal nog niet ten einde. De dragende zeugenstal herbergt namelijk nog meer techniek. In de terugloopstraat van de voerstations zijn weegunits ingebouwd. Hiermee is exact bekend op welk gewicht de zeug de kraamstal inging en wat het gewicht bij terugkomst in de groep is. Samen met de worpgegevens die Gijsbers per zeug invoert, heeft de voercomputer hiermee een schat aan data om op te sturen.

  Hiermee is het verhaal nog niet ten einde. De dragende zeugenstal herbergt namelijk nog meer techniek. In de terugloopstraat van de voerstations zijn weegunits ingebouwd. Hiermee is exact bekend op welk gewicht de zeug de kraamstal inging en wat het gewicht bij terugkomst in de groep is. Samen met de worpgegevens die Gijsbers per zeug invoert, heeft de voercomputer hiermee een schat aan data om op te sturen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Links en rechts het weegstation, in het midden de berigheidsdetectie.

  Links en rechts het weegstation, in het midden de berigheidsdetectie.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een zeug op het weegstation, op de weg terug naar de groep.

  Een zeug op het weegstation, op de weg terug naar de groep.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De kunst is om straks al deze data te gebruiken om iedere zeug weer op het ideale streefgewicht te brengen. De computer zou zelf dat ideale gewicht moeten kunnen berekenen en hier de voercurve per zeug op moeten kunnen aanpassen. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Het ombuigen van alle data naar een voerstrategie is het komende jaar dé uitdaging voor leverancier Nedap.

  De kunst is om straks al deze data te gebruiken om iedere zeug weer op het ideale streefgewicht te brengen. De computer zou zelf dat ideale gewicht moeten kunnen berekenen en hier de voercurve per zeug op moeten kunnen aanpassen. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Het ombuigen van alle data naar een voerstrategie is het komende jaar dé uitdaging voor leverancier Nedap.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Alles bij elkaar investeerde Gijsbers 1.600 euro per zeugenplaats. Dat er vrij veel hightech in de stal zit schrikt hem niet af. Gijsbers: "Dit is een stal waar we 20 jaar mee vooruit moeten kunnen."

  Alles bij elkaar investeerde Gijsbers 1.600 euro per zeugenplaats. Dat er vrij veel hightech in de stal zit schrikt hem niet af. Gijsbers: "Dit is een stal waar we 20 jaar mee vooruit moeten kunnen."

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De mestafzet is op het bedrijf goed geregeld. Gijsbers runt in coöperatie met 24 andere veehouders al vele jaren een regionale biogasinstallatie. Deze draait onder andere op 72.000 kuub mest. Op het moment bouwen de veehouders gezamenlijk een droogtunnel waarmee ze de dikke fractie van het digestaat gaan indrogen. Gijsbers: "Prijstechnisch was het verwerken niet altijd eenvoudig. Door de mest in te drogen kunnen we straks exporteren naar gebieden waar meer vraag is. Dan kunnen we de kosten ook verlagen."

  De mestafzet is op het bedrijf goed geregeld. Gijsbers runt in coöperatie met 24 andere veehouders al vele jaren een regionale biogasinstallatie. Deze draait onder andere op 72.000 kuub mest. Op het moment bouwen de veehouders gezamenlijk een droogtunnel waarmee ze de dikke fractie van het digestaat gaan indrogen. Gijsbers: "Prijstechnisch was het verwerken niet altijd eenvoudig. Door de mest in te drogen kunnen we straks exporteren naar gebieden waar meer vraag is. Dan kunnen we de kosten ook verlagen."

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Op zaterdag 31 oktober organiseert familie Gijsbers van 12.00 tot 17.00 uur een open dag aan de Nistelrodesedijk 1a, 5472 LB Loosbroek. Omdat het bedrijf gedeeltelijk bevolkt is zijn die diergroepen achter glas of via een videoscherm te zien.

  Op zaterdag 31 oktober organiseert familie Gijsbers van 12.00 tot 17.00 uur een open dag aan de Nistelrodesedijk 1a, 5472 LB Loosbroek. Omdat het bedrijf gedeeltelijk bevolkt is zijn die diergroepen achter glas of via een videoscherm te zien.

  Foto: Matthijs Verhagen

Of registreer je om te kunnen reageren.