Varkenshouderij

Foto & video 2574 x bekeken 4 reacties

Op zoek naar meer marge

Graham en Sally Taylor wilden de keten verkorten in hun zoektocht naar een beter rendement. Ze begonnen een winkel en verkopen hun varkensvlees op zes boerenmarkten in de omgeving.

Foto

 • Graham Taylor (64) en zijn vrouw Sally houden 200 zeugen op hun gesloten varkensbedrijf op het Noordereiland in Nieuw-Zeeland. Taylor was jarenlang de gekozen boerenvoorzitter van de New Zealand Pork Board (tot 2002). Het bedrijf van de Taylors is een doorsneebedrijf en enigszins gedateerd. Er is geen opvolger.

  Graham Taylor (64) en zijn vrouw Sally houden 200 zeugen op hun gesloten varkensbedrijf op het Noordereiland in Nieuw-Zeeland. Taylor was jarenlang de gekozen boerenvoorzitter van de New Zealand Pork Board (tot 2002). Het bedrijf van de Taylors is een doorsneebedrijf en enigszins gedateerd. Er is geen opvolger.

  Foto: Annechien ten Have
 • Eerst een kijkje op hun varkensbedrijf, om zicht te krijgen op het speelveld. Groepshuisvesting is in Nieuw-Zeeland nu nog verplicht vanaf 28 dagen na inseminatie. Vanaf 2015 moeten de zeugen direct na inseminatie in de groep. Het hok heeft een grote, dichte vloer. Achterin is een mestgoot. Het hok wordt twee keer per week schoongespoten met water dat gedurende de winter wordt opgevangen in een bassin.

  Eerst een kijkje op hun varkensbedrijf, om zicht te krijgen op het speelveld. Groepshuisvesting is in Nieuw-Zeeland nu nog verplicht vanaf 28 dagen na inseminatie. Vanaf 2015 moeten de zeugen direct na inseminatie in de groep. Het hok heeft een grote, dichte vloer. Achterin is een mestgoot. Het hok wordt twee keer per week schoongespoten met water dat gedurende de winter wordt opgevangen in een bassin.

  Foto: Annechien ten Have
 • De huisvesting is erg eenvoudig. De stallen hebben natuurlijke ventilatie met een ventilatiegordijn. Deze stal heeft een zeildak. Er is relatief veel daglicht.

  De huisvesting is erg eenvoudig. De stallen hebben natuurlijke ventilatie met een ventilatiegordijn. Deze stal heeft een zeildak. Er is relatief veel daglicht.

  Foto: Annechien ten Have
 • De gespeende biggen worden in een grote groep gehouden. Er is natuurlijke ventilatie. Het klimaat op het Noordereiland is tropisch. De winters zijn er zacht en de zomers warm.

  De gespeende biggen worden in een grote groep gehouden. Er is natuurlijke ventilatie. Het klimaat op het Noordereiland is tropisch. De winters zijn er zacht en de zomers warm.

  Foto: Annechien ten Have
 • De varkens zijn via een knip in het oor te identificeren. Dat is in Nederland verboden. Hier in Nieuw-Zeeland is geen discussie over de ingrepen. De varkens worden niet gecastreerd, de beren worden erg licht afgeleverd naar de slachterij.

  De varkens zijn via een knip in het oor te identificeren. Dat is in Nederland verboden. Hier in Nieuw-Zeeland is geen discussie over de ingrepen. De varkens worden niet gecastreerd, de beren worden erg licht afgeleverd naar de slachterij.

  Foto: Annechien ten Have
 • Ook staarten couperen is geen issue in Nieuw-Zeeland. Wel kun je zien dat de staarten langer zijn dan gemiddeld in Nederland. Graham zegt dat hij zelden, hooguit een of twee keer per jaar, problemen heeft met staartbijten. Meestal is dat gevolg van een stressmoment.

  Ook staarten couperen is geen issue in Nieuw-Zeeland. Wel kun je zien dat de staarten langer zijn dan gemiddeld in Nederland. Graham zegt dat hij zelden, hooguit een of twee keer per jaar, problemen heeft met staartbijten. Meestal is dat gevolg van een stressmoment.

  Foto: Annechien ten Have
 • Het regenwater wordt in de winter opgevangen in een vijver. De bodem is niet afgedicht met een plastic zeil, de klei maakt dat het water in de vijver blijft. De tropische regen brengt ongeveer 1.200 millimeter per jaar. Dit water gebruikt Graham om de stallen schoon te spuiten.

  Het regenwater wordt in de winter opgevangen in een vijver. De bodem is niet afgedicht met een plastic zeil, de klei maakt dat het water in de vijver blijft. De tropische regen brengt ongeveer 1.200 millimeter per jaar. Dit water gebruikt Graham om de stallen schoon te spuiten.

  Foto: Annechien ten Have
 • Taylor vangt de varkensmest op in vier vijvers, wederom zonder zeil of afdekking. De mest loopt van vijver naar vijver. Uiteindelijk blijft de dikke fractie in de eerste vijver over. Deze vijver wordt één keer per jaar leeggehaald met een kraan. De dikke fractie wordt dan met een mestverspreider over het land gebracht. Graham heeft 12 hectare land, waarop schapen grazen. De mest van de 200 zeugen en bijbehorende vleesvarkens gaat over eigen land. Dit jaar gaat de dikke fractie voor niks naar de buurman. Maar normaliter gebruikt Graham dit zelf op eigen land.

