Varkenshouderij

Foto & video 4872 x bekeken 3 reacties

Topproductie sneller bereikt

Boerderij maakte in 2012 een reportage over de nieuwe zeugenstal (1.200 dieren) van de familie Van Sambeek en ging onlangs opnieuw langs.

Foto

 • Wim (21) en Mark (51) van Sambeek hebben in het Friese Echtenerbrug een varkensbedrijf: Echtenerpolderhoeve. Het bedrijf telt 1.200 zeugen, 280 opfokplaatsen en 3.500 vleesvarkensplaatsen. Qua zeugen zette Van Sambeek in 2012 een enorme stap. Hij liet een nieuwe zeugenstal bouwen en verdrievoudigde bijna tot 1.200 zeugenplaatsen. Boerderij bezocht indertijd het bedrijf en komt nu nog eens poolshoogte nemen. Hoe zijn de ervaringen?

  Wim (21) en Mark (51) van Sambeek hebben in het Friese Echtenerbrug een varkensbedrijf: Echtenerpolderhoeve. Het bedrijf telt 1.200 zeugen, 280 opfokplaatsen en 3.500 vleesvarkensplaatsen. Qua zeugen zette Van Sambeek in 2012 een enorme stap. Hij liet een nieuwe zeugenstal bouwen en verdrievoudigde bijna tot 1.200 zeugenplaatsen. Boerderij bezocht indertijd het bedrijf en komt nu nog eens poolshoogte nemen. Hoe zijn de ervaringen?

  Foto: Ronald Hissink
 • Het bedrijf ligt in het zuiden van Friesland, direct boven de Noordoostpolder. Het is een regio met weinig varkensbedrijven. Qua diergezondheid een prima locatie.

  Het bedrijf ligt in het zuiden van Friesland, direct boven de Noordoostpolder. Het is een regio met weinig varkensbedrijven. Qua diergezondheid een prima locatie.

  Foto: Ronald Hissink
 • Van Sambeek werkt met zes man personeel (4,4 fte), dat waren er nog vier in 2012. Hier maakt bedrijfsleider Joost van Rooyen een controleronde. Diergezondheid staat op dit bedrijf hoog in het vaandel. Daar wordt nooit op beknibbeld. Van Sambeek kiest voor de lange termijn. Zo doet hij al bijna 20 jaar zaken met dezelfde SPF-geborgde fokker. Doordat de fokker op zo’n korte termijn geen 800 gelten kon leveren, koos Van Sambeek ervoor om voor een gedeelte vleesvarkensgelten aan te dekken. Die zijn er nu alweer voor 95 procent uit. Het leidde in 2013 in combinatie met nieuwe stalsystemen wel tot productieverlies (oorzaak: forse opschaling). Maar de zeugenhouder is ervan overtuigd dat hij dit verlies later terugverdient met een hogere gezondheidsstatus.

  Van Sambeek werkt met zes man personeel (4,4 fte), dat waren er nog vier in 2012. Hier maakt bedrijfsleider Joost van Rooyen een controleronde. Diergezondheid staat op dit bedrijf hoog in het vaandel. Daar wordt nooit op beknibbeld. Van Sambeek kiest voor de lange termijn. Zo doet hij al bijna 20 jaar zaken met dezelfde SPF-geborgde fokker. Doordat de fokker op zo’n korte termijn geen 800 gelten kon leveren, koos Van Sambeek ervoor om voor een gedeelte vleesvarkensgelten aan te dekken. Die zijn er nu alweer voor 95 procent uit. Het leidde in 2013 in combinatie met nieuwe stalsystemen wel tot productieverlies (oorzaak: forse opschaling). Maar de zeugenhouder is ervan overtuigd dat hij dit verlies later terugverdient met een hogere gezondheidsstatus.

  Foto: Ronald Hissink
 • Van Sambeek ligt met de stal ruim een half jaar voor op schema. De planning was: flink opschalen in 2013, optimaliseren in 2014 en topproducties realiseren in 2015. Inmiddels is al het zover. De laatste maanden noteert de zeugenhouder meer dan 30 gespeende biggen. “Dit komt vooral door het personeel dat als een echt team functioneert", aldus de zeugenhouder.

  Van Sambeek ligt met de stal ruim een half jaar voor op schema. De planning was: flink opschalen in 2013, optimaliseren in 2014 en topproducties realiseren in 2015. Inmiddels is al het zover. De laatste maanden noteert de zeugenhouder meer dan 30 gespeende biggen. “Dit komt vooral door het personeel dat als een echt team functioneert", aldus de zeugenhouder.

  Foto: Ronald Hissink
 • Qua aantal worpen wil Van Sambeek flexibel kunnen werken. Daarom koos hij voor drie van deze kleinere hokken (3x8). Een normale afdeling biedt ruimte aan 28 dieren (10 afdelingen). Als het aantal worpen hoger ligt dan gemiddeld (56 dieren per week), heeft hij dus marge. Deze afdelingen zorgden voor lichte meerkosten, maar in de praktijk pakt het goed uit.

