Varkenshouderij

Foto & video 4885 x bekeken

Zeugenhouder besteedt biggenopfok uit

Herrald Klaassen doet veel zaken in Duitsland. Hij laat daar de biggenopfok doen in strostallen.

Foto

 • Hennie (39) en Herrald (43) Klaassen hebben in Coevorden (Dr.) een vermeerderingsbedrijf met 1.200 Danbred-zeugen x German Piétrain-eindbeer.

  Hennie (39) en Herrald (43) Klaassen hebben in Coevorden (Dr.) een vermeerderingsbedrijf met 1.200 Danbred-zeugen x German Piétrain-eindbeer.

  Foto: Koos Groenewold
 • Het aanzicht van het zeugenbedrijf. De biggenopfok vindt sinds 2011 plaats in pachtstallen op twee bedrijven in Duitsland. Eén bedrijf heeft 5.500 opfokplaatsen, het andere 1.600 met daarbij nog extra stalruimte.

  Het aanzicht van het zeugenbedrijf. De biggenopfok vindt sinds 2011 plaats in pachtstallen op twee bedrijven in Duitsland. Eén bedrijf heeft 5.500 opfokplaatsen, het andere 1.600 met daarbij nog extra stalruimte.

  Foto: Koos Groenewold
 • Dit jaar zit de productie op 31 gespeende biggen per zeug op jaarbasis. De zeugen liggen met hun kop naar de controlegang.

  Dit jaar zit de productie op 31 gespeende biggen per zeug op jaarbasis. De zeugen liggen met hun kop naar de controlegang.

  Foto: Koos Groenewold
 • Een van de twee opfokkers voor Klaassen is Heinz Olliges in Friesoythe, Nedersaksen, een klein uur rijden vanaf Coevorden. Olliges hield tot 1997 vleeskuikens. Zonder dat zijn stallen ingrijpend zijn verbouwd, zitten deze nu vol biggen, in totaal 5.500 stuks.

  Een van de twee opfokkers voor Klaassen is Heinz Olliges in Friesoythe, Nedersaksen, een klein uur rijden vanaf Coevorden. Olliges hield tot 1997 vleeskuikens. Zonder dat zijn stallen ingrijpend zijn verbouwd, zitten deze nu vol biggen, in totaal 5.500 stuks.

  Foto: Koos Groenewold
 • De biggen liggen daarom niet op een roostervloer, maar op stro, absoluut uniek.
In de stal met biggen die een week geleden zijn gespeend is het heerlijk warm.

  De biggen liggen daarom niet op een roostervloer, maar op stro, absoluut uniek. In de stal met biggen die een week geleden zijn gespeend is het heerlijk warm.

 • Eén gasgestookt kanon houdt de temperatuur in een afdeling met 980 biggen op 30 graden. De biggen liggen mooi verdeeld over de strovloer, in hokken met 80 dieren. Ze hebben het duidelijk naar hun zin.

  Eén gasgestookt kanon houdt de temperatuur in een afdeling met 980 biggen op 30 graden. De biggen liggen mooi verdeeld over de strovloer, in hokken met 80 dieren. Ze hebben het duidelijk naar hun zin.

  Foto: Koos Groenewold
 • Olliges roemt de voordelen van opfok op stro: 60 procent lagere stookkosten met dichte vloer en stro dat door compostering warmte afgeeft. Geen dure putten en roosters, waardoor de stal tevens goed te reinigen is. Geen staartbijten of oornecrose en eventuele kleine gebreken aan de benen zijn binnen no-time verdwenen

  Olliges roemt de voordelen van opfok op stro: 60 procent lagere stookkosten met dichte vloer en stro dat door compostering warmte afgeeft. Geen dure putten en roosters, waardoor de stal tevens goed te reinigen is. Geen staartbijten of oornecrose en eventuele kleine gebreken aan de benen zijn binnen no-time verdwenen

  Foto: Koos Groenewold
 • Ondanks dat Olliges al 17 jaar geen kippen meer houdt, blijft hij werken als pluimveehouder. Op een stalkaart noteert hij dagelijks de basiszaken als de water- en voeropname van de biggen, de staltemperatuur en luchtvochtigheid. De Duitser werkt zeer nauwgezet.

