Varkenshouderij

Foto & video 9868 x bekeken 11 reacties

Parkeerruimte voor meer werkgemak

Echtener Polderhoeve bv bouwde een nieuwe stal voor 1.200 zeugen. De bestaande stallen worden omgebouwd voor de opfok van gespeende biggen.

Foto

 • Mark (49), Ellie (50) en Wim (19) van Sambeek hebben in Echtenerbrug (Fr.) een bedrijf met 450 vermeerderingszeugen en 4.000 vleesvarkens. Ze bouwden dit jaar een nieuwe stal voor 1.200 zeugen. De bestaande zeugenstallen worden omgebouwd voor 5.000 gespeende biggen. Een compartiment van de vleesvarkensstal dient als opfok voor de opfokzeugen.

  Mark (49), Ellie (50) en Wim (19) van Sambeek hebben in Echtenerbrug (Fr.) een bedrijf met 450 vermeerderingszeugen en 4.000 vleesvarkens. Ze bouwden dit jaar een nieuwe stal voor 1.200 zeugen. De bestaande zeugenstallen worden omgebouwd voor 5.000 gespeende biggen. Een compartiment van de vleesvarkensstal dient als opfok voor de opfokzeugen.

  Foto: Martin Sandburg Fotografie
 • De nieuwe stal is 54 meter breed en 85 meter lang. Het personeel heeft een positieve inbreng gehad bij de uitvoering van de stal. Van Sambeek is een van de initiatiefnemers van het Frievar-concept. Gezondheid staat daarbij hoog in het vaandel.

  De nieuwe stal is 54 meter breed en 85 meter lang. Het personeel heeft een positieve inbreng gehad bij de uitvoering van de stal. Van Sambeek is een van de initiatiefnemers van het Frievar-concept. Gezondheid staat daarbij hoog in het vaandel.

  Foto: Martin Sandburg Fotografie
 • De afdeling voor de dragende zeugen is een enorme zaal. Er zijn vijftien stabiele groepen voor 50 zeugen en een groep voor 50 gelten in een dynamische groep. De gelten apart houden is een bewuste keuze om stress bij deze jonge dieren te voorkomen.

  De afdeling voor de dragende zeugen is een enorme zaal. Er zijn vijftien stabiele groepen voor 50 zeugen en een groep voor 50 gelten in een dynamische groep. De gelten apart houden is een bewuste keuze om stress bij deze jonge dieren te voorkomen.

  Foto: Martin Sandburg Fotografie
 • In de zijgevel van de afdeling voor dragende zeugen is een lichtstraat gemaakt. Dit zorgt voor werkplezier en geeft dag- en nachtritme aan de zeugen.

  In de zijgevel van de afdeling voor dragende zeugen is een lichtstraat gemaakt. Dit zorgt voor werkplezier en geeft dag- en nachtritme aan de zeugen.

  Foto: Martin Sandburg Fotografie
 • In elke groep staat een Insentec-voerstation. Boven het voerstation hangt een lamp om de zeugen het station in te lokken. De verlichting in de afdeling gebeurt met natriumlampen.

  In elke groep staat een Insentec-voerstation. Boven het voerstation hangt een lamp om de zeugen het station in te lokken. De verlichting in de afdeling gebeurt met natriumlampen.

  Foto: Martin Sandburg Fotografie
 • Tegen de zijgevel staat de drinkbak, erin zit een druknippel. De drinkbak is zo ver mogelijk van het voerstation af geplaatst; dit voorkomt opeenhoping van zeugen bij het station.

  Tegen de zijgevel staat de drinkbak, erin zit een druknippel. De drinkbak is zo ver mogelijk van het voerstation af geplaatst; dit voorkomt opeenhoping van zeugen bij het station.

  Foto: Martin Sandburg Fotografie
 • In de ligruimte bij de drinkbak komen nog vijf voerligboxen om zieke of kreupele zeugen in te kunnen afzonderen. Ook wordt mesten op de dichte vloer hiermee voorkomen.

  In de ligruimte bij de drinkbak komen nog vijf voerligboxen om zieke of kreupele zeugen in te kunnen afzonderen. Ook wordt mesten op de dichte vloer hiermee voorkomen.

  Foto: Martin Sandburg Fotografie
 • Bij de eindgevel is een uitsparing gemaakt in de hokafscheiding. Zo kan de medewerker vlot over de afscheiding stappen tijdens de controle op gezondheid.

  Bij de eindgevel is een uitsparing gemaakt in de hokafscheiding. Zo kan de medewerker vlot over de afscheiding stappen tijdens de controle op gezondheid.

  Foto: Martin Sandburg Fotografie
 • Iets van de zijgevel af is de luchtinlaat voor verse lucht. Dit voorkomt invloed van wind in het kanaal onder de dichte vloer. Er moeten nog roosters bovenop gelegd worden.

  Iets van de zijgevel af is de luchtinlaat voor verse lucht. Dit voorkomt invloed van wind in het kanaal onder de dichte vloer. Er moeten nog roosters bovenop gelegd worden.