  Qua aantal worpen wil Van Sambeek flexibel kunnen werken. Daarom koos hij voor drie van deze kleinere hokken (3x8). Een normale afdeling biedt ruimte aan 28 dieren (10 afdelingen). Als het aantal worpen hoger ligt dan gemiddeld (56 dieren per week), heeft hij dus marge. Deze afdelingen zorgden voor lichte meerkosten, maar in de praktijk pakt het goed uit.

  Foto: Ronald Hissink
 • Van Sambeek investeerde ook extra in een weegstation, midden in de centrale gang. De dieren worden intensief gewogen (één keer per week). De cijfers worden vervolgens opgeslagen in het managementprogramma Agrovision. De zeugenhouder gelooft erg in gewichten. Constant monitoren is volgens hem noodzakelijk voor een optimaal resultaat. Let overigens ook op de ruim 2 meter brede centrale gang.

  Van Sambeek investeerde ook extra in een weegstation, midden in de centrale gang. De dieren worden intensief gewogen (één keer per week). De cijfers worden vervolgens opgeslagen in het managementprogramma Agrovision. De zeugenhouder gelooft erg in gewichten. Constant monitoren is volgens hem noodzakelijk voor een optimaal resultaat. Let overigens ook op de ruim 2 meter brede centrale gang.

  Foto: Ronald Hissink
 • Eén van de zeugen wordt gewogen en gecontroleerd. Van Sambeek verwacht dat het proces van optimalisatie door constant wegen nog zo’n 2 jaar duurt. Van de gelten leerde hij alvast dat die niet te licht gedekt moeten worden. Dat gaat ten koste van de levensproductie.

  Eén van de zeugen wordt gewogen en gecontroleerd. Van Sambeek verwacht dat het proces van optimalisatie door constant wegen nog zo’n 2 jaar duurt. Van de gelten leerde hij alvast dat die niet te licht gedekt moeten worden. Dat gaat ten koste van de levensproductie.

  Foto: Ronald Hissink
 • Om het toombeleid zo optimaal mogelijk uit te nutten, mengt Van Sambeek de tomen zo min mogelijk. Dat leidt tot een betere gezondheidsstatus.

  Om het toombeleid zo optimaal mogelijk uit te nutten, mengt Van Sambeek de tomen zo min mogelijk. Dat leidt tot een betere gezondheidsstatus.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht in de dekstal. De afdeling telt 71 voerligboxen. Let ook op het licht in de stal. De lichtstraat beslaat 5 procent van het totale oppervlak.

  Een overzicht in de dekstal. De afdeling telt 71 voerligboxen. Let ook op het licht in de stal. De lichtstraat beslaat 5 procent van het totale oppervlak.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht van het Date Gate-systeem aan één van de twee zijkanten van de dekstal. Met behulp van de hekjes wordt de beer vastgezet tijdens het insemineren. Dit systeem werkt prima, stelt Van Sambeek.

  Een overzicht van het Date Gate-systeem aan één van de twee zijkanten van de dekstal. Met behulp van de hekjes wordt de beer vastgezet tijdens het insemineren. Dit systeem werkt prima, stelt Van Sambeek.

  Foto: Ronald Hissink
 • Aan de achterkant van de dekstal hangt deze ki-kast. In deze klimaatkast wordt het sperma bewaard. Een koerier hoeft alleen maar de luikjes links te openen om de kast te bereiken, terwijl de medewerkers van Van Sambeek er eenvoudig bij kunnen. Een praktische oplossing.

  Aan de achterkant van de dekstal hangt deze ki-kast. In deze klimaatkast wordt het sperma bewaard. Een koerier hoeft alleen maar de luikjes links te openen om de kast te bereiken, terwijl de medewerkers van Van Sambeek er eenvoudig bij kunnen. Een praktische oplossing.

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is de ‘parkeerruimte’ op het bedrijf. Vandaag leeg, maar normaal gesproken staan hier 55 drachtige zeugen die naar de kraamstal moeten. Van Sambeek heeft er veel plezier van, het geeft veel arbeidsgemak. Er hangt in deze ruimte ook nog een vernevelingsinstallatie om de zeugen in te weken.

  Dit is de ‘parkeerruimte’ op het bedrijf. Vandaag leeg, maar normaal gesproken staan hier 55 drachtige zeugen die naar de kraamstal moeten. Van Sambeek heeft er veel plezier van, het geeft veel arbeidsgemak. Er hangt in deze ruimte ook nog een vernevelingsinstallatie om de zeugen in te weken.

  Foto: Ronald Hissink
 • Een overzicht in de ruime dragende zeugenstal. Hier is plek voor vijftien groepen van 50 zeugen. Ook is er nog een groep van 50 gelten in een dynamische groep. De rust onder de dieren valt direct op. In de stal is ook voldoende lichtinval. Van Sambeek koos voor een ruime lichtstraat.

  Een overzicht in de ruime dragende zeugenstal. Hier is plek voor vijftien groepen van 50 zeugen. Ook is er nog een groep van 50 gelten in een dynamische groep. De rust onder de dieren valt direct op. In de stal is ook voldoende lichtinval. Van Sambeek koos voor een ruime lichtstraat.

