Varkenshouderij

Foto & video 8223 x bekeken 10 reacties

Stal met toilet en 80 procent dichte vloer

Familie Roes in Groenlo (Gld.) is van mening dat melkvee en melken met de robot goed te combineren is met een uitbreiding van de vleesvarkenstak op het bedrijf.

Foto

 • Björn (37) en Frans (67) Roes hebben in Groenlo een bedrijf met 75 melkkoeien, 70 stuks jongvee, 9 hectare snijmais en 25 hectare grasland. In een bestaande stal zitten 700 vleesvarkens.

  Björn (37) en Frans (67) Roes hebben in Groenlo een bedrijf met 75 melkkoeien, 70 stuks jongvee, 9 hectare snijmais en 25 hectare grasland. In een bestaande stal zitten 700 vleesvarkens.

  Foto: Hans Prinsen
 • De nieuwe stal, de welstandstal genoemd, biedt plaats aan 1.440 vleesvarkens op 0,8 vierkante meter. Er zijn vier afdelingen met elk vier rijen van zes hokken. Elk hok biedt plaats aan vijftien vleesvarkens.

  De nieuwe stal, de welstandstal genoemd, biedt plaats aan 1.440 vleesvarkens op 0,8 vierkante meter. Er zijn vier afdelingen met elk vier rijen van zes hokken. Elk hok biedt plaats aan vijftien vleesvarkens.

  Foto: Hans Prinsen
 • De stal is voor het grootste deel opgebouwd uit prefab elementen. De buitenmuren hebben een steenstripmotief. Ook de vloeren en de putten zijn opgebouwd uit elementen. Dit heeft voor een snelle bouw gezorgd.

  De stal is voor het grootste deel opgebouwd uit prefab elementen. De buitenmuren hebben een steenstripmotief. Ook de vloeren en de putten zijn opgebouwd uit elementen. Dit heeft voor een snelle bouw gezorgd.

  Foto: Hans Prinsen
 • De nieuwe stal heeft geen centrale gang in het midden, maar twee gangen dwars op de lengterichting. Dit zorgt voor korte looplijnen. Vanuit de gang is er zicht in de afdeling.

  De nieuwe stal heeft geen centrale gang in het midden, maar twee gangen dwars op de lengterichting. Dit zorgt voor korte looplijnen. Vanuit de gang is er zicht in de afdeling.

  Foto: Hans Prinsen
 • Zicht vanuit de afdeling. Roes wilde geen stal met een luchtwasser, vanwege het energieverbruik, de kans op storingen en het onderhoud van de installatie. Via een kameraad kwam hij in contact met de bouwers van de welstandstal.

  Zicht vanuit de afdeling. Roes wilde geen stal met een luchtwasser, vanwege het energieverbruik, de kans op storingen en het onderhoud van de installatie. Via een kameraad kwam hij in contact met de bouwers van de welstandstal.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een hok is 2,50 meter breed en 5 meter diep. In de eerste 2,50 meter van de dichte vloer zit vloerverwarming met een rondpompsysteem en indien nodig bijverwarming met een cv-ketel. De vloer heeft een blokjesprofiel.

  Een hok is 2,50 meter breed en 5 meter diep. In de eerste 2,50 meter van de dichte vloer zit vloerverwarming met een rondpompsysteem en indien nodig bijverwarming met een cv-ketel. De vloer heeft een blokjesprofiel.

  Foto: Hans Prinsen
 • In de nok van de stal is een lichtstraat aangebracht om aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) te voldoen. De afdelingen hebben veel inhoud door het ontbreken van een afzuigkanaal.

  In de nok van de stal is een lichtstraat aangebracht om aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) te voldoen. De afdelingen hebben veel inhoud door het ontbreken van een afzuigkanaal.

  Foto: Hans Prinsen
 • De totale oppervlakte van één hok (2,50 bij 5,00 meter) is geprefabriceerd en is met een kraan gelegd. Tussen twee hokken ontstaat een uitsparing om de hokafscheiding te laten inzakken. Het hok heeft 80 procent dichte vloer.

  De totale oppervlakte van één hok (2,50 bij 5,00 meter) is geprefabriceerd en is met een kraan gelegd. Tussen twee hokken ontstaat een uitsparing om de hokafscheiding te laten inzakken. Het hok heeft 80 procent dichte vloer.

  Foto: Hans Prinsen
 • Achterin het hok is het zogenoemde varkenstoilet. Dit bestaat uit drie composiet roosters met spleten van 4 centimeter. Het oppervlak geeft de dieren grip tijdens het mesten. Naast de composiet roosters is een mestspleet met 10 centimeter opening. Tegen de hokafscheiding is een schuine opstaande rand.

