Varkenshouderij

Foto & video 3724 x bekeken 28 reacties

Ook moderne zeug maakt nog steeds een nest

Heeft een gedomesticeerde zeug behoefte aan nestbouwmateriaal zoals een zeug in het wild heeft? Bouwt zo'n zeug een nest als ze beschikt over de materialen, zelfs als ze al drie keer in een conventionele houderij geworpen heeft? Varkens Innovatie Centrum Sterksel onderzocht het en kwam tot verrassende conclusies.

Laatste reacties

 • bertes

  hier koop je niks voor. heb al veel ervaring. het begint pas na de geboorte. om de uitval laag te houden. heb lef. en ga door met filmen.

 • koeboertje

  Het feit dat dit onderzocht wordt , laat dus zien hoe slecht het met onze kennis gesteld is men weet niet eens meer hoe een zeug op natuurlijke wijze bigt

 • joannes

  We vervormen alles tot het ¨normaal¨ wordt! Wanneer iedereen vergeet hoe het was, mis je het ook niet! Behalve die zeug. Het aanpassings vermogen van de mens heeft zijn voor en zijn nadelen!
  http://www.youtube.com/watch?v=LRNWp7w4qW8

 • John*

  als ze mij op op een eiland zonder supermarkt zal ik ook wel gaan jagen en verzamelen, een grot zoeken enzovoort. Maar de supermarkt, het ziekenhuis, de verwarming etc bevalt me ook heel goed!.

 • Bison

  Kan men vergelijken hoe geestelijk gestoord de moderne varkenshouderij vandaag de dag is, alles op beton en roosters.
  En men noemt dat '..diervriendelijk..'.LOL

 • Bison

  John, je zou met 2 dagen al gillend gek geworden zijn.
  Koud Grotje zonder bed.Jagen op wat,en.. met blote handjes.LOL

 • John*

  en toch gaat mijn oerinstinct boven komen. Dus eigenlijk zeg je dat die zeug ook gek zou worden als ik hem na al die verwennerij terug in het bos plaats?

 • Bison

  John, noem jij dat verwennen?..zeugen levenslang opsluiten in een cel als onschuldig veroordeelden! met mischien een uurtje per dag voor vertier op een betonnen uitloopje.
  Een varken staat nog steeds dichter bij de natuur dan een mens,geef hem een stuk bos van een bunder of 3 met een ven voor water en hij kan z'n eige redden.
  Voor jou ziet het er minder gunstig uit,Erg grote kans is dat je gewoon verhongerd op korte termijn,dat water in het vennetje dat dat varken zonder meer drinkt en er wel bij vaart kan voor jou gelijk ziekte veroorzaken.Als je nou een outdoorsman was die regelmatig in het woud vertoeft en weet hoe die moet overleven van wat hij vind en kan vangen zeg ik ja.

 • W Geverink

  Als je wat negatiefs wil vinden kan dat altijd Bison. Bisons werden vroeger ook niet in gevangenschap gehouden achter gaas en gefarmd als koeien. Door handlingsetups gedreven gevaccineerd getagd etc en de nakomelingen afgemest in feedlots. Als je de varkens van tegenwoordig naar buiten jaagd moet je er heel goed achteraan kijken, zeker in ons klimaat. Ze kunnen zich niet redden zoals een wild zwijn dat kan. Varkens in stro zoals in het filmpje werd vroeger ook gedaan maar er moest dan iemand bij blijven waken om de biggen onder de zeug uit te trekken als ze er weer eens op was gaan liggen. Om de verliezen te beperken heeft het kraamhok zich ontwikkeld in wat het nu is.

 • Bison

  Je kan dus the bison cow/calf ranches bij lange na niet vergelijken met intensive biggen vermeerderings bedrijven.

  Natuurlijk is het niet mogelijk om bisons te houden zoals het 200 jaar geleden voorkwam maar ik probeer het wel zoveel mogelijk na te bootsen
  Mijn 150 bisonkoeien hebben beschikking over ruim 500 ha weiland zomer en winter en zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen.
  Ze komen maar 1 keer per jaar in de handling system om de anderhalf jarigen er uit te sorteren.die operatie duurt maar een paar uur en de koeien gaan daarna zonder vacinatie or tagging gelijk weer het land in tesamen met de kalveren van dit jaar.De stieren blijven altijd in het land tot ze eens in de paar jaar vervangen worden.
  Wel een heel verschil met Zeugen houden,..of niet soms?
  Vroeger hadden wij een dikke balk een stukje van de vloer tegen de stalwand aan om doodliggen te voorkomen.

 • W Geverink

  Ik weet hoe het is voor zeugen om buiten te zijn. Drie maanden hartstikke gaaf, vijf maanden niet echt slecht, en de rest van de tijd keihard bikkelen. Varkens vinden kou maar niks. Ik heb het allemaal gezien. Afgefroren spenen en oren, soms plekken frostbite op de huid. Buiten varkens houden buiten doe je omdat je geen geld aan een fatsoenlijke stal uit wil geven. Zo zit dat ongeveer in elkaar. De varkens van tegenwoordig hebben het nogal een stuk beter dan de varkens in grootvaders tijd. De aantallen die in een stal zitten hebben daar niks mee te maken. Tegenwoordig worden de bisons ook veel intensiever gehouden dan in de tijd dat ze door de indianen gefarmd werden.

