Varkenshouderij

Foto & video 8890 x bekeken 8 reactieslaatste update:8 nov 2014

Varkens houden tussen Heineken-kratten

In het Land van Maas en Waal ontwikkelt familie Gerrits hun vleesvarkensbedrijf tegen de statistieken in. Dit jaar breidt het bedrijf uit met een nieuwe stal voor 1.680 dieren.

Foto

 • Hans (45) en Petra (45) Gerrits hebben in Boven-Leeuwen(Gld.) een vleesvarkenshouderij met 1.500 plaatsen. Dit jaar breidt het bedrijf uit met een nieuwe stal voor 1.680 dieren. Zowel Hans als Petra hebben een fulltime baan naast het bedrijf.

  Hans (45) en Petra (45) Gerrits hebben in Boven-Leeuwen(Gld.) een vleesvarkenshouderij met 1.500 plaatsen. Dit jaar breidt het bedrijf uit met een nieuwe stal voor 1.680 dieren. Zowel Hans als Petra hebben een fulltime baan naast het bedrijf.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In het Land van Maas en Waal ontwikkelt familie Gerrits hun vleesvarkensbedrijf tegen de statistieken in. In 1999 kochten de vleesvarkenshouders daarom in Boven-Leeuwen dit woonhuis met een bestaand vleesvarkensbedrijf met 750 plaatsen.

  In het Land van Maas en Waal ontwikkelt familie Gerrits hun vleesvarkensbedrijf tegen de statistieken in. In 1999 kochten de vleesvarkenshouders daarom in Boven-Leeuwen dit woonhuis met een bestaand vleesvarkensbedrijf met 750 plaatsen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In 2005 werd daar een nieuwe stal met nog eens 750 plaatsen bijgezet. “Met hard werken en goed opletten zetten we nu de volgende stap.” Hans doelt op de nieuwe stal voor 1.680 dieren die zojuist in gebruik is genomen en op de achtergrond te zien is.

  In 2005 werd daar een nieuwe stal met nog eens 750 plaatsen bijgezet. “Met hard werken en goed opletten zetten we nu de volgende stap.” Hans doelt op de nieuwe stal voor 1.680 dieren die zojuist in gebruik is genomen en op de achtergrond te zien is.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Zo’n vijftien jaar geleden begonnen de varkenshouders op kleine schaal met een eerste vleesvarkensstal. Op zich opmerkelijk, want het waren de jaren na de varkenspest, waarin veel kleine varkenshouders er juist mee stopten. Hans: “Van huis uit hadden we vroeger een klein aantal varkens en als bouwprojectleider bij een adviesbureau gaat het beroepsmatig altijd over varkens. Hierdoor kriebelde het al snel om ook zelf te gaan ondernemen. Vooral omdat je in contact bent met varkenshouders die zelf ook bouwplannen hebben en vooruit willen.”

  Zo’n vijftien jaar geleden begonnen de varkenshouders op kleine schaal met een eerste vleesvarkensstal. Op zich opmerkelijk, want het waren de jaren na de varkenspest, waarin veel kleine varkenshouders er juist mee stopten. Hans: “Van huis uit hadden we vroeger een klein aantal varkens en als bouwprojectleider bij een adviesbureau gaat het beroepsmatig altijd over varkens. Hierdoor kriebelde het al snel om ook zelf te gaan ondernemen. Vooral omdat je in contact bent met varkenshouders die zelf ook bouwplannen hebben en vooruit willen.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Twee zaken vallen op in de stal; op de eerste plaats de kunststof plateau’s en op de tweede plaats de groene stalinrichting. Gerrits ontwierp de plateaus zelf, in samenwerking met een Belgische kunststofleverancier en een Nederlandse stalinrichter. In het ontwerp slaagde hij erin meer leefoppervlak in de afdeling te creëren, maar tevens het open karakter te behouden. De afdeling oogt niet massief volgebouwd. Dat was ook het uitgangspunt: “We wilden de afdelingen een vriendelijke uitstraling meegeven. Een varken moet er, ook vanwege het oog van de burger, schik in kunnen hebben.”

  Twee zaken vallen op in de stal; op de eerste plaats de kunststof plateau’s en op de tweede plaats de groene stalinrichting. Gerrits ontwierp de plateaus zelf, in samenwerking met een Belgische kunststofleverancier en een Nederlandse stalinrichter. In het ontwerp slaagde hij erin meer leefoppervlak in de afdeling te creëren, maar tevens het open karakter te behouden. De afdeling oogt niet massief volgebouwd. Dat was ook het uitgangspunt: “We wilden de afdelingen een vriendelijke uitstraling meegeven. Een varken moet er, ook vanwege het oog van de burger, schik in kunnen hebben.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De groene kunststof is 100 procent gerecycled materiaal. De kleur is geen bewuste keuze, maar ingegeven door het opmerkelijke feit dat de grondstof enkel en alleen bestaat uit omgesmolten Heineken-kratten.

