Varkenshouderij

Foto & video 5179 x bekeken 18 reacties

Meer biologische zeugen, makkelijker werken

Coen Bosch breidde zijn biologische bedrijf uit naar 500 zeugen en 900 vleesvarkens. Hij kan efficiënter werken en is flexibeler met arbeid.

Foto

 • Coen Bosch (42) uit Heino (Ov.) behoort tot de grootste biologische varkenshouders van Nederland. Recentelijk heeft hij zijn zeugenstapel uitgebreid van 280 zeugen naar 500 zeugen. Het aantal van 900 vleesvarkens bleef gelijk. De 11.000 biggen die niet op de eigen locatie worden afgemest, gaan via De Groene Weg naar zes biologische vleesvarkensbedrijven. Met de uitbreiding verwacht hij efficiënter en gemakkelijker te werken. Bovendien is het bedrijf logistiek logischer gemaakt.

  Coen Bosch (42) uit Heino (Ov.) behoort tot de grootste biologische varkenshouders van Nederland. Recentelijk heeft hij zijn zeugenstapel uitgebreid van 280 zeugen naar 500 zeugen. Het aantal van 900 vleesvarkens bleef gelijk. De 11.000 biggen die niet op de eigen locatie worden afgemest, gaan via De Groene Weg naar zes biologische vleesvarkensbedrijven. Met de uitbreiding verwacht hij efficiënter en gemakkelijker te werken. Bovendien is het bedrijf logistiek logischer gemaakt.

  Foto: Ronald Hissink
 • Overzicht op het erf met overal buitenuitloop. Voor de nieuwbouw stonden de dragende zeugen en gespeende biggen niet logisch. Hij verlengde de kraamstal en verplaatste de gespeende biggen naar de voormalige stal voor de dragende zeugen.

  Overzicht op het erf met overal buitenuitloop. Voor de nieuwbouw stonden de dragende zeugen en gespeende biggen niet logisch. Hij verlengde de kraamstal en verplaatste de gespeende biggen naar de voormalige stal voor de dragende zeugen.

  Foto: Ronald Hissink
 • Voor die zeugen bouwde Bosch een nieuwe strostal met liggedeelte in het stro. In die stal is, aan de andere kant van de muur, ook de dekstal gebouwd.

  Voor die zeugen bouwde Bosch een nieuwe strostal met liggedeelte in het stro. In die stal is, aan de andere kant van de muur, ook de dekstal gebouwd.

  Foto: Ronald Hissink
 • De zeugen hebben het zichtbaar naar hun zin. Het stro blijft goed schoon doordat Bosch goed over de routing van de zeugen heeft nagedacht. De zeugen leggen een lange weg af voor ze terug in de stal zijn, waardoor 80 tot 90 procent van de mest buiten op de roosters valt.

  De zeugen hebben het zichtbaar naar hun zin. Het stro blijft goed schoon doordat Bosch goed over de routing van de zeugen heeft nagedacht. De zeugen leggen een lange weg af voor ze terug in de stal zijn, waardoor 80 tot 90 procent van de mest buiten op de roosters valt.

  Foto: Ronald Hissink
 • De zeugen krijgen voer via een aantal voerstations.

  De zeugen krijgen voer via een aantal voerstations.

  Foto: Ronald Hissink
 • Na het vreten gaan de dragende zeugen verplicht naar buiten, waar ze een verharde buitenuitloop hebben. Van het voorjaar tot het najaar kunnen ze ook in de weilanden naast de stal, twee hectare in totaal. Bosch vindt de zeugen in de wei het mooiste visitekaartje voor het bedrijf.

  Na het vreten gaan de dragende zeugen verplicht naar buiten, waar ze een verharde buitenuitloop hebben. Van het voorjaar tot het najaar kunnen ze ook in de weilanden naast de stal, twee hectare in totaal. Bosch vindt de zeugen in de wei het mooiste visitekaartje voor het bedrijf.

  Foto: Ronald Hissink
 • Daar vreten de zeugen nog onbeperkte kuilvoer aan een hek. Bosch verwacht dat dat bijdraagt aan een betere voeropnamecapaciteit in de kraamstal; ze kunnen daar 8 tot 9 kilo voer op.

  Daar vreten de zeugen nog onbeperkte kuilvoer aan een hek. Bosch verwacht dat dat bijdraagt aan een betere voeropnamecapaciteit in de kraamstal; ze kunnen daar 8 tot 9 kilo voer op.

  Foto: Ronald Hissink
 • Eén van de moeilijkste aspecten is de uitval van de biggen in de kraamstal. Deze bedraagt nu 17 procent. Het is meer dan op gangbare bedrijven, maar minder dan het biologische sectorgemiddelde. Een slimme inrichting en goede controle zijn volgens hem onontbeerlijk om de uitval laag te houden. Opvallend ontbreekt een onderkruipen voor de biggen, wat juist vaak te zien is op deze bedrijven in verband met koudetrek. Dat is omdat hij dat onoverzichtelijk vindt voor de controle.

