Varkenshouderij

Foto & video 6776 x bekeken 10 reacties

Zweed krijgt meerkosten betaald

Zweedse varkenshouders zijn gehouden aan strenge dierenwelzijnsregels. Daar staat een behoorlijke opbrengstprijs tegenover.

Foto

 • Jörgen (49) en Cecilia (45) Paulsson boeren in het Zweedse Nöbbelöv. Samen Jörgens broer Roger, runnen ze het bedrijf ÖrmatoftaLantbruk och Maskinstation. Ze houden 350 zeugen (York x Landras) met eigen aanfok, 300 rosékalveren en doen loonwerk.

  Jörgen (49) en Cecilia (45) Paulsson boeren in het Zweedse Nöbbelöv. Samen Jörgens broer Roger, runnen ze het bedrijf ÖrmatoftaLantbruk och Maskinstation. Ze houden 350 zeugen (York x Landras) met eigen aanfok, 300 rosékalveren en doen loonwerk.

  Foto: Henk Riswick
 • Bij het bedrijf hoort 380 hectare landbouwgrond, een derde is eigendom. Het bouwplan bestaat uit rogge, tarwe, gerst, erwten en koolzaad voor de olieproductie. Uitgezonderd eiwithoudende grondstoffen, is het varkensvoer van eigen teelt.

  Bij het bedrijf hoort 380 hectare landbouwgrond, een derde is eigendom. Het bouwplan bestaat uit rogge, tarwe, gerst, erwten en koolzaad voor de olieproductie. Uitgezonderd eiwithoudende grondstoffen, is het varkensvoer van eigen teelt.

  Foto: Henk Riswick
 • In Zweden gaat de wetgeving op het gebied van dierenwelzijn veel verder dan in de meeste EU-landen. Een aantal voorbeelden: staarten couperen is verboden, zeugen mogen niet in boxen opgesloten zitten, verplicht stro verstrekken en oppervlakte-eisen voor (kraam)zeugen.

  In Zweden gaat de wetgeving op het gebied van dierenwelzijn veel verder dan in de meeste EU-landen. Een aantal voorbeelden: staarten couperen is verboden, zeugen mogen niet in boxen opgesloten zitten, verplicht stro verstrekken en oppervlakte-eisen voor (kraam)zeugen.

  Foto: Henk Riswick
 • De gebruikte eindbeer is een Hampshire. Dit levert veel zwartbonte biggen op. Er wordt op vijf weken gespeend. Dan wegen de biggen gemiddeld 9 kilo. Aantal gespeende biggen per zeug per jaar is 25,5. De uitval tot spenen is 12 procent.

  De gebruikte eindbeer is een Hampshire. Dit levert veel zwartbonte biggen op. Er wordt op vijf weken gespeend. Dan wegen de biggen gemiddeld 9 kilo. Aantal gespeende biggen per zeug per jaar is 25,5. De uitval tot spenen is 12 procent.

  Foto: Henk Riswick
 • De oppervlakte van een kraamhok bedraag 6,5 vierkante meter. Vloerverwarming en stro zorgen dat het liggedeelte droog blijft. De zeugen mogen alleen enkele uren rond het werpen opgesloten zitten in de kraambox. Lampen helpen de biggen warm te houden.

  De oppervlakte van een kraamhok bedraag 6,5 vierkante meter. Vloerverwarming en stro zorgen dat het liggedeelte droog blijft. De zeugen mogen alleen enkele uren rond het werpen opgesloten zitten in de kraambox. Lampen helpen de biggen warm te houden.

  Foto: Henk Riswick
 • Dagelijks krijgen de kraamzeugen vers stro. Dit is handwerk. Het klimaat in de afdeling lijkt in orde. Frisse lucht komt binnen via het geïsoleerde plafond en wordt mechanisch afgezogen.

