Varkenshouderij

Foto & video 6028 x bekeken 21 reacties

Vesting tegen ziektekiemen

Familie Van de Pavert werd gevraagd om opfokzeugen te gaan produceren uit Deense zeugen met een zeer hoge gezondheidsstatus. Alles werd uit de kast gehaald om de gezondheidsstatus te kunnen behouden.

Foto

 • De vof van Frank (49) en Bianca (46) van de Pavert bestaat uit 700 Deense Yorkshire-zeugen, 2.800 plaatsen voor opfokzeugen en 1.800 vleesvarkensplaatsen voor het afmesten van de beren en de uitgeselecteerde opfokzeugen.

  De vof van Frank (49) en Bianca (46) van de Pavert bestaat uit 700 Deense Yorkshire-zeugen, 2.800 plaatsen voor opfokzeugen en 1.800 vleesvarkensplaatsen voor het afmesten van de beren en de uitgeselecteerde opfokzeugen.

  Foto: Henk Riswick
 • Twee jaar geleden werd familie Van de Pavert benaderd door TGZ (Top-Genetik-Zuchtschweine) Nederland om over te schakelen naar de productie van opfokzeugen uit Deense genetica met een hoge gezondheidsstatus. Het bedrijf en de bedrijfsvoering gingen op de schop.

  Twee jaar geleden werd familie Van de Pavert benaderd door TGZ (Top-Genetik-Zuchtschweine) Nederland om over te schakelen naar de productie van opfokzeugen uit Deense genetica met een hoge gezondheidsstatus. Het bedrijf en de bedrijfsvoering gingen op de schop.

  Foto: Henk Riswick
 • De opfokzeugen zijn uit de combinatie van een Deens Landras-beer en een Deense Yorkshire-zeug. De dieren zijn naast de ziekte van Aujeszky en snuffelziekte vrij van APP, mycoplasma, PRRS en Brachyspira. De jonge zeugenstapel speende 30,2 biggen in 2012.

  De opfokzeugen zijn uit de combinatie van een Deens Landras-beer en een Deense Yorkshire-zeug. De dieren zijn naast de ziekte van Aujeszky en snuffelziekte vrij van APP, mycoplasma, PRRS en Brachyspira. De jonge zeugenstapel speende 30,2 biggen in 2012.

  Foto: Henk Riswick
 • Het bedrijf is nu geheel gesloten gemaakt met een lange gang voor de stallen langs. Personen blijven zo in de stal en men hoeft niet door de verschillende diergroepen te lopen.

  Het bedrijf is nu geheel gesloten gemaakt met een lange gang voor de stallen langs. Personen blijven zo in de stal en men hoeft niet door de verschillende diergroepen te lopen.

  Foto: Henk Riswick
 • De gang is 100 meter lang en kostte €50.000. De totale investering in de aanpassingen bedroeg €300.000.

  De gang is 100 meter lang en kostte €50.000. De totale investering in de aanpassingen bedroeg €300.000.

  Foto: Henk Riswick
 • De oude mestsilo is gesloopt en er kwam een nieuwe silo buiten het bouwblok. Het afzuigpunt voor de mest is ver voor de stallen op een apart aangelegd stukje verharde weg. Op een perceel bouwland naast het bedrijf brengt Van de Pavert een deel van zijn mest uit. Dit land is van een varkenshouder; zo voorkomt Van de Pavert mogelijke verspreiding van ziektekiemen uit de mest van deze varkenshouder.

  De oude mestsilo is gesloopt en er kwam een nieuwe silo buiten het bouwblok. Het afzuigpunt voor de mest is ver voor de stallen op een apart aangelegd stukje verharde weg. Op een perceel bouwland naast het bedrijf brengt Van de Pavert een deel van zijn mest uit. Dit land is van een varkenshouder; zo voorkomt Van de Pavert mogelijke verspreiding van ziektekiemen uit de mest van deze varkenshouder.

  Foto: Henk Riswick
 • In de eerste hygiënesluis staat de koelbox voor opslag van het aangeleverde sperma. De buitenzijde van de box wordt eerst met alcohol ontsmet. Daarna neemt men de zak met tubes uit de box en ontsmet deze ook. Het sperma is vrij van PRRS.

  In de eerste hygiënesluis staat de koelbox voor opslag van het aangeleverde sperma. De buitenzijde van de box wordt eerst met alcohol ontsmet. Daarna neemt men de zak met tubes uit de box en ontsmet deze ook. Het sperma is vrij van PRRS.

