Varkenshouderij

Foto & video 5549 x bekeken 1 reactie

Nieuwe stal op bestaand fundament

Familie Van de Ven bouwde in Uden een vleesvarkensstal vol doordachte details in de afwerking. De ondernemers bouwden deels op de bestaande putten.

Foto

 • Hans van de Ven en zijn zoon Berton bouwden een nieuwe vleesvarkensstal bij hun vermeerderingsbedrijf in Uden 
(N.-Br.). Er staat een ogenschijnlijk nieuwe vleesvarkensstal van 80 bij 30 meter. Toch is de stal niet helemaal nieuw. Van de Ven had vorig jaar uitbreidingsplannen, maar wilde zijn vleesvarkensstal met 700 plaatsen niet zomaar afbreken.

  Hans van de Ven en zijn zoon Berton bouwden een nieuwe vleesvarkensstal bij hun vermeerderingsbedrijf in Uden 
(N.-Br.). Er staat een ogenschijnlijk nieuwe vleesvarkensstal van 80 bij 30 meter. Toch is de stal niet helemaal nieuw. Van de Ven had vorig jaar uitbreidingsplannen, maar wilde zijn vleesvarkensstal met 700 plaatsen niet zomaar afbreken.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Tot in ieder detail dachten ze de stal uit, die de ondernemers deels bouwden op de bestaande putten van de oude stal. Hans: “De stal van bouwjaar 1982 had al gestorte kelders, nog in prima staat. We besloten die te laten zitten en alleen de bovenbouw te slopen."

  Tot in ieder detail dachten ze de stal uit, die de ondernemers deels bouwden op de bestaande putten van de oude stal. Hans: “De stal van bouwjaar 1982 had al gestorte kelders, nog in prima staat. We besloten die te laten zitten en alleen de bovenbouw te slopen."

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Met de uitbreiding houden de ondernemers 300 zeugen (Topigs 20 × Danbred) en 2.196 vleesvarkens.

  Met de uitbreiding houden de ondernemers 300 zeugen (Topigs 20 × Danbred) en 2.196 vleesvarkens.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het opnieuw indelen van een aantal afdelingen op de bestaande putmuren was puzzelen, maar het is gelukt. Met uitbreiding aan de achter- en linkerkant telt de stal nu 2.200 plaatsen.

  Het opnieuw indelen van een aantal afdelingen op de bestaande putmuren was puzzelen, maar het is gelukt. Met uitbreiding aan de achter- en linkerkant telt de stal nu 2.200 plaatsen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Van de Ven dacht de stal vooraf tot in detail uit. Zo lopen de houtwolcementplaten in het plafond niet tot aan de zijwanden door, de buitenste 50 centimeter bestaat uit Dupanel-platen. Zo blijven de platen mooi droog bij het schoonspuiten van de tussenwanden.

  Van de Ven dacht de stal vooraf tot in detail uit. Zo lopen de houtwolcementplaten in het plafond niet tot aan de zijwanden door, de buitenste 50 centimeter bestaat uit Dupanel-platen. Zo blijven de platen mooi droog bij het schoonspuiten van de tussenwanden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Om grote groepen te vormen kunnen tussendeurtjes open. De constructie met hang- en sluitwerk is afgerond en zo bedacht dat varkens zich niet kunnen bezeren. De rvs-plaat is feitelijk een H-profiel dat tevens de prefab-betonwanden op z'n plek houdt.

  Om grote groepen te vormen kunnen tussendeurtjes open. De constructie met hang- en sluitwerk is afgerond en zo bedacht dat varkens zich niet kunnen bezeren. De rvs-plaat is feitelijk een H-profiel dat tevens de prefab-betonwanden op z'n plek houdt.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De afdelingen beschikken zowel over vloerverwarming als deltabuizen. Van de Ven stookt goedkoop met twee bestaande houtkachels. Eentje op pellets en eentje op kachelhout. Omdat in de nieuwe stal nooit hittebronnen (bijv. gasheaters of een cv-ketel) aanwezig zijn, drukt dat het risico op brand en hiermee ook de verzekeringspremie.

  De afdelingen beschikken zowel over vloerverwarming als deltabuizen. Van de Ven stookt goedkoop met twee bestaande houtkachels. Eentje op pellets en eentje op kachelhout. Omdat in de nieuwe stal nooit hittebronnen (bijv. gasheaters of een cv-ketel) aanwezig zijn, drukt dat het risico op brand en hiermee ook de verzekeringspremie.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In de afdelingen aan de noordzijde van de stal lopen de buizen in een U-vorm langs de buitengevel; hier staat ’s winters de koude wind op.

  In de afdelingen aan de noordzijde van de stal lopen de buizen in een U-vorm langs de buitengevel; hier staat ’s winters de koude wind op.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De ondernemer is een pionier. Eind jaren tachtig was op zijn bedrijf al een brijvoerinstallatie met lange trog. Van de Ven voerde CCM van eigen grond, kaaswei, stoomschillen en later ook Duitse tarwezetmelen.

  De ondernemer is een pionier. Eind jaren tachtig was op zijn bedrijf al een brijvoerinstallatie met lange trog. Van de Ven voerde CCM van eigen grond, kaaswei, stoomschillen en later ook Duitse tarwezetmelen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Bij de nieuwbouw kozen de ondernemers opnieuw voor brij, ditmaal sensorgestuurd en gecombineerd met droogvoer in deze Multi-Feeders.

