Varkenshouderij

Foto & video 4847 x bekeken 5 reacties

Denen runnen Roemeens bedrijf met 2.000 zeugen

De Deense investeringsmaatschappij DCH International heeft drie grote varkensbedrijven in Roemenië, met in totaal 7.500 zeugen. Boerderij nam een kijkje op één van de bedrijven. Het bedrijf Degaro houdt 2.000 zeugen en bijbehorende vleesvarkens op twee locaties.

Foto

 • Deze bedrijfslocatie van Degaro bevindt zich 50 kilometer ten noorden van de Roemeense stad Constanta. Het bedrijf – dat wordt omringd door moderne windmolens – houdt hier 2.000 zeugen. Foto’s en tekst: Vincent ter Beek

 • Het Deense DCH International kocht de twee varkenlocaties in 2008 van de Spaanse vleesverwerker Campofrio, nadat het bedrijf was getroffen door een uitbraak van brucellose. De brucellose-bacterie kan veel gezondheidsproblemen veroorzaken. De Denen streven ernaar de beide bedrijfslocaties opnieuw concurrerend te maken.

 • Dit is het Deense team dat verantwoordelijk is voor de wederopbouw van het varkensbedrijf. Van links naar rechts poseren Michael Mikkelsen (Graakjaer), Steen Pedersen (Agro Investeringen), Kasper Dahl Andersen (Degaro) en Lars Drescher (DCH).

 • De bedrijfslocatie beschikt over moderne faciliteiten. Er is zelfs een slachthuis aanwezig. Dat is op dit moment niet in gebruik.

 • Diefstal van varkens is geen onbekend fenomeen in Roemenië. Deze omheining met prikkeldraad moet ongenode gasten buiten de deur houden.

 • De Denen moderniseerden de stalinrichting met onder meer nieuwe vloeren en nieuwe voersystemen. Op het bedrijf staan acht lange stallen van 120 meter lang en 18 meter breed.

 • Op het complex is een voorziening aanwezig voor het verbranden van kadavers.

 • Hoewel het Spaanse Campoforio een redelijk modern bedrijf achterliet, waren niet alle stallen up to date. Sommige stallen zijn door de Deense investeerders grondig aangepakt. Om insleep van ziektes zoveel mogelijk te voorkomen, bouwden de Denen bovendien interne gangen tussen de verschillende stallen.

 • Het SPF-bedrijf hoeft geen sperma te importeren. Een flink aantal Duroc-beren is op het bedrijf aanwezig.

 • Deze Yorkshire x Landras-zeugen zijn net geïnsemineerd en gaan op naar de dragendezeugenstallen, waar ze in groepen worden gehouden.

 • De groepshuisvesting voor dragende zeugen beschikt over individuele voerplaatsen.

 • Er zijn twee kraamstallen op het bedrijf. Het bedrijf speent op dit moment ruim 30 biggen per zeug op jaarbasis.

 • Bij deze pleegzeug liggen een paar Duroc-geltjes, die later worden gebruikt voor het fokken van Duroc-beren.

 • Hier worden de biggen gewogen.

 • In twee lange biggenafdelingen worden zo’n 2.000 biggen gehuisvest. De biggen wegen tussen 7 en 30 kilo.

 • De stallen worden ingericht met nieuwe verwarmingssystemen. Dit is hard nodig, aangezien de Roemeense winters erg koud kunnen zijn. Tijdens de herinrichting van de stallen is gebruikgemaakt van tijdelijke heaters.

 • De biggen krijgen een mix van onder meer tarwe, gerst, melkpoeder en soja.

 • Op weg naar de vleesvarkenslocatie passeren we dit voormalige voerfabriekje. Tegenwoordig wordt dit gebouw gebruikt voor voeropslag. De vleesvarkensstallen bevinden zich op zo’n 20 kilometer afstand van de zeugenstallen.

 • De vleesvarkenslocatie is prachtig gelegen aan de boorden van de Zwarte Zee.

 • Het gemiddelde aflevergewicht van de dieren is 115 kilo. Ze worden verkocht op een veiling, waar ze tot €1,50 per kilo geslacht-gewicht opleveren.

 • De gemiddelde groei per dag ligt op 900 gram met een voederconversie van 2,82.

Laatste reacties

 • joannes

  In EU ¨zonder grenzen¨ Geld genoeg,ruimte genoeg,klanten genoeg, geen milieu problemen, geen buren! Alleen goed management en kennis en ze kunnen iedereen eruit beconcureren!

 • grolschzetor

  Joannes dit klopt van geen kant!

  Ik zit momenteel in Roemenie en toevallig was ik hier donderdag .. maar Milieu problemen genoeg! Buurtbewoners met paar varkens GENOEG, Alles kost hier 2 zoveel tijd (Tijd = Geld), Klanten genoeg, maar kilo karbonades kost hier 22 LEI...das tegen de 5 euro .. DAS NIET GENOEG!

 • joannes

  Dus.... ook overproductie? Dan wordt het alleen nog maar erger. In Nederland 200+% productie en in Roemenie onvoldoende opbrengst. Of wordt de markt in Roemenie overvoerd met ¨goedkope¨Nederlands en Duits varkensvlees? Dan wordt met import varkensvlees een gezonde productieontwikkleing in Roemenie verstoord. Je kan niet verwachten dat een land wat 50 jaar achterloopt op kennis niveau direct concurreert met Nederland of Denemarken. In de Ukraine heb ik ook zoiets meegemaakt maar daar gaan de oligarchen met de buit ervan door, zij importeren kennis en basismateriaal en vragen hun politieke vrienden de grenzen voor dicht te houden voor goedkope import.

 • grolschzetor

  Geen overproductie, maar ja goedkoop vlees. Hier houden ze van het iets vettige vlees enja wij hollanders betalen bij ons stukkie vlees al een deel van hun stukkie vlees. Wordt wel geprobeerd om iets op te zetten, maar zoals eerder het lijkt allemaal mooier dan wordt verteld. Wat vindt jij van alle reclame over dat Ukraine zo goed land is om iets op te starten en etc?

  Want ik zie net als hier in Roemenie nog veel haken aan dat mooie verhaal...

 • joannes

  In de Ukraine ben je politiek en locaal afhankelijk van corrupte structuren. In Roemenie zal er ook wel zoiets heersen maar daar wil men bij de EU horen en is men zich bewust van hoe het zou moeten. De Ukraine wordt geregeerd door locale invloedrijke oligarchen die de connecties hebben om je een kans te geven of je te breken. Ze zijn heel blij met EU subsidies voor hun installaties maar wanneer zij niet meedoen voor een deel zal je alleen maar tegenwerking ondervinden. Zelfstandig ben je zelden!!!! Over of onderproductie intresseert deze mensen alleen om de grenzen te beheersen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.