  Foto: Henk Riswick
 • In de hygiënesluis van de stallen staat een uv-kist. Materialen die toch het bedrijf in moeten worden hierin ontsmet. Vanaf de schone kant neemt men de spullen uit de kist.

  In de hygiënesluis van de stallen staat een uv-kist. Materialen die toch het bedrijf in moeten worden hierin ontsmet. Vanaf de schone kant neemt men de spullen uit de kist.

  Foto: Henk Riswick
 • Niemand kan zonder te douchen het bedrijf in. Op de klink van de deur naar de douches zit een cijferslot.

  Niemand kan zonder te douchen het bedrijf in. Op de klink van de deur naar de douches zit een cijferslot.

  Foto: Henk Riswick
 • Na het douchen en omkleden volgt het ontsmetten van de handen met alcohol.

  Na het douchen en omkleden volgt het ontsmetten van de handen met alcohol.

  Foto: Henk Riswick
 • Daarna moet iedereen handschoenen aan. Voor elke diercategorie is er een andere kleur bedrijfskleding.

  Daarna moet iedereen handschoenen aan. Voor elke diercategorie is er een andere kleur bedrijfskleding.

  Foto: Henk Riswick
 • De verschillende diergroepen zijn gespeende biggen, guste en dragende zeugen, kraamzeugen, opfokzeugen en vleesvarkens. De rode laarzen zijn voor de kraamzeugen.

  De verschillende diergroepen zijn gespeende biggen, guste en dragende zeugen, kraamzeugen, opfokzeugen en vleesvarkens. De rode laarzen zijn voor de kraamzeugen.

  Foto: Henk Riswick
 • Alle materialen, zoals bedrijfsbenodigdheden en het zakgoed, gaan eerst drie weken in een aparte ruimte om eventuele ziektekiemen te doden.

  Alle materialen, zoals bedrijfsbenodigdheden en het zakgoed, gaan eerst drie weken in een aparte ruimte om eventuele ziektekiemen te doden.

  Foto: Henk Riswick
 • Voor elke dag dat een dier een behandeling heeft ondergaan, bijvoorbeeld bij kreupelheid, wordt deze met een aparte kleur aangestreept. Het aantal dierdagdoseringen is kleiner dan 1. De meeste dierenartskosten zijn voor de tweemaandelijkse monitoring via bloedonderzoek en de maandelijkse klinische inspectie.

  Voor elke dag dat een dier een behandeling heeft ondergaan, bijvoorbeeld bij kreupelheid, wordt deze met een aparte kleur aangestreept. Het aantal dierdagdoseringen is kleiner dan 1. De meeste dierenartskosten zijn voor de tweemaandelijkse monitoring via bloedonderzoek en de maandelijkse klinische inspectie.

  Foto: Henk Riswick
 • Bij het betreden van een andere diergroep moeten nieuwe handschoenen aan en worden deze vervolgens weer ontsmet met alcohol.

  Bij het betreden van een andere diergroep moeten nieuwe handschoenen aan en worden deze vervolgens weer ontsmet met alcohol.

  Foto: Henk Riswick
 • Buiten de stal zijn luchtfilters van Camfil geplaatst. Alle verse lucht wordt door de filters gezogen.

  Buiten de stal zijn luchtfilters van Camfil geplaatst. Alle verse lucht wordt door de filters gezogen.

  Foto: Henk Riswick
 • De groene filters filteren de grovere stofdeeltjes. De blauwe filters zorgen voor schone lucht zonder bacteriën en virussen in de stal.

  De groene filters filteren de grovere stofdeeltjes. De blauwe filters zorgen voor schone lucht zonder bacteriën en virussen in de stal.

  Foto: Henk Riswick
 • De ventilatoren die de lucht door de filters zuigen zorgen voor een overdruk van 1 pascal in de centrale gangen. In de afdelingen heerst onderdruk.

  De ventilatoren die de lucht door de filters zuigen zorgen voor een overdruk van 1 pascal in de centrale gangen. In de afdelingen heerst onderdruk.

  Foto: Henk Riswick
 • Bij het afleveren van dieren zorgen de ventilatoren ervoor dat lucht uit de stal geblazen wordt. Er komt zo geen lucht rechtstreeks van buiten in de stal. De afleverruimte is 20 meter buiten de stal gemaakt.

  Bij het afleveren van dieren zorgen de ventilatoren ervoor dat lucht uit de stal geblazen wordt. Er komt zo geen lucht rechtstreeks van buiten in de stal. De afleverruimte is 20 meter buiten de stal gemaakt.

