Varkenshouderij

Foto & video 4805 x bekeken 8 reacties

Met wroetstal luxe deelmarkt bedienen

Varkenshouder Rob Hilkens koos voor een wroetstal om niet langer voor bulkmarkt te hoeven produceren en om het werkplezier te verhogen.

Foto

 • Rob Hilkens (44) in Herkenbosch (L.), in de nieuwe wroetstal die eind vorig jaar in gebruik is genomen. Sindsdien is Hilkens lid van de Stichting Maatschappelijk Bewuster Varkensvlees, de organisatie achter het Krull-varkensvlees. Dit concept heeft een Beter leven-ster van de Dierenbescherming.

  Rob Hilkens (44) in Herkenbosch (L.), in de nieuwe wroetstal die eind vorig jaar in gebruik is genomen. Sindsdien is Hilkens lid van de Stichting Maatschappelijk Bewuster Varkensvlees, de organisatie achter het Krull-varkensvlees. Dit concept heeft een Beter leven-ster van de Dierenbescherming.

  Foto: Bert Jansen
 • Dit is de nieuwe wroetstal met 1.800 plaatsen. Hilkens heeft een gesloten bedrijf met 400 Topigs 40-zeugen maal Toppie Piétrain-eindbeer. Bij het bedrijf hoort 90 hectare grond, waarvan 15 hectare beheersgrond. Op de grond wordt mais voor CCM en suikerbieten geteeld.

  Dit is de nieuwe wroetstal met 1.800 plaatsen. Hilkens heeft een gesloten bedrijf met 400 Topigs 40-zeugen maal Toppie Piétrain-eindbeer. Bij het bedrijf hoort 90 hectare grond, waarvan 15 hectare beheersgrond. Op de grond wordt mais voor CCM en suikerbieten geteeld.

  Foto: Bert Jansen
 • Daglicht, een dichte vloer, wroetmateriaal en 1 vierkante meter leefruimte per varken zijn kenmerken binnen het Krull-concept. Kijk voor de precieze omschrijving op www.krull.nu.

  Daglicht, een dichte vloer, wroetmateriaal en 1 vierkante meter leefruimte per varken zijn kenmerken binnen het Krull-concept. Kijk voor de precieze omschrijving op www.krull.nu.

  Foto: Bert Jansen
 • Elk hok telt dertig plaatsen, met de mogelijkheid de poortjes tussen drie hokken te openen.

  Elk hok telt dertig plaatsen, met de mogelijkheid de poortjes tussen drie hokken te openen.

  Foto: Bert Jansen
 • Ten opzichte van andere wroetstallen maakt de stroverdeler deze stal bijzonder. De techniek wordt toegepast in de rundveehouderij en is door stalinrichter De Nijborg Agri in Renswoude (U.) aangepast voor gebruik bij varkens.

  Ten opzichte van andere wroetstallen maakt de stroverdeler deze stal bijzonder. De techniek wordt toegepast in de rundveehouderij en is door stalinrichter De Nijborg Agri in Renswoude (U.) aangepast voor gebruik bij varkens.

  Foto: Bert Jansen
 • De afleverruimte. Basis voor de stroverdeler is een boxenvuller in koeienstallen. In de varkensstal valt het strooisel echter niet op de vloer, maar komt in een dosator terecht.

  De afleverruimte. Basis voor de stroverdeler is een boxenvuller in koeienstallen. In de varkensstal valt het strooisel echter niet op de vloer, maar komt in een dosator terecht.

  Foto: Bert Jansen
 • Het omtrekken van een hendel is genoeg om alle dosators in een afdeling te openen. De varkens krijgen dagelijks stro. Voor de varkenshouder is dat tevens het ideale moment voor de diercontrole.

  Het omtrekken van een hendel is genoeg om alle dosators in een afdeling te openen. De varkens krijgen dagelijks stro. Voor de varkenshouder is dat tevens het ideale moment voor de diercontrole.

  Foto: Bert Jansen
 • Het vullen van de voorraadbak gebeurt met een doseerbak, voor aan de verreiker. De stroverdeler, inclusief voorraadbak van 2,5 kuub, kost voor deze stal €35.000

  Het vullen van de voorraadbak gebeurt met een doseerbak, voor aan de verreiker. De stroverdeler, inclusief voorraadbak van 2,5 kuub, kost voor deze stal €35.000

  Foto: Bert Jansen
 • De stroverdeler heeft meerdere pluspunten. Er is geen shovel nodig om het stro in de stal te brengen. De varkenshouder bepaalt zelf op welk tijdstip hij de voorraadbak vult. De staldeuren hoeven niet open tijdens het instrooien, zodat het binnenklimaat constant blijft. En er ontstaat minder stof dan met het blazen van stro in de hokken.

  De stroverdeler heeft meerdere pluspunten. Er is geen shovel nodig om het stro in de stal te brengen. De varkenshouder bepaalt zelf op welk tijdstip hij de voorraadbak vult. De staldeuren hoeven niet open tijdens het instrooien, zodat het binnenklimaat constant blijft. En er ontstaat minder stof dan met het blazen van stro in de hokken.

  Foto: Bert Jansen
 • Hilkens werkt met gehakseld vlasstro in de wroetstal. Op jaarbasis hoopt hij niet meer dan 600 liter per plaats nodig te hebben.

