Varkenshouderij

Foto & video 3766 x bekeken 7 reacties

Zeugenstal met warmteterugwinning uit luchtwasser

Varkenshouder Twan Voermans wint warmte terug uit de ventilatielucht van de luchtwasser.

Foto

 • Twan Voermans in Oirlo breidde zijn bedrijf een jaar geleden uit tot 850 zeugen. Hij heeft verder een vleesvarkensstal met 1.000 plaatsen. Alle zeugen zijn gehuisvest in één stal, vlak bij het woonhuis. De biggenopfok vindt in een aparte stal plaats. Voermans past in de nieuwe stal warmteterugwinning uit het spuiwater van de luchtwasser toe. De warmte wordt benut voor verwarming van de biggennesten in de kraamstallen en verder voor douche en waswater.

  Twan Voermans in Oirlo breidde zijn bedrijf een jaar geleden uit tot 850 zeugen. Hij heeft verder een vleesvarkensstal met 1.000 plaatsen. Alle zeugen zijn gehuisvest in één stal, vlak bij het woonhuis. De biggenopfok vindt in een aparte stal plaats. Voermans past in de nieuwe stal warmteterugwinning uit het spuiwater van de luchtwasser toe. De warmte wordt benut voor verwarming van de biggennesten in de kraamstallen en verder voor douche en waswater.

  Foto: Bert Jansen
 • De vorig jaar gebouwde zeugenstal.

  De vorig jaar gebouwde zeugenstal.

  Foto: Bert Jansen
 • In de kraamstal is het licht. Er zijn ramen aan de lange zijde van de stal. De biggen doen het goed. Voermans weet een productie te realiseren van 33 gespeende biggen op jaarbasis.

  In de kraamstal is het licht. Er zijn ramen aan de lange zijde van de stal. De biggen doen het goed. Voermans weet een productie te realiseren van 33 gespeende biggen op jaarbasis.

  Foto: Bert Jansen
 • De dragende zeugen zijn gehuisvest in groepen van acht. Voermans past vloervoedering toe. Hij experimenteert met de lengte van de valpijpen. Met een lange valpijp komt het voer op een hoop en dat maakt dat de zeugen elkaar verdrijven en elkaar bevreten. Met een korte valpijp spat het voer meer door het hele hok, wat het elkaar bevreten tegengaat.

  De dragende zeugen zijn gehuisvest in groepen van acht. Voermans past vloervoedering toe. Hij experimenteert met de lengte van de valpijpen. Met een lange valpijp komt het voer op een hoop en dat maakt dat de zeugen elkaar verdrijven en elkaar bevreten. Met een korte valpijp spat het voer meer door het hele hok, wat het elkaar bevreten tegengaat.

  Foto: Bert Jansen
 • Voermans werkt met afdelingsdeuren die zijn beschilderd met schoolbordenverf. Medewerkers kunnen zo eenvoudig met een krijtje attentiemededelingen voor hun collega’s achterlaten.

  Voermans werkt met afdelingsdeuren die zijn beschilderd met schoolbordenverf. Medewerkers kunnen zo eenvoudig met een krijtje attentiemededelingen voor hun collega’s achterlaten.

  Foto: Bert Jansen
 • Dragende zeugen zijn in de eerste weken van de dracht gehuisvest in individuele boxen met uitloop. Voermans houdt de zeugen in de boxen. Zijn ervaringen met groepshuisvesting na vier dagen zijn niet best. De helft van de geïnsemineerde dieren brak op. Volgend jaar zullen de dieren vier dagen na inseminatie in de groep moeten. Voermans wil om problemen zoveel mogelijk te voorkomen groepen vormen voordat dieren zijn geïnsemineerd.

  Dragende zeugen zijn in de eerste weken van de dracht gehuisvest in individuele boxen met uitloop. Voermans houdt de zeugen in de boxen. Zijn ervaringen met groepshuisvesting na vier dagen zijn niet best. De helft van de geïnsemineerde dieren brak op. Volgend jaar zullen de dieren vier dagen na inseminatie in de groep moeten. Voermans wil om problemen zoveel mogelijk te voorkomen groepen vormen voordat dieren zijn geïnsemineerd.

  Foto: Bert Jansen
 • Voermans beschikt over een bezoekersruimte met zicht op de kraamstal.

  Voermans beschikt over een bezoekersruimte met zicht op de kraamstal.

  Foto: Bert Jansen
 • Een platenwarmtewisselaar bij de luchtwasser brengt de warmte van het spuiwater over op schoon water dat vervolgens naar de warmtepomp gaat.

  Een platenwarmtewisselaar bij de luchtwasser brengt de warmte van het spuiwater over op schoon water dat vervolgens naar de warmtepomp gaat.

  Foto: Bert Jansen
 • Vijf ventilatoren voeren de lucht aan naar de luchtwasser.

  Vijf ventilatoren voeren de lucht aan naar de luchtwasser.

  Foto: Bert Jansen
 • Het hart van de verwarmingsinstallatie: de warmtepomp staat in het midden en verwarmt het water in twee buffertanks. De ene is voor het douche- en waswater, de tweede voor de verwarming van de kraamhokken.

  Het hart van de verwarmingsinstallatie: de warmtepomp staat in het midden en verwarmt het water in twee buffertanks. De ene is voor het douche- en waswater, de tweede voor de verwarming van de kraamhokken.

  Foto: Bert Jansen

Laatste reacties

 • flyinghollander

  Interessant, geen text

 • RS

  Aanvulling: De energie wordt uit het proceswater van de luchtwasser onttrokken en niet uit het spuiwater.

 • Behler

  Hallo!
  wird dem Luftwäscher nicht die Wärme entzogen, in Deutschland denkt man darüber nach, dass Waschwasser anzuwärmen um eine NH3 reduktion auch im Winter aufrecht zu erhalten?
  Grüsse
  Behler

 • trust

  goed bezig in de luchtwaslobby, het is een gebed zonder einde.
  warmte (energie) toevoegen om in de winter genoeg reductie te halen...
  luchtwasfabrikanten hebben een pact gesloten met de energiebedrijven.

 • W.v.Bree

  Je moet geen warmte toevoegen i.v.m. Legionella

 • Gullef

  Chemische of biologische luchtwasser, elke luchtwasser,enisdit hetzelfde systeem als Goselink in Albergen? Welke leveranciers zijn er bij betrokken?

 • John*

  het water wat over het waspakket loopt wordt eerst langs een warmtewisselaar geleid en afgekoeld, daarna wordt het water met ventilatielucht weer opgewarmd. Door de lucht nog eens rechtstreeks voor te koelen met een wisselaar in het ventilatie kanaal, komt er ook nog eens lucht met 100% luchtvochtigheid in de wasser en wordt de verdamping van proceswater gereduceerd tot 0..

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.