Varkenshouderij

Foto & video 7596 x bekeken 14 reacties

Vair varkenshuis begint te draaien

Eind vorig jaar werden de eerste biggen geboren op het innovatieve bedrijf van Michiel en Marijke Nooijen. Onder de naam Vair gaan ze het vlees zelf afzetten.

Foto

 • Michiel (40) en Marijke (40) Nooijen hebben in het Brabantse Erp een innovatief varkensbedrijf met een klein aantal zeugen en bijbehorende vleesvarkens, totaal 1 FTE. De varkens worden gehouden in een stal met veel aandacht voor natuurlijk gedrag en gezondheid, het Vair varkenshuis. Onder de conceptnaam Vair gaat het vlees naar consumenten via thuisverkoop en andere afzetkanalen.

  Michiel (40) en Marijke (40) Nooijen hebben in het Brabantse Erp een innovatief varkensbedrijf met een klein aantal zeugen en bijbehorende vleesvarkens, totaal 1 FTE. De varkens worden gehouden in een stal met veel aandacht voor natuurlijk gedrag en gezondheid, het Vair varkenshuis. Onder de conceptnaam Vair gaat het vlees naar consumenten via thuisverkoop en andere afzetkanalen.

  Foto: Bert Jansen
 • Vanaf de straat valt al direct op dat het nieuwe bedrijf van Michiel en Marijke Nooijen geen standaard varkensbedrijf is. Aan de linkerkant van de stallen is een buitenuitloop gebouwd met ronde overkapping. Met de zon die erop schijnt heeft het wel iets futuristisch. Alle dieren, behalve de kraamzeugen en jonge biggen, gaan naar buiten.
De oorspronkelijke plannen om compleet nieuw te bouwen werden omwille van de buurt omgezet in renovatie van de bestaande stallen. Mede daardoor werd de opzet kleinschaliger dan het oorspronkelijke idee van 250 zeugen. Ze hebben nu een vergunning 60 zeugen en bijbehorende vleesvarkens. De ondernemers willen pas meer produceren als de vraag er is.

  Vanaf de straat valt al direct op dat het nieuwe bedrijf van Michiel en Marijke Nooijen geen standaard varkensbedrijf is. Aan de linkerkant van de stallen is een buitenuitloop gebouwd met ronde overkapping. Met de zon die erop schijnt heeft het wel iets futuristisch. Alle dieren, behalve de kraamzeugen en jonge biggen, gaan naar buiten. De oorspronkelijke plannen om compleet nieuw te bouwen werden omwille van de buurt omgezet in renovatie van de bestaande stallen. Mede daardoor werd de opzet kleinschaliger dan het oorspronkelijke idee van 250 zeugen. Ze hebben nu een vergunning 60 zeugen en bijbehorende vleesvarkens. De ondernemers willen pas meer produceren als de vraag er is.

  Foto: Bert Jansen
 • Het bedrijf is ingericht voor het ontvangen van groepen voor excursies of vergaderingen. Vanuit deze ruimte is een goed zicht op de zeugen en biggen in de kraamstal. Ook de andere productieruimtes zijn voor de burgers achter glas te bekijken.

  Het bedrijf is ingericht voor het ontvangen van groepen voor excursies of vergaderingen. Vanuit deze ruimte is een goed zicht op de zeugen en biggen in de kraamstal. Ook de andere productieruimtes zijn voor de burgers achter glas te bekijken.

  Foto: Bert Jansen
 • De overalls voor de bezoekers hangen al klaar.

  De overalls voor de bezoekers hangen al klaar.

  Foto: Bert Jansen
 • De dragende zeugen en vleesvarkens staan in dezelfde ruimte. Links is nog net het deurtje te zien waarlangs de dieren naar buiten gaan.

  De dragende zeugen en vleesvarkens staan in dezelfde ruimte. Links is nog net het deurtje te zien waarlangs de dieren naar buiten gaan.

