Varkenshouderij

Foto & video 7038 x bekeken

Mooie nieuwe stal

Van Paassen ontwierp zijn nieuwe zeugenstal met hulp van een stedenbouwkundige.

Foto

  • John van Paassen (47) nam bij de bouw van zijn nieuwe zeugenstal deel aan het Alfa-project. Het resultaat is op de achtergrond te zien; een stal met architectonische uitstraling.

  • Van Paassen houdt in Deurne (N.-Br.) 4.000 vleesvarkens en hield tot voor kort 230 zeugen. Een goede uitstraling van het bedrijf vond van Paassen altijd al belangrijk. Het erf ziet er dan ook keurig opgeruimd uit.

  • De nieuwe zeugenstal past in het plaatje en vervangt bestaande gebouwen. De stal biedt onderkomen aan 400 zeugen met bijbehorende biggenafdelingen.

  • John van Paassen nam bij het ontwikkelen van de stal deel aan het Alfa-project van de Provincie Noord-Brabant en ZLTO. De provincie stimuleert veehouders met dit project om ‘mooi’ te bouwen. Een stedenbouwkundige helpt de ondernemers met het maken van een ontwerp. De meerkosten die van Paassen voor de realisatie maakte, kreeg hij deels vergoed van de provincie.

  • John: “Puur statistisch gezien ziet slechts een op de honderd mensen ooit een varkensstal van binnen. Voor de beeldvorming bij burgers is puur de buitenkant van een stal dus zeer belangrijk. Aan de hand daarvan bepalen ze hun mening.”

  • Het linkerdeel van de stal is met 16 x 22 meter kort. Er zitten geen dieren, maar dient als veldschuur, en herbergt de hygiënesluis en kantine. Het rechterdeel meet 96 x 24 meter en vormt de stal. Beide gedeelten van de stal zijn wel voorzien van de identieke, fraai vormgegeven voorgevel.

  • In de stal creëerde van Paassen een forse ontvangstruimte. De inrichting is nog niet klaar.

  • Bezoekers kunnen de varkens van buiten de stal bekijken door de lichtstraat. Op de luchtinlaten van de kanaalventilatie liggen roosters en is een wandelpad ontstaan. Het afdak zorgt ervoor dat de bezoekers droog staan en is tevens zonneluifel om ongewenst direct zonlicht in de stal tegen te houden.

  • In de stal vormt de dekstal en het gedeelte voor de dragende en guste zeugen een grote ruimte. De verlichting kan van Paassen eenvoudig met een lier laten zakken. Dat is handig bij het vervangen van de lampen.

  • De dragende zeugen staan in groepen van zes. Per twee zeugen is een dosator aanwezig voor de vloervoedering. De hokken zijn droog en schoon, net als de zeugen. Van Paassen koos bewust voor tussenhekken als hokafscheiding om hiermee het liggedrag te sturen. “Varkens liggen niet graag tegen een ‘open’ hek, liever tegen een muur.”

  • Via kanalen komt de lucht binnen. Tussen de hokafscheidingen door stijgt deze op. Van Paassen koos bewust niet voor directe luchtinlaat, omdat hij van mening is dat kanaalventilatie resulteert in een betere luchtverdeling. Gevolg; een beter klimaat en een beter liggedrag.

  • De lichtstraat zorgt voor een prettig werkklimaat in de stal.

  • Gebaseerd op goede ervaringen in de bestaande zeugenstal, koos John bij de vervangende nieuwbouw opnieuw voor een combi-opstelling van de boxen in de kraamstal.

  • De boxen staan hierbij in lijn met de controlegang. “De looplijnen zijn weliswaar iets langer dan bij de gebruikelijke dwarsopstelling, maar nu hoef je veel minder te klauteren.” Dat 90 procent van de werkzaamheden vanaf de gang te doen zijn, komt de hygiëne ten goede.

  • Ook hier komt de lucht via de tussenschotten de afdeling binnen. Onder de zeugen is er uiteraard mestput. De lucht komt via een dwarsbuis uit het luchtkanaal onder de voergang. Op deze dwarsbuis, die aan de bovenzijde open is, is het holle tussenschot gemonteerd wat de lucht verder geleidt.

  • Voor in iedere kraamafdeling is een extra opvang voor biggen. Een soort Rescue Deck, maar dan permanent bouwtechnisch ingepast. Van Paassen legt de biggen van een zeug hierin, en verplaatst vervolgens de zwakkere biggen naar deze ene zeug.

  • De melkverstrekking gaat verder automatisch. Omdat de hokjes vooraan in elke kraamafdeling te vinden zijn, is het circuit kort en simpel.

  • In de biggenafdelingen koos van Paassen voor plafondventilatie. Via de centrale gang stijgt de lucht uit de kanalen op.

  • Alle biggen blijven op het eigen bedrijf. Voordat ze verplaatst worden gaan ze over de weegschaal.

  • De watermeters zijn per afdeling digitaal gekoppeld aan de computer. “Hebben we vermoedens dat er iets niet in orde zou zijn, dan kijken we het waterverbruik op de computer na.”

  • In de voorgevel van de stal is een KI-luikje te vinden.

  • Van Paassen koos ervoor om een reguliere KI-box achter het luik te plaatsen, in plaats van te investeren in een ingebouwd koelkastje. Een kleinigheidje dat wel enkele honderden euro’s bespaarde, en volgens van Paassen minstens zo goed functioneert.

  • De kraamstal is voorzien van bewegende boxen. Deze werken zoals bekend op perslucht. Wanneer de boxen zakken, vloeit de restlucht terug naar twee buffertanks. Deze geven voordruk voor de compressor waardoor deze minder vaak aanslaat. Dat spaart energie.

  • Via het rondpompsysteem van de vloerverwarming worden ook de bezoekersruimtes en hygiënesluis verwarmd. Dat kost nauwelijks energie, maar werkt wel zo prettig; actueel verbruik: 4 watt.

Of registreer je om te kunnen reageren.