  De groene kunststof is 100 procent gerecycled materiaal. De kleur is geen bewuste keuze, maar ingegeven door het opmerkelijke feit dat de grondstof enkel en alleen bestaat uit omgesmolten Heineken-kratten.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De lichtstraat draagt mede bij aan het open karakter van de stal.

  De lichtstraat draagt mede bij aan het open karakter van de stal.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Terug naar het plateau. Dankzij vastgelaste opstaande kunststof randen aan zowel de voor- (boven) als de achterzijde (onderkant), haalt de zelfdragende kunststof zijn belastingsterkte van 200 kilo per vierkante meter.

  Terug naar het plateau. Dankzij vastgelaste opstaande kunststof randen aan zowel de voor- (boven) als de achterzijde (onderkant), haalt de zelfdragende kunststof zijn belastingsterkte van 200 kilo per vierkante meter.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Dankzij de noppenstructuur biedt de kunststof voldoende grip. Inherent voordeel aan de materiaalkeuze is dat deze makkelijk te reinigen is. Bovendien loopt de kunststof onder afschot richting afdelingstussenwand en is er een mestspleet zodat de plateau’s naar verwachting schoon zullen blijven.

  Dankzij de noppenstructuur biedt de kunststof voldoende grip. Inherent voordeel aan de materiaalkeuze is dat deze makkelijk te reinigen is. Bovendien loopt de kunststof onder afschot richting afdelingstussenwand en is er een mestspleet zodat de plateau’s naar verwachting schoon zullen blijven.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De plateau’s rusten alleen op de hokafscheiding van de 4,35 meter diepe hokken. Dankzij de deurtjes kan Gerrits zijn groepsgrootte flexibeler variëren om in te spelen op toekomstige concepten.

  De plateau’s rusten alleen op de hokafscheiding van de 4,35 meter diepe hokken. Dankzij de deurtjes kan Gerrits zijn groepsgrootte flexibeler variëren om in te spelen op toekomstige concepten.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Aan de wandzijde rust de gegalvaniseerde profiel slechts op een kort stuk kunststof.

  Aan de wandzijde rust de gegalvaniseerde profiel slechts op een kort stuk kunststof.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Stalontwerp tot in detail; omdat het plateau onder afschot ligt, is de onderzijde van het metalen profiel schuin opgevuld met een stuk strip. Zo wordt de oplegdruk toch egaal verdeeld over de kunststof. Beroepsmatig tekende Gerrits dan ook al vele varkensstallen. “Een continu leerproces. Die ervaringen op het gebied van looplijnen, klimaat en andere praktische zaken gebruikte ik ook voor mijn eigen stal.” Zijn eigen stal is een verdubbeling voor het eigen bedrijf, maar wel de kleinste stal die Gerrits dit jaar uittekent.

  Stalontwerp tot in detail; omdat het plateau onder afschot ligt, is de onderzijde van het metalen profiel schuin opgevuld met een stuk strip. Zo wordt de oplegdruk toch egaal verdeeld over de kunststof. Beroepsmatig tekende Gerrits dan ook al vele varkensstallen. “Een continu leerproces. Die ervaringen op het gebied van looplijnen, klimaat en andere praktische zaken gebruikte ik ook voor mijn eigen stal.” Zijn eigen stal is een verdubbeling voor het eigen bedrijf, maar wel de kleinste stal die Gerrits dit jaar uittekent.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De oploopplanken zijn ook van kunststof.

  De oploopplanken zijn ook van kunststof.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Alle dieren krijgen droogvoer. Gerrits streeft naar 50 procent vervanging door middel van granen en andere grondstoffen.

  Alle dieren krijgen droogvoer. Gerrits streeft naar 50 procent vervanging door middel van granen en andere grondstoffen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Met de uitbreiding werd de bestaande voerinstallatie verplaatst naar een buitenhut.

  Met de uitbreiding werd de bestaande voerinstallatie verplaatst naar een buitenhut.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Gerrits koos voor plafondventilatie met houtwolcementplaten. De lucht komt via de eindgevel direct in de geïsoleerde kap. Een rolgordijn regelt de inlaat op onderdruk. De dwarsschotten van betonplex voorkomen valse trek.

  Gerrits koos voor plafondventilatie met houtwolcementplaten. De lucht komt via de eindgevel direct in de geïsoleerde kap. Een rolgordijn regelt de inlaat op onderdruk. De dwarsschotten van betonplex voorkomen valse trek.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De lucht wordt zo hoog mogelijk uit de afdeling gezogen. Geen kokers dus. “Zo benut je het volume in de afdeling maximaal.”

  De lucht wordt zo hoog mogelijk uit de afdeling gezogen. Geen kokers dus. “Zo benut je het volume in de afdeling maximaal.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het centrale afzuigkanaal.

