Varkenshouderij

Foto & video 7499 x bekeken 11 reacties

Ambitieuze nieuwkomer in varkenshouderij

Patrick van den Akker begon zes jaar geleden met varkens houden. Hij heeft nu meerdere bedrijven in Oost-Duitsland.

Foto

 • Patrick van den Akker (38) maakte op zijn negentiende kennis met de varkenshouderij. Na zijn opleiding werkte hij acht jaar als bedrijfsleider, zowel in Nederland als Duitsland. Sinds 2008 heeft hij een bedrijf in Wolmirsleben, deelstaat Saksen-Anhalt (D).

  Patrick van den Akker (38) maakte op zijn negentiende kennis met de varkenshouderij. Na zijn opleiding werkte hij acht jaar als bedrijfsleider, zowel in Nederland als Duitsland. Sinds 2008 heeft hij een bedrijf in Wolmirsleben, deelstaat Saksen-Anhalt (D).

  Foto: Jan Willem Schouten
 • In Wolmirsleben kocht hij een voormalig rundveebedrijf en verbouwde dit tot zeugenbedrijf, dat de naam Sauenhaltung Wolmirsleben KG draagt.

  In Wolmirsleben kocht hij een voormalig rundveebedrijf en verbouwde dit tot zeugenbedrijf, dat de naam Sauenhaltung Wolmirsleben KG draagt.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • In Wolmirsleben heeft hij 740 Z lijn-zeugen. Deze worden geïnsemineerd met NL-beer voor de productie van Topigs 20-zeugen en deels met Z-lijn voor vervangen van eigen dieren. De varkensstapel is afkomstig van SPF-fokbedrijf Van Beek in Lelystad en vrij van PRRS, mycoplasma en APP.

  In Wolmirsleben heeft hij 740 Z lijn-zeugen. Deze worden geïnsemineerd met NL-beer voor de productie van Topigs 20-zeugen en deels met Z-lijn voor vervangen van eigen dieren. De varkensstapel is afkomstig van SPF-fokbedrijf Van Beek in Lelystad en vrij van PRRS, mycoplasma en APP.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De varkenshouder heeft tevens twee deelnemingen in biogasinstallaties, wat het ondernemerschap veelzijdiger maakt. Hij heeft nog meer: in Grimma, deelstaat Saksen, heeft Van den Akker een fokbedrijf met 550 zeugen, de F1-gelten gaan op 25 kilo weg. Samen met Gert van Beek heeft hij een opfokstal met 4.000 plaatsen in Schwanenberg, 12 kilometer van Wolmirsleben. In Lübars en Erxleben, deelstaat (Saksen-Anhalt) heeft de ex-Brabander twee vermeerderingsbedrijven voor de productie van speenbiggen, daarvan is hij driekwart eigenaar, Van Beek voor een kwart.

  De varkenshouder heeft tevens twee deelnemingen in biogasinstallaties, wat het ondernemerschap veelzijdiger maakt. Hij heeft nog meer: in Grimma, deelstaat Saksen, heeft Van den Akker een fokbedrijf met 550 zeugen, de F1-gelten gaan op 25 kilo weg. Samen met Gert van Beek heeft hij een opfokstal met 4.000 plaatsen in Schwanenberg, 12 kilometer van Wolmirsleben. In Lübars en Erxleben, deelstaat (Saksen-Anhalt) heeft de ex-Brabander twee vermeerderingsbedrijven voor de productie van speenbiggen, daarvan is hij driekwart eigenaar, Van Beek voor een kwart.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De afgelopen jaren leverde de varkenshouder meerdere malen opfokzeugen voor bedrijven die opnieuw wilden beginnen met dieren met een hogere gezondheid. Dan zijn vaak honderden zeugen van verschillende leeftijden in één levering nodig, waarvan een deel dragend. Daarin kan het bedrijf voorzien, desgewenst ook buiten Duitsland.

  De afgelopen jaren leverde de varkenshouder meerdere malen opfokzeugen voor bedrijven die opnieuw wilden beginnen met dieren met een hogere gezondheid. Dan zijn vaak honderden zeugen van verschillende leeftijden in één levering nodig, waarvan een deel dragend. Daarin kan het bedrijf voorzien, desgewenst ook buiten Duitsland.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Bij de zeugen is gekozen voor voerligboxen met uitloop. De inrichting van de stallen is heel praktisch en gestoeld op bestaande, vertrouwde technieken, zodat technisch gezien weinig kan misgaan. De aankoop van het bedrijf plus verbouwing van de koeienstallen in Wolmirsleben kostte €2.000 per zeugenplaats. Dat bedrag is inclusief mestopslag en luchtwasser voor de biggenstal.