  Ondanks dat Olliges al 17 jaar geen kippen meer houdt, blijft hij werken als pluimveehouder. Op een stalkaart noteert hij dagelijks de basiszaken als de water- en voeropname van de biggen, de staltemperatuur en luchtvochtigheid. De Duitser werkt zeer nauwgezet.

  Foto: Koos Groenewold
 • De biggen krijgen na spenen 0,3 kilo speenkorrel in de opfokstal, dan 6 kilo opfokkorrel 1 en de rest is opfokkorrel 2.

  De biggen krijgen na spenen 0,3 kilo speenkorrel in de opfokstal, dan 6 kilo opfokkorrel 1 en de rest is opfokkorrel 2.

  Foto: Koos Groenewold
 • De voerkosten van de gespeende biggen (6,5 kilo tot 28 kilo) bedroegen in oktober €11,50 per big, exclusief btw. De voederconversie is 1,6. Het voer is afkomstig van Duitse fabrikant Rothkötter.

  De voerkosten van de gespeende biggen (6,5 kilo tot 28 kilo) bedroegen in oktober €11,50 per big, exclusief btw. De voederconversie is 1,6. Het voer is afkomstig van Duitse fabrikant Rothkötter.

  Foto: Koos Groenewold
 • Van alle opgelegde dieren gaat 97,5 procent weg als mestbig voor Duitse vleesvarkenshouders. De uitval is 1 procent en 1,5 procent gaat weg als slachtbig, omdat deze niet geheel voldoen aan de wensen van de kritische Duitse mesters.

  Van alle opgelegde dieren gaat 97,5 procent weg als mestbig voor Duitse vleesvarkenshouders. De uitval is 1 procent en 1,5 procent gaat weg als slachtbig, omdat deze niet geheel voldoen aan de wensen van de kritische Duitse mesters.

  Foto: Koos Groenewold
 • De opfok kost Klaassen tussen de €15 en €16 per big, inclusief voer, transport en alles. De vermarkting van de biggen doet de Duitse producentenvereniging Genossenschaftliche Viehvermarktung (GVG) in Molbergen.

  De opfok kost Klaassen tussen de €15 en €16 per big, inclusief voer, transport en alles. De vermarkting van de biggen doet de Duitse producentenvereniging Genossenschaftliche Viehvermarktung (GVG) in Molbergen.

  Foto: Koos Groenewold
 • De biggenstallen zijn lang niet nieuw meer, maar voldoen nog prima.

  De biggenstallen zijn lang niet nieuw meer, maar voldoen nog prima.

  Foto: Koos Groenewold
 • Sinds kort werkt Olliges met stropellets gemengd met stro. De pellets nemen veel meer vocht op. Hij beurt €5 per ton voor de gecomposteerde stromest, deze gaat de vergister in bij collega-boeren in de buurt.

  Sinds kort werkt Olliges met stropellets gemengd met stro. De pellets nemen veel meer vocht op. Hij beurt €5 per ton voor de gecomposteerde stromest, deze gaat de vergister in bij collega-boeren in de buurt.

  Foto: Koos Groenewold
 • Terug in Coevorden. Op het zeugenbedrijf wordt momenteel gebouwd. Het is de bedoeling dat het aantal zeugen in twee stappen groeit tot 1.800 dieren.

  Terug in Coevorden. Op het zeugenbedrijf wordt momenteel gebouwd. Het is de bedoeling dat het aantal zeugen in twee stappen groeit tot 1.800 dieren.

  Foto: Koos Groenewold
 • Medewerkster Marieke behandelt de biggen. Hennie doet samen met Herralds vader Jan en medewerkster Marieke de kraamstal. Medewerker Lukas doet de drachtige zeugen en wachtstal.

  Medewerkster Marieke behandelt de biggen. Hennie doet samen met Herralds vader Jan en medewerkster Marieke de kraamstal. Medewerker Lukas doet de drachtige zeugen en wachtstal.

  Foto: Koos Groenewold
 • De 'Denen' zijn vruchtbaar. De tomen tellen 16 levend-geboren biggen, of meer. Rescue decks ontlasten de zeugen. Vanaf de vijfde levensdag gaan de biggen van de zwaarste tomen in deze couveuses.

