Varkenshouderij

Foto & video 9680 x bekeken 44 reacties

Goed draaien door veel zelf doen

Van den Borne houdt in Reusel (N.-Br.) 7.000 vleesvarkens. Mestafzet en ccm-teelt voert hij in eigen beheer en met eigen materieel uit.

Foto

 • Ad (46) en Lianne (41) van den Borne houden in Reusel zo’n 7.000 vleesvarkens. Het liefst houden ze zoveel mogelijk zaken in eigen hand. Door mestafzet en ccm-teelt in eigen beheer en met eigen materieel uit te voeren, weten ze dat het goed gebeurd en besparen de ondernemers kosten. Van de 75 hectare mais voor eigen ccm-teelt, is 27 hectare eigendom en de rest losse meerjarige pacht.

  Ad (46) en Lianne (41) van den Borne houden in Reusel zo’n 7.000 vleesvarkens. Het liefst houden ze zoveel mogelijk zaken in eigen hand. Door mestafzet en ccm-teelt in eigen beheer en met eigen materieel uit te voeren, weten ze dat het goed gebeurd en besparen de ondernemers kosten. Van de 75 hectare mais voor eigen ccm-teelt, is 27 hectare eigendom en de rest losse meerjarige pacht.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De stallen zijn aan het zicht onttrokken dankzij een klein bos tussen erf en openbare weg. De stallen staan niet direct aan de achterdeur van het woonhuis, er is alle ruimte om te ondernemen.

  De stallen zijn aan het zicht onttrokken dankzij een klein bos tussen erf en openbare weg. De stallen staan niet direct aan de achterdeur van het woonhuis, er is alle ruimte om te ondernemen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In 2005 kocht Van den Borne dit bedrijf. De locatie waar hij eerder boerde had geen ontwikkelingsmogelijkheden. Van den Borne sloopte het voor eigen rekening in de ruimte-voor-ruimteregeling. In 2005 was dit nog een melkveebedrijf met daarbij een stal voor 2.000 vleesvarkens aan. De rundveestallen gingen tegen de vlakte en in 2008 bouwde Van den Borne uit naar 4.000 plaatsen.

  In 2005 kocht Van den Borne dit bedrijf. De locatie waar hij eerder boerde had geen ontwikkelingsmogelijkheden. Van den Borne sloopte het voor eigen rekening in de ruimte-voor-ruimteregeling. In 2005 was dit nog een melkveebedrijf met daarbij een stal voor 2.000 vleesvarkens aan. De rundveestallen gingen tegen de vlakte en in 2008 bouwde Van den Borne uit naar 4.000 plaatsen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Dit jaar breidt van den Borne uit met een nieuwe stal voor 2920 dieren. De stal is een in de basis een kopie van de bestaande stallen. Daar draaide van den Borne technisch top mee. Geen reden voor verandering dus.

  Dit jaar breidt van den Borne uit met een nieuwe stal voor 2920 dieren. De stal is een in de basis een kopie van de bestaande stallen. Daar draaide van den Borne technisch top mee. Geen reden voor verandering dus.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het bedrijf voert al sinds aanvang brij. Van den Borne werkt met vaste leveranciers en langdurige contacten. Ad: “Dat is belangrijk voor de continuïteit van het bedrijf. Ik werk met vaste leveranciers en afnemers die hier vaak al jaren komen. Iedere schommeling of wisseling is in mijn ogen ongunstig voor de technische resultaten.” Stoomschillen, Sastapro, Bergapro en Bondamix zijn min of meer vaste bijproducten. Snel wisselen of losse enkelvoudige grondstoffen inkopen doet Van den Borne niet.

  Het bedrijf voert al sinds aanvang brij. Van den Borne werkt met vaste leveranciers en langdurige contacten. Ad: “Dat is belangrijk voor de continuïteit van het bedrijf. Ik werk met vaste leveranciers en afnemers die hier vaak al jaren komen. Iedere schommeling of wisseling is in mijn ogen ongunstig voor de technische resultaten.” Stoomschillen, Sastapro, Bergapro en Bondamix zijn min of meer vaste bijproducten. Snel wisselen of losse enkelvoudige grondstoffen inkopen doet Van den Borne niet.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Van den Borne bouwde een degelijke stal met veel beton en roestvrijstaal. Zowel hokafscheiding als tussenwanden zijn volledig uit beton. “Ik ben niet zo’n fan van kunststof”, zegt de varkenshouder.
De stal bestaat uit 13 afdelingen met elk 224 dieren, 14 per hok.