  Foto: Martin Sandburg Fotografie
 • Bij de dragende zeugen komt de lucht in de stal via een doorgang tussen twee afscheidingen. De lucht trekt over de afscheiding en mengt zich dan met de warme lucht boven de dieren op de dichte vloer.

  Bij de dragende zeugen komt de lucht in de stal via een doorgang tussen twee afscheidingen. De lucht trekt over de afscheiding en mengt zich dan met de warme lucht boven de dieren op de dichte vloer.

  Foto: Martin Sandburg Fotografie
 • In de topgevel van de afdeling voor de dragende zeugen zitten negen smoorunits. Achter de smoorunits zit het centrale afzuigkanaal.

  In de topgevel van de afdeling voor de dragende zeugen zitten negen smoorunits. Achter de smoorunits zit het centrale afzuigkanaal.

  Foto: Martin Sandburg Fotografie
 • De dekafdeling heeft 71 voerligboxen. Voor de zeugen komt een Date Gate-systeem om de beer vast te zetten tijdens het insemineren. Ook laat dit systeem de beer automatisch voor een groepje zeugen staan om de berigheid te stimuleren. De beer zit in een volledig afgesloten ruimte.

  De dekafdeling heeft 71 voerligboxen. Voor de zeugen komt een Date Gate-systeem om de beer vast te zetten tijdens het insemineren. Ook laat dit systeem de beer automatisch voor een groepje zeugen staan om de berigheid te stimuleren. De beer zit in een volledig afgesloten ruimte.

  Foto: Martin Sandburg Fotografie
 • In de buitengevel zijn twee luikjes gemaakt ter hoogte van de dekafdeling. Achter de luikjes is bevindt zich de klimaatkast om het sperma in te bewaren. De koerier hoeft niet in de stal te komen en de medewerkers hebben het sperma direct op de juiste plek onder handbereik.

  In de buitengevel zijn twee luikjes gemaakt ter hoogte van de dekafdeling. Achter de luikjes is bevindt zich de klimaatkast om het sperma in te bewaren. De koerier hoeft niet in de stal te komen en de medewerkers hebben het sperma direct op de juiste plek onder handbereik.

  Foto: Martin Sandburg Fotografie
 • Er zijn tien afdelingen met elk 28 kraamhokken. Daarnaast zijn er nog drie afdelingen met elk acht kraamhokken om flexibel te zijn met het aantal zeugen dat moet werpen. De speenleeftijd is vier weken.

  Er zijn tien afdelingen met elk 28 kraamhokken. Daarnaast zijn er nog drie afdelingen met elk acht kraamhokken om flexibel te zijn met het aantal zeugen dat moet werpen. De speenleeftijd is vier weken.

  Foto: Martin Sandburg Fotografie
 • Het kraamhok is eenvoudig ingericht. De zeug staat met de kop naar de controlegang op een gietijzeren rooster, met een kamstalen rooster aan de achterzijde. De biggen kunnen voor en achter de zeug langs lopen.

  Het kraamhok is eenvoudig ingericht. De zeug staat met de kop naar de controlegang op een gietijzeren rooster, met een kamstalen rooster aan de achterzijde. De biggen kunnen voor en achter de zeug langs lopen.

  Foto: Martin Sandburg Fotografie
 • De zeug in het kraamhok heeft een druknippel voor de watervoorziening in de trog. Tevens is met een kraan nog handmatig snel extra water te geven. De nippel voor de biggen zit direct naast de trog. Zien drinken doet drinken.

  De zeug in het kraamhok heeft een druknippel voor de watervoorziening in de trog. Tevens is met een kraan nog handmatig snel extra water te geven. De nippel voor de biggen zit direct naast de trog. Zien drinken doet drinken.

  Foto: Martin Sandburg Fotografie
 • Een beeld in het centrale afzuigkanaal met op de achtergrond de smoorunits van de afdeling voor dragende zeugen.

  Een beeld in het centrale afzuigkanaal met op de achtergrond de smoorunits van de afdeling voor dragende zeugen.

  Foto: Martin Sandburg Fotografie
 • In het centrale afzuigkanaal zitten smoorunits van de kraamafdelingen van de stal. Negen ventilatoren zuigen de lucht uit het afzuigkanaal richting de luchtwasser.

  In het centrale afzuigkanaal zitten smoorunits van de kraamafdelingen van de stal. Negen ventilatoren zuigen de lucht uit het afzuigkanaal richting de luchtwasser.

  Foto: Martin Sandburg Fotografie
 • Er staan twee grote, gecombineerde, chemische luchtwassers aan de achterzijde van de stal. De hoge schoorsteen voert de lucht ver van de stal af. De wassers reduceren volgens opgave 85 procent van de ammoniakuitstoot en 70 procent van de geuruitstoot. De luchtwassers maken dat het hele bedrijf voldoet aan de reductie-eisen die gelden voor ammoniak.

  Er staan twee grote, gecombineerde, chemische luchtwassers aan de achterzijde van de stal. De hoge schoorsteen voert de lucht ver van de stal af. De wassers reduceren volgens opgave 85 procent van de ammoniakuitstoot en 70 procent van de geuruitstoot. De luchtwassers maken dat het hele bedrijf voldoet aan de reductie-eisen die gelden voor ammoniak.

