Varkenshouderij

Foto & video 6189 x bekeken 23 reacties

Varkens houden in oude kolchoze

Oekraïne is een groeimarkt. Grote buitenlandse investeerders, vooral uit Denemarken, zetten daarom in Oekraïne vaak met buitenlands geld grootschalige moderne varkensbedrijven op. Ook zijn er initiatieven van lokale ondernemers, zoals de Oekraïner Igor Kostĭuk, die samen met een akkerbouwer 3.000 vleesvarkens houdt.

Foto

 • Igor Kostĭuk heeft samen met een akkerbouwer een varkensbedrijf met 3.000 vleesvarkens in Pivci, circa 60 kilometer zuidelijk van hoofdstad Kiev .

  Igor Kostĭuk heeft samen met een akkerbouwer een varkensbedrijf met 3.000 vleesvarkens in Pivci, circa 60 kilometer zuidelijk van hoofdstad Kiev .

  Foto: Henk Riswick
 • Oekraïner Igor Kostĭuk werkte tot drie jaar terug als bedrijfsmanager bij varkensholding Danfarm Ukraine, met 2.500 zeugen. Omdat het ondernemersbloed bij hem begon te kriebelen – hij wilde meer verdienen –, besloot Kostĭuk samen met een bevriende akkerbouwer een bedrijf met vleesvarkens te starten.

  Oekraïner Igor Kostĭuk werkte tot drie jaar terug als bedrijfsmanager bij varkensholding Danfarm Ukraine, met 2.500 zeugen. Omdat het ondernemersbloed bij hem begon te kriebelen – hij wilde meer verdienen –, besloot Kostĭuk samen met een bevriende akkerbouwer een bedrijf met vleesvarkens te starten.

  Foto: Henk Riswick
 • In het gehuchtje Pivci, zo’n 60 kilometer ten zuiden van miljoenenstad Kiev, vond hij een verlaten kolchoze (voormalige staatsboerderij). De vervallen stallen waren aan grondige renovatie toe. Er was geld om twee van de drie stallen te renoveren tot varkensstal. Deze zijn voorzien van roostervloeren, een nieuw dak, ventilatie en droogvoerbakken van Poolse makelij.

  In het gehuchtje Pivci, zo’n 60 kilometer ten zuiden van miljoenenstad Kiev, vond hij een verlaten kolchoze (voormalige staatsboerderij). De vervallen stallen waren aan grondige renovatie toe. Er was geld om twee van de drie stallen te renoveren tot varkensstal. Deze zijn voorzien van roostervloeren, een nieuw dak, ventilatie en droogvoerbakken van Poolse makelij.

  Foto: Henk Riswick
 • Achterin één stal staat een kleine voerkeuken, waarin het voer gemaakt wordt.

  Achterin één stal staat een kleine voerkeuken, waarin het voer gemaakt wordt.

  Foto: Henk Riswick
 • Daarachter drie kleine opslagboxen met voer. De veehouder voert de varkens tarwe, gerst, kaf en CCM, die hij betrekt van zijn partner-akkerbouwer. Vorig jaar hebben de ondernemers geëxperimenteerd met zelfgeteelde soja, voor de eiwitbehoefte. Echter, voeradditieven van Nuscience bleken rendabeler dan zelf soja telen en voeren. De veehouder heeft ook goedkopere additieven van Poolse en Oekraïense aanbieders uitgeprobeerd, maar daar groeiden de biggen slechter op.

  Daarachter drie kleine opslagboxen met voer. De veehouder voert de varkens tarwe, gerst, kaf en CCM, die hij betrekt van zijn partner-akkerbouwer. Vorig jaar hebben de ondernemers geëxperimenteerd met zelfgeteelde soja, voor de eiwitbehoefte. Echter, voeradditieven van Nuscience bleken rendabeler dan zelf soja telen en voeren. De veehouder heeft ook goedkopere additieven van Poolse en Oekraïense aanbieders uitgeprobeerd, maar daar groeiden de biggen slechter op.

  Foto: Henk Riswick
 • De opslag van zakgoed is nogal provisorisch.

  De opslag van zakgoed is nogal provisorisch.

  Foto: Henk Riswick
 • En niet vrij van muizen.

  En niet vrij van muizen.

  Foto: Henk Riswick
 • Directe luchtinlaat via de zijmuur moet de stal van frisse lucht voorzien.

  Directe luchtinlaat via de zijmuur moet de stal van frisse lucht voorzien.

  Foto: Henk Riswick
 • Het stalklimaat lijkt redelijk in orde. Het ruikt er niet bedompt, al is de wat ongecontroleerde luchtstroom door de directe luchtinlaat niet ideaal, gezien de biggen ook de ligplaatsen bevuilen.

  Het stalklimaat lijkt redelijk in orde. Het ruikt er niet bedompt, al is de wat ongecontroleerde luchtstroom door de directe luchtinlaat niet ideaal, gezien de biggen ook de ligplaatsen bevuilen.

  Foto: Henk Riswick
 • Oekraïne kent geen wettelijke welzijnsregels, toch houdt Kostĭuk een vloeroppervlak van 0,8 vierkante meter per varken aan. “Bij Danfarm heb ik geleerd dat voldoende ruimte per varken tot veel betere resultaten leidt dan een hok mutjevol varkens, wat bij veel van mijn Oekraïense collega’s nog gebruikelijk is.”

  Oekraïne kent geen wettelijke welzijnsregels, toch houdt Kostĭuk een vloeroppervlak van 0,8 vierkante meter per varken aan. “Bij Danfarm heb ik geleerd dat voldoende ruimte per varken tot veel betere resultaten leidt dan een hok mutjevol varkens, wat bij veel van mijn Oekraïense collega’s nog gebruikelijk is.”