  Dagelijks krijgen de kraamzeugen vers stro. Dit is handwerk. Het klimaat in de afdeling lijkt in orde. Frisse lucht komt binnen via het geïsoleerde plafond en wordt mechanisch afgezogen.

  Foto: Henk Riswick
 • Paulsson is tevreden met de kraamstal. Vrijloop in het kraamhok leidt tot rustige zeugen die hun biggen goed laten drinken, is zijn ervaring.

  Paulsson is tevreden met de kraamstal. Vrijloop in het kraamhok leidt tot rustige zeugen die hun biggen goed laten drinken, is zijn ervaring.

  Foto: Henk Riswick
 • Paulsson sorteert de gespeende biggen op gewicht. Het hokoppervlakte is variabel en wordt vergroot naarmate de biggen zwaarder zijn. De eerste weken na spenen legt de varkenshouder dubbel op. Deze maatregelen voorkomen hokbevuiling.

  Paulsson sorteert de gespeende biggen op gewicht. Het hokoppervlakte is variabel en wordt vergroot naarmate de biggen zwaarder zijn. De eerste weken na spenen legt de varkenshouder dubbel op. Deze maatregelen voorkomen hokbevuiling.

  Foto: Henk Riswick
 • Vanaf de vijfde levensdag krijgen de biggen een korrel bijgevoerd. De korrel diePaulsson in de kraamstal voert, krijgen de biggen tot een week na spenen. Dan wordt overgeschakeld op een opfokkorrel die wordt gevoerd tot afleveren.

  Vanaf de vijfde levensdag krijgen de biggen een korrel bijgevoerd. De korrel diePaulsson in de kraamstal voert, krijgen de biggen tot een week na spenen. Dan wordt overgeschakeld op een opfokkorrel die wordt gevoerd tot afleveren.

  Foto: Henk Riswick
 • De biggen krijgen een vaccinatie tegen circo en mycoplasma. Het aflevergewicht bedraagt 40 kilo. Eind vorig jaar beurde Paulsson €81 per big. Een prijs waarvoor hij wel een big kan fokken.

  De biggen krijgen een vaccinatie tegen circo en mycoplasma. Het aflevergewicht bedraagt 40 kilo. Eind vorig jaar beurde Paulsson €81 per big. Een prijs waarvoor hij wel een big kan fokken.

  Foto: Henk Riswick
 • De biggenprijs wordt elk kwartaal herzien en is gekoppeld aan de vleesvarkensprijs. De Zweedse varkensprijs lag eind 2012 op €2.00 per kilo geslacht-gewicht.

  De biggenprijs wordt elk kwartaal herzien en is gekoppeld aan de vleesvarkensprijs. De Zweedse varkensprijs lag eind 2012 op €2.00 per kilo geslacht-gewicht.

  Foto: Henk Riswick
 • In de biggenstal wordt ook gewerkt met plafondventilatie. Bij hoge buitentemperaturen of een afdeling met zware biggen komt er extra frisse lucht via ventielen binnen.

  In de biggenstal wordt ook gewerkt met plafondventilatie. Bij hoge buitentemperaturen of een afdeling met zware biggen komt er extra frisse lucht via ventielen binnen.

  Foto: Henk Riswick
 • De beertjes zijn gecastreerd. Dit mag in Zweden, mits een pijnstiller wordt gebruikt. Bij het verlaten van het bedrijf krijgen de biggen een tatoeage in de flank. In de biggenstal zijn daarom geen biggen met I&R-merken in hun oor te zien.

  De beertjes zijn gecastreerd. Dit mag in Zweden, mits een pijnstiller wordt gebruikt. Bij het verlaten van het bedrijf krijgen de biggen een tatoeage in de flank. In de biggenstal zijn daarom geen biggen met I&R-merken in hun oor te zien.

  Foto: Henk Riswick
 • Staartbijten is geen probleem op het bedrijf, mits voldoende stro wordt verstrekt en niets aan het stalklimaat mankeert. Zodra het management ergens hapert, gaat het mis met de lange staarten.