  Eén van de moeilijkste aspecten is de uitval van de biggen in de kraamstal. Deze bedraagt nu 17 procent. Het is meer dan op gangbare bedrijven, maar minder dan het biologische sectorgemiddelde. Een slimme inrichting en goede controle zijn volgens hem onontbeerlijk om de uitval laag te houden. Opvallend ontbreekt een onderkruipen voor de biggen, wat juist vaak te zien is op deze bedrijven in verband met koudetrek. Dat is omdat hij dat onoverzichtelijk vindt voor de controle.

  Foto: Ronald Hissink
 • De zeug kan met haar biggen ook naar buiten. Plastic flappen moeten koude trek naar binnen voorkomen. In totaal zijn er op het bedrijf 146 kraamhokken, waarvan 56 in de nieuwe stal.

  De zeug kan met haar biggen ook naar buiten. Plastic flappen moeten koude trek naar binnen voorkomen. In totaal zijn er op het bedrijf 146 kraamhokken, waarvan 56 in de nieuwe stal.

  Foto: Ronald Hissink
 • Alle varkens moeten buiten, dus ook de vleesvarkens. Deze hoeven echter geen uitloop in een weiland te hebben.

  Alle varkens moeten buiten, dus ook de vleesvarkens. Deze hoeven echter geen uitloop in een weiland te hebben.

  Foto: Ronald Hissink

Rene Stevens

Laatste reacties

 • frankderond

  Beste Familie Bosch. Prachtig bedrijf! Veel succes ermee.

 • bertes

  ook hier; enkele boeren vinden mega groeien belangrijk. omdat ze de markt alleen willen hebben. de kleine boer moet weg. en om groot te worden moet er gedoogt worden. in kraamhok MOET de zeug binnen 7.5m2 LOS lopen. maar in praktijk staan er boxen schuin. en hebben ze 3m2.
  jammer. wel mooi bedrijf.

 • l coumans

  zal wel de zelfde richting uitgaan als met de biologische kippen klein bedrijf goede prijs en dan??? vermenigvuldigen maar de prijs houdt niet meer stand !!! ja en dan maar janken dat er overaanbod is . het zijn sterke benen die de weelde van uitbreiden kunnen dragen .

 • hoving1

  Zonde dat het weer zo groot moet .

 • bertes

  er moet een nieuwe belangenclub komen, puur voor de kleine biologische boer. Wie staat er op; die niks te maken wil hebben met biohuis, LTO, NVV, POV, enz.
  een club voor alle kleine boeren, de grote is maximaal 7500 kippen, 65 koeien, 95 zeugen, 35 ha.
  en dan ontwikkelen we een label, die op de verpakkingen staan. geproduceerd door een kleine boer. om zo de kleine boer een kans te gunnen. net als wat de dierenbescherming doet. als je als winkel dit label gebruikt, dan betaal je er voor, aan deze belangenvereniging.

 • l coumans

  bertes ik meld me aan kijk maar even hoe we moeten contacten

 • bertes

  Hallo I coumans. ik wil wel mee lid zijn en mee denken, maar ik ben slecht in vergaderen, al woon ik in het midden van het land, dicht bij de politiek. ik hoop dat er vergaderboeren wakker worden die zelf klein zijn, en inzien dat alle tijd die ze erin stoppen voor de grote boeren zijn. de grote boeren hebben een slecht imago. dat weten ze zelf ook. daarom roepen die voorop, om nog duurzamer met windmolens en zonenergie en strenger beleid enz. om zo hun slecht imago te omzeilen. die extra kosten kunnen ze toch verrekenen met de subsidie. en ze hebben twee vliegen in een klap. de burgers en de politiek vind dat die grotere bedrijven extra regels moeten krijgen met geur en duurzaam, maar strooien die regels ook meteen over de kleine ondernemer. en die gaat er aan kapot. gunstig voor de groeiers. die kunnen alleen groeien als andere boeren stoppen. dat zie je ook bij het gangbare. Brussel eiste alleen ammoniak reductie over de IPPC bedrijven. maar de grote boeren en de belangenclubs hebben er voor gezorgd dat alle boeren voor de helft terug moeten met ammoniak. gevolg. de kleine wordt gedwongen te stoppen, terwijl die niet vervuild enz. de kleine boer heeft geen belangenbehartiging. de politiek en LTO, NVV, POV hebben alleen maar in de kop van; groeien en de beste willen zijn, over de wereld. alles moet daarvoor wijken.

 • joannes

  @Bertes,@l coumans Zoiets is alleen mogelijk wanneer je voor je Speciale Producten een Speciale Prijs kan garanderen want de grote vraag is of je eenmaal bereid het verschil proeft! Een goed reklame en advertentie bureau zou je eerste investering moeten zijn! Want je moet je Publiek bereidt vinden niet alléén voor het vlees te laten betalen maar ook voor de leefomstandigheden van het Dier en de Boer! Iets wat je, de klant, niet ziet, of wil zien, wanneer je Product, het Vlees gegeten wordt! En even voor de vergelijking 17 procent uitval is 7 % hoger dan in het Politiek en Publiek veroordeelde bedrijf van Dhr Straathof!

