Varkenshouderij

Foto & video 3358 x bekeken

Nieuwbouw voor 436 zeugen

Familie Bosboom bouwt functionele en degelijke stal om toekomst in de varkenshouderij veilig te stellen.

Foto

  • De nieuwe zeugenstal is vanaf de weg niet te missen. De stal is groot, maar valt zeker niet uit de toon bij de overige bebouwing. Met de stal wil bedrijfsopvolger Frank Bosboom zijn toekomst in de varkenshouderij veilig stellen.

  • De stal is volledig uit prefabelementen opgetrokken. Een witte windveer en het groene damwandprofiel ‘breken’ de stal, waardoor deze minder groot lijkt.

  • De dragendezeugenstal is ruim en licht. Om extra daglicht binnen te halen zijn enkele lichtdoorlatende platen in het dak gelegd. Samen met ramen in de zijgevel zorgt dit voor veel lichtinval.

  • De zeugen legt Bosboom in voerligboxen. “Dat geeft het meeste rust en zorgt voor een goed overzicht.” Ook de rest van de stal kenmerkt zich door eenvoud en degelijkheid. Hij wilde nadrukkelijk zo min mogelijk toeters en bellen in de stal. “Wellicht dat in de toekomst ook eens iemand anders de dieren moet verzorgen. Dat kan in deze stal.”

  • Bijzonder is wel dat er in de zeugenstal twee voerlijnen lopen. Zo kan de varkenshouder drachtige zeugen een tweede voersoort aanbieden. Dat speelt vooral aan het einde van de drachtperiode als de dieren meer eiwit vragen. Zo kan hij nauwkeuriger sturen dan met het verhogen van de voergift alleen.

  • De voermachine en de dosators kocht de familie van een gestopte Brabantse varkenshouder.

  • De verse lucht voor de zeugen komt via een kanaal onder de vloer, onder de trog bij de kop van de zeug. Om te voorkomen dat het ligplaatsen voor de zeugen in de winter te koud worden, laat Bosboom het luchtkanaal isoleren met purschuim.

  • In elke kraamafdeling is ruimte voor 20 zeugen.

  • Medewerkers van stalinrichter Nijenkamp overleggen hoe de voetjes van de boxen op de vloer gemonteerd moeten worden. Een extra stuk ijzer onder de vloer moet extra houvast bieden. Het monteren van de box direct op de vloer blijkt niet stevig genoeg te zijn.

  • Via de zwarte koker stroomt de verse lucht naar de schouderplaat om de zeug. Dat biedt verkoeling in de zomer. Ook is nagedacht over een watergekoelde plaat. Vanwege de kosten en de extra benodigde voorzieningen is daar niet voor gekozen.

  • De stal voor de opfokgelten. Bosboom koopt de gelten aan op 25 kilo. Vervolgens gaat de dieren eerst zes weken in quarantaine in een gedeelte van de oude stal. Vervolgens haalt de varkenshouder de dieren naar de nieuwe stal. Met de vele valpijpen boven de trog zijn de dieren gelijktijdig te voeren en te controleren.

  • De afgewerkte lucht verlaat de stal via een grote biologische luchtwasser. Bosboom koos voor de 85 procent-combiwasser van De Vrie. Deze biologische wasser heeft een enorme afmeting, waardoor de luchtsnelheid en het drukverschil minimaal is. Dat moet de energiekosten laag houden.

  • Zes ventilatoren zorgen voor het afzuigen van de lucht uit de dragende zeugenstal. Om het centrale afzuigkanaal helemaal luchtdicht te krijgen, moet op een paar plaatsen nog purschuim worden aangebracht.

  • Om de koude lucht buiten te houden, zijn de luchtinlaten voorlopig dichtgemaakt met plastic. De inlaten liggen een klein stukje van de stal af om de windinvloeden te minimaliseren.

  • Met de bouw van de nieuwe stal verwacht Bosboom ook een gezondheidsslag te maken. De gespeende biggen komen straks in de bestaande zeugenstal te liggen. Om de dieren tussen beide stallen te transporteren, wil hij een railsysteem aanleggen tussen de oude en de nieuwe stal. Via de openstaande deur gaan de biggen dan in bakjes naar de naastgelegen groene stal. Belangstellenden kunnen zaterdag 18 februari van 12.00 tot 16.00 uur een kijkje nemen in de nieuwe stal. Adres: Scharlebeltweg 8 in Hulsen (Ov.).

Of registreer je om te kunnen reageren.