Varkenshouderij

Foto & video 6799 x bekeken 30 reacties

Welzijn en ruimte in nieuwe vleesvarkensstal

Frankwin Wijnen bouwde een vleesvarkensstal om éénstervlees te produceren.

Foto

 • Frankwin Wijnen is samen met Ad van Dommelen eigenaar van Farmers to Farmers (F2F). F2F houdt 3.500 zeugen inclusief fokgelten, 15.000 speenbiggen en 23.000 vleesvarkens verspreid over 17 locaties. Jaarlijks verkoopt het bedrijf ruim 70.000 vleesvarkens. Deze gaan vooral naar Meat Friends, dat de dieren verwerkt volgens het Beter Leven-concept van de Dierenbescherming. Foto's: Henk Riswick, tekst: Guus ten Hove

 • De achterste stal is de nieuwe vleesvarkensstal op de thuislocatie van Wijnen in Liessel (N.-Br.). Het geheel is goed onderhouden en ziet er strak uit. De ondernemer vindt het belangrijk om continu te blijven investeren in zijn bedrijf.

 • De stal telt acht afdelingen van elk 520 dieren. Elke afdeling bestaat uit tien hokken met elk 52 dieren. Wijnen koos voor de grote hokken om zo te kunnen spelen met de leefoppervlakte van de dieren. Momenteel liggen de vleesvarkens op 1 vierkante meter. Mocht dat nodig zijn, dan is deze oppervlakte eenvoudig aan te passen. Bovendien zorgen de grote groepen vleesvarkens voor een fraaie aanblik.

 • Via schuine roosters kunnen de varkens naar de plateaus achter in de hokken. Wijnen koos voor de plateaus, omdat hij op die manier relatief makkelijk kan voldoen aan de vierkantemeter-eis. Daarnaast ziet het er echt anders uit dan een gangbare stal. Ook dat is voor Wijnen belangrijk om zijn product te verkopen.

 • Net als in de andere stallen koos Wijnen voor plafondventilatie. “Waarom zou je iets vervangen dat goed werkt? ” Via de bypass in het midden valt 15 procent van de binnenkomende lucht op de controlegang.

 • Bijzonder is ook de drinkbak voor de varkens. Volgens de ondernemer drinken de dieren zo gemakkelijk en wordt geen water vermorst.

 • Onder het schuine rooster waarop de varkens naar boven lopen, zit een doorgang naar het naastgelegen hok. Op die manier komt Wijnen aan de groepsgrootte van 52 dieren.

 • In de hokken liggen zogenoemde ‘multiroosters’ in plaats van een volledig dichte vloer. Hierdoor blijven de hokken schoner en droger. Achter in de hokken zijn gietijzeren roosters gelegd. Deze hebben een goede mestdoorlaat.

 • Wijnen strooit een beetje stro in de hokken. Dat doet hij bij opleg of als de dieren wat afleidingsmateriaal nodig hebben op momenten dat er wat onrust in het hok is. Wijnen legt de beren en de gelten niet gescheiden op.

 • Op elke afdelingsdeur heeft de varkenshouder een krijtbord laten maken. Zo zijn bijzonderheden snel en makkelijk op te schrijven. De kans dat zaken blijven liggen, wordt zo kleiner. Verspreid over de 17 locaties hebben Wijnen en van Dommelen 17 mensen in dienst.

 • De lichtstraat over de gehele lengte van de stal zorgt voor veel daglicht in de afdelingen. Wijnen is nog wel op zoek naar een zonnescherm om op bepaalde momenten de lichtinval te beperken. Op die manier wil hij zorgen dat – vooral de beren – rustiger blijven.

 • Als afleidingsmateriaal hangt er naast de ketting in elk hok een strokoker.

 • Via een raam op de centrale gang heeft Wijnen goed zicht op de dieren in de afdeling. Het voordeel daarvan is dat de rust in de afdeling niet wordt verstoord, waardoor bijvoorbeeld goed te zien is of de ventilatie juist is afgesteld.

 • Wijnen is zichtbaar trots op zijn nieuwe stal. “Laatst hebben we de inkopers van een supermarktketen op bezoek gehad. Door mensen uit te nodigen ontstaat begrip en waardering. Op die manier bereik ik dat over het product wordt gepraat en niet alleen over de prijs.” Lees meer over het bedrijf van Wijnen en van Dommelen in Boerderij Varkenshouderij van deze week.

Laatste reacties

 • De Mol

  Google Lichtplanken voor de oplossing wat betreft het overmatige zonlicht Frankwin. Ook is het belangrijk om alleen met Hoogfrequente TL buizen te werken en de T8 armaturen te verwijderen ( hopelijk gebruik je geen LED buizen ). Laag frequent licht geeft veel stress bij zoogdieren ! Er zijn bij Sterksel verschillende onderzoeken verricht naar de invloed van Kunstlicht .

