Varkenshouderij

Foto & video 5611 x bekeken 2 reacties

Eigen klimaatsysteem in nieuwe stal

Mark Hendriks sloopt twee oude stallen en bouwde een nieuwe, schone stal voor 540 zeugen.

Foto

 • Mark Hendriks (42) bouwde in Gassel (N.-Br.) een nieuwe stal voor 540 zeugen en 110 fokgelten. Er zijn ook 3.072 biggenplaatsen. De nieuwbouw vervangt twee verouderde stallen met 360 zeugenplaatsen. Dankzij de luchtwasser en groepshuisvesting voldoet het bedrijf aan de actuele welzijns- en emissie-eisen.

  Mark Hendriks (42) bouwde in Gassel (N.-Br.) een nieuwe stal voor 540 zeugen en 110 fokgelten. Er zijn ook 3.072 biggenplaatsen. De nieuwbouw vervangt twee verouderde stallen met 360 zeugenplaatsen. Dankzij de luchtwasser en groepshuisvesting voldoet het bedrijf aan de actuele welzijns- en emissie-eisen.

 • De stal meet 34 x 95 meter. Op voorhand vroeg Hendriks zijn buren of die akkoord zouden gaan met de voorgelegde plannen. Zij zagen geen bezwaar in de nieuwe stal met luchtwasser. Wel wilden ze graag dat de stal middels aanplanting wat aan het zicht onttrokken zou worden. Dat is inmiddels gedeeltelijk al gebeurd.

  De stal meet 34 x 95 meter. Op voorhand vroeg Hendriks zijn buren of die akkoord zouden gaan met de voorgelegde plannen. Zij zagen geen bezwaar in de nieuwe stal met luchtwasser. Wel wilden ze graag dat de stal middels aanplanting wat aan het zicht onttrokken zou worden. Dat is inmiddels gedeeltelijk al gebeurd.

 • Hendriks koos voor een wit-gele steen omdat deze het best aansloot bij de bestaande stal rechts die overeind blijft staan. De stallen zijn onderling gekoppeld met een brandveilige doorgang.

  Hendriks koos voor een wit-gele steen omdat deze het best aansloot bij de bestaande stal rechts die overeind blijft staan. De stallen zijn onderling gekoppeld met een brandveilige doorgang.

 • In de stal bestaat de rechterhelft uit ligboxen. De zeugen liggen in drie afdelingen; dit kwam zo uit met de doorsteek en aflevergang. De zeugen hebben uiteraard uitloop in combinatie met groepshuisvesting.

  In de stal bestaat de rechterhelft uit ligboxen. De zeugen liggen in drie afdelingen; dit kwam zo uit met de doorsteek en aflevergang. De zeugen hebben uiteraard uitloop in combinatie met groepshuisvesting.

 • Hendriks overwoog groepshuisvesting met voerstations, maar koos toch voor boxen met uitloop.

  Hendriks overwoog groepshuisvesting met voerstations, maar koos toch voor boxen met uitloop.

 • In de dekstal is ruimte voor vier berenhokken. Dankzij de lichtstraat is overal in de stal daglicht voor de dieren.

  In de dekstal is ruimte voor vier berenhokken. Dankzij de lichtstraat is overal in de stal daglicht voor de dieren.

 • De lichtstraat geeft de stal tevens een open aanblik.

  De lichtstraat geeft de stal tevens een open aanblik.

 • In de lichtstraat zijn veel kantelramen aanwezig. Een dubbele zekerheid, want bij stroomuitval staat ook al een generator stand-by om de ventilatie draaiende te houden. Bij een eventuele calamiteit kunnen de ramen altijd open, zodat natuurlijke ventilatie mogelijk is.

  In de lichtstraat zijn veel kantelramen aanwezig. Een dubbele zekerheid, want bij stroomuitval staat ook al een generator stand-by om de ventilatie draaiende te houden. Bij een eventuele calamiteit kunnen de ramen altijd open, zodat natuurlijke ventilatie mogelijk is.

 • Hendriks ontwikkelde met zijn broer een eigen ventilatiesysteem op basis van traditionele plafondventilatie gecombineerd met directe luchtinlaat en centrale afzuiging. Het systeem is zo ontworpen dat met minimale weerstand lucht door de stal gehaald kan worden.