  Van den Borne bouwde een degelijke stal met veel beton en roestvrijstaal. Zowel hokafscheiding als tussenwanden zijn volledig uit beton. “Ik ben niet zo’n fan van kunststof”, zegt de varkenshouder. De stal bestaat uit 13 afdelingen met elk 224 dieren, 14 per hok.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De betonnen hokafscheidingen plaatste de ondernemer zelf. Met een elektrische stapelaar ging dat vlot. In een paar dagen stond de gehele inrichting erin.

  De betonnen hokafscheidingen plaatste de ondernemer zelf. Met een elektrische stapelaar ging dat vlot. In een paar dagen stond de gehele inrichting erin.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De keuze voor beton in plaats van kunststof heeft mede te maken met het klimaat. “Kunststof gaat een keer scheuren of het werkt wat en er komen kiertjes.” De betonnen elementen zijn rondom afgekit zodat nergens valse lucht de afdeling binnenkomt.

  De keuze voor beton in plaats van kunststof heeft mede te maken met het klimaat. “Kunststof gaat een keer scheuren of het werkt wat en er komen kiertjes.” De betonnen elementen zijn rondom afgekit zodat nergens valse lucht de afdeling binnenkomt.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De vloer bestaat uit combiroosters. Deze zijn geheel gecoat.

  De vloer bestaat uit combiroosters. Deze zijn geheel gecoat.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Onder de lange trog bestaat de coating uit drie lagen. De rest van het hok is een keer gecoat.

  Onder de lange trog bestaat de coating uit drie lagen. De rest van het hok is een keer gecoat.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Net als in de andere stallen kiest de ondernemer weer voor plafondventilatie met luchtinlaat op de kopgevel. Ten opzichte van kanaalventilatie scheelt dit ook in de bouwkosten.

  Net als in de andere stallen kiest de ondernemer weer voor plafondventilatie met luchtinlaat op de kopgevel. Ten opzichte van kanaalventilatie scheelt dit ook in de bouwkosten.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Van den Borne loopt hier door het immense kanaal van de centrale afzuiging. Hoeveel hij exact kwijt is aan bouwkosten weet hij nog niet, de bouw is nog niet helemaal klaar. “Maar stallen van 400 euro per plaats vind ik persoonlijk vrij duur”, zegt Ad.

  Van den Borne loopt hier door het immense kanaal van de centrale afzuiging. Hoeveel hij exact kwijt is aan bouwkosten weet hij nog niet, de bouw is nog niet helemaal klaar. “Maar stallen van 400 euro per plaats vind ik persoonlijk vrij duur”, zegt Ad.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De chemische luchtwasser op de stal uit 2008 was eigenlijk het enige dat niet goed beviel. “De dakbeplating roest nu al behoorlijk en het werken met zwavelzuur staat me niet meer aan”, zegt Ad. Op de nieuwe stal komt daarom een biologische luchtwasser. Bouwvakkers leggen de laatste hand aan de ruwbouw, waarna de wasunits geplaatst kunnen worden. Van den Borne pakt door en vervangt ook de relatief jonge wasser op de bestaande stal door een nieuwe biologische variant. Beide wasunits werken straks vanuit één aansturing en waswaterput.

  De chemische luchtwasser op de stal uit 2008 was eigenlijk het enige dat niet goed beviel. “De dakbeplating roest nu al behoorlijk en het werken met zwavelzuur staat me niet meer aan”, zegt Ad. Op de nieuwe stal komt daarom een biologische luchtwasser. Bouwvakkers leggen de laatste hand aan de ruwbouw, waarna de wasunits geplaatst kunnen worden. Van den Borne pakt door en vervangt ook de relatief jonge wasser op de bestaande stal door een nieuwe biologische variant. Beide wasunits werken straks vanuit één aansturing en waswaterput.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De putten onder de afdeling lopen door tot het midden van de centrale gang. Onder de putvloer loopt een afvoerbuis. Per afdelingshelft zijn er twee afvoerpunten en een vaste afscheidingsmuur in het midden van de put, met een doorlaat aan de achterzijde van de afdeling. Zo kan Van den Borne mest het ene jaar links- en het andere jaar rechtsom aflaten naar een opvangput van 200 kuub aan de voorzijde van de stal. “Zo heb ik altijd volledig lege putten en homogene mest.” De volledig onderkelderde stal biedt met 3.000 kuub inhoud jaarrond mestopslag.