  Staartbijten is geen probleem op het bedrijf, mits voldoende stro wordt verstrekt en niets aan het stalklimaat mankeert. Zodra het management ergens hapert, gaat het mis met de lange staarten.

  Foto: Henk Riswick
 • Ook in de dekstal lopen de zeugen los. Het percentage terugkomers is 5.

  Ook in de dekstal lopen de zeugen los. Het percentage terugkomers is 5.

  Foto: Henk Riswick
 • Het bedrijf zit in een uitbreiding tot 500 zeugen. Een deel van de machineberging wordt daarom verbouwd tot dekstal. Met 500 zeugen kan Paulsson genoeg biggen leveren om de stallen van zijn afnemer vol te houden. Deze vleesvarkenshouder krijgt nu nog biggen van twee vermeerderaars.

  Het bedrijf zit in een uitbreiding tot 500 zeugen. Een deel van de machineberging wordt daarom verbouwd tot dekstal. Met 500 zeugen kan Paulsson genoeg biggen leveren om de stallen van zijn afnemer vol te houden. Deze vleesvarkenshouder krijgt nu nog biggen van twee vermeerderaars.

  Foto: Henk Riswick
 • Een deel van de drachtige zeugen houdt Paulsson in groepshokken, met een duidelijk scheiding tussen de functiegebieden liggen, mesten en vreten.

  Een deel van de drachtige zeugen houdt Paulsson in groepshokken, met een duidelijk scheiding tussen de functiegebieden liggen, mesten en vreten.

  Foto: Henk Riswick
 • Een ander deel van de drachtige zeugen ligt in een potstal, op een dikke laag stro. De verdeling van het stro nemen de zeugen voor eigen rekening.

  Een ander deel van de drachtige zeugen ligt in een potstal, op een dikke laag stro. De verdeling van het stro nemen de zeugen voor eigen rekening.

  Foto: Henk Riswick
 • De zeugen genieten zichtbaar van hun luxe strobed. De stroprijs bedraagt de helft van de prijs in Nederland.

  De zeugen genieten zichtbaar van hun luxe strobed. De stroprijs bedraagt de helft van de prijs in Nederland.

  Foto: Henk Riswick
 • Achter de gecombineerde kraam- en biggenstal wordt nieuw gebouwd voor drachtige zeugen en gespeende biggen. De kraam/biggenstal wordt volledig kraamstal. Paulsson en zijn mannen doen veel bouwwerk zelf. Met een eigen loonwerktak zijn er genoeg machines beschikbaar.

  Achter de gecombineerde kraam- en biggenstal wordt nieuw gebouwd voor drachtige zeugen en gespeende biggen. De kraam/biggenstal wordt volledig kraamstal. Paulsson en zijn mannen doen veel bouwwerk zelf. Met een eigen loonwerktak zijn er genoeg machines beschikbaar.

  Foto: Henk Riswick
 • In de nieuwbouw krijgen de drachtige zeugen en gespeende biggen brijvoer. Dit is mede op verzoek van de mester. Deze voert brij en verwacht dat de biggen beter doorgroeien als deze vertrouwd zijn met vochtrijk voer.Familie Paulsson zit op een steenworp afstand van de fabriek die het Zweedse wodkamerk Absolut produceert. Het eiwitrijke bijproduct van de wodkafabriek vormt een mooie aanvulling op de energierijke grondstoffen die dePaulssons op hun eigen land verbouwen.

  In de nieuwbouw krijgen de drachtige zeugen en gespeende biggen brijvoer. Dit is mede op verzoek van de mester. Deze voert brij en verwacht dat de biggen beter doorgroeien als deze vertrouwd zijn met vochtrijk voer.Familie Paulsson zit op een steenworp afstand van de fabriek die het Zweedse wodkamerk Absolut produceert. Het eiwitrijke bijproduct van de wodkafabriek vormt een mooie aanvulling op de energierijke grondstoffen die dePaulssons op hun eigen land verbouwen.