 • bertes

  varkens meer dan 40 in een groep. dan is de eis van de dierenbescherming. niet een vierkante meter, maar 0.9 per varken. dus van 0.8 naar 0.9 m2.
  meer eisen zijn er niet voor een ster.

 • B bob

  Adel , kijk gerust op www.duurzaanvarken.nl/handboek/tiki ..... voor ALLE eisen omtrend het verkrijgen van een beter leven ster.

 • Bison

  0.1 vierkante meter extra per varken,10 x10 cm...nou DAT is een improvement..gefeliciteerd.
  Zal niet meevallen om die varkens nou nog te vinden met al die... ruimte.LOL

 • marie10

  waar zou bison op school hebben gezeten ?
  veganistenopleiding ?

 • bertes

  B bob. koop een lees bril.

 • leo,s vriend

  bison,10x100 maal minimaal 40 dieren in een groep.... en reken dan nog eens.
  of liggen jouw dieren ook netjes verspreid over jouw 500 ha?

 • Bison

  Marie10,scholing genoten in Holland,mischien niks geleerd maar dat mag de pret niet drukken.LOL

  mts.menkhorst1,
  OK 'rekenfoutje,..no big deal. 10 x 100 is een 10cm breed latje van een meter lang,..verlies je evenwicht niet as je op stapt.
  .9 meter per varken, vergelijk dat met m'n 150 bisons+ kalveren op 500 ha.3.33 ha/bison x 10.000 m/ha =..33.300 vierkante meter per cow/calf unit.
  Wou je nog wat zeggen?

 • B bob

  Waarschijnlijk is het nu weer zielig voor jouw Bison's dat ze zo veel uit elkaar staan . Eenzaamheid is ook niet alles.
  Adel, ik heb een brilletje van omgerekend 2 euro op en dat is inderdaad niet ideaal . Bedankt voor de tip

 • leo,s vriend

  Bison, Ja ik wil nog wat zeggen,Ik zal niet zeggen dat 0.9 m2 per varken genoeg is maar de praktijk is dat varkens net als jouw bisons als kuddedier het liefste bij elkaar liggen en met z,n 40en op 5 m2 liggen terwijl die andere 32m2 niet gebruikt worden net als jouw bisons en mijn koeien die het liefste op een kluitje liggen en ogenschijnlijk de rest van de weide niet gebruiken.
  In dat opzicht is 0.1 m2 voor zo,n varken ( 4 m2 per hok)wel een behoorlijke vergroting.
  ( Ik zie ze ook het liefste met maximale vrijheid,maar ja.....)

 • John*

  biologische varkens liggen op 1,5, als je die 1 nog te weinig vind koop je dat toch?? consument bepaald en wij maken.

 • jan10

  Als Bison nou flink is , zet hij zn beesten hier op 500 ha. Eens kijken hoe het dan is met zn praatjes .

 • Bison

  Het kan daar net zo goed als hier jan10,gewoon een paar dorpjes en boerderijen op een hoop schuiven en een heining bouwen.
  Laat maar weten als het klaar is dan stuur ik die bisons wel over.LOL

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • mazzel1

  Bobke, heb je ook al een varkenshouderij in Texas?

 • jan10

  Beste Bison,waarom ben je dan vertrokken als het hier net zo goed kan???

 • Bison

  Wel Knul mazzel1 financieel kan het natuurlijk niet uit met die landprijzen daar,maar dat neemt niet weg dat je rustig 150 of meer bisons kan laten lopen op 500 ha daar.LOL

 • jan10

  Daar kan het ook niet uit, vraag maar aan dat Friese mannetje daar die achter het vliegveld zat zo n 10-12 jaar geleden ,wegens succes gestopt zeker?

  1 negatief artikel in de krant over bison vlees en je ben zelf je grootste klant.LOL. Hoogmoed komt voor de val. Hier hadden we gevalletjes met struisvogels ,ook een enorm succes geworden.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Bison