  De putten onder de afdeling lopen door tot het midden van de centrale gang. Onder de putvloer loopt een afvoerbuis. Per afdelingshelft zijn er twee afvoerpunten en een vaste afscheidingsmuur in het midden van de put, met een doorlaat aan de achterzijde van de afdeling. Zo kan Van den Borne mest het ene jaar links- en het andere jaar rechtsom aflaten naar een opvangput van 200 kuub aan de voorzijde van de stal. “Zo heb ik altijd volledig lege putten en homogene mest.” De volledig onderkelderde stal biedt met 3.000 kuub inhoud jaarrond mestopslag.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Met een nog te monteren liertje trekt Van den Borne een ‘stop’ uit de putvloer omhoog. Per afdeling loop de mest dan razendsnel weg.

  Met een nog te monteren liertje trekt Van den Borne een ‘stop’ uit de putvloer omhoog. Per afdeling loop de mest dan razendsnel weg.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Jaarlijks heeft de varkenshouder zo 1.000 ton ccm in de kuil. De grond en akkerbouwactiviteiten zijn hiermee een belangrijke poot onder de varkenstak.

  Jaarlijks heeft de varkenshouder zo 1.000 ton ccm in de kuil. De grond en akkerbouwactiviteiten zijn hiermee een belangrijke poot onder de varkenstak.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Met ongeveer 25 procent vervanging is de eigen ccm een vaste basis binnen het rantsoen.

  Met ongeveer 25 procent vervanging is de eigen ccm een vaste basis binnen het rantsoen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Door al het landwerk zelf uit te voeren weet Van den Borne exact wat voor product hij in de kuil krijgt. Om de kwaliteit te waarborgen houdt Van de Borne zaken het liefst in eigen hand. In dat kader rijdt hij met hulp van zzp’ers alle mest met een eigen trekker en drie-assige mesttank met injecteur, direct op de percelen uit. Zo weet hij dat het goed is. In de buurt zitten veel akkerbouwers die in het kader van vruchtwisseling graag grond uitruilen met Van de Borne, die toch alleen mais teelt. Op hun beurt hebben zij vaak plaatsingsruimte voor mest. Zo ontstaat een samenwerking die voor alle partijen vruchten afwerpt.

  Door al het landwerk zelf uit te voeren weet Van den Borne exact wat voor product hij in de kuil krijgt. Om de kwaliteit te waarborgen houdt Van de Borne zaken het liefst in eigen hand. In dat kader rijdt hij met hulp van zzp’ers alle mest met een eigen trekker en drie-assige mesttank met injecteur, direct op de percelen uit. Zo weet hij dat het goed is. In de buurt zitten veel akkerbouwers die in het kader van vruchtwisseling graag grond uitruilen met Van de Borne, die toch alleen mais teelt. Op hun beurt hebben zij vaak plaatsingsruimte voor mest. Zo ontstaat een samenwerking die voor alle partijen vruchten afwerpt.

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • Venstra

  Waarom gaan bij het doorklikken met foto's toch altijd na 1,5 seconde het stuk tekst naar onderen

 • tikka

  Hallo,

  Welke besparing levert het zelf doen nu op?

  Gegroet.

  Tikka.

 • koestal

  geen bulkauto meer op het erf,ook geen veevoernota ,dat is ideaal

 • norbert79

  bla bla bla

 • alco1

  Ja Venstra. Ik had ook liever dat je een klik moet doen om de hele foto te kunnen bekijken.

 • JeuAbsil

  Inderdaad, wat is de daadwerkelijke besparing dan?! Beetje opscheppen, en vervolgens geen cijfers.

 • hertha

  Grond huren in brabant is ook niet het goedkoopst.

 • kalkar

  Kan iemand mij uitleggen wat ik fout doe met de varkens?