  Foto: Henk Riswick
 • Voor het nummeren van de zeugen maken Deense fokkers gebruik van kerven en gaten. Ze worden groter naarmate de dieren ouder worden. De aangevoerde opfokzeugen van ongeveer 25 weken met een hoge gezondheidsstatus en index kostten €600.

  Voor het nummeren van de zeugen maken Deense fokkers gebruik van kerven en gaten. Ze worden groter naarmate de dieren ouder worden. De aangevoerde opfokzeugen van ongeveer 25 weken met een hoge gezondheidsstatus en index kostten €600.

  Foto: Henk Riswick
 • Een mooie, rastypische Deense Yorkshire-zeug. Gemiddeld leveren de zeugen tien goedgekeurde opfokzeugen per jaar tegen een meerprijs voor de hoge gezondheid. De zeugen en ook de opfokzeugen krijgen geen entingen.

  Een mooie, rastypische Deense Yorkshire-zeug. Gemiddeld leveren de zeugen tien goedgekeurde opfokzeugen per jaar tegen een meerprijs voor de hoge gezondheid. De zeugen en ook de opfokzeugen krijgen geen entingen.

  Foto: Henk Riswick
 • De zeugen zijn bijzonder vruchtbaar. Het gemiddelde aantal levend geboren biggen per worp was 15,43 in 2012. Gezonde dieren zorgen voor veel werkplezier en ook minder werk, vertelt Van de Pavert.

  De zeugen zijn bijzonder vruchtbaar. Het gemiddelde aantal levend geboren biggen per worp was 15,43 in 2012. Gezonde dieren zorgen voor veel werkplezier en ook minder werk, vertelt Van de Pavert.

  Foto: Henk Riswick
 • Een mooie koppel gezonde biggen bij de zeug. Het is de grootste uitdaging voor familie Van de Pavert om de hoge gezondheidsstatus te behouden. Elk jaar is winst, nu al twee jaar.

  Een mooie koppel gezonde biggen bij de zeug. Het is de grootste uitdaging voor familie Van de Pavert om de hoge gezondheidsstatus te behouden. Elk jaar is winst, nu al twee jaar.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • joopi

  respect

 • BoB de Bakker

  Intussen heeft een varkensfokker meer protocollen enmaatregelen dan een ziekenhuis. Is dit de juiste weg?

 • John*

  met de huidige opschaling i.c.m. met vreemd personeel op het bedrijf wel. er kunnen geen risico's meer genomen worden. en je handen wassen en omkleden is net zo vlug gebeurd als het spuiten van twee a drie biggen als ze ziek zijn.

 • bertes

  als je het jaren zo vol houd. dan worden deze bedrijven een tijd bom.
  wat nu gewone bacterie zijn. worden straks weer gevaarlijke. dodelijke ziekte.
  omdat deze varkens niks meer mee maken. hebben ze geen gewone weerstand meer. en krijgen ze die ineens weer binnen, wat nu heel gewone bacterie zijn. en gaat het heel snel.
  en verspreiden deze bedrijven ineens miljarde (wat nu gewone) bacterie de lucht in. en die bacterie waar de varkens nooit ziek van werden. krijgen dan ineens zoveel binnen dat ze er wel ineens dood ziek van worden.
  en andere niets vermoedende ouderwetse varkens bedrijven. worden ook ineens ziek. en die krijgen de schuld.

 • John*

  eigenlijk is het mooiste om je varkensbedrijf midden in een bos te zetten, dan wordt er ook geen mest rondom het bedrijf uitgereden. dit is mijn inziens de grootste boosdoener voor insleep van ziektekiemen. Als geurstoffen je neus bereiken, bereiken de ziektekiemen ook de stal. Zelf zie ik het liefst 100%geente fokgelten met een goeie adaptie in combinatie met een goeie hygiene. veilig na een goed resultaat.

 • joannes

  Het gaat om lagere kosten en hogere opbrengsten en..... minder dierenleed zullen de activisten roepen. En zoals deze rapportage demonstreert, is dit ook een manier om dat te bereiken, want wie vat ziekte onder welzijn? Al is het een héél bijzonder bedrijfsmodel, want je prestatie is dus hygiënischer te werken dan een ziekenhuis, qua virussen en bacteriën insluip! Wat bijvoorbeeld, wanneer er een ziekte insluipt? Er moeten complete aktie plannen, en waarschijnlijk een budget, klaar liggen voor het geval er een incident plaats vindt, want de gehele populatie is extra kwetsbaar, neem ik aan. En eea tesamen moet voldoende opbrengen om de inspanning en investeringen te compenseren. Daar is arbeidsvreugde alléén niet voldoende voor!

