Varkenshouderij

Foto & video 4586 x bekeken

Nieuwe stal voor hoge arbeidsproductie

De familie Hermens is bezig met nieuwbouw voor 750 zeugen en 50 gelten. Zoon Niek wil de locatie inclusief 3.000 vleesvarkens met één medewerker bijhouden.

Foto

 • De familie Hermens heeft locaties in Mill, Odiliapeel en Zeeland. De nieuwbouw vindt plaats op de locatie in Mill; daar staan straks circa 750 zeugen, 50 dekrijpe gelten en 3.000 vleesvarkens. In Odiliapeel staan 200 zeugen en 580 vleesvarkens; op de locatie in Zeeland staan nog 740 vleesvarkens. De locatie in Odiliapeel wordt omgebouwd tot eigen fokbedrijf; voor de locatie in Zeeland is een procedure voor uitbreiding in aanvraag. Momenteel is de familie druk met de inrichting van de kraam- en biggenafdelingen. De stal voor dragende zeugen en gelten is al een paar maanden bevolkt. Zoon Niek en zijn vriendin Iris staan links, naast hen staan vader Jo en moeder Trudie.

  De familie Hermens heeft locaties in Mill, Odiliapeel en Zeeland. De nieuwbouw vindt plaats op de locatie in Mill; daar staan straks circa 750 zeugen, 50 dekrijpe gelten en 3.000 vleesvarkens. In Odiliapeel staan 200 zeugen en 580 vleesvarkens; op de locatie in Zeeland staan nog 740 vleesvarkens. De locatie in Odiliapeel wordt omgebouwd tot eigen fokbedrijf; voor de locatie in Zeeland is een procedure voor uitbreiding in aanvraag. Momenteel is de familie druk met de inrichting van de kraam- en biggenafdelingen. De stal voor dragende zeugen en gelten is al een paar maanden bevolkt. Zoon Niek en zijn vriendin Iris staan links, naast hen staan vader Jo en moeder Trudie.

  Foto: Bert Jansen
 • De stal in eigen beheer gebouwd met volop inzet van eigen arbeid. De kinderen en aanhang zijn samen met losse medewerkers druk met het bevestigen van houtwolcementplaten; in deze afdelingen komt de lucht straks via het plafond binnen.

  De stal in eigen beheer gebouwd met volop inzet van eigen arbeid. De kinderen en aanhang zijn samen met losse medewerkers druk met het bevestigen van houtwolcementplaten; in deze afdelingen komt de lucht straks via het plafond binnen.

  Foto: Bert Jansen
 • Bijna alles is van steen gemaakt, ook de putten. Daarmee is de eigen arbeid gemakkelijker in te zetten. Bovendien heeft Jo daar qua degelijkheid meer vertrouwen in dan in gestorte putten. Alleen de scheidingsmuur tussen de afdelingen is straks van kunststof.

  Bijna alles is van steen gemaakt, ook de putten. Daarmee is de eigen arbeid gemakkelijker in te zetten. Bovendien heeft Jo daar qua degelijkheid meer vertrouwen in dan in gestorte putten. Alleen de scheidingsmuur tussen de afdelingen is straks van kunststof.

  Foto: Bert Jansen
 • Niek verwacht dat grote koppels in een efficiënte indeling met korte looplijnen dit mogelijk moet maken. Ook de investering in balansroosters zal, naast het verlagen van de uitval van de biggen, bijdragen aan een lagere arbeidsvraag. Deze roosters kosten ongeveer €45.000 extra aan investering. Hij verwacht ze over vier, vijf jaar te hebben terugverdiend.

  Niek verwacht dat grote koppels in een efficiënte indeling met korte looplijnen dit mogelijk moet maken. Ook de investering in balansroosters zal, naast het verlagen van de uitval van de biggen, bijdragen aan een lagere arbeidsvraag. Deze roosters kosten ongeveer €45.000 extra aan investering. Hij verwacht ze over vier, vijf jaar te hebben terugverdiend.

  Foto: Bert Jansen
 • De nieuwe zeugenstal komt tegen deze bestaande stal, die gedeeltelijk is afgebroken. Het levert nu een mooi contrast op; de lage en oude gevels en dakplaten strak tegen de hoge, fonkelnieuwe muren en dak. Met een verbindingsgang komen nieuw en oud bij elkaar.

  De nieuwe zeugenstal komt tegen deze bestaande stal, die gedeeltelijk is afgebroken. Het levert nu een mooi contrast op; de lage en oude gevels en dakplaten strak tegen de hoge, fonkelnieuwe muren en dak. Met een verbindingsgang komen nieuw en oud bij elkaar.