  Foto: Bert Jansen
 • Een belangrijk vertrekpunt is dat alle dieren op strooisel staan, zowel in de buitenuitloop als binnen. De crux is volgens Marijke het sturen van het mestgedrag door duidelijke functiegebieden. Ook gebruiken ze verschillende soorten strooisel over elkaar, wat een stabieler ligbed geeft. Tot op heden gaat het goed en blijven de ruimtes schoon. Belangrijk daarbij is dat mest en urine direct worden gescheiden door een mestband in het varkenstoilet. Dat is handig om de hokken schoon en droog te houden en verlaagt de ammoniakemissie.

  Een belangrijk vertrekpunt is dat alle dieren op strooisel staan, zowel in de buitenuitloop als binnen. De crux is volgens Marijke het sturen van het mestgedrag door duidelijke functiegebieden. Ook gebruiken ze verschillende soorten strooisel over elkaar, wat een stabieler ligbed geeft. Tot op heden gaat het goed en blijven de ruimtes schoon. Belangrijk daarbij is dat mest en urine direct worden gescheiden door een mestband in het varkenstoilet. Dat is handig om de hokken schoon en droog te houden en verlaagt de ammoniakemissie.

  Foto: Bert Jansen
 • Het is goed toeven in de zon.

  Het is goed toeven in de zon.

  Foto: Bert Jansen
 • De kraamhokken zijn gemaakt met ideeën uit het Pro Dromi-kraamhok maar op verschillende punten aangepast. De zeugen staan altijd los, ook tijdens het werpen. Voldoende ruimte, een afgeschermde biggenplaat en rust moeten doodliggen voorkomen. Achter elk kraamhok is een varkenstoilet met mestband gemaakt. De biggen van twee zeugen komen na twee weken bij elkaar.

  De kraamhokken zijn gemaakt met ideeën uit het Pro Dromi-kraamhok maar op verschillende punten aangepast. De zeugen staan altijd los, ook tijdens het werpen. Voldoende ruimte, een afgeschermde biggenplaat en rust moeten doodliggen voorkomen. Achter elk kraamhok is een varkenstoilet met mestband gemaakt. De biggen van twee zeugen komen na twee weken bij elkaar.

  Foto: Bert Jansen
 • In de kraamafdeling kunnen zes zeugen tegelijk werpen. Door vloervoedering vreten de biggen met de zeugen mee. Dat gaat prima. Opvallend is dat de biggen hun staart nog volledig hebben maar de beertjes wel hun ballen kwijt zijn. Omdat de varkens trager groeien, zijn ze ouder bij het afleveren. De kans op berengeur is dan groter en het risico op een stinker willen ze niet nemen, in de wetenschap dat er nog een klantenkring opgebouwd moet worden. Ook de kans op elkaar bespringen, met alle welzijnsproblemen van dien, is groter.

  In de kraamafdeling kunnen zes zeugen tegelijk werpen. Door vloervoedering vreten de biggen met de zeugen mee. Dat gaat prima. Opvallend is dat de biggen hun staart nog volledig hebben maar de beertjes wel hun ballen kwijt zijn. Omdat de varkens trager groeien, zijn ze ouder bij het afleveren. De kans op berengeur is dan groter en het risico op een stinker willen ze niet nemen, in de wetenschap dat er nog een klantenkring opgebouwd moet worden. Ook de kans op elkaar bespringen, met alle welzijnsproblemen van dien, is groter.

  Foto: Bert Jansen
 • Een belangrijke succesfactor is of de ondernemers erin slagen het vlees goed te verwaarden. Sinds een paar weken verkopen ze vlees aan particulieren, uit de diepvries. Dat loopt op zich goed, maar is lang niet genoeg. Onder het Vair-keurmerk worden nu ongeveer vijf varkens per week geslacht. Daarom gaan voorlopig de meeste vleesvarkens nog naar een gangbare slachterij. 
Productontwikkeling is zeer bepalend voor een succesvolle afzet, benadrukt Marijke. Naast een aantal bekende snitten moet straks een groot deel van het varken in de Vair-burger verdwijnen, ook de betere delen. Voor de smaak en kwaliteit, maar ook om de vierkantsverwaarding gemakkelijker te maken.