  Foto: Ronald Hissink
 • Van Sambeek staat bij één van de negentien Insentic-voerstations in de dragende zeugenstal. De lampen boven de stations moeten de zeugen naar binnen lokken. Het systeem bevalt de zeugenhouder goed, al was het in het begin wel even wennen. Zowel voor de zeugen als voor het personeel. Het kostte tijd om het de grote groepen zeugen aan te leren.

  Van Sambeek staat bij één van de negentien Insentic-voerstations in de dragende zeugenstal. De lampen boven de stations moeten de zeugen naar binnen lokken. Het systeem bevalt de zeugenhouder goed, al was het in het begin wel even wennen. Zowel voor de zeugen als voor het personeel. Het kostte tijd om het de grote groepen zeugen aan te leren.

  Foto: Ronald Hissink
 • De techniek van het voerstation was in het begin lastig. De druk (aantal bars) op het systeem was in eerste instantie te laag waardoor deze poortjes te traag open gingen. Het gevolg was dat de zeugen in treintjes naar binnen liepen.

  De techniek van het voerstation was in het begin lastig. De druk (aantal bars) op het systeem was in eerste instantie te laag waardoor deze poortjes te traag open gingen. Het gevolg was dat de zeugen in treintjes naar binnen liepen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Het aantal bars is nu precies goed en de poortjes gaan bij de juiste druk open. Maar in het begin was het toch een beetje pionieren voor Van Sambeek.

  Het aantal bars is nu precies goed en de poortjes gaan bij de juiste druk open. Maar in het begin was het toch een beetje pionieren voor Van Sambeek.

  Foto: Ronald Hissink
 • Oude postvakjes van een lokaal postkantoor. Het werkt nog steeds prima voor de documentatie van invulformulieren. Het personeel van Van Sambeek werkt volgens vaste protocollen en werkpatronen. Alles wordt secuur bijgehouden.

  Oude postvakjes van een lokaal postkantoor. Het werkt nog steeds prima voor de documentatie van invulformulieren. Het personeel van Van Sambeek werkt volgens vaste protocollen en werkpatronen. Alles wordt secuur bijgehouden.

  Foto: Ronald Hissink
 • De chemische luchtwasser aan de achterkant van de zeugenstal. De wasser reduceert 85 procent van de ammoniakuitstoot en 60 procent van de geuruitstoot. De luchtwasser werkt goed. Al was er in het begin wel veel storing. Het belangrijkste voor van Sambeek: na een intensieve keuring door de gemeente bleek alles goed te zijn.

  De chemische luchtwasser aan de achterkant van de zeugenstal. De wasser reduceert 85 procent van de ammoniakuitstoot en 60 procent van de geuruitstoot. De luchtwasser werkt goed. Al was er in het begin wel veel storing. Het belangrijkste voor van Sambeek: na een intensieve keuring door de gemeente bleek alles goed te zijn.

  Foto: Ronald Hissink
 • Op een halve meter afstand van de zeugenstal, onder de roosters, is de luchtinlaat voor verse lucht. In de praktijk werkt dat prima, merkt Van Sambeek. Er is nauwelijks windinvloed en met warm weer is het toch wat koeler.

  Op een halve meter afstand van de zeugenstal, onder de roosters, is de luchtinlaat voor verse lucht. In de praktijk werkt dat prima, merkt Van Sambeek. Er is nauwelijks windinvloed en met warm weer is het toch wat koeler.

  Foto: Ronald Hissink
 • Van Sambeek is trots op zijn bedrijf en heeft een skybox ingericht voor bezoekers. Zo probeert hij, voor de hele sector, meer maatschappelijke acceptatie te krijgen. Daarnaast werkt het voor zijn gezin en medewerkers ook prettig. "Het is leuk om te horen als mensen zeggen dat ze op je bedrijf zijn geweest en dat het er goed uitziet."

  Van Sambeek is trots op zijn bedrijf en heeft een skybox ingericht voor bezoekers. Zo probeert hij, voor de hele sector, meer maatschappelijke acceptatie te krijgen. Daarnaast werkt het voor zijn gezin en medewerkers ook prettig. "Het is leuk om te horen als mensen zeggen dat ze op je bedrijf zijn geweest en dat het er goed uitziet."

  Foto: Ronald Hissink
 • Dit is het uitzicht vanuit de skybox op de dragende zeugenstal.

Bezoekers zijn zaterdag 13 en zondag 14 september van harte welkom tijdens het Weekend van het Varken. Adres: Koopmanweg 30 in Echtenerbrug (Fr.).

  Dit is het uitzicht vanuit de skybox op de dragende zeugenstal. Bezoekers zijn zaterdag 13 en zondag 14 september van harte welkom tijdens het Weekend van het Varken. Adres: Koopmanweg 30 in Echtenerbrug (Fr.).

  Foto: Ronald Hissink

Laatste reacties

 • koestal

  Hoe zijn de prijzen nu ?

 • stefan123

  Werken die weekgroepen wel goed?
  Verhalen gehoord van bedrijven die een enorm percentage verwerpers heeft in het najaar.

 • el

  Mooi bedrijf, hopen dat er wat verdiend word in de toekomst!

Of registreer je om te kunnen reageren.