 • kalkar

  In een paar dagen de gehele betoninrichting plaatsen? Ik durf van mezelf te zeggen dat ik het werken nog steeds niet verleerd ben, maar dit lijkt mij onmogelijk. Verder had ik een tijdje geleden een elektriciën aan het werk en die deed er 1 dag over om 1 fb1 ( alarmkast)te plaatsen plus een 6 tal tl buizen. Kostten 1000, euro. Dacht dat ik niet goed werd.Hoe kan deze stal dan zo snel en goedkoop gebouwd worden.?

 • zeug

  mee eens heb ook stal gebouwd.
  inrichting zelf tussen door gedaan van kunstof toch nog best wel een poosje werk hoor en wat ik er mee verdiend heb viel tegen op de helestal heb veel zelf gedaan. En dan gewoon je uren rekenen.

 • W Geverink

  Andere mensen denken minder om jouw portemonee dan jezelf melkertje. Als je zelf dat spul aangesloten had had je die 1000 Euro in de eigen zak kunnen steken.

 • abtje

  Zit waarschijnlijk wel materiaalkosten bij in die 1000,- euro's.

 • el

  De eigenaar van de Dodge pickup truck in foto 4 kan hier misschien een antwoord op geven.

 • kalkar

  W. geverink, een boer heeft geen verstand van elektrisch en dan mn. de alarmering. 1 man kost aan uren alleen al 8 x 40 + 21% + voorrijkosten is al gauw een 400 euro. Zo gauw je iemand op de dam hebt, dan vliegt het eruit.

 • W Geverink

  Beste melkertje. Een goeie manier om een beter financieel resultaat te halen is zo veel mogelijk zelf doen. Stroom aansluiten is niet zo moeilijk maar als je het jezelf niet aanvertrouwd moet je het over laten aan derden. Vorige week zaterdag heb ik samen met een vriend die vrachtwagen chauffeur is een helemaal splinternieuw alarm systeem aangelegd. Als ik dat aan specialisten had overgelaten (weet je wel, die met het keurmerk) had dat totaal meer dan drieduizend dollar gekost. Het alarm systeem wat ik heb ingebouwd werkt presies hetzelfde als die van de 'professionals' maar kan veel goedkoper omdat het gebruik maakt van mogelijkheden in de bestaande ventilatie controls. Kosten, net over de $700. en veertien manuren.

 • W Geverink

  @el. Als je een Dodge rijdt moet je goed zijn in repareren. De cummins motor is goed maar de rest is slecht gemaakt.

 • Bison

  Alles is te leren melkertje en als het de apparatuur ingewikkeld voor je is moet je he gewoon niet kopen.

  Ik doe 99% van alle werkzaamheden zelf,er komt hier geen electricien of monteur of wie dan ook op de dam,..nog niet eens een veearts.

 • Bison

  Ware woorden Geverink.
  Wij noemen een dodge diesel een goeie motor in een slechte krat.

 • MKRouveen

  Ik kan uit ervaring stellen dat veel zelf doen gigantisch veel geld bespaart. De koppelingsplaten van een trekker vervangen bijvoorbeeld is peanuts als je er kijk op hebt.

  Hebben zelf in 2009 van twee van onze Fords de motoren gewisseld en de fronthef overgebouwd, het goede gehouden en het slechte verkocht. Andere motorkapsticker erop en klaar. Loopt nog altijd als een trein. Weekje knooien met balkjes, dommekrachten, palletwagens enzo, maar ik wil niet weten wat het mechanisatiebedrijf daarvoor berekend had.

  Ps. voor de bijdehandjes: de motor in de 5610 was inderdaad niet goed meer

 • abtje

  @MKRouveen. Je moet er wel hobby in hebben om aan een trekker te sleutelen en ik zal je matsen, ik zeg niks over Ford....

 • Bison

  Dan doe ik het wel abtje.
  Ford staat voor.....Found On Road Dead

 • W Geverink

  Idd MKRouveen. If the women don't find you handsome, they should at least find you handy (Red Green). De dealer schreef een offerte van $1500 om de tandriem te vervangen in de auto van mijn betere helft. Dat zal wel, als dat zoveel moet kosten maken we daar zelf wel tijd voor. De onderdelen kosten $290 on line en ik denk dat het me ongeveer zes uur in solide werktijd heeft gekost. Ook omdat je bepaalde dingen moet uitzoeken. Het is een 2010 dus is er nog geen garage handboek van te krijgen. 1500 - 290 = 1210 : 6 = $200 per uur heb ik verdiend. Volgende keer kan ik die klus denk ik in vier uur en is binnenkort mijn 2001 van hetzelfde merk en type aan de beurt.

