Varkenshouderij

Foto & video 10388 x bekeken 15 reacties

Grote brand in varkensstal Deurne

Door een uitslaande brand op een varkensbedrijf in het Brabantse Deurne zijn in de nacht van dinsdag op woensdag 1.500 biggen een 400 zeugen omgekomen. De oorzaak is nog onbekend, zeker is dat bij de brand geen asbest vrij is gekomen. Dit meldde de brandweer woensdag.

Foto

 • Om half één ´s nachts kreeg de brandweer een melding van een grote brand op een varkensbedrijf aan de Lupinenweg in Deurne. toen de brandweer arriveerde, stond de stal al in lichterlaaie.
  Foto: Bert Jansen, tekst: Theo Brummelaar

 • De grote brand kostte aan 1500 biggen en 400 zeugen het leven.

 • De vlammen slaan uit het dak.

 • Een felle oranje vlammenzee in de stal.

 • Zo´n 40 brandweermannen probeerden de brand zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Tegen twee uur werd het sein brandmeester gegeven.

 • De brandweer kon de biggen- en zeugenstal niet meer redden.

 • Eén van de vier bluswagens waarmee de brand werd bestreden.

 • Omdat snel bleek dat de stal met biggen en zeugen niet meer te redden viel, richtte de brandweer zich op het behoud van de nabijgelegen vleesvarkensstal. Dat lukte.

 • De brandweer is druk in de weer met blussen.

 • De gevolgen van de brand in beeld. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De technische recherche doet daar nog onderzoek naar.

 • De gevolgen van de brand in beeld. Nu van buitenaf.

 • Volgens de brandweer is er door de brand geen asbest vrijgekomen.

Laatste reacties

 • g.vd.a

  zelfs de redactie van boerderij vindt dit wel een repotage waard wees er maar trots op.

 • politiek

  @ g.vd.a Terecht lijkt me. U bent hopenlijk niet iemand die alles maar geheim wil houden en doen. Overigens zeer frusterend en erg voor familie/eigenaar varkensbedrijf en uiteraard de dieren.

 • rijg

  @politiek stil houden hoeft niet maar om er een uitgebruide repotage van te maken?? laat ik voor u meehopen dat het u niet overkomt kijken of u er dan nog zo over denkt.

 • drikhend

  Ingrijpend en erg voor de dieren . En natuurlijk ook voor de varkenshouder en zijn familie . Deze zullen dit nooit meer vergeten . Het zal zwaar zijn om je dieren te zien stikken en of verbranden . Dit wens je je grootste vijand nog niet toe . Veel sterkte en hopelijk een goede afwikkeling van de schade en nasleep en een goede start bij herbouwen en met de nieuwe dieren .Dat wens ik deze varkenshouder en zijn familie .

 • politiek

  @ drikhend , netjes verwoord

 • Falkor

  Jullie kunnen de boer wel zo zielig vinden, maar als ie echt begaan zou zijn met zijn dieren, dan was er gewoon brandmelding/preventie geweest.
  Wanneer gaan wij mensen nou eens op een goede manier om met dieren en zien we ze niet vooral als manier om geld te verdienen of als voedsel.

  Ik walg van al deze stalbranden en een sector die zelf geen maatregelen neemt, ter bescherming van de dieren. Deze boer zal zijn lesje wel geleerd hebben, over de ruggen van bijna 2.000 dode dieren.

 • vraagteken

  Falkor , alsof huizen en andere bedrijfsgebouwen nooit in brand vliegen. de reportage vertelt niet hoe de boer de boel had beveiligt. misschien dat deze reportage ervoor zorgt dat andere boeren toch eens extra goed kijken hoe ze hun eigen stallen hebben beveiligt. Drikhend heeft het inderdaad netjes verwoord,

 • Falkor

  Dag BoerMaark,

  De hoeveelste brand is dit al dit jaar?
  Ik ben de tel inmiddels kwijt.

  Een stal met LEVENDE dieren vergelijken met een bedrijfsgebouw klopt sowieso niet. De vraag die je ook zou kunnen stellen is hoeveel huizen met mensen al in de brand zijn gevlogen.

