Varkenshouderij

Foto & video 6009 x bekeken 26 reacties

Praktische oplossing gezocht!

Maatschap Pastink heeft 120 zeugen en een recreatietak. De datum van 1 januari 2013 nadert snel. Ze twijfelen of ze nog wel zullen doorgaan met de zeugentak.

Foto

 • Jan (55) en Hetty (50) Pastink hebben in Den Ham (Ov.) een bedrijf met 120 vermeerderingszeugen. Vanwege een versleten rug en een kunstheup is de rundveetak al afgestoten. Ze hebben zich aangemeld voor de stoppersregeling bij de gemeente. Foto’s: Ronald Hissink, tekst: Martin ten Hooven

 • Pastink werkt met een vijfweeks management en heeft daardoor groepen van 30 zeugen. Hij wil met dit systeem doorgaan om nog een redelijke koppelgrootte biggen te produceren. Om aan groepshuisvesting te kunnen voldoen moet hij terug naar 80 zeugen. Alle zeugen liggen in voerligboxen.

 • De afdeling voor de dragende zeugen is 12,00 bij 12,70 meter. Er zijn vier rijen van elk 18 voerligboxen. De twee buitenste rijen zeugen staan met de kop naar de muur.

 • In de afdeling zijn vier ondiepe putten van 0,60 meter breedte met kamstalen roosters. De totale afdeling heeft 120 vierkante meter dichte vloer. Tussen twee rijen boxen ligt een bolle vloer van 1,30 meter. De dichte vloer in de boxen is 1,50 meter.

 • Tussen de twee rijen boxen is een controlegang van 70 centimeter breedte.

 • Net achter de voerligboxen is een mestspleet van 10 centimeter breedte. Deze moet bij groepshuisvesting uiteraard dicht.

 • De verse lucht komt via geperforeerde luchtslangen in de afdeling. Bij groepen van 20 zeugen moeten er nog 6 voerligboxen overblijven voor guste zeugen en dicht kunnen tot 4 dagen na de inseminatie. De oude dekafdeling bestaat uit 14 voerligboxen.

 • In de oude dekafdeling zijn 14 voerligboxen. De boxen zijn 60 centimeter breed. De dichte vloer in de box is 1,50 meter diep.

 • In de box is 50 centimeter kamstalen rooster. Achter de box 10 centimeter mestspleet. De dichte vloer achter de boxen is 1,20 meter breed en erg glad gevlinderd.

 • Naast de voerligboxen in de dekafdeling is een hok met dichte vloer voor een dek- of zoekbeer. Deze ruimte kan bij de boxen getrokken worden en dienen als ligruimte met dichte vloer.

 • Pastink wil met minimale kosten voldoen aan de huisvestingseisen van 2013. Wie draagt hem praktische oplossingen aan. Graag reacties.

Laatste reacties

 • boerepower

  groeps hokken met dosators,, mesch. afschijding bij de dosators (waar het voer op de grond valt) zo dat iedere zeug rustig kan eten, ijzeren rooster achter zeug vervangen door beton voor betere grib.

 • leftturn

  mooi op tijd

 • bertes

  slijptol kopen. alles eruit. en voerbakken erin. klaar. adlib.

 • John*

  hoe zit het met de 1,3 m2 dichte vloer eis?

 • jarrebarre

  misschien mooie school opdracht voor MAS of HAS veehouderij?

 • Abalo

  Eerst kritisch nagaan of de man de voorbije twee jaar geld verdiend heeft met zijn zeugen!!

 • derikx

  ben het met boerenpower eens, alles eruit, vloervoedering, dekstalboxen smaller maken, zodat meer boxen in de stal passen. zou alleen de kamstaal er niet uit halen, maar bedekken met een betonmat voor de grip, mestdoorlaat is belangrijk

 • Piet v Erp

  Dichte bolle vloer eruit, kamstaal eruit en nieuwe betonrooster ertussen met aan weerszijden onder de boxen een stuk dichte vloer met minder dan 5 % doorlaat. zodat er voldoende dichte vloer is.

 • nl

  .

 • John*

  abalo, ik denk dat hij minder verloreren heeft dan sommige bedrijven die 5 jaar geleden al omgeschakeld zijn naar groepshuisvesting.

 • B bob

  Abalo, Hij kan beter kijken of hij in de toekomst nog wel iets kan verdienen voordat hij gaat investeren . Deze dierfolterkamer mag van mij gewoon tegen de vlakte.

 • boerepower

  bob, die stal tegen de vlakte en dan??

 • B bob

  Kramperen bij de Boer ?

 • zeugenstal

  hallo allemaal ,, weten jullie een betere manier om mestspleten dicht te maken als met die kunsstof strips , want heb er een paar geprobeerd maar dit is geen succes ,, graag goede tips !!! want om zoveel geld uit te geven voor die strips die over 2 weken in de put liggen , was ik dus niet van plan ,, help boer in nood

 • joannes

  Een idee: ruil het ijzer van de kooien voor eventueel profiel stalen strips die vast gelast moeten worden! Je houd in ieder geval kilo´s staal over.
  http://www.kh-metals.nl/schrootprijzen?gclid=COi09-KO_rICFbMftAodGQMAvQ Huur een container en breng het weg of laat het ophalen direct naar Rotterdam. Voor de hoogste prijs! Koop de strips zelf en laat ze er in lassen door een zzp er. Vraag offertes op om de beste prijs eruit te halen. Voor die eenmalige akties zijn genoeg ¨ambachts lieden¨ die in één keer een goede marge willen scoren van iemand die niet op de hoogte is in deze markt.

 • varkensboerk

  Joannes, voor zover je al een varkensboer bent, moet je dat lassen maar in je eigen stal doen. Het is niet zo verstandig om in een bestaande stal met gevaarlijke gassen in de put onnodig veel te lassen. En @abalo. Jij klinkt als een typisch arrogante bedrijfsadviseur of iets dergelijks. Het doet niet terzake of hij afgelopen jaar iets verdient heeft met de varkens. Het belangrijkste is dat hij zelf vertrouwen heeft om door te gaan en niet afhankelijk is van het stropdassenvolk (zoals jij) zodat hij kan doen met zijn bedrijf wat hij wil. Wel binnen regelgeving natuurlijk. Als varkensboer moet je creatief en handig zijn om je tegen lage kosten aan te passen aan steeds veranderende regelgeving.
  De ideeen van collega varkenshouders lijken mij wel bruikbaar. Succes ermee.

 • joannes

  Varkensboer, denk je die kooien er nog uit te kunnen te ¨schroeven¨ zijn?. De slijptol is volgens mij je enige redding, Nu dan heb je al de brandgevaarlijke arbeid in huis. Dus, varkens eruit, stront eruit en dan pas aan het werk met een brandblusser ernaast. Je kunt die strippen, als alternatief, buiten voorlassen en boren om ze vervolgens vast te beugelen op de dwarsleggers.

 • Khalid en zijn maten

  Ik heb in het verleden al eens meegeholpen met een low-budget verbouwing,de mest uit de putten en de mest restanten zoveel mogelijk eruit spuiten,beetje water in de put laten staan,geen kans op brand door gassen. Vervolgens kunnen alle boxen eruit geslepen worden. Ik zou opzoek gaan naar goede gebruikte betonroosters om de goot achter de varkens af te dekken,of een ander alternatief;gebruikte kunststof looproosters bestendig tegen mest ,antislip en beresterk.

 • Realist

  Roosters vervangen kan altijd nog als blijkt dat dieren hier moeilijk op gaan lopen.
  Zorg voor zoveel