Varkenshouderij

Foto & video 6529 x bekeken 1 reactielaatste update:20 sep 2012

Subfokker focust op vleesvarkens

“Perfecte stal rendeert op termijn beter dan een kleine besparing op de bouwkosten.”

Foto

 • Marcel (48) en Denny (47) van Wanrooy breiden hun vleesvarkensbedrijf met 1.700 plaatsen uit. In Vorstenbosch (N.-Br.) bouwen ze een nieuwe stal met 2.850 plaatsen. Nu is het subfokken met 200 zeugen nog de hoofdtak van het bedrijf.

 • Met de ingebruikname van de nieuwe stal wordt het vermeerderingsbedrijf op de thuislocatie in Heesch (N.-Br.) in het kader van de BIO-regeling gesloopt.

 • De nieuwe stal is bijna gereed. In de afbouwfase is regelmatig overleg met de aannemer en toeleveranciers belangrijk. Met de open dag in zicht (zaterdag 15 september) neemt de tijdsdruk toe. Van Wanrooy heeft alle leveranciers gezegd minimaal twee dagen van tevoren klaar te zijn. Dan heeft hij zelf nog voldoende tijd om alles op te ruimen.

 • De nieuwe stal is traditioneel gebouwd. De varkens verblijven in zestien afdelingen met 180 plaatsen. Van Wanrooy bouwde de stal vooral vanuit het oogpunt er optimaal in te kunnen werken. Zijn doel is 120 procent te draaien. Marcel; “De stal moet hiervoor perfect zijn en dat zit hem juist in de kleine dingen. Dat rendeert op de langere termijn beter dan nu een kleine besparing op de bouwkosten.”

 • De luchtinlaat wordt dubbel geremd met verticaal en horizontaal gemonteerde geperforeerde damwand.

 • Achter de inlaat komen nog zomer- en winterkleppen om de lucht optimaal te sturen. De lucht komt direct in de open kap en stroomt vervolgens via de steenwol en het Kusters-ventilatieplafond in de afdelingen.

 • De afdelingen zijn standaard. De bolle vloeren zijn prefab.

 • Vloerverwarming is al aanwezig in de prefab-platen. Alleen het onderling verbinden van de platen is handwerk voor op de bouw.

 • Alle hokken zijn voorzien van interactief afleidingsmateriaal. De ketting met kunststof ballen is uit een geheel en loopt door de gebogen buis. Dit resulteert in interactiviteit met de naastgelegen hokken.

 • De varkenshouders kozen voor het Kusters-plafond om het risico op valse lucht te minimaliseren. Alle randen zijn daarom ook zorgvuldig afgekit.

 • In het midden van de afdeling is een regelbare bypass gemonteerd.

 • In plaats van een grote meetwaaier kozen de varkenshouders voor twee kleinere. Zo kon het luchtkanaal wat smaller blijven en hopen ze op een gelijkmatiger afzuiging van de lucht. Bij minimale ventilatie in de winter willen ze eventueel een koker volledig afsluiten.

 • Bijzonder zijn de zijgevels van de stal. Ook deze bestaan uit kunststof. Later is hier PIR tegenaan gespoten en zijn spouwankers bevestigd.

 • Pas na het zetten van de kunststof zijgevels is de buitengevel in traditioneel metselwerk opgetrokken.

 • Drukventilatoren stuwen de lucht door een luchtwasser naar buiten.

 • De uitgaande lucht is op biologische wijze ontdaan van 85 procent van het stof, de geur en van 85 procent van de ammoniak. De luchtwasser is bouwtechnisch geïntegreerd. Er onder bevindt zich de afleverruimte.

 • De watervoorziening is centraal geregeld. Bijzonder is dat van hieruit een enkele leiding rechtstreeks naar de betreffende afdeling loopt. Hierdoor blijft nooit gemedicineerd water in de leidingen staan. De Van Wanrooys passen overigens nauwelijks groepsmedicatie toe, getuige ook het lage antibioticagebruik van twee dierdagdoseringen.

 • Monteurs installeren de voerinstallatie in een polyester silo buiten de stal.

 • Tot nu toe waren Marcel en Denny van Wanrooy subfokker voor Topigs. “De fokkerij kost heel veel tijd en energie, wil je het goed doen. Het belang van je klanten is hierbij altijd leidend. De thuislocatie in Heesch bood ons echter geen mogelijkheden om de stal met het oog op 2013 te verbouwen en uit te breiden. Ook wilden we meer tijd voor het gezin hebben.” Lees meer hierover in Boerderij van dinsdag 25 september.

 • Terwijl de aannemer nog druk bezig is met de afwerking van de stal, beraden de ondernemers zich nog hoe ze hun fokkerijkennis in de toekomst voor klanten kunnen blijven inzetten. In ieder geval houden ze zaterdag 15 september een open dag. Eventuele giften komen ten goede aan BIG Challenge. Jongste zoon Paul (12) maakte tijdens de bouw veel foto’s, die zijn tijdens de open dag in een PowerPoint-presentatie te bekijken.

Eén reactie

 • B bob

  Hadden deze ondernemers niet beter voor een beter leven keurmerk stal kunnen gaan ?

Of registreer je om te kunnen reageren.