  Juist, vrij weinig. En waarom? Omdat er regels zijn met betrekking tot brandveiligheid en preventie. iets dat bij stallen niet hoeft en dus gaan onschuldige dieren dood. Dieren die sowieso al vaak een beroerd leven hebben in die belachelijke bio industrie. Dat je als bier dat op je geweten wilt hebben. Ik zou mezelf niet in de spiegel durven aankijken, als ik 20 kippen of 1m2 zou huisvesten.....

 • John*

  Voor stallen gelden er net zo goed regels voor brandpreventie. Compartimentering, brandveilige materialen vanalles is er verplicht. Zeker bij de moderne 'mega'stallen gelden er strenge eisen. bij de oudere bedrijven met versleten electrische- en verwarmingssystemen en brandbare materialen gebeuren de meeste ongelukken. Daarom liever 1000 megastallen in Nederland die weer aan alle eisen voldoen dat 10000 versleten bedrijven. Eigenlijk is het de schuld van dierenknuffelaars en milieufanaten die de megastallen in de weg staan dat er nu zoveel dieren sneuvelen door brand.

 • joannes

  Nou John* als jij nou zorgt dat de prijzen omhoog gaan, kunnen die 10.000 familie bedrijven ook fatsoenlijk hun bedrijf onderhouden en er van leven. Die 1000 mega stallen blijven ook niet nieuw en jagen alleen de kostprijsdruk op! Dat heeft niets met dierknuffelaars en millieu fanaten te maken.

 • John*

  probleem is dat wil je een nieuwe stal bouwen die aan alle huidige eisen voldoet wel mega moet zijn om er rendement uit te halen. Meer of minder megastallen heeft niet te maken met de opbrengstprijs.

 • W Geverink

  Ben ik niet met je eens John. De meeste nieuwe stallen zijn veel brandgevaarlijker dan de oudere. Bij de nieuwe stallen is alle compartimentering onderbroken door een luchtwasserkanaal. Achterlijk beschrijft het niet helemaal. Idioot ook niet. Het is gewoon een design blunder van monumentale proporties. En helemaal onnodig kan ik er aan toe voegen. De lucht kan ook naar de luchtwasser zonder van de stal een fakkel te maken.

 • John*

  Als de stal eenmaal brand is er geen ontkomen meer aan. Wel is het zo dat ik in de afdelingen geen stopcontacten voor 220 volt, ventilatoren en gaskanonnen tegenkom. Als over enkele jaren led verlichting een succes wordt kan deze ook voorzien worden van laag voltage spanning met weinig amperes. Alles in de afdeling is verder 24 volt, signaal meetwaaier en temperatuur aansturing ventilatieklep, aansturing kleppen brij of droogvoer etc. Alles wat veel vermogen trekt staat in een losstaand gebouw op het bedrijf en de lucht wordt met ventilatoren door de luchtwasser getrokken in plaats van geduwd. Er zit dus een continue watergordijn tussen stal en techniek. Als verder de afdelingen ingericht worden met brandwerende / vetragende materialen zie ik niet in waarom de dieren gevaar lopen. Als ik kijk naar oudere stallen met in elke afdelingen een ventilator met 220 of 360 volt, in elke hoek wel een stopcontact, veroudere regelaparatuur, versleten tl bakken, aangevreten bekabeling door ratten en muizen en ga zo maar door. Dan weet ik wel waar de dieren het meeste gevaar lopen. De bovenstaande stal had trouwens geen luchtwasser, op de foto zie je brandende ventilatiekokers.

 • W Geverink

  Tja als de stal vol zit met kapotte en verrotte electrische apparatuur en bekabeling kun je niet de stal de schuld geven maar de persoon die verantwoordelijk is voor het uitvoeren of uitbesteden van het onderhoud. Pas nog de schakelaars in de ventilatie regelapparatuur voor de zomerventilatie vervangen. De regelaparatuur is zestien jaar oud en is nu weer net zo goed als nieuw. Kostte me twee uur werk en bespaarde 500 Dollar tegenover nieuw. Het is niet erg als apparatuur oud is maar je moet er wel achteraan kijken voor het beste resultaat.

 • John*

  maar alles wat er niet in zit en dus niet kapot kan veroorzaakt geen brand, daar zijn we het toch wel over eens? En onderhoud is zeer belangrijk. Misschien moeten we voor stallen ook wel een jaarlijkse of 2-jaarlijkse apk keuring invoeren. Stal niet veilig of niet op orde dan geen dieren erin.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.