  Achterin het hok is het zogenoemde varkenstoilet. Dit bestaat uit drie composiet roosters met spleten van 4 centimeter. Het oppervlak geeft de dieren grip tijdens het mesten. Naast de composiet roosters is een mestspleet met 10 centimeter opening. Tegen de hokafscheiding is een schuine opstaande rand.

  Foto: Hans Prinsen
 • Onder het toilet is een kunststof mestpan aangebracht. Via een rioleringssysteem wordt de mest geregeld afgevoerd naar de mestkelder. Door dit systeem is de ammoniakuitstoot 1,2 kilo per dierplaats. Er is met dit systeem ook weinig stankuitstoot.

  Onder het toilet is een kunststof mestpan aangebracht. Via een rioleringssysteem wordt de mest geregeld afgevoerd naar de mestkelder. Door dit systeem is de ammoniakuitstoot 1,2 kilo per dierplaats. Er is met dit systeem ook weinig stankuitstoot.

  Foto: Hans Prinsen
 • In drie afdelingen zijn er deurtjes in de hokafscheiding gemaakt. Zo is het mogelijk om varkens uit drie hokken door elkaar te laten lopen en tevens te kunnen voldoen aan de eisen van het Star-concept.

  In drie afdelingen zijn er deurtjes in de hokafscheiding gemaakt. Zo is het mogelijk om varkens uit drie hokken door elkaar te laten lopen en tevens te kunnen voldoen aan de eisen van het Star-concept.

  Foto: Hans Prinsen
 • In een afdeling zijn hekjes voor het toilet in de hokafscheiding gemaakt. Roes denkt dat de hekjes invloed hebben op de sturing van het mesten op het toilet. Het hek is te verwijderen net als de deurtjes.

  In een afdeling zijn hekjes voor het toilet in de hokafscheiding gemaakt. Roes denkt dat de hekjes invloed hebben op de sturing van het mesten op het toilet. Het hek is te verwijderen net als de deurtjes.

  Foto: Hans Prinsen
 • In elk hok zit een strokoker voor in het hok tegenover de brijbak met twee vreetplaatsen. Strobriketten zorgen voor afleiding.

  In elk hok zit een strokoker voor in het hok tegenover de brijbak met twee vreetplaatsen. Strobriketten zorgen voor afleiding.

  Foto: Hans Prinsen
 • De vloerplaat van het hok heeft bij de controlegang een opstaande rand. Hierdoor sluit de hokafscheiding goed aan en wordt trek over de ligplaats voorkomen.

  De vloerplaat van het hok heeft bij de controlegang een opstaande rand. Hierdoor sluit de hokafscheiding goed aan en wordt trek over de ligplaats voorkomen.

  Foto: Hans Prinsen
 • De verse lucht komt via Skov-inlaatventielen in de afdeling. De klimaatcomputer stuurt de ventielen centraal aan. De afvoer van de stallucht gaat via ventilatoren in het dak.

  De verse lucht komt via Skov-inlaatventielen in de afdeling. De klimaatcomputer stuurt de ventielen centraal aan. De afvoer van de stallucht gaat via ventilatoren in het dak.

  Foto: Hans Prinsen
 • John van Schriek (links) van Jovas Agro International is een van de bedenkers van de welstandstal. Met Frans Roes laat hij de mestpan zien die onder het toilet wordt geplaatst.

  John van Schriek (links) van Jovas Agro International is een van de bedenkers van de welstandstal. Met Frans Roes laat hij de mestpan zien die onder het toilet wordt geplaatst.

  Foto: Hans Prinsen
 • Elk hok heeft ook nog een kunststof ring als afleidingsmateriaal. Er komt nog stofionisatie in de afdelingen. Fijn stof wordt daarmee neergeslagen. Weinig ammoniak-, stank- en stofuitstoot zorgen voor welzijn voor mens, dier en omgeving.

  Elk hok heeft ook nog een kunststof ring als afleidingsmateriaal. Er komt nog stofionisatie in de afdelingen. Fijn stof wordt daarmee neergeslagen. Weinig ammoniak-, stank- en stofuitstoot zorgen voor welzijn voor mens, dier en omgeving.

  Foto: Hans Prinsen
 • Familie Roes houdt op 22 maart een open dag van 14.00 tot 18.00 uur. Het adres is Tichelovenweg 1, 7142 HS in Groenlo.