  Hendriks ontwikkelde met zijn broer een eigen ventilatiesysteem op basis van traditionele plafondventilatie gecombineerd met directe luchtinlaat en centrale afzuiging. Het systeem is zo ontworpen dat met minimale weerstand lucht door de stal gehaald kan worden.

 • Het belangrijkste onderdeel zijn de ventilatiekokers met regelklep tussen het centrale afzuigkanaal en de afdelingen.

  Het belangrijkste onderdeel zijn de ventilatiekokers met regelklep tussen het centrale afzuigkanaal en de afdelingen.

 • De broers zien niets in een systeem met meetwaaiers en toerentalterugmelding. Ter vervanging bouwde de broers zelf afzuigkokers van trespa met daarin een regelklep. De kleppen in de zelfgebouwde afzuigkokers regelen de luchtstroom en kunnen bijna volledig dicht.

  De broers zien niets in een systeem met meetwaaiers en toerentalterugmelding. Ter vervanging bouwde de broers zelf afzuigkokers van trespa met daarin een regelklep. De kleppen in de zelfgebouwde afzuigkokers regelen de luchtstroom en kunnen bijna volledig dicht.

 • De kokers lopen direct breed uit richting luchtkanaal en zorgen zodoende voor minimale luchtweerstand. Dat spaart energie.

  De kokers lopen direct breed uit richting luchtkanaal en zorgen zodoende voor minimale luchtweerstand. Dat spaart energie.

 • Een ruim luchtkanaal zorgt voor een soepele verdere geleiding van de lucht richting drukkamer.

  Een ruim luchtkanaal zorgt voor een soepele verdere geleiding van de lucht richting drukkamer.

 • De nog te plaatsen drukventilatoren stuwen de lucht richting wasser. Hendriks ontving 35 procent subsidie uit EU-gelden voor de eigen ontwikkeling van het klimaatsysteem en de luchtwasser.

  De nog te plaatsen drukventilatoren stuwen de lucht richting wasser. Hendriks ontving 35 procent subsidie uit EU-gelden voor de eigen ontwikkeling van het klimaatsysteem en de luchtwasser.

 • De biologische combiwasser van Uniqfill Air is de grootste kunststof wasser in zijn soort en reduceert de uitstoot van geur met 85 procent, die van stof en ammoniak met 95 procent.

  De biologische combiwasser van Uniqfill Air is de grootste kunststof wasser in zijn soort en reduceert de uitstoot van geur met 85 procent, die van stof en ammoniak met 95 procent.

 • De wasser meet 5,9 x 8,0 x 7,5 meter. Bijzonder is dat de wasser inpandig staat en dat deze bovendien boven de centrale gang en afdeling geplaatst is. Omdat een luchtwasser volgens Hendriks hoe dan ook gaat lekken, koos hij voor een volledig van kunststof gemaakte bak in plaats van een betonnen dek.

  De wasser meet 5,9 x 8,0 x 7,5 meter. Bijzonder is dat de wasser inpandig staat en dat deze bovendien boven de centrale gang en afdeling geplaatst is. Omdat een luchtwasser volgens Hendriks hoe dan ook gaat lekken, koos hij voor een volledig van kunststof gemaakte bak in plaats van een betonnen dek.

 • De schone lucht wordt via een dakdoorlaat uitgestoten. De hoekprofielen voor afwerking van dak- en gevelbeplating zijn inmiddels geplaatst.

  De schone lucht wordt via een dakdoorlaat uitgestoten. De hoekprofielen voor afwerking van dak- en gevelbeplating zijn inmiddels geplaatst.

 • Via de twee zijgevels kan wanneer nodig twee keer 18 vierkante meter luchtinlaat geopend worden in de zomer. “Met luchtinlaten puur in de eindgevel red je het echt niet in zo’n stal”, zegt Mark.

  Via de twee zijgevels kan wanneer nodig twee keer 18 vierkante meter luchtinlaat geopend worden in de zomer. “Met luchtinlaten puur in de eindgevel red je het echt niet in zo’n stal”, zegt Mark.

 • De varkenshouder koos bewust niet voor een centrale regeling met een systeem van katrollen. “Veel te gevoelig allemaal. Per klep een ketting werkt nu en ook over 25 jaar nog perfect.”

  De varkenshouder koos bewust niet voor een centrale regeling met een systeem van katrollen. “Veel te gevoelig allemaal. Per klep een ketting werkt nu en ook over 25 jaar nog perfect.”

