Varkenshouderij

Foto & video 5437 x bekeken

Met nieuwe stal naar 1.900 plaatsen

De vleesvarkenstak van Peter Hollegien in Heeten (Ov.) groeide de afgelopen jaren in kleine stapjes. Met de nieuwe stal voor 800 dieren heeft hij straks 1.900 vleesvarkensplaatsen.

Foto

 • Peter Hollegien (39) heeft in Heeten (Ov.) een bedrijf met twee takken. In meerdere stallen houdt hij straks 1.900 vleesvarkens. Ook doet hij aan jongveeopfok. Hij heeft zo’n 60 dieren. Bij het bedrijf hoort 13,5 hectare grond. Peter werkt daarnaast nog parttime als chauffeur bij AB Oost. Op de foto poseert hij met zijn vader Jan (71), die net als moeder Marietje (70) nog regelmatig meehelpt op het bedrijf. Foto’s: Ronald Hissink, tekst: Bouke Poelsma

 • Vader Jan Hollegien begon in de jaren 70 een boerderij met 7 koeien en 50 vleesvarkens. Naast het kleinschalige boerenbedrijf had hij er altijd een volledige baan bij. “Begin jaren negentig hielden we 30 zeugen, 150 vleesvarkens en wat melkvee. We zijn toen gestopt met de zeugen en hebben vervolgens regelmatig de vleesvarkenstak uitgebreid”, zegt Peter Hollegien. Drie jaar geleden deed de veehouder zijn 25 melkkoeien van de hand. “Die tak was te klein om te investeren in een nieuwe melkstal en extra quotum.”

 • Naast de vleesvarkens doet Peter Hollegien ook aan jongveeopfok. In de ligboxenstal is plek voor 60 dieren. “Een neef van me is melkveehouder. Ik verzorg voor hem de jongveeopfok. De dieren komen als kalfje en gaan net voor het afkalven weer terug naar het melkveebedrijf.”

 • De afgelopen maanden bouwde Peter Hollegien een nieuwe vleesvarkensstal voor 800 dieren. De stal is 36 meter lang en 24 meter breed en heeft acht afdelingen. Hollegien bouwde zelf mee aan de stal. “In de loop der jaren heb ik op dit bedrijf al heel wat stallen gebouwd en verbouwd. Daar word je zeker niet onhandiger van.”

 • Detail van de luchtinlaat. Tussen het afdelingsplafond en het centrale luchtkanaal gaat de lucht via een 30 centimeter hoge doorgang naar de centrale gang. Het zeil van de luchtinlaat wordt computergestuurd om weersinvloeden tegen te gaan.

 • Hier is te zien waar de inmiddels tot rust gekomen lucht de stal binnenkomt.

 • Via de afdelingsdeuren en het voerpad komt de lucht bij de varkens. Hollegien overweegt aan de onderzijde van de deuren nog een schot te plaatsen. “Jonge biggen zijn toch gevoelig voor trek.” Ook in de andere stallen op het bedrijf werkt Hollegien met voergangventilatie.

 • De centrale gang is relatief breed. Her en der in de stal hangen nog vlaggen en ander reclamemateriaal. Die doen terugdenken aan de open dag van vrijdag 13 juli. Zo’n 400 belangstellenden namen een kijkje in de stal.

 • De stal heeft acht afdelingen met ieder tien hokken. Per afdeling is plaats voor 100 varkens. Hollegien koos voor kunststof hokinrichting. “Ik houd niet zo van beton. Ik heb zelf de hokinrichting geplaatst. Met kunststof materialen gaat dat toch een stuk makkelijker dan met beton.”

 • Kijkje vanaf de andere kant. Op maandag 24 juli komen de eerste 200 biggen (Topgis 20 x Top Pie) de stal bevolken. De mestkelder onder de stal is een meter diep en heeft een inhoud van 750 kuub. Dat is genoeg voor een jaar opslag.

 • Met zijn keuze voor een semi-automatisch voersysteem bespaarde Hollegien €20.000. Voor het verstrekken van voer (drie soorten zijn mogelijk) moet hij handmatig schakelen. „In de praktijk blijkt dat je ook met dit systeem heel goed kunt sturen”, zegt Hollegien.

 • Hollegien werkt met vloerverwarming. Hij gebruikt de warmte van de zware dieren om de jonge biggen te verwarmen. De cv-ketel gebruikt hij om de vloer van een lege afdeling snel op temperatuur te krijgen (26 graden). “Biggen zijn gevoeliger dan vroeger. Je moet ze goed opvangen om problemen voor te blijven.”

 • Overzicht van het centrale luchtkanaal, waar alle afdelingen op zijn aangesloten.

 • Hollegien koos voor een biologische luchtwasser van Inno+. Aanvankelijk wilde hij een groen label-stal met schuine platen in de mestkelder. Daarvoor moest hij echter ook zijn bestaande stallen aanpassen. Met deze biologische luchtwasser hoeft dat niet. “Omdat ik niet met zuur wil werken, wilde ik absoluut geen chemische luchtwasser”, zegt Hollegien.

 • Tot slot het technische gedeelte van de luchtwasser. Meer over dit bedrijf in Boerderij 43 van dinsdag 25 juli.

Of registreer je om te kunnen reageren.