  Bij de zeugen is gekozen voor voerligboxen met uitloop. De inrichting van de stallen is heel praktisch en gestoeld op bestaande, vertrouwde technieken, zodat technisch gezien weinig kan misgaan. De aankoop van het bedrijf plus verbouwing van de koeienstallen in Wolmirsleben kostte €2.000 per zeugenplaats. Dat bedrag is inclusief mestopslag en luchtwasser voor de biggenstal.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Samen met zijn Duitse vrouw Karina plus een medewerker doet Van den Akker het werk op het bedrijf in Wolmirsleben.

  Samen met zijn Duitse vrouw Karina plus een medewerker doet Van den Akker het werk op het bedrijf in Wolmirsleben.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Op drie weken leeftijd wordt er gespeend. Doordat achter de fokkerijtak twee vermeerderingsbedrijven zitten, kan de varkenshouder de opfokzeugen altijd goed verwaarden. Naast risicobeheersing hecht de varkenshouder aan vaste structuren en wil hij zoveel mogelijk onafhankelijk werken van ketenpartners. Dit zijn zaken die zwaar wegen voor deze relatieve nieuwkomer in de sector.

  Op drie weken leeftijd wordt er gespeend. Doordat achter de fokkerijtak twee vermeerderingsbedrijven zitten, kan de varkenshouder de opfokzeugen altijd goed verwaarden. Naast risicobeheersing hecht de varkenshouder aan vaste structuren en wil hij zoveel mogelijk onafhankelijk werken van ketenpartners. Dit zijn zaken die zwaar wegen voor deze relatieve nieuwkomer in de sector.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • In Wolmirsleben liggen de gelten voor de vervanging van de eigen zeugenstapel. Dit zijn zuiverelijnsdieren, de Z-lijn van Topigs.

  In Wolmirsleben liggen de gelten voor de vervanging van de eigen zeugenstapel. Dit zijn zuiverelijnsdieren, de Z-lijn van Topigs.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Van den Akker is spreker op het symposium Ondernemen in de varkenshouderij dat dinsdag 7 oktober plaatsheeft, in Arnhem. Meld u aan op www.boerderij.nl/ondernemen-varkenshouderij

  Van den Akker is spreker op het symposium Ondernemen in de varkenshouderij dat dinsdag 7 oktober plaatsheeft, in Arnhem. Meld u aan op www.boerderij.nl/ondernemen-varkenshouderij

  Foto: Jan Willem Schouten

Laatste reacties

 • farmerbn

  Over 10 jaar zitten alle Nederlandse varkens in Duitsland en moeten onze supermarkten daar het vlees kopen.

 • Gullef

  Dan zijn het ook geen nederlandse varkens meer

 • koestal

  dan is het mestprobleem ook grotendeels opgelost

 • kalkar

  Koestal, er is geen mestprobleem in Nl. Alleen in theorie, bewust gemaakt door de ambtenaren, vooral om de intensieve veehouderij op hoge kosten te jagen en dus uiteindelijk weg te saneren.Normen omhoog en weg is het probleem. Moeilijk hé.

 • sprinkler

  Betekent 'nieuwkomer' nog meer varkensvleesproduktie? Vleesprijzen zullen dan nog wel lager worden.

 • bart van osch

  mooi verhaal patrick, je kunt trots op je bedrijf zijn!

 • gertjan.gerrits

  Zo te zien heb je goed voor elkaar Patrick!! daar kun je idd trots op zijn.

 • koestal

  Heeft hij ook al een eigen slachterij ? Is tegenwoordig wel nodig met de macht van de slachterijen en supermarkten !!

 • robvhelmond

  knappe prestatie, veel succes gewenst!

 • John*

  er is ruimte genoeg voor nieuwkomers. over een half jaartje vleesvarkensstallen voor het oprapen (als het zo doorgaat)

 • joannes

  Niet alleen in NL, in héél EU @John*! Duits leren is dan een goede investering, zo blijkt!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.