  Bij de nieuwbouw kozen de ondernemers opnieuw voor brij, ditmaal sensorgestuurd en gecombineerd met droogvoer in deze Multi-Feeders.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De lucht komt via de zijgevels binnen. Een op onderdruk gestuurd gordijn is niet aanwezig, dankzij een PE-flap in de doorgang houden de ondernemers windinvloeden buiten zonder verdere technische poespas.

  De lucht komt via de zijgevels binnen. Een op onderdruk gestuurd gordijn is niet aanwezig, dankzij een PE-flap in de doorgang houden de ondernemers windinvloeden buiten zonder verdere technische poespas.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Meetwaaiers ontbreken in de kokers tussen afdelingen en centraal luchtkanaal. Het toerental van de drukventilatoren bij de luchtwasser is puur geregeld op basis van onderdruk in het luchtkanaal. Daalt de onderdruk in het kanaal doordat de smoorkleppen verder opengaan, dan gaan de ventilatoren harder draaien.

  Meetwaaiers ontbreken in de kokers tussen afdelingen en centraal luchtkanaal. Het toerental van de drukventilatoren bij de luchtwasser is puur geregeld op basis van onderdruk in het luchtkanaal. Daalt de onderdruk in het kanaal doordat de smoorkleppen verder opengaan, dan gaan de ventilatoren harder draaien.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De luchtwasser staat bewust inpandig, omdat de ondernemers dat mooier vonden.

  De luchtwasser staat bewust inpandig, omdat de ondernemers dat mooier vonden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Nieuwe stal op bestaand fundament
  Foto: Matthijs Verhagen
 • Op deze foto is duidelijk te zien dat de nieuwe stal op de bestaande onderbouw is gezet. Het contrast tussen oude en nieuwe spanten is groot. De brijvoerkeuken wordt nog aangepast.

  Op deze foto is duidelijk te zien dat de nieuwe stal op de bestaande onderbouw is gezet. Het contrast tussen oude en nieuwe spanten is groot. De brijvoerkeuken wordt nog aangepast.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Voorlopig krijgen de varkens alleen droogvoer.

  Voorlopig krijgen de varkens alleen droogvoer.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De ondernemers hebben ook nieuwe ideeën wat betreft mestverwerking, Ze namen onlangs een oude trommelscheidingsinstallatie van een waterzuivering over. De bedoeling is om straks de ingedikte - maar nog steeds verpompbare - fractie af te zetten. Na het toepassen van omgekeerde osmose kan de dunne fractie op eigen grond.

  De ondernemers hebben ook nieuwe ideeën wat betreft mestverwerking, Ze namen onlangs een oude trommelscheidingsinstallatie van een waterzuivering over. De bedoeling is om straks de ingedikte - maar nog steeds verpompbare - fractie af te zetten. Na het toepassen van omgekeerde osmose kan de dunne fractie op eigen grond.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Nog een handigheidje buiten de stal: de voormenger bestaat uit een volledig ingegraven rvs- silo, waarvan hier slechts een mangat en de roerwerkmotor boven het maaiveld uitsteken.

  Nog een handigheidje buiten de stal: de voormenger bestaat uit een volledig ingegraven rvs- silo, waarvan hier slechts een mangat en de roerwerkmotor boven het maaiveld uitsteken.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • . “Dat heb ik 25 jaar geleden al zo bedacht”, zegt de varkenshouder. “Vullen doe ik via het mangat met een vijzelbak aan de shovel. Omdat het ondergronds is, blijft het product ’s zomers en ’s winters op 8 graden, er is minder snel bederf.”

  . “Dat heb ik 25 jaar geleden al zo bedacht”, zegt de varkenshouder. “Vullen doe ik via het mangat met een vijzelbak aan de shovel. Omdat het ondergronds is, blijft het product ’s zomers en ’s winters op 8 graden, er is minder snel bederf.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Naast de stal is er ruimte voor een grote ccm-sleufsilo. Of deze er ook komt is nog niet zeker. Doordat lokale prijzen van dorsmais in een stijgende trend zitten, en voorraad ook rentekosten met zich meebrengt, overweegt van de Ven om geen ccm of kleinere partijen uit de handel aan te voeren.

  Naast de stal is er ruimte voor een grote ccm-sleufsilo. Of deze er ook komt is nog niet zeker. Doordat lokale prijzen van dorsmais in een stijgende trend zitten, en voorraad ook rentekosten met zich meebrengt, overweegt van de Ven om geen ccm of kleinere partijen uit de handel aan te voeren.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Om de eigen biggen te wegen is er een gelijkvloerse dierweger ingebouwd. Ook de vleesvarkens gaan hier bij afleveren overheen. Op deze manier zit van de Ven er kort op, hij heeft nu bijvoorbeeld altijd zich op het inslachtingspercentage.

  Om de eigen biggen te wegen is er een gelijkvloerse dierweger ingebouwd. Ook de vleesvarkens gaan hier bij afleveren overheen. Op deze manier zit van de Ven er kort op, hij heeft nu bijvoorbeeld altijd zich op het inslachtingspercentage.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Door zelf een hangende constructie te bedenken, zitten de weegcellen nu op een makkelijk bereikbare en bovendien schone plek.

  Door zelf een hangende constructie te bedenken, zitten de weegcellen nu op een makkelijk bereikbare en bovendien schone plek.

  Foto: Matthijs Verhagen

Eén reactie

 • Robvangerwen

  Mooie stal, degelijk en duurzaam

Of registreer je om te kunnen reageren.