  Foto: Bert Jansen
 • Op beide nieuwe stallen komt een biologische luchtwasser. Die voor de dragende zeugen is al in werking.

  Op beide nieuwe stallen komt een biologische luchtwasser. Die voor de dragende zeugen is al in werking.

  Foto: Bert Jansen
 • De twee nieuwe stallen zijn omwille van brandveiligheid en gezondheid los van elkaar gebouwd. Tussen beide stallen is een verharding en de deuren om de dieren erin en eruit te laten zitten tegenover elkaar.

  De twee nieuwe stallen zijn omwille van brandveiligheid en gezondheid los van elkaar gebouwd. Tussen beide stallen is een verharding en de deuren om de dieren erin en eruit te laten zitten tegenover elkaar.

  Foto: Bert Jansen
 • De nieuwe stal voor de dragende zeugen is al bevolkt. De ondernemers kozen voor stabiele groepen van maximaal 41 zeugen met voerstations. Door eisen van de markt en de maatschappij hadden voerstations de voorkeur boven voerligboxen met eisen.

  De nieuwe stal voor de dragende zeugen is al bevolkt. De ondernemers kozen voor stabiele groepen van maximaal 41 zeugen met voerstations. Door eisen van de markt en de maatschappij hadden voerstations de voorkeur boven voerligboxen met eisen.

  Foto: Bert Jansen
 • De keuze voor stabiele groepen maakt groepsgewijs werken mogelijk en daarmee arbeidsbesparing. Ook zijn controles en behandelingen gemakkelijker uit te voeren. Een bijkomend voordeel is dat alleen rangordeverschillen slechts één keer worden uitgevochten. Het belangrijkste nadeel is dat er eerder onderbezetting is. Ook kunnen de inrichtingskosten iets hoger uitvallen.

  De keuze voor stabiele groepen maakt groepsgewijs werken mogelijk en daarmee arbeidsbesparing. Ook zijn controles en behandelingen gemakkelijker uit te voeren. Een bijkomend voordeel is dat alleen rangordeverschillen slechts één keer worden uitgevochten. Het belangrijkste nadeel is dat er eerder onderbezetting is. Ook kunnen de inrichtingskosten iets hoger uitvallen.

  Foto: Bert Jansen
 • Deze stal is voorzien van directe luchtinlaat via de zijgevels. Als er meer lucht nodig is, gaan de kleppen automatisch omlaag. Hoe groter de luchtinlaat, hoe meer de lamellen de lucht naar beneden sturen.

  Deze stal is voorzien van directe luchtinlaat via de zijgevels. Als er meer lucht nodig is, gaan de kleppen automatisch omlaag. Hoe groter de luchtinlaat, hoe meer de lamellen de lucht naar beneden sturen.

  Foto: Bert Jansen
 • Metaalhalidelampen geven een bult wit licht. Duurder dan TL-buizen, maar de ondernemers verwachten dat ze langer meegaan en beter licht geven.

  Metaalhalidelampen geven een bult wit licht. Duurder dan TL-buizen, maar de ondernemers verwachten dat ze langer meegaan en beter licht geven.

  Foto: Bert Jansen
 • De eerste ervaringen zijn positief maar het beperken van terugkomers, mede door de 4-dagen-eis, blijft de komende tijd aandacht vragen. Ook hokbevuiling ligt op de loer omdat nog niet alle hokken volledig zijn bezet.

  De eerste ervaringen zijn positief maar het beperken van terugkomers, mede door de 4-dagen-eis, blijft de komende tijd aandacht vragen. Ook hokbevuiling ligt op de loer omdat nog niet alle hokken volledig zijn bezet.

  Foto: Bert Jansen
 • Om gelten te laten wennen aan de installatie is er een aanleerstation in de geltenafdeling. In de voerstations krijgen de zeugen één voersoort. Dit kan later nog worden uitgebreid door er een voercircuit naast te leggen.

  Om gelten te laten wennen aan de installatie is er een aanleerstation in de geltenafdeling. In de voerstations krijgen de zeugen één voersoort. Dit kan later nog worden uitgebreid door er een voercircuit naast te leggen.

  Foto: Bert Jansen
 • In dezelfde afdeling staan ook de beren.

  In dezelfde afdeling staan ook de beren.

  Foto: Bert Jansen
 • De dekafdeling is tussen de geltenafdeling en de dragende zeugen gesitueerd. Omwille van de bronst is er veel licht boven de koppen van de zeugen.

  De dekafdeling is tussen de geltenafdeling en de dragende zeugen gesitueerd. Omwille van de bronst is er veel licht boven de koppen van de zeugen.

  Foto: Bert Jansen

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.