  Foto: Henk Riswick
 • Automatiek is er niet. Personeel dat dagelijkse de bakken volschept is goedkoper dan een automatische voerinstallatie en het aanleggen van een vijzel. Gemiddeld verdient een werknemer €7 per dag.

  Automatiek is er niet. Personeel dat dagelijkse de bakken volschept is goedkoper dan een automatische voerinstallatie en het aanleggen van een vijzel. Gemiddeld verdient een werknemer €7 per dag.

  Foto: Henk Riswick
 • Kostĭuk heeft zes man in dienst. Dat is naar Nederlandse maatstaven erg veel voor 3.000 vleesvarkens. In Oekraïne hebben bedrijven echter een soort zorgplicht naar de samenleving om de lokale bevolking van werk te voorzien, een erfenis van de staatsboerderijen onder het communisme.

  Kostĭuk heeft zes man in dienst. Dat is naar Nederlandse maatstaven erg veel voor 3.000 vleesvarkens. In Oekraïne hebben bedrijven echter een soort zorgplicht naar de samenleving om de lokale bevolking van werk te voorzien, een erfenis van de staatsboerderijen onder het communisme.

  Foto: Henk Riswick
 • Achter de schuur ligt een mestbassin. De mest gaat terug naar de percelen van de akkerbouwer. Dierlijke mest is schaars in Oekraïne.

  Achter de schuur ligt een mestbassin. De mest gaat terug naar de percelen van de akkerbouwer. Dierlijke mest is schaars in Oekraïne.

  Foto: Henk Riswick
 • Het is voor startende ondernemers in Oekraïne haast onmogelijk een financiering van de bank los te krijgen. De rente bedraagt 23 procent en de banken eisen een onderpand tweemaal zo hoog als het te lenen bedrag. Zodra hij weer genoeg verdiend heeft, wil hij ook de derde schuur verbouwen, zodat hij 4.000 varkens kan gaan houden.

  Het is voor startende ondernemers in Oekraïne haast onmogelijk een financiering van de bank los te krijgen. De rente bedraagt 23 procent en de banken eisen een onderpand tweemaal zo hoog als het te lenen bedrag. Zodra hij weer genoeg verdiend heeft, wil hij ook de derde schuur verbouwen, zodat hij 4.000 varkens kan gaan houden.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • somporn

  Dat is de toekomst,mede mogelijk gemaakt door wakker dier.
  De NL varkenhouders de nek omdraaien.

 • abtje

  Oekraine kent geen wettelijke welzijnsregels. Nu al onze kooieieren, straks de pelsdieren, de kippen, varkens en ook de runderen.
  En dan hebben we het maar niet over de lonen...

 • Flyinghollander

  Abtje en dat weet jij uit ervaring? Want dan wil ik het graag weten.

  Daarnaast gedeelte van soya snap ik niet, we verbouwden daar soya tegen zeer scherpe prijzen.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • W Geverink

  Tja, de lonen zijn er niet zo hoog dat is waar. Het levensonderhoud is waarschijnlijk ook een heel stuk lager. Ik zie weinig mis met het welzijn van de varkens en de vloer wordt bevuild omdat er veel meer dichte vloer aanwezig is dan de varkens nodig hebben om op te liggen. Ik heb in de reportage geen luchtinlaten gezien. Wel wordt de lucht afgevoerd met ventilatoren in de zijmuur, maar dat absoluut geen reden waarom het niet goed zou kunnen werken.

 • Flyinghollander

  W geverink leversonderhoud is wat goedkoper door eigen tuintjes, maar die 7 euro snap ik niet echt, dat is 1500 hvrina per maand, ik weet dat wij meer betalen.

 • Bison

  23% rente!!!!,..de banken varen er wel bij.

 • kalkar

  Ik mis de luchtwasser......

 • Flyinghollander

  Bison is in alle cis landen.

 • Bison

  Die lucht word wel gewassen als het regent melkertje

 • W Geverink

  Idd Bison. Het is ongelovelijk hoeveel waskracht je uit een goeie bui regen krijgt.

 • Flyinghollander

  Abtje slaapt zeker?

 • abtje

  Dan lekker laten slapen, lekker rustig toch?
  Maar wat is ervaring? Ben er nooit geweest, trekt me totaal niet maar heb er wel kennissen die af en toe overkomen. En het financieren is daar inderdaad een apart verhaal.

 • Flyinghollander

  Dus die welzijnregels heb je uit je grote duim gezogen....... Er is meer dan NL pak eens een vliegtuig ergens naar toe.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Frenske

  Petje af voor Igor

 • Flyinghollander

  Abtje, volwassen antwoord. Zo reageren kinderen ook die betrapt zijn, snoepje?

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • W Geverink

  Dierenwelzijnswetten zijn goed maar in Nederland lijkt het er op dat het belangrijker is om te scoren op politieke correctheid dan op dieren welzijn. Stoppen met castreren bv bewijs je de varkens geen dienst mee vooral omdat de slachtgewichten steeds hoger worden. Geen staarten couperen is het zelfde liedje. Mischien kom je er een tijdje mee weg maar als ze beginnen te bijten is daarme het leed van de ingreep te verwaarlozen. Omdat ze geen nederlander zijn maakt ze niet automatisch prutsers.

 • abtje

  @W geverink Integendeel, deze menssen zaten altijd onder het communistische juk. Nu dat weggevallen is zouden ze hun kansen kunnen pakken. Dat is echter vrij moeilijk, door oa de financiering. Nu mogen ze met lede ogen aanzien dat buitenlanders met geld hun toekomst en winst opstrijken.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.