 • abtje

  @W Geverink De diagnose stellen is vaak al de helft van het werk. Deze dealer heeft jou eerst verteld wat er fout was en toen heb je het zelf gedaan? Kan ook duurkoop blijken al je dan volgende keer weer komt en deze dealer heeft geen zin om weer als diagnose centrum te functioneren.
  Ik zeg niet dat je ongelijk hebt, maar het ligt denk ik wel iets genuanceerder :-)

 • marten87

  Zelf doen is mooi als je tijd hebt, gaat het echter ten koste van je eigen producten, dan kan die 1000 euro die je denkt te besparen wel eens veel duurder uitpakken..

 • Klomp

  als je tijd over hebt is zelf doen altijd goedkoper, als je je in huis zit te vervelen verdien je in ieder geval niets

 • Bison

  Je heb de Dealers(ik noem ze maar Stealers) helegaar niet nodig.
  Diagnose stellen kan je OOK zelf doen door een code reader en/of scan tool te kopen en een abonnement op 'All Data'($17 per jaar)te nemen.
  Nieuwkoop is volgens mij pas Duurkoop.

 • Bison

  marten87 als je geen tijd heb dan ben je verkeerd bezig.

 • W Geverink

  Nee abtje, die tandriem moet iedere 160000 km vervangen worden en we hebben de dealer gevraagd wat dat zou gaan kosten omdat ik ook genoeg onder handen heb. De auto stond intussen al op 180000 dus was er al 20000 overheen. Tis niet zo dat die riem het zomaar laat afweten dus komt het er niet helemaal zo presies op aan. de hydraulische spanner was wel lek maar er zit een nieuwe in het onderdelen pakket. Ik heb het met de dealer niet over de offerte gehad en als ik geen afspraak maak voor een reparatie bij hun zijn we nog even goede vrienden.

 • W Geverink

  Trouwens als je de auto bij de dealer aan de computer zet voor een diagnose kost tien minuten over de honderd dollar. Moet ik de auto daar dan laten maken als ik het gevoel heb dat me een poot uitgedraaid wordt?

 • abtje

  @W Geverink Als je nog even goeie vrienden bent is er niks aan de hand, maar in je latere post zeg je weer dat je je ontleed voelt bij de dealer.
  Dan is er toch een vertrouwensitem bezig en die vriendschap is dan ook dunner, lijkt me.
  Of zie ik het nu helemaal verkeerd?

 • Jan Zonderland

  Abtje, in Canada heb je geen (echte) vrienden, bestaat geen loyaliteit en kies je altijd voor de goedkoopste oplossing.

 • W Geverink

  In Nederland heb je denk ik ook geen echte vrienden als het op zakelijke betrekkingen aan komt. In Nederland denk ik dat er minder wordt getwijfeld aan een offerte omdat er al jaren wordt gedeald op de zelfde plek en er meer blind vertrouwen is. Vraag je autobedrijf eens of ze wel eens geld verloren hebben aan het repareren van je voertuig. Ik denk van niet. Ze vragen waar ze denken mee weg te kunnen komen. Het totaal op de onderdelenlijst van de dealer was $850. Daar was zelfs een onderdeel bij die onze auto niet heeft...

 • W Geverink

  Kan het nog sterker vertellen. Een paar jaar geleden begon de pomp van de hogedrukspuit ineens te rammelen en geluiden te maken die niet horen. Het apparaat is 25 jaar oud en kan versleten zijn. Het ding had nog steets wel goed druk dus aan de kop lag het niet. Met de dealer gepraat. Yeah we see that all the time, its a goner(kapot/niet te redden)… Een nieuwe pomp is $1050… Als ik echt een nieuwe pomp nodig had had ik er al een gevonden in Atlanta USA die het voor $580 dollar tot mijn voordeur kon brengen. Het ding open gemaakt en er was een hoop slijtage van ouderdom er zit flink speling tussen de krukas en de zuigerstangen. Dat mag de pret niet drukken. De krukaslagers waren kapot. De nieuwe lagers kosten 25 Dollar. Het karter schoongemaakt en nieuwe olie er in en klaar was Klara. Ik hoop dat ie nog een tijdje meegaat.