 • wouteruwland

  Prachtig om te zien, alleen wat kopen we hiervoor. Hoop niet dat het voor de
  student HAS-den Bosch een serieuze afstudeeropdracht is geweest. Dit was allang bekend, ziet men ook bij omschakeling naar bio. En i.d.d. ga door met filmen, zodat je die meer dan 15 % uitval ook op you-tube aan de wereld toont.

 • B bob

  In de Echte Natuur overleven alleen de sterkste Wouter! Een modern mens kijkt overgens automatisch weg voor de waarheid . Zeker als het ten koste gaat van de vraatzucht.

 • Bison

  W Geverink are you to poor to pay attention??,...ik heb het niet over varkens in het wild.

 • W Geverink

  Ik heb het ook niet over varkens in het wild Bison. Ik heb het over tamme varkens die al duizenden jaren naast de mensen leven. De Bisonhouderij is tegenwoordig ook gewoon een tak van veehouderij en jij bent gewoon een bisonboer. Ze worden gehouden als koeien op de ranch of als mestbisons in een feedlot. Ik heb niet gezegd dat jouw bisons het slecht hebben maar ze worden net als de koeien en varkens op mijn bedrijf in hun vrijheid beperkt.

 • Bison

  Je zal wel gelijk hebben Geverink al weet je eigenlijk geen kloot af van bisonranching en hoe dat in z'n werk gaat.
  Beefkoeien en bisons op een ranch hebben 100x meer vrijheid dan varkens in een stal en de varkenshouder zelf heeft nog minder vrijheid in z'n doen en laten dan de varkens als ik zo lees hoe het er bij jullie toegaat.

 • W Geverink

  Er lopen meer bison hier in Alberta dan alleen die van jou. Afgelopen zondag heb ik nog bij een bevriende bisonfarmer vlak naast de 'bisonweide' vol met bisons een pilsje zitten drinken.

 • Bison

  Ik geloof niet dat ik vermeld had dat ik de enigste was met bisons in Alberta.
  Ik was ook onder de indruk dat jij in Holland woonde en er zijn buiten een paar zielige wrakken in de Zoo geen bisons daar zover ik weet.
  Zo waar woont die jouw 'bevriende' bison farmer dan wel in Alberta?

 • B bob

  W.grevelink heeft ook een denkbeeldige vriend die vroeger op de maan het vuilnis ophaalde Bison.

 • W Geverink

  Heck Bison mijn buurman aan de overkant van de weg heeft bisons en er zitten nog drie bison boeren binnen 20 minuten. Daarbij zit ik een heel stuk dichter bij het vuur dan jij denkt. Het punt wat ik wil maken is dat we allemaal boeren zijn die wat willen verdienen aan de dieren die we houden. Om dat te doen moeten we ze zo goed mogelijk verzorgen. Of we varkens,koeien, kippen of bisons houden, we hoeven mekaar de zwarte piet niet toe te spelen. Dat doen een Bop of Politiek wel.

 • Bison

  B Bob,hier mensen drinken bier als ze op de varanda zitten of in de truck.
  Ik heb er nooit een Canadees gezien die in een weiland naast de heining zittende een biertje nuttigd,..zoiets doen alleen touristen.LOL
  Ten tweede, een bisonweide VOL met bisons doet me aan intensive veeteelt denken en dat werkt dus niet met bisons.

 • B bob

  W grevelink wil samen met de andere dierfolteraars dat de aandacht niet meer continue op hun gevestigt is . De Biologisch veehouderij is echter het pispaaltje waar 20.000 volt op staat :-P

 • Bison

  W geverink als je in holland was zou je om deze tijd liggen te maffen.
  in wat part of Alberta do you hang your hat?

  Ik will helemaal niet zwarte piet spelen, jou got to do what blows your hair back
  Het ging er bij mij eigenlijk om wat de meest diervriendelijke manier van vee houden is....I think i proved my point.

 • W Geverink

  Ach vanaf het deck hadden we ook een mooi uitzicht zeker met het mooie weer van de laatste tijd. Bovendien drink ik geen bier tijdens het rijden. En bop moet niet zoveel wacky tabacky roken. Walterusten

 • B bob

  The Happyflower keeps me Young W .

 • Ineke1

  Ik heb ooit zo'n filmpje gezien van een zeug die in de bossen (in Duitsland) los is gelaten, ze bouwde in no-time een heel groot nest van 2 meter breed en anderhalve meter hoog, ze kroop er in en kreeg haar biggetjes, ik weet niet hoe het verder is afgelopen. In de USA lopen ook ontsnapte varkens rond, en die overleven wel, helaas vinden ze het weer nodig om er op te gaan schieten.

 • B bob

  Ineke1, gelukkig zijn er voldoende wacco's die gewoon op dieren blijven schieten om hun zieke geest rust te geven. Anders zou het op de scholen wel eens veel vaker mis kunnen gaan !

 • J@gertje

  Ineke1,
  Waarom ga je niet lekker naar Amerika om te protesteren?
  En neem B bob en politiek gelijk mee.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.