  Taylor vangt de varkensmest op in vier vijvers, wederom zonder zeil of afdekking. De mest loopt van vijver naar vijver. Uiteindelijk blijft de dikke fractie in de eerste vijver over. Deze vijver wordt één keer per jaar leeggehaald met een kraan. De dikke fractie wordt dan met een mestverspreider over het land gebracht. Graham heeft 12 hectare land, waarop schapen grazen. De mest van de 200 zeugen en bijbehorende vleesvarkens gaat over eigen land. Dit jaar gaat de dikke fractie voor niks naar de buurman. Maar normaliter gebruikt Graham dit zelf op eigen land.

  Foto: Annechien ten Have
 • De dunne fractie wordt beregend over de 12 hectare eigen land.

  De dunne fractie wordt beregend over de 12 hectare eigen land.

  Foto: Annechien ten Have
 • De varkens worden heel licht geslacht. De varkens op deze foto zijn bijna slachtrijp. Van 45 tot 50 kilo geslacht-gewicht wordt de basisprijs uitbetaald. In de week van 10 februari was de basisprijs omgerekend €2,70. Varkens zwaarder dan 50 kilo worden gekort met 9 cent per 5 kilo.

  De varkens worden heel licht geslacht. De varkens op deze foto zijn bijna slachtrijp. Van 45 tot 50 kilo geslacht-gewicht wordt de basisprijs uitbetaald. In de week van 10 februari was de basisprijs omgerekend €2,70. Varkens zwaarder dan 50 kilo worden gekort met 9 cent per 5 kilo.

  Foto: Annechien ten Have
 • De stallen zijn relatief open. Het bedrijf is wel afgesloten met een ketting en eenvoudige hekken.

  De stallen zijn relatief open. Het bedrijf is wel afgesloten met een ketting en eenvoudige hekken.

  Foto: Annechien ten Have
 • Het bedrijf van Graham is Pigcare geaccrediteerd. Er is een jaarlijkse audit op dierenwelzijn.

  Het bedrijf van Graham is Pigcare geaccrediteerd. Er is een jaarlijkse audit op dierenwelzijn.

  Foto: Annechien ten Have
 • Graham wilde dichter naar de consument, de keten verkorten. Wat waren de unique selling points van dit vlees? Volgens Graham is het vlees in de eerste plaats transparant op oorsprong. Het vlees is dus niet anoniem, maar herkenbaar: vlees van het bedrijf Graham en Sally. Volgens Graham was het concept goed. Zijn product een topproduct en verkocht het vlees zichzelf. 
Uiteindelijk is de zoektocht van Graham naar de markt niet succesvol geweest. Hij is vorig herfst gestopt met zijn winkel en de verkoop op zes boerenmarkten. Het werd Sally en hem te veel. Er moest geautomatiseerd worden in de verwerking in de slagerij. Dat wilden ze niet meer. Het werk kostte te veel tijd en leverde daarbij te weinig rendement op. Graham en Sally willen nu nog gewoon een beetje doorboeren. Een opvolger hebben ze niet.

  Graham wilde dichter naar de consument, de keten verkorten. Wat waren de unique selling points van dit vlees? Volgens Graham is het vlees in de eerste plaats transparant op oorsprong. Het vlees is dus niet anoniem, maar herkenbaar: vlees van het bedrijf Graham en Sally. Volgens Graham was het concept goed. Zijn product een topproduct en verkocht het vlees zichzelf. Uiteindelijk is de zoektocht van Graham naar de markt niet succesvol geweest. Hij is vorig herfst gestopt met zijn winkel en de verkoop op zes boerenmarkten. Het werd Sally en hem te veel. Er moest geautomatiseerd worden in de verwerking in de slagerij. Dat wilden ze niet meer. Het werk kostte te veel tijd en leverde daarbij te weinig rendement op. Graham en Sally willen nu nog gewoon een beetje doorboeren. Een opvolger hebben ze niet.

  Foto: Annechien ten Have

Laatste reacties

 • Fermer

  Het is een mooi verhaal, jammer dat het op het einde niet het gewenste resultaat gaf. Zou een samenwerking met boeren met andere producten in eigen beheer, zodat een breed assortiment verkregen kan worden en deze gezamenlijk af te zetten niet rendabeler kunnen zijn? Waarbij om toerbeurt de marktkraam bemand kan worden en dit dus tijdsbesparing oplevert per bedrijf.

 • gerard364099

  het maakt niet uit wat er geproduceerd word en onder welke vlag
  er is te veel in europa en daar moeten we met ons allen wat aan doen

 • Fermer

  Toch blijkt dat heel moeilijk te zijn. Als individuele boer kun je daar niet veel aan doen, alleen zelf niet teveel produceren en hopen dat een ander dit ook niet doet. Dat werkt dus niet echt. Wil je dan toch marge, zoals in de blog geschreven, en niet dat een ander ermee gaat lopen, dan is bovenstaande toch een mooi initiatief? Het proberen waard lijkt mij, misschien de formule iets aanpassen? Wie niet waagt die niet wint.

 • W Geverink

  Een vriend van mij had altijd al hobby aan het slachten. Hij had al een aantal goeie recepten voor worsten en hamburgers en dergelijke en al vrij snel begon de slagerij aardig te lopen. Ook gingen ze naar farmers markets met hun producten. Hij kwam er ook vrij snel achter dat hele lange werkdagen en een zeven daagse werkweek niet de slimste manier van werken was om een zwakke varkenstak beter te laten renderen. De stallen werden leeg gedraaid en de varkens voor de slagerij aangekocht...

Of registreer je om te kunnen reageren.