  Het centrale afzuigkanaal.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Gerrits hechtte tijdens de bouw waarde aan details rondom veiligheid, zoals het direct met betongaas afdekken van de ventilatieopeningen.

  Gerrits hechtte tijdens de bouw waarde aan details rondom veiligheid, zoals het direct met betongaas afdekken van de ventilatieopeningen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Naast de uitbreiding pakte Gerrits tegelijk ook de bestaande gebouwen aan door de asbestdaken te saneren. Straks houdt Gerrits vier groepen van elk 750 tot 800 dieren. Twee groepen elk in een bestaande stal, en twee groepen in de nieuwe stal met centraal liggende gang.

  Naast de uitbreiding pakte Gerrits tegelijk ook de bestaande gebouwen aan door de asbestdaken te saneren. Straks houdt Gerrits vier groepen van elk 750 tot 800 dieren. Twee groepen elk in een bestaande stal, en twee groepen in de nieuwe stal met centraal liggende gang.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Tussen elke groep komt een hygiënesluis. Ook gaan de ondernemers werken met all in-all out per groep. Dat geeft arbeidspieken die gemakkelijk op te vangen zijn met een zzp’er en geeft gezondheidsvoordelen. Gerrits is niet bang voor eventuele gewichtskorting. Wel noemt hij de koppeltoeslagen op zijn aan te kopen biggen als nadeel. Hij vindt het jammer dat biggen uit een vierwekensysteem niet voldoen aan de één ster-eisen. “Dan heb je mooie koppels, maar spenen ze wel op 23 dagen terwijl 28 dagen voorgeschreven is. Erg zonde dat dit op een paar dagen vastloopt, terwijl het perfect is voor de diergezondheid.”

  Tussen elke groep komt een hygiënesluis. Ook gaan de ondernemers werken met all in-all out per groep. Dat geeft arbeidspieken die gemakkelijk op te vangen zijn met een zzp’er en geeft gezondheidsvoordelen. Gerrits is niet bang voor eventuele gewichtskorting. Wel noemt hij de koppeltoeslagen op zijn aan te kopen biggen als nadeel. Hij vindt het jammer dat biggen uit een vierwekensysteem niet voldoen aan de één ster-eisen. “Dan heb je mooie koppels, maar spenen ze wel op 23 dagen terwijl 28 dagen voorgeschreven is. Erg zonde dat dit op een paar dagen vastloopt, terwijl het perfect is voor de diergezondheid.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Tussen de stallen leggen bouwvakkers de laatste hand aan de centrale afleverruimte, die hier afgesmeerd wordt.

  Tussen de stallen leggen bouwvakkers de laatste hand aan de centrale afleverruimte, die hier afgesmeerd wordt.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Met de extreem zware klei rondom de stal is niet te spotten. Zwaar materieel in de vorm van deze Caterpillar D6 is geen overbodige luxe om het grondwerk rondom de stal weer vlak te krijgen. Lees meer over deze stal in Boerderij nummer 7, of bezoek de open dag op zaterdag 8 november van 11.00 tot 17.00 uur aan de Zwaanheuvelstraat 2 in Boven-Leeuwen (Gld.).

  Met de extreem zware klei rondom de stal is niet te spotten. Zwaar materieel in de vorm van deze Caterpillar D6 is geen overbodige luxe om het grondwerk rondom de stal weer vlak te krijgen. Lees meer over deze stal in Boerderij nummer 7, of bezoek de open dag op zaterdag 8 november van 11.00 tot 17.00 uur aan de Zwaanheuvelstraat 2 in Boven-Leeuwen (Gld.).

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • Wiegehts

  gefeliciteeerd wat een mooie stal

 • ikkethuis

  Het allerbeste gewenst. Maar zou dit de toekomst worden, dat je een groot agrarisch bedrijf er als hobby in de avonduren bij moet doen, naast je volledige baan???

 • joannes

  Precies @ikkethuis, in deze constructie blijkt de productie van vlees een belegging, een hobby, of een modelbedrijf voor nieuwe (gerecyclede) materialen! Het ziet er mooi uit, en het ga je goed, maar een voorbeeld?????

 • John*

  eigenlijk wordt er hier gezegd dat vleesvarkens houden een parttime job is en ik denk zelf dat dat ook klopt.

 • Nieuwenhuizen,C

  John mee eens..kan ook! Alhoewel ik niet zou willen ruilen..En als de prijzen slecht zijn dan investeer je je salaris?
  Maar wel mooie stal!!

 • Hogman1

  Sinds het neerstrijken van Pjotr en zijn maten is het wel gemakkelijker geworden.
  Moesten die werken voor AB-service tarieven zie je het denk ik niet meer als hobby

 • varkenshouder1

  Nette frisse stal. Ziet er netjes uit Hans en Petra. Gefeliciteerd.!!!

 • pig1

  het is een mooie stal geworden nou hopen dat de prijzen beter worden
  ik kom nog wel een keer kijken
  groeten uit Canada

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.