 • Het plafond bestaat uit geperforeerde damwand. Mark: “Dat materiaal is onbrandbaar, degelijk en bovendien kunt je alles eraan vast poppen.”

  Het plafond bestaat uit geperforeerde damwand. Mark: “Dat materiaal is onbrandbaar, degelijk en bovendien kunt je alles eraan vast poppen.”

 • Hij vervolgt: “Zo’n ventilatieplafond heeft veel doorvoercapaciteit en weinig weerstand. Onze ervaring is dat stof door de glaswol heen zakt en dat deze niet dicht gaat zitten.” Boven de gangpaden ligt folie op de glaswol om de luchtdoorlaat in te perken.

  Hij vervolgt: “Zo’n ventilatieplafond heeft veel doorvoercapaciteit en weinig weerstand. Onze ervaring is dat stof door de glaswol heen zakt en dat deze niet dicht gaat zitten.” Boven de gangpaden ligt folie op de glaswol om de luchtdoorlaat in te perken.

 • Vanwege de eisen van MIA-Vamil 2012 is er ook in de biggenafdelingen veel volume. Niet ideaal om warm te stoken dus.

  Vanwege de eisen van MIA-Vamil 2012 is er ook in de biggenafdelingen veel volume. Niet ideaal om warm te stoken dus.

 • Ook hier de bekende kokers.

  Ook hier de bekende kokers.

 • De roosters zijn van gietijzer, puur vanwege de langere levensduur. Om toch met weinig energie de biggen warm te houden is er vloerverwarming.

  De roosters zijn van gietijzer, puur vanwege de langere levensduur. Om toch met weinig energie de biggen warm te houden is er vloerverwarming.

 • De klimaatcomputer stuurt de vloerverwarming aan op basis van temperatuursensoren in de vloer. Via een curve wordt de verwarming vanwege de efficiënte ventilatie snel afgebouwd.

  De klimaatcomputer stuurt de vloerverwarming aan op basis van temperatuursensoren in de vloer. Via een curve wordt de verwarming vanwege de efficiënte ventilatie snel afgebouwd.

 • Ondanks de nieuwe stal kiest Hendriks niet vanzelfsprekend voor nieuw. Zo komt de voerketting uit een oude stal op een andere locatie van het bedrijf. Deze ketting is al 20 jaar oud en nog lang niet op.

  Ondanks de nieuwe stal kiest Hendriks niet vanzelfsprekend voor nieuw. Zo komt de voerketting uit een oude stal op een andere locatie van het bedrijf. Deze ketting is al 20 jaar oud en nog lang niet op.

 • Besparen lukte niet op de aanleg van een verzwaarde stroomaansluiting en een nieuwe waterleiding. Die kostten de ondernemer een forse €14.000. Exclusief meters, meterkast en installatiekosten.

  Besparen lukte niet op de aanleg van een verzwaarde stroomaansluiting en een nieuwe waterleiding. Die kostten de ondernemer een forse €14.000. Exclusief meters, meterkast en installatiekosten.

 • De stal wordt binnenkort bevolkt met Topigs 20-zeugen. Zaterdag 22 december is van 13.00 tot 17.00 uur een open dag aan de Prinsenhof 4 in Gassel. De open dag is zowel voor collega-varkenshouders als buurtbewoners en burgers. Bezoekers kunnen zich door een professionele fotograaf op de foto laten zetten met een big. Een afgedrukte foto mag direct als aandenken mee naar huis.

  De stal wordt binnenkort bevolkt met Topigs 20-zeugen. Zaterdag 22 december is van 13.00 tot 17.00 uur een open dag aan de Prinsenhof 4 in Gassel. De open dag is zowel voor collega-varkenshouders als buurtbewoners en burgers. Bezoekers kunnen zich door een professionele fotograaf op de foto laten zetten met een big. Een afgedrukte foto mag direct als aandenken mee naar huis.

Laatste reacties

 • Leslie

  subsidie voor ventilatie systeem? en dan de ventilatoren te dicht bij elkaar plaatsen! apart.

 • martinmarsman

  zo uniek is dit systeem toch dat je daarvoor subsidie krijgt, bij ons zit het er al 3 jaar in.

Of registreer je om te kunnen reageren.