  Een belangrijke succesfactor is of de ondernemers erin slagen het vlees goed te verwaarden. Sinds een paar weken verkopen ze vlees aan particulieren, uit de diepvries. Dat loopt op zich goed, maar is lang niet genoeg. Onder het Vair-keurmerk worden nu ongeveer vijf varkens per week geslacht. Daarom gaan voorlopig de meeste vleesvarkens nog naar een gangbare slachterij. Productontwikkeling is zeer bepalend voor een succesvolle afzet, benadrukt Marijke. Naast een aantal bekende snitten moet straks een groot deel van het varken in de Vair-burger verdwijnen, ook de betere delen. Voor de smaak en kwaliteit, maar ook om de vierkantsverwaarding gemakkelijker te maken.

  Foto: Bert Jansen

Laatste reacties

 • trijnie

  Wat een leuk initiatief. Als ik in de buurt ben, kom ik langs.
  Leveren jullie ook vlees via internet?

 • LUCTOR

  Prachtige manier van varkens houden je kunt van de foto,s afzien dat de dieren levenslustig zijn en een mooie kleur hebben en het standpunt om niet boven de vraag te produceren is een goed standpunt want het is ook in deze tijd nog zo niet het vele is goed maar het goede is veel.

 • Cees Oostrom.

  Goed idee, open een internetwinkel.
  Heel veel suk6!

 • geen boer

  sympathiek maar het blijft een zeer kleine niche markt. Deze mensen moeten ongeveer het dubbele van de supermarktprijs vragen en dan blijft er maar een héél, héél klein deel van de consumenten over.
  Heel verstandig trouwens dat ze wél castreren, berenvlees is niet te eten en zou hun huisverkoop direct verlammen.

 • freehold

  Ik ga naar de slager omdat daar vers vlees is. (omloopsnelheid) De angst bij huisverkoop is bij mij, hoe lang liggen de stukken daar al in de vriezer? Als de slachtdatum er maar op staat!

 • trijnie

  Freehold, ik denk dar die datum wel verplicht is, dat is heus wel wettelijk geregeld.

 • boerepower

  ist tog'n pracht',,,

 • masmas

  Volgens mij is daar een te beperkte markt voor. Degenen die het fantastisch vinden eten weinig of geen vlees. De rest zoekt het gangbare (zo goedkoop mogelijk dus) vlees op .

 • Nieuwenhuizen,C

  Een prachtig initiatief en het ziet er qua welzijn prachtig uit..ik hoop oprecht dat dit een bestaan heeft in de toekomst. Het is inderdaad een kleine niche en Vion betaald voor de varkens die niet via het eigen kanaal worden afgezet echt niet meer! En de vierkantsverwaarding van het varken blijft moeilijk..wat ga je doen als je met alle ribstukken blijft zitten?? Kortom, veel succes gewenst maar blijf kritisch (je mag ook niet zomaar spreken van een 'keurmerk')

 • Maarten_Hollemans

  Ben benieuwd of die 1FTE ook inclusief tijd is voor de vergaderruimtes + accountmanagement, marketing en communicatie om de producten te verkopen. Hoe lang draait het bedrijf al en wat voor resultaat wordt hier geboekt? Wel een leuk initiatief, misschien mogelijk om e.e.a. aan een lokale supermarkt af te zetten? (Bijv. Deen?)

 • Gullef

  Als die de meeste varkens toch regulier afzet, is er toch ook sprake van een overproductie

 • Derksfourage

  Prachtig initiatief! respect voor deze ondernemers die risico durven te nemen en de uitdaging aan gaan.

 • info36

  Zo moesten alle varkens gehouden worden. Zag het er voor iedereen beter uit. Goed initiatief!

 • Nieuwenhuizen,C

  Afzet via de supermarktketens is moeilijk, Deen opereert landelijk (heeft ook een eigen vleesverwerking) waardoor franchise ondernemers niet een eigen inkoopbeleid hebben. Mocht je het voor elkaar hebben om wel een aantal supermarkten te bedienen dan moet je vaak ook een grote investering doen in apparatuur en is de vraag wederom of je vierkantsverwaarding van je varken hebt,

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.