Varkenshouderij

Foto & video 4418 x bekeken 1 reactie

Stal met veel volume en inpandige wasser

Veehouders Nico en Wilma van de Kamp breidden de varkenstak uit met een nieuwe stal voor 1.680 vleesvarkensplaatsen.

Foto

 • Nico (48) en Wilma (43) van de Kamp hebben in Putten (Gld.) een gemengd bedrijf. De veehouders houden 40 melkkoeien en 40 stuks jongvee en hebben 2.150 vleesvarkensplaatsen. Bij het bedrijf hoort 33,5 hectare grond, waarvan 13,5 hectare eigendom. Op deze foto poseren de ondernemers met hun jongste zoon Mark (3). Foto’s: Koos Groenewold, tekst: Bouke Poelsma

 • Dit is de voorzijde van de nieuwe vleesvarkensstal. De stal is 55 meter lang en 32 meter breed en biedt plaats aan 1.680 vleesvarkens.

 • De chemische luchtwasser van Inno+ is bouwkundig geïntegreerd. Van de Kamp gebruikt de ruimte onder de wasser onder meer voor het afleveren van vleesvarkens. Op verzoek van de transporteur heeft hij een voorziening getroffen om het laden van varkens te vergemakkelijken. „Deze laadruimte loopt 40 centimeter af. Hierdoor is het mogelijk om een vrachtwagencombinatie vol te laden zonder deze te hoeven verplaatsen. Dat scheelt tijd”, zegt Van de Kamp.

 • Van de Kamp koos bewust voor een stal met veel volume om rustig te kunnen ventileren. De nokhoogte is bijna 9 meter. De goothoogte is 3,20 meter.

 • Beide stalzijden hebben een 45 centimeter brede lichtstraat.

 • Verse lucht komt binnen via zogenoemde koekoeksgaten. Van de Kamp maakte een eigen variant voor de luchtinlaat, waarbij hij de mate van luchttoevoer handmatig kan aanpassen. „Ik houd niet van erkers rondom de stal. Dat vind ik geen gezicht.” Het handmatig verstellen van de luchttoevoer verwacht Van de Kamp jaarlijks twee tot drie keer te moeten doen.

 • Nog niet alle afdelingen zijn klaar voor gebruik. Aangezien Van de Kamp niet volgens een all in-all out-principe werkt, kan hij de komende weken gebruiken om de stal in te richten. Daar helpt hij zelf aan mee. „Het is een fikse klus. Ik heb gekozen voor betonnen afscheiding. Dat is niet alleen duurzaam, het is ook goedkoper dan kunststof panelen. In totaal gaat het om 100 ton beton.”

 • De inlaatlucht komt binnen via het voerpad. Vanaf de zijwand loopt het aantal roosters in het voerpad trapsgewijs op, om te zorgen voor optimale verdeling van de inlaatlucht.

 • De hokken zijn 2,45 meter breed en 4,85 meter diep. De vloer is 50 procent dicht. Van de Kamp koos ervoor de vreetbakken aan de korte voorzijde van de hokken te plaatsen. „Ik hoop dat dit de rust in de hokken en met name op de dichte vloer ten goede komt. Ik denk het mestgedrag zo ook beter te kunnen sturen. Dat moet schonere hokken opleveren.”

 • Het afleidingsmateriaal is gemaakt van gerecycled kunststof. De kettingen hangen aan een beweegbaar mechanisme. Daardoor is er interactie tussen de naastgelegen hokken. Van de Kamp krijgt zijn biggen sinds 3,5 jaar van een vaste vermeerderaar. De dieren (Topigs 20 x Piétrain) wegen bij aankomst zo’n 25 kilo.

 • Van de Kamp kan de voorste en achterste tl-lampen afzonderlijk van elkaar aan- en uitzetten. Zo gebruikt de varkenshouder nooit meer licht dan nodig is en bespaart hij op energiekosten. Van de Kamp gaat ook weer beren mesten. Dat deed hij vijf jaar geleden ook al eens. „Dat was toen een heel gepuzzel. Beren mochten niet boven 85 kilo geslacht-gewicht uitkomen. Nu is er gelukkig veel meer speelruimte en ben ik ook niet meer zoveel tijd kwijt aan het wegen van de dieren. Ik verwacht ze nu op het blote oog te kunnen uitzoeken.”

 • Van de Kamp werkt met vloerverwarming. Langs de wanden van de centrale gang zijn de leidingen hiervan zichtbaar. Om aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij te voldoen plaatste de varkenshouder een cv-ketel. In de praktijk wil hij gaan werken met een rondpompsysteem, waarbij hij de warmte van de zware varkens gebruikt om de lichte dieren te verwarmen.

 • Dit is het technische gedeelte van de luchtwasser.

 • Tussen de twee waspakketten is extra ruimte voor schoonmaakwerk. Van de Kamp gaat de wasser wekelijks schoonmaken om energie te besparen. „Een vervuilde wasser verbruikt veel stroom.” Van de Kamp is zich ervan bewust dat hij de balken en spanten in de luchtwasruimte moet afschermen om schade door bijtend zwavelzuur te voorkomen. „Alles wordt nog afgeplakt.”

 • Dit is de zwavelzuuropslag.

 • Beide bedrijfstakken in een foto gevat. Het weiden gebeurt op de huiskavel van 10 hectare achter de stallen. De nieuwe vleesvarkensstal is gebouwd op de plek waar voorheen drie sleufsilo’s lagen. Meer over dit bedrijf in Boerderij nummer 40 van 3 juli.

Eén reactie

 • wm

  Goei koei!

Of registreer je om te kunnen reageren.