 • alco1

  Je moet je dan onderscheiden bij de consument door de kleinschaligheid te promoten.
  Ik ben benieuwd hoeveel klanten dat oplevert
  Bij de promotie van weidegang voor melkkoeien ging het alsof dit veel beter zou zijn voor de koe. Dit zaaide veel ongenoegen.
  De Royal FC en LTO gingen hierin echter wel mee. Met het gevolg dat de exclusiviteit verdween en iedereen te maken kreeg met weer een actiepunt voor de anti's.

 • trijnie

  Bertes, ik zou graag jullie produkten kopen. Daar wil ik wel een omweg voor maken. Doe ik nu ook al voor het vlees.

  Maar misschien is het een goed idee om vleespakketten, via internet te verkopen. Als jullie reclame maken voor kleinschaligheid en diervriendelijkheid en biologisch dan krijg je beslist een markt.
  Maar de mensen moeten het wel weten.

 • trijnie

  En wat ook belangrijk is, laat het vlees bewerken door een goede slager.
  In het verleden heb ik wel vlees van het Drents landschap gehad maar dat was niet mooi klaargemaakt. Nu heb ik vlees van een landgoed en dat is goed gesneden en in 2 pers.porties klaargemaakt en er zit gehakt, worst, bieftartaar, verschillende soorten 'groot'vlees in. Alles is gelabeld.
  Mensen hebben het druk en dit wil de verwende consument.

 • LUCTOR

  @trijnie ik lees elke keer met bewondering je reacties jij reageert elke keer uit emotie wat ook de clubs doen die jij een warm hart toe draagt hoe lang gaat het nog duren voordat deze manier van varkenshouden ook bekritiseerd wordt vanuit jouw ideaal.
  Jij vind een toename met 220zeugen tot een omvang van 500 kleinschalig hoe lang duurt het voor dit bedrijf gaat verdubbelen zodat zijn collega,s met een mindere omvang het loodje leggen.

 • trust

  Wat gebeurt er nadat het VION concern er in Juli 2015 over de kop gaat?? succes met de afzet naar.......

 • trijnie

  Luctor ik kan niet in de toekomst kijken.
  De manier van omgaan, werken met de varkens zoals Coen Bos doet spreekt mij wel aan, maar ik vind het jammer dat hij ook alweer groter wil worden.
  Maar het kleinschalige wat Bertes en Coumans schijnbaar nog kan, dat draag ik een warm hart toe. En ik denk dat er naast de 'bulk' een exclusieve markt is voor kwaliteit.
  Ik juich het van harte toe als mensen vooruit willen op welke manier ook.
  En ja, ik reageer misschien soms met emotie maar ik kan ook heel nuchter zijn. Ik gruw bv van het gezxxk van W.D. over de staartjes van de varkentJES. Maar met alleen zakelijkheid is het niet spannend in het leven. Mijn zakelijke, ietwat saaie maar vreselijk lieve man zegt altijd: jij bent de slagroom in mijn leven!

 • l coumans

  bertes is de lengte van de boer belangrijk??? of kan een grote boer 193cm ook klein zijn

 • bertes

  het gaat er om, dat die enkele flinke groeiers, de burgers en de politiek bang maken. in Brabant gaat een bio boer 2 ha vol bouwen. om zijn zin te krijgen, zal die zeker mee denken aan ammoniak reductie en geur enz. deze grote ondernemers krijgen veel subsidie er voor, om met zogenaamde duurzame ideeën te komen. op papier werken de technieken altijd. en dan kan je er op wachten dat de politiek dit ook eist van de bestaande boeren, met geen grote groei plannen. en de kleine boer krijgt ongevraagd extra investeringen eisen. terwijl het al steeds duidelijker wordt dat welke uitstoot je ook bekijkt. de landbouw helemaal nog niet zo slecht is voor het milieu. alleen de grote hebben veel uitstoot op een locatie.
  het zou de grote en de grote groeiers sieren dat ze tegen de politiek vertelde; dat die extra eisen die ze veroorzaken, niet van toepassing moeten zijn voor de kleine boer.
  komt de kleine boer met een actie groep, en een label. dan kunnen de mega veroorzakers inpakken.
  en bedenk; de kleine boer gaat niet kapot van de vrije markt, van vraag en aanbod. hij gaat kapot door beleid, en door de grote boeren, die pikken alles in.

 • l coumans

  ben ik niet helemaal met je eens bertes voor de kleine boer is er ook plek hij moet het een beetje slimmer aanpakken en vooral niet meelopen en zich afzetten tegen de grote boeren . wat voor ons kleine boeren lastig en moeilijk is , is het voor grote in het kwadraat . al lijkt dat niet altijd zo.

 • gerjan slingenbergh

  Hallo, Bertus en coumans. Ik meld me bij deze ook aan, wanneer is de eerste vergadering. @ Alco Het gaat niet zozeer om de kleinschalige landbouw te promoten maar om industriële landbouw, waar veel normen en waarden worden geschonden worden overschreden, tegen te gaan.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.