  Foto: Henk Riswick
 • Lees meer details en de financiële achtergrond over dit bedrijf in Boerderij Varkenshouderij nummer 15 van 8 januari.

  Lees meer details en de financiële achtergrond over dit bedrijf in Boerderij Varkenshouderij nummer 15 van 8 januari.

  Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • brabantsduitserke

  80 euro voor een big van 40 kg is helemaal niet veel. in duitsland afgelopen jaar voor een big van 25 kg weser ems +9 + btw als je de overkilos aan 1 euro rekent +15 euro is gem weser ems 52 +9+15 is 76euro+7%btw=81,32 euro is nog meer dan deze boer . als je het mij vraagt wordt hij zwaar onderbetaald. en daar komt bij de groep waar deze boer zn biggen aan verkoopt is heel klein. afhankelijkheid te groot. wordt de groep groter gaat zn prijs naar onder. zo werkt de markt.

 • Mozes

  Als er een markt is die betaalt om op deze manier varkens te houden dan wil ik wel varkenshouder zijn.

 • freehold

  @mozes En anders niet?

  Zeugen moeten altijd los... Ik zie nieuwe dekboxen, ik zie groepshuisvesting met boxen die (voor de foto??) open staan. Net Hollanders die Zweden!

 • Mozes

  Als er geen afzetmarkt is die hier voor betaalt kan dit niet.

 • jasper16

  zoals ze die kraamhokken daar hebben hadden wij 35 jaar geleden al, met spenen jaag je de biggen op de roosters en doe je de klapdeurtjes dicht en heb je een centrale gang achter de zeug,

 • W Geverink

  Ik vind het er netjes uit zien. @freehold. Als je groepshuisvesting hebt met boxen moet er wel voldoende ruimte tussen zitten dat de zeugen elkaar ruimschoots uit de weg kunnen gaan. Twee meter is niet voldoende, wat volgens mij in de hand werkt dat alleen de dominante dieren in het gangpad durven te vertoeven. Groepshuisvesting in kleine groepen werkt het best als de zeugen die bij elkaar worden geplaatst aan elkaar gewaagd zijn weet ik uit eigen ervaring. Je kunt zien dat de zeugen in de groepshokken geen verse verwondingen vertonen. Daaraan kun je zien dat de rangorde al een tijd geleden is beslist en dat de zeugen aan elkaar zijn gewend. Ze lopen dus niet alleen los voor de foto reportage maar ze lopen altijd los.

 • agratax2

  Prachtige reportage, maar helaas geen uitleg over 'Hoe de boeren de extra kosten vergoed krijgen in een open markt economie'?

 • varkenshouder1

  Ik sprak 2 jaar geleden iemand die Zweedse varkenshouders bezocht en die vertelde mij toen dat het er bar en bar slcht was met de biggen en dat bedrijven omvielen omdat er goedkoper vanuit het buitenland ingevoerd werd. Het Engelse systeem dus. Is dat nu opgelost Kees ???

 • masmas

  als ik op die manier varkens moet houden stop ik onmiddelijk. Die mens zijn werk wordt helemaal niet vergoed. De prijs moet minstens 2.5 euro zijn om bijkomende kosten aan stallen en arbeid vergoed te krijgen. De varkenshouderij in zweden zal op die manier geen lang leven meer hebben.Als het eropaankomt kiest de consument toch voor het goedkopere ingevoerde vlees. Maar ja, het is toont toch zo mooi voor hen, varkentjes in stro...Of de boer iets verdient dat kan de wakker dier activisten geen reet schelen

 • flexfeeder

  ik vind het er prachtig uitzien het is volgens mij voldoet het aan de sterren vlees het vroegere scharelvarkenshouderij .

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.