Varkenshouderij

Foto & video 4070 x bekeken

Bouwen volgens budget

Gebr. Antonissen houden in Rijsbergen (N.-Br.) 450 zeugen en 4.100 vleesvarkens, deels in deze nieuw gebouwde stal.

Foto

  • Gebroeders Johan (51), diens vrouw Bertha (56) en Hennie (53, niet op foto) Antonissen hebben in Rijsbergen (N.-Br.) een gesloten bedrijf met 450 Topigs 20-zeugen en een vleesvarkenstak met 4.100 plaatsen.

  • 2.500 van deze plaatsen zijn te vinden in de nieuw gebouwde stal.

  • Het bedrijf van Antonissen heeft de laatste jaren zeker niet stilgestaan. In 2007 nog werd een nieuwe zeugenstal in gebruik genomen. Hier een blik op het opgeruimde erf. Helemaal achteraan op het ruime bouwblok staat de nieuwe stal.

  • De stal telt 14 afdelingen van 180 vleesvarkens. De gang is opgeruimd en voorzien van prefab betonplaten met antislip profiel.

  • Een degelijke en praktische oplossing naar eigen idee. Met de zware poorten kunnen varkens voor afleveren tijdelijk op de centrale gang klaargezet worden.

  • De broers gingen uit van een vast budget waarbinnen ze de stal gebouwd wilden hebben. Daarom zijn er keuzes gemaakt. Vanwege de bouwkosten is de vloerverwarming geschrapt. In plaats daarvan werken de broers met losse heaters.

  • Wel investeerden de varkenshouders in afdelingen met veel volume, koeling van de inlaatlucht, en een goed uitgeruste afleverplaats. De hokken zijn exact 12 vierkante meter. Nu voldoende voor 15 varkens per hok, straks een handig getal i.v.m. de vierkante meter-eis.

  • De lucht komt via de zijgevels binnen en gaat per afdeling direct onder het voerpad.

  • Aan de zijde waar de nieuwe stal aan de bestaande grens, is de luchtinlaat vanwege verzekeringseisen anders. De luchtinlaat aan de onderzijde zorgt dat vlammen niet de andere stal worden ingezogen. De prefab gevelpanelen zijn voorzien van steenwol, dus brandwerend.

  • In de zomer is de lucht terug te koelen met een automatisch aangestuurde vernevelingsinstallatie in het luchtkanaal.

  • Het effect is duidelijk te zien. Volgens de broers moet de installatie 4 tot 5 graden kunnen koelen. Staat de verneveling aan, dan gaat de maximumventilatie tijdelijk terug. Hierdoor daalt de luchtsnelheid en heeft de koeling meer effect.

  • De biologische combiwasser staat achter de stal. Graag hadden de broers de luchtwasser inpandig gehad. Door de hogere investeringskosten is dat plan geschrapt. Wel werd gekozen voor een biologische luchtwasser, die uiteraard meer ruimte nodig heeft dan een chemische. Deze keuze is gestoeld op de ervaringen die de Antonissen hebben met de huidige chemische wasser op het bedrijf. De terugkerende aanschaf van zuur, en het werken daarmee, staat de broers tegen.

  • De verzamelkamer voor de luchtwasser is grotendeels binnen de laatste twee afdelingen gebouwd. Dat spaart vierkante meters.

  • De lucht uit het centrale kanaal (rechts) komt in deze ruimte. Het is echter geen drukkamer.

  • Via een voorreiniging gaat de lucht naar het horizontale waspakket.

  • Hier duidelijk zichtbaar is dat ventilatoren de lucht door het waspakket trekken, in plaats van drukken. Aan de onderzijde de druppelvangers, met daar onder het waspakker.

  • Aan de voorzijde van de stal komt een verharding met keerwand om het afleveren van vleesvarkens makkelijk te maken.

  • Dat de gebroeders Antonissen gespitst zijn op netheid is het gehele bedrijf aan te zien. De nieuwe stal werd volledig schoongespoten met het oog op de open dag. Die is op zaterdag 28 april 2012 van 13.00u tot 17.00u. Adres: Bovenheining 8, Rijsbergen.

Of registreer je om te kunnen reageren.