  Hilkens werkt met gehakseld vlasstro in de wroetstal. Op jaarbasis hoopt hij niet meer dan 600 liter per plaats nodig te hebben.

  Foto: Bert Jansen
 • Een ketting voert de vaste mest naar buiten af.

  Een ketting voert de vaste mest naar buiten af.

  Foto: Bert Jansen
 • De biologische luchtwasser is boven de afleverruimte geplaatst, aan de achterzijde van de stal.

  De biologische luchtwasser is boven de afleverruimte geplaatst, aan de achterzijde van de stal.

  Foto: Bert Jansen
 • De kosten van de cascobouw van een wroetstal zijn lager dan bij een conventionele stal, er is geen put. Uiteindelijk liggen de bouwkosten voor deze stal wel hoger dan bij een gangbare variant, omdat uit oogpunt van landelijke inpassing is gekozen voor een houten topgevel. Ook zit er een lichtstraat in de zijgevel en het dak en is er een ontvangstruimte die een inkijk in de stal biedt.

  De kosten van de cascobouw van een wroetstal zijn lager dan bij een conventionele stal, er is geen put. Uiteindelijk liggen de bouwkosten voor deze stal wel hoger dan bij een gangbare variant, omdat uit oogpunt van landelijke inpassing is gekozen voor een houten topgevel. Ook zit er een lichtstraat in de zijgevel en het dak en is er een ontvangstruimte die een inkijk in de stal biedt.

  Foto: Bert Jansen
 • Frisse lucht komt via ventielen de stal binnen.

  Frisse lucht komt via ventielen de stal binnen.

  Foto: Bert Jansen
 • De zichtruimte is bedoeld om belangstellenden en afnemers van het Krull-vlees te ontvangen. Primaire afzetmarkt voor het verse vlees van de Krull-varkens zijn ambachtelijke slagers. Over de meerprijs laat Hilkens zich niet uit.

  De zichtruimte is bedoeld om belangstellenden en afnemers van het Krull-vlees te ontvangen. Primaire afzetmarkt voor het verse vlees van de Krull-varkens zijn ambachtelijke slagers. Over de meerprijs laat Hilkens zich niet uit.

  Foto: Bert Jansen
 • Onderdeel van de opening van de stal vormde een tekenwedstrijd voor kinderen. Er zijn 170 tekeningen gemaakt, een deel daarvan hangt in de ontvangstruimte.

  Onderdeel van de opening van de stal vormde een tekenwedstrijd voor kinderen. Er zijn 170 tekeningen gemaakt, een deel daarvan hangt in de ontvangstruimte.

  Foto: Bert Jansen
 • Volgende week meer achtergronden over dit bedrijf en deze stal in Boerderij 25; die verschijnt op dinsdag 18 maart.

  Volgende week meer achtergronden over dit bedrijf en deze stal in Boerderij 25; die verschijnt op dinsdag 18 maart.

  Foto: Bert Jansen

Laatste reacties

 • John*

  vind dit mooie stallen om varkens te houden. Zijn er ook al ervaringen met gespeende biggen in dit type stallen?

 • snip

  de vast mest gaat vanzelf op een vaste band of hoe moet ik dit zien ?

 • Sjaak

  @Snip....Precies, dat vroeg ik me ook af, hoe werkt dat uitmesten nu eigenlijk? En waarom laat Hilkens zich niet uit over de meerprijs......?

 • w v gemert

  Zonder economische onderbouwing een niets zeggend leuk verhaal, maar slecht voor de sector ,ook mensen uit de grachtengordel lezen dit.

 • John*

  net of de sector zoals deze nu is heilig is, w v gemert...

 • koestal

  zo te zien,niks mis mee

 • jan9

  Ik hoop voor hem dat hij ook geld verdient. Ben wel benieuwd hoe het stro uit de hokken gehaald wordt. Is dat de reden misschien dat er zo'n brede gang in de afdeling is gemaakt ?

 • W Geverink

  De varkens lopen zelf het strooisel van de helling af en de bedoeling is dat de varkens onderaan de helling hun behoefte doen. Tegen de buitenmuur is een grup met een barncleaner die de mest naar buiten werkt. Opvallend is dat in de nederlandse stallen met dit soort lange smalle hokken de voerbak altijd wordt geplaatst waar de varkens horen te liggen. De voerbak kan het beste op een betonnen verhoging met treden staan op ongeveer 1.5 m van de buitenmuur. De Deense Domino bakken die ik heb kun je van 4 meter afstand probleemloos controleren door de ronde schaal, verstoppen nooit, morsen niet, en eenmaal afgesteld hoef je er eigenlijk nooit meer aan te komen. Door de jaren heen zijn ze zeer betrouwbaar gebleken. Als je wil dat de varkens voorin slapen (schoon houden) moet je dat met je voerbak geen high trafic area maken. Borgen piesen regelmatig tijdens het eten en als een nippel kapot is wil je niet dat het water door het hele hok loopt. Met een goeie layout van de hokken in combinatie met een passend ventilatie systeem heb je bijna geen handwerk, is de stal veel frisser en kan aardig worden bespaard op strooisel.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.