Varkenshouderij

Foto & video 2584 x bekeken 21 reacties

Veel aandacht voor smaak van bio-varkens

Met een eigen zeugenlijn, veel uitloopmogelijkheden en eigen biologisch voer werken Dick en Berdy Sloetjes aan een optimale smaak van hun Heldervarkens.

Engel Lameijer

Laatste reacties

 • B bob

  De petrochemische industrie heeft geweldige smaakversterkers om de smaak van regulier intensief bio-industrievlees op te halen.

 • Ross

  Lekker toch.
  Mooi artikel over Bio varkens en wie krijgt het weer voor elkaar om er gif overheen te strooien onze B bob kip zonder kop.
  Je doet je naam wel weer eer aan.

 • anton1937

  De smaak van de Heldervarkens is blijkbaar niet goed,als je geen 'verstand hebt van lekker vlees'moet je er niet aan beginnen. Voor dikke lagen spek is geen markt. Gewoon gezond en veilig vlees eten van varkens die in stallen worden gehouden is het beste voor de varkens en de consumenten.

 • B bob

  mevrouw ross van tonningen heeft schijnbaar honger want ze hapt continue ;-)

 • B bob

  Anton1937, het is voor de vraatzucht van de carnivoren inderdaad beter om volledig voorbij te gaan aan alle folterpraktijken die het daglicht niet kunnen velen. Dan is het beter om in een gesloten stal te werken.

 • W Geverink

  Nederlandse varkens smaken naar stal. Mischien heeft het met de hoge luchtvochtigheid te maken dat de stallucht in het varken trekt. Ik ervaar die smaak niet als positief. Van een uitloop met modderpoel gaat een varken niet beter smaken. Het is wel beter voor het imago maar weer niet voor de voedselveiligheid(trychinella). Stro als strooisel en veel ventilatie voorkomen de stalsmaak en maken dat het vlees zonder meer heel anders smaakt dan het reguliere nederlandse varkensvlees. Ook het vervangen van mais en distillers grains met gerst en rogge zorgen voor beter smakend vlees en hard wit spek.

 • W Geverink

  In Nederland is er geen markt voor spek en in Noord Amerika is het buikspek waar de bacon van gemaakt wordt juist het duurste deel van het varken. Het vet moet wit en hard zijn en niet geel en zacht zoals je dat krijgt van mais en distillers grains.

 • J@gertje

  Het lekkerste blijft natuurlijk een wild zwijntje.
  Heeft een prima leven gehad en smaakt, volgens sommigen onder ons, niet naar de stal.
  Maar, ik laat een karbonade van een gemest varken ook zeker niet staan.

  Groet,
  J@gertje

 • joannes

  Dan moet het wel een jong zwijntje zijn en geen +6 maand beertje.

 • Bison

  Wild zwijn is niet te vreten,ze zijn meestal net zo taai als zoolleer.

 • Bison

  Als je goeie bacon met veel vlees en weinig vet will hebben moet je Red Wattle varkens fokken,niet die snel groeiende vette krengen van tegenwoordig.
  Red Wattle groeien langzaam maar maken qualiteits vlees,vergelijkbaar met dikbillen onder de koeien.
  Too bad dat er nog maar weinig over zijn.

 • leo,s vriend

  Mooi gezicht maar de volgende 'milieuramp'doet zich weer aan,zeer hoge nitraatwaarden in het grondwater door afstromende gier van de uitloop en zware overbemesting van de weide.

 • J@gertje

  Bison, Waarschijnlik hebben ze u stiekum een stuk van een oude bison voorgeschoteld.

  Groet,
  J@gertje

 • Bison

  Wel J@gertje er is een reden dat wilde zwijnen hier vrijwel niet meer gehouden worden.En het is echt niet omdat ze zo lekker te eten zijn.
  Heb jij eigenlijk wel eens een bison steak op je bord gehad?,moet je toch eens proberen.
  Natuurlijk word het alleen opgedient in een top restaurant,..bij AH en hun kornuiten zul je het niet vinden!

 • Lie

  Bison is helemaal niet zo bijzonder, lijkt tegenwoordig teveel op gewoon beef, wordt ook net als beef in feedlots afgemest.

 • J@gertje

  Bison, ik maakte maar een grapje.
  Een een bison steak heb ik nog nooit gegeten maar ik ga het zeker een keer proberen.
  Echt wild zwijn daarentegen, heb ik al heel vaak gegeten.
  Biggen (overlopers) van ongeveer één jaar oud zijn heerlijk mals en berengeur ben ik onder de mannelijke exemplaren nog nooit tegen gekomen.
  Gehouden wilde zwijnen (waar u het over heeft) zijn m.i. geen echte wilde zwijnen en krijgen bovendien heel ander voedsel.

  Groet,
  J@gertje

 • Bison

  J@gertje ik ben het met je eens dat een ever uit het wild anders smaakt dan een die op een farm gehouden word,maar het meest verschil zit waarschijnlijk in hoe het uitgesneden en gebraden word.
  Hier is het de gewoonte om ze aan de inside met spijzen in te wrijven en in z'n geheel aan het spit te steken en boven het vuur te draaien tot ze gaar zijn.
  Ik vind het vlees smakeloos en taai,de haas smaakt nog het beste en je breekt je tanden er niet op.

  Lie, het is zo dat veel bison in feedlots word afgemest maar er zijn er ook zat die alleen op gras blijven en nooit een korrel graan zien.Grain fed of Gras fed
  is de term hier..Ik voer geen graan.
  Bison vlees en beef smaken vrijwel hetzelfde als je het voor het eerst probeert.
  Eet alleen bison voor een maand en ga terug naar beef,dan proef je het verschil pas..of je een klap voor je kop krijgt!...Rundergehakt spuug je gelijk uit.

 • Lie

  Smaken verschillen, ik geef de voorkeur aan beef, het liefst zonder growth promotor, kwa prijs is bison gewoon veel te duur en gehakt van bison cull-cows daar begin ik niet aan.

 • Bison

  Er is altijd gehakt in elk rund or bison dat word geslacht..jong en oud.
  Je gaat me toch niet vertellen dat cull melkkoeien en vleeskoeien bij jullie NIET in in de gehaktmolen gaat.

  Zo duur kan bison niet wezen want de vraag blijft rijzen.

 • Lie

  Bison, het is de kwaliteit van de bison cull cows en dan het prijskaartje wat er bij zit. Ik koop eigenlijk nooit gehakt ook geen runder. Wanneer ik vlees eet moet het smakelijk en goed van kwaliteit zijn.

 • Bison

  Welke kwaliteit bison vlees producten de slachterij/exporteurs naar Europa sturen heb ik geen vat op maar ik ben er van overtuigd dat het no 1 is en van niet ouder dan 3 jaar vaarzen en stieren.(gehakt zal wel een mix zijn van jong en oud)
  Ik zie geen reden voor deze knapen om de moeilijk gewonnen Europese market nu naar de knoppen te helpen door rommel over te sturen.

  Jij vind het prijskaartje te hoog!,ik weet natuurlijk niet wat een steak cost daar en het zal niet weinig wezen( een rolls royse cost ten slotte ook wat meer dan een VW.LOL) maar jullie krijgen waarschijnlijk veel te weinig voor jullie slachtkoeien!
  Maar ja smaken verschillen, de een lijkt de dochter,..de ander de moeder,LOL.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.