  De 'Denen' zijn vruchtbaar. De tomen tellen 16 levend-geboren biggen, of meer. Rescue decks ontlasten de zeugen. Vanaf de vijfde levensdag gaan de biggen van de zwaarste tomen in deze couveuses.

  Foto: Koos Groenewold
 • Klaassen speent op 25 dagen leeftijd, de biggen wegen dan gemiddeld ruim 6,5 kilo. De uitval in de kraamtijd is 13 procent.

  Klaassen speent op 25 dagen leeftijd, de biggen wegen dan gemiddeld ruim 6,5 kilo. De uitval in de kraamtijd is 13 procent.

  Foto: Koos Groenewold
 • De reden om met Deense zeugen te gaan werken is dat de biggen voorspelbaarder zijn voor de Duitse mester. Klaassen: "De vleesvarkens groeien uniform op, zodat de stal snel leeg is." Biggen van een Deense zeug hebben een streepje voor in Duitsland, is zijn ervaring.

  De reden om met Deense zeugen te gaan werken is dat de biggen voorspelbaarder zijn voor de Duitse mester. Klaassen: "De vleesvarkens groeien uniform op, zodat de stal snel leeg is." Biggen van een Deense zeug hebben een streepje voor in Duitsland, is zijn ervaring.

  Foto: Koos Groenewold
 • Er wordt gewerkt met vloervoedering. Op het zeugenbedrijf voert Klaassen ook van Rothkötter in Meppen (D.) Op jaarbasis werken de Danbred-zeugen 1.200 kilo voer weg. Uit gegevens van de studieclub blijkt dat de prijs van het Duitse voer vergelijkbaar is met het Nederlandse.

  Er wordt gewerkt met vloervoedering. Op het zeugenbedrijf voert Klaassen ook van Rothkötter in Meppen (D.) Op jaarbasis werken de Danbred-zeugen 1.200 kilo voer weg. Uit gegevens van de studieclub blijkt dat de prijs van het Duitse voer vergelijkbaar is met het Nederlandse.

  Foto: Koos Groenewold
 • Er wordt gewerkt met bedrijfs-ki. Voor in de dekstal liggen zes German Pietrain-eindberen. Klaassen is zelf bij de selectie betrokken.

  Er wordt gewerkt met bedrijfs-ki. Voor in de dekstal liggen zes German Pietrain-eindberen. Klaassen is zelf bij de selectie betrokken.

  Foto: Koos Groenewold
 • Naast de biggenopfok mest Olliges ook nog 1.750 vleesvarkens voor Klaassen. Deze liggen op volledig roostervloer. De daggroei van de kruising van de Danbred-zeug maal German Pietrain-eindbeer (gelten en borgen) bedraagt 810 gram, bij een voederconversie van 2,7.

  Naast de biggenopfok mest Olliges ook nog 1.750 vleesvarkens voor Klaassen. Deze liggen op volledig roostervloer. De daggroei van de kruising van de Danbred-zeug maal German Pietrain-eindbeer (gelten en borgen) bedraagt 810 gram, bij een voederconversie van 2,7.

 • Over de karkaskwaliteit is Klaassen ook te spreken. De varkens worden AutoFom geclassificeerd en zitten gemiddeld op 1 indexpunt per kilo geslacht-gewicht en soms nog een fractie hoger. Het gemiddeld slachtgewicht is 92 kilo. Dan wegen de hammen 18,1 kilo en zit het aandeel mager vlees in de buiken op 59 procent.

  Over de karkaskwaliteit is Klaassen ook te spreken. De varkens worden AutoFom geclassificeerd en zitten gemiddeld op 1 indexpunt per kilo geslacht-gewicht en soms nog een fractie hoger. Het gemiddeld slachtgewicht is 92 kilo. Dan wegen de hammen 18,1 kilo en zit het aandeel mager vlees in de buiken op 59 procent.

 • Meer achtergrond en cijfers over dit bedrijf in Boerderij nr. 8, van 19 november.

  Meer achtergrond en cijfers over dit bedrijf in Boerderij nr. 8, van 19 november.

  Foto: Koos Groenewold

Of registreer je om te kunnen reageren.