 • enzerink1

  Respect Fam vd Pavert. Klasse !
  Aan reacties te zien is de rest van Ned niet klaar voor SPF.

 • lamano

  zeg Enzerink1, heb je ook een keer een woordje gehoord. RESPECT!!!

 • jordi 1455

  Hygiëne is belangrijk maar alle ziektekiemen ontnemen is niet goed, want zo kan het lichaam geen antistoffen maken. Met weinig antistoffen is een lichaam zeer gevoelig voor ziektes.

 • marcel40

  Mooie reportage Frank, super!

 • Rob Tettero

  Netjes, op alle fronten aangepakt. En zoals John* vermeld, mest doet denk ik meer dan we weten. Via de mest->land->gewassen->voer kunnen ook nog bacterien terug aangevoerd worden.

  Al met al een harde mentaliteit. Succes!

 • Hans Brasil

  allemaal erg mooi en ook erg professioneel, maar het is eigenlijk net zoiets als een malaria-vrij eilandje creëren in de Niger delta!

 • spoekel

  Hoi fam. perfect kunnen een hoop mensen een voorbeeld aan nemen. groet Roy

 • el

  Wat als er een vlieg van de buurman de stal in vliegt of een muis de stal in loopt, die kan het hele bedrijf besmetten, deze varkens hebben geen enkele weerstand opgebouwt.

 • masmas

  spf is maar enkele jaren vol te houden. hopelijk was de camera ontsmet

 • Janssen4

  Masmas
  Ongegronde reactie! Als je de zaakjes gewoon goed voor elkaar hebt moet het gewoon goed vol te houden zijn. Dit bedrijf heeft heel veel voorzorgsmaatregelen getroffen. Waarvan een aantal volgens mijn overbodig zijn. Maar goed je kunt het beter (proberen te) voorkomen

 • Hogman1

  Leuk om een reportage van je bedrijf te tonen op boerderij.nl
  ( gezien de reacties niet echt dus)

 • varkensdierenartsen.com

  Vraagje aan iedereen die nog negatief staat tegenover SPF. Denk je dat varkens (/mensen) Aujeszky, varkenspest, lintwormen, luizen, pokken, blaasjesziekte, schurft, snuffel,..(en mensen pokken, polio, tbc, AIDS, typhus,.. ) 'nodig' hebben om weerstand op te bouwen ? Elk bedrijf, SPF of niet, barst nog van de ziektekiemen. Uit elke neus en keel kweek je toch ook al die kiemen (Bordetella, Pasteurella, Streptococcen) waarvan we vaak denken dat een gezond varken ze niet heeft ! Het probleem zit 'm alleen in de risico's op besmetting van buitenaf met die éne ziekteverwekker die alle andere bedrijven nog blijven 'kweken'. Dus hop : uitroeien die lastposten. PRRS voorop.

 • joannes

  Prima @varkensdierenartsen.com, wat het Scepticisme vooral stuurt is de kwetsbaarheid van het particuliere initiatief! Wetende dat de wereld om je heen nog beheerst wordt door entingen, is er héél veel moed voor nodig, deze kwetsbaarheid te ondernemen. Daarvoor bewondering! Maar het particuliere initiatief blijft kwetsbaar. Voor zoiets heb je een collectief nodig, die een regio compleet afdekken waarmee je de risico´s op insluip kan verminderen!

 • wgtroosendaal1

  Beste dierenartsen .com., SPF is hier niet van toepassing(geboorte fokdieren via keizers snede/ Topfok). Waarschijnlijk een hoge gezondheidsstatus vrij van....dus geen tijdbom meer ADEL maar dan moet men wel doorwerken in Nederland.Verder ligt aan de achterzijde van dit bedrijf vrijwel geen varkensbedrijf en is de kans van slagen groter dus intensief gebied valt mee?Met een gunstige windrichting,maar heeft altijd nog iets van... Als men PRRS(met alle nevenverschijnselen)wil uitroeien is dit denk ik voorlopig nu de enige weg.De sub-fokkerij is het eerste aan de beurt(Filters).Hopelijk dat iedereen zo'n budget kan creeren dan kan de gezonde 'olievlek' misschien doorgang hebben.M.b.t initiatief,Frank en Bianca ea. betrokkenen!, pet af hoed op! Ajuus

 • wouteruwland

  misschien dat lamano ook 's een keer z'n echte naam eronder moet zetten!
  Mooie reportage! Wie de voordelen van spf heeft ontdekt, heeft
  t veel te druk om hier allerlei onzin te spuien over geen weerstand enz.

  Gr uit Sachsen Anhalt!

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.