  Jan10 sommige mensen zijn nou eenmaal niet geschikt om boer te wezen,de Fries waar jij het over hebt was er 1 van,..Hij was geen boer.
  Die Fries is toen gestopt met bison ranching toen de bison breeders market in de late ninetys inelkaar zakte en heeft zich toen ingezet om afzet markets te vinden voor bison vlees produkten. Hij is daarmee wel succesvol geweest zowel in binnen en buitenland. Het gebrek aan vlees afzet was de collapse voor de budding bison industrie.(De BSE crisis in 2002 heeft er ook niet bepaald aan mee geholpen om de bison industrie weer op gang te helpen).
  Maar de markets have rebounded sinds en vraag naar bisonvlees is at an alltime high today en de profits zijn goed op het moment voor iedereen in de bison business.
  Bisons zijn een 'native species' hier en uitermaate geschikt voor ons harde klimaat. Zolang we aan de vraag kunnen blijven voldoen, bison ranching is hier to stay.
  Struisvogels,llamas en in mindere maate wild zwijn zijn ook hier 'come and... gone'

 • jan10

  Bison: blij dat je zo eerlijk bent en raar dat je vorige schrijven gewist is,stond m.i. niets raars in.
  Wat mij prikte is dat je een beetje neerwaardig deed dat deze varkenshouder zijn dieren ruim 10%meer ruimte heeft gegeven met extra welzijn ,bravo voor deze ondernemer en hoop voor hem dat dit rojaal beloond word.
  Ben benieuwt hoe het welzijn in Canada is geregeld. Blij dat het nu weer goedgaat met de bisonmarkt en hoop dat dit veehouderij breed gaat gebeuren,en inderdaad er zijn er die geen ondernemer moeten zijn en er zijn er die zich overal uit weten te vechten. Maar pech is je grootste vijand ,en kan een ieder overkomen.

 • Bison

  Jan10 It was niks persoonlijks,Ik deed wat sarcastisch omdat het mij voorkwam dat die paar cm meer ruimte per big als een grote sprong vooruit gezien werd en in wezen maakt het geen reet uit.
  Het is wederom de consument en de overheid dat die verandering wil maar die varkensboer moet het ophikken.
  Hier hebben we niet veel last van de overheid(ik helemaal niet), en van inmenging van de consumenten heb ik nog niet gehoord...nog niet.
  PS,waar ken jij die fries van?

 • jan10

  Ik ken hem niet ,maar hoor wel eens wat.(ik ben er denk langsgereden doodlopende weg)
  Ben ook een keer met de camper door P.R. gereden ,mooi gebied maar wel hoog. ben benieuwt of het daar nog steeds booming is m.b.t. de teerzanden.

 • Bison

  De oil exploratie is going nuts here.Ze zijn bij mij ook aan het boren geweest afgelopen winter.Er is overall olie hier,'t komt de neus en oren uit
  Betaalt een stuk beter dan farming.LOL
  Die fries heeft zijn boerderij een jaar of 7-8 terug aan een andere hollander verkocht

 • jan10

  Nu overdrijf je met je olie!

 • Bison

  Je hebt er geen idee van hoeveel olie hier onder de grond zit.
  Er zit hier meer dan in saoudi Arabie.

 • el

  Hier in East Texas word een oliepijp ingegraven , naar verluid om olie van Canada naar de golfkust te transpoteren,waar veel olie verwerkt word.

 • W Geverink

  Helemaal waar Bison. Niet alleen zit hier een waanzinnige hoeveelheid olie, er zit ook een duizelingwekkende hoeveelheid aardgas. Niet dat het ons als boeren helpt... Onze economie is gebaseerd op een 80 cent Dollar vergeleken met de USD. De olie en het gas dragen enorm bij aan de inkomsten. bovendien waren hier al regels waar banken zich aan te houden hadden waardoor een onroerendgoed crash zoals op andere plekken in de wereld grotendeels kon worden voorkomen. Dat zijn enkele redenen waarom onze Dollar sterker is geworden en nu gelijk staat aan de US Dollar met alle gevolgen van dien.

 • Bison

  W geverink het help onze boeren toch wel een beetje,..tenmiste degene waar ze willen boren op hun land.
  Heb het zelf ondervonden afgelopen winter,2 exploration wells gepland,1 gaatje gepookt,gaatje dicht gegooid..voor 2 betaalt gekregen + compensatie voor de next 5-7 jaar,..zal maar niet verklappen hoeveel anders gaan die hollanders d'r oogjes tegen elkaar in draaien.LOL
  Ben nu in onderhandeling over een producing oil well boren,.weer kassa.ring..ring..LOL

 • jan10

  Mooi maak er dankbaar gebruik van . Maar die olie zit toch in teerzand en zo moeilijk te winnen? En had ook begrepen dat Shell zich wat aan het trugtrekken is uit het gebied?
  Of mischien hebben ze wel een keer raak geprikt en houden dat nog wat stil.

 • Bison

  Niet alle olie komt naar de oppervlakte zoals in de tarsands bij Fort Mcmurray.
  Bij mij zit het een kilometer deep en is vloeibaar.
  Shell is not going to leave anytime soon.

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.