  Foto: Martin Sandburg Fotografie
 • Een zeer praktische afdeling in de stal is de parkeerruimte. Hierin komen 50 drachtige zeugen die naar de kraamstal moeten. Er komt vloervoedering boven de ligruimte. Zo ontstaat ruimte om zeugen te verplaatsen van de dekafdeling naar de afdeling voor dragende zeugen en vervolgens zeugen te spenen en te verplaatsen naar de dekafdeling. Er zijn dan één of twee dagen voor het reinigen van de kraamafdeling en deze goed droog te stoken. In de parkeerruimte hangt een vernevelingsinstallatie om de zeugen in te weken.
Op vrijdag 14 december houdt het varkensbedrijf een open dag van 13.00 tot 18.00 uur. Locatie: Koopmanweg 30 in Echtenerbrug (Fr.).

  Een zeer praktische afdeling in de stal is de parkeerruimte. Hierin komen 50 drachtige zeugen die naar de kraamstal moeten. Er komt vloervoedering boven de ligruimte. Zo ontstaat ruimte om zeugen te verplaatsen van de dekafdeling naar de afdeling voor dragende zeugen en vervolgens zeugen te spenen en te verplaatsen naar de dekafdeling. Er zijn dan één of twee dagen voor het reinigen van de kraamafdeling en deze goed droog te stoken. In de parkeerruimte hangt een vernevelingsinstallatie om de zeugen in te weken. Op vrijdag 14 december houdt het varkensbedrijf een open dag van 13.00 tot 18.00 uur. Locatie: Koopmanweg 30 in Echtenerbrug (Fr.).

  Foto: Martin Sandburg Fotografie

Laatste reacties

 • Bison

  Schijnt nog geld zat te zitten in varkens houden daar,..en maar klagen.
  nieuwe stal voor 1200 zeugen!,en dan,...een pijpleiding naar rusland om de stront kwijt te raken??

 • willem jan

  Bison wat zit je toch dwars
  altijd zo negatief
  mooie stal

 • Bison

  Pracht stal Willem jan, had niks op aan te merken.
  Mischien beter mijn reactie GOED lezen voor wat ik bedoel.

 • boerepower

  mooie stal!,

  alleen jammer dat de luchtinlaat boven op de schotten is en dat de (soms) koude verse lucht op de dichte vloer valt, het probleem kan worden: dat zeugen op de dichte vloer gaan mesten (dat doen ze aleen op de plekken waar het minder is) en dat je zeugen op de roosters gaan liggen.

  veel succes met deze Mooie stal!!

 • Remko Tijs

  Boerepower. Dit systeem zorgt juist voor een goede plaatsing van de zeugen( in de frisse lucht ). Onze stal is ook zo uitgevoerd.
  De windinvloed kan wel nog problemen geven. Wij hebben om dit te voorkomen een Zeil geregeld op onderdruk moeten plaatsen ongeveer 3 a 4 pa onderdruk. Met uitroken van de stal kom je hier zo achter.

 • Lin

  Bison, soms moet je wat om aan de nieuwe eisen te voldoen en om als jonge ondernemer een stap te maken naar de toekomst.
  Weet jij hoe lang ze hier al mee bezig zijn.
  Als de bank maar meewerkt.. en de prijzen nu maar aantrekken, anders gaan ze het lastig krijgen met de rente en aflossing. Zo'n bedrijf hoeft het niet zo te vrezen, daar zit al te veel geld in om te laten vallen.

  Ziet er prachtig uit en ik ben benieuwd hoe het straks gaat draaien.

 • klimaplus

  Prachtige stal en zeker lechtverdeling dragende zeugen. Luchtinlaat voor de toekomst, gemakkelijk koeling en eventueel voor filters in te plaats.
  Frans

 • freehold

  mooie stal klaar voor de toekomst. Stoppen met antibiotica, werken met concept, dat zijn voor nu zaken die goed zitten. Hoe het over 20 jaar is zien we dan wel, maar deze zit voor vele jaren goed. (zeiden we in 1995 over 300 zeugen.....)

 • masmas

  prachtige stal,
  maar toch voor mij de bedenking dat een aantal zeugen van meer dan 1000 te veel is voor nederland. Heb zelf slechts 100 zeugen en dikbilkoeien en heb tenminste nog werkplezier en geen personeelskost. Mijn bedrijf zal dan wel te klein zijn om verder te zetten,maar dat is een bewuste keuze. Ik haal mijn pensioen er wel mee. Of die kerels binnen enkele jaren nog niet failliet zijn is af te wachten. Toch veel succes.

 • John*

  met afgeschreven materiaal is het altijd goed geld verdienen. als je 30 jaar met een stal wilt doen dragen de laatste 10 jaar pas een mooie som geld bij aan de reserves.

 • hvr

  Interessant om geen woord te lezen over hoe men deze stal waardeert voor de dieren. Daar gaat het kennelijk uiteindelijk NIET om?

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.