  Familie Roes houdt op 22 maart een open dag van 14.00 tot 18.00 uur. Het adres is Tichelovenweg 1, 7142 HS in Groenlo.

  Foto: Hans Prinsen

Laatste reacties

 • W Geverink

  Mijn oudste stal is 25 jaar oud en heeft het zelfde soort hokken met tussen 23% en 30% rooster. Ik ben er heel tevreden over (goed klimaat minimaal handwerk en goede resultaten) en zou een eventuele nieuwe stal zeker weer op de zelfde manier bouwen omdat het gewoon goed werkt. Bij dit hoktype is het wel heel belangrijk dat maximaal gebruik wordt gemaakt van het natuurlijke gedrag van het varken. Het is namelijk absoluut niet vanzelfsprekend dat ze op de daarvoor bestemde plek hun behoefte doen. Bij deze hokvorm komt het heel presies hoe het hok is ingedeeld (funktie) en hoe de stal wordt geventileerd omdat daar het gedrag voor een groot gedeelte mee gestuurd kan worden.

 • Mels

  Gestapelde varkens??? 1440 op 0.8mtr2

 • Bison

  Brilletje opzetten Mels...1.440 op .0.8 mtr

 • Willem1962

  Nou heb ik totaal geen verstand van het houden van varkens, maar is er iemand die mij kan uitleggen hoe die mestopvangbak onder de vloer werkt? Want in mijn idee komt dat ding vol te zitten met mest, welke gewoon uitdroogt en zo hard word als beton. Er zit een leuke afvoer in het midden in, waar dus het vloeistof deel uit kan lopen, maar nogmaals, de eigenlijke mest blijft zitten waar het zit en kan nergens heen. Of word dit deel elke keer met water schoongespoeld?????????

 • marieke1

  Ik kan me niet voorstellen dat de hokken droog blijven met zoveel dichte vloer.
  Ik wens jullie wel heel veel succes in deze stal.

 • W Geverink

  Ik heb 130 van die hokken en ze zijn allemaal droog Marieke. Elke week zijn er hooguit een paar hokken waar je iets een handje moet helpen om de varkens zindelijk te krijgen en daarna heb je er geen omkijken meer naar. Veel hokken op mijn bedrijf zijn 5.25 x 2.4 meter met 1.2 meter roostervloer achterin het hok. De indeling van de hokken heb ik anders en de ventilatie is ingepast in het systeen. Moet je niet te veel van voorstellen want dat kan allemaal heel simpel, goed en goedkoop. Of de stal van Bjorn gaat werken durf ik niet met zekerheid te zeggen want aan een hand vol belangrijke details is geen aandacht besteedt. Ook over het ventileren van een meer dan 20 meter brede stal met wat kleppen in de zijwand heb ik sterk mijn twijfels. Op zich is het hartsikke gaaf dat er in 2012 Nederland een hok wordt uitgevonden waar in Canada dertig jaar geleden de kinderziektes al uit waren gehaald.

 • Khalid en zijn maten

  Ik vermoed dat tijdens het reinigen van de hokken de mest in de opvangbak wel wat verdund word,maar dan ben je met een boeren hogedrukspuit met 11 liter water per minuut wel even zoet.Verder lijkt het wel wat op de natuurlijke ventilatie stallen uit de jaren 80...Succes !

 • marieke1

  Gisteren naar de open dag geweest, het is toch een prachtige stal .
  Hopen dat het goed gaat werken. Ik ben erg benieuwd hoe de ionisatie gaat werken waardoor er minder fijnstof ronddwarrelt , zou een super oplossing zijn voor mens en dier. Weet iemand wat de kosten ongeveer zijn per afdeling?
  Succes en bedankt voor de gastvrijheid

 • W Geverink

  Jammer dat niemand jou op de open dag kon vertellen hoeveel zo'n apparaat kost en hoe groot de straal is waarin het ding effectief is want als die stal naar behoren werkt is die het als in mijn stallen erg stoffig.

 • W Geverink

  Omdat ik toch nieuwsgierig werd naar meer achtergrond informatie over de hokform op mijn bedrijf ben ik op onderzoek uitgegaan. In een Alberta pork production handbook uit 1983 was deze hokvorm al geadviseerd voor de huisvesting van gespeende biggen tot aan afleveren maar ook voor groepshuisvesting van zeugen in kleine groepen. Online vond ik een bouwtekening van dezelfde hokken uit 1976. Sorry mensen maar jullie hebben het standaard Canadese hok uitgevonden...

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.