 • Bison

  Ook een goeie.
  Een buurman bracht een splinternieuwe 3000 psi hoge druk spuit met een 7 hp tecumshe motor gekocht van Can tire bij me, had 'm een hal;f uur gebruikt toen ie de geest gaf. Hij vroeg heb jij er wat an.Ik zei natuurlijk ja.
  Can tire gaf hem gelijk een nieuwe en zei gooi die ander maar in de vliko bak,repareren doen we niet meer, dat kost te veel.
  Ik haalde het kleppen deksel los en vond dat de bout tussen de tuimelaars los gelopen was.
  Boutje er weer in, kleppen deksel erop en weer lopen als een kiviet...Lekker goedkoop spuitje.ha

 • W Geverink

  Een beetje geluk moet je hebben Bison maar zulke buren heb ik niet. Die van mij zijn te handig.

 • boerke brabant

  zelf hokinrichting plaatsen en ondertussen zzp mest laten uitrijden...waar zit de besparing ?

 • W Geverink

  Ik denk dat de besparing zit in het feit dat je niet de kombinatie van de loonwerker betaald met een zzp er op. Iedereen verdiend geld aan jouw boerke. De sperma boer de voerboer de loodgieter de electricien en noem maar op. Alleen jij hebt moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. De makkelijkste manier om van een hoop dikke rekeningen af te komen is om de dingen zo veel mogelijk zelf te doen.

 • Mels

  Idd. Geld overhouden begint bij het krijgen van weinig rekeningen. Welke rekening wel en niet dat is de keus die je als ondernemer zelf maakt. De een sleutelt graag en ee ander is goed in insemineren en klauwbekappen bijvoorbeeld.

 • Bison

  Geld overhouden begint met zo weinig mogelijk lenen/uitgeven , trekkers en werktuigen nooit nieuwkopen en zoveel mogelijk zelfdoen.

  Als ik dat niet gedaan had had ik deze ranch hier nooit van zijn leven hebben kunnen bezitten.

 • abtje

  @W Geverink Denk dat er hier te veel concurenten op een hoopje zitten. Die houden elkaar scherp. Als ik iets wil kopen vraag ik meerdere offertes aan. Dan de twee gunstigste nog een keer een gesprek laten voeren en dan de keuze maken. Hoeft niet perse de goedkoopste te zijn, gaat ook om de klik.

 • W Geverink

  @ abtje. Nederland is een piepklein landje en de concurentie zit om de hoek. Door het internet is Noord Amerika om te handelen ook een stuk kleiner en scherper geworden. Zijn het Autoonderdelen uit oost Canada, een kachel voor de vloerverwarming uit Kentucky of een accu boormachine uit Rhode Island het maakt niks meer uit. Ze gooien het op de post en een paar dagen later kun je het ophalen.

 • Jan Arthur

  @W Geverink, m.a.w. de wereld wordt 1 groot dorp!

 • Khalid en zijn maten

  Veel onderhoud aan voertuigen en machines kun je inderdaad zelf doen, zolang het niet machines of auto's zijn met teveel printplaten of ingewikkelde elektronica. Ik heb elke maand ook nog wel een paar dagen waar er minder klantenwerk is, die tijd kan ik mooi gebruiken voor onderhoud en reparaties. Veel, zo niet alle onderdelen zijn te krijgen en als het moet rechtstreeks van de dealer, zolang jij betaald krijg je wat je nodig hebt...

 • Mels

  Ja,das op zeker Khalid,ik haal ook veel gewoon bij de dealer en daar doen ze echt niet moeilijk over,ben er eens an gekomen met een hilo pakket. Wil je deze even reviseren was de vraag,kijken ze wel ff vreemd maar een dag later kon ik em weer ophalen en de dag daarna reed ik weer,leuk is dat,die bolletjes voor een lamp geloven ze wel maar hier hebben we het nog wel es over.

Laad alle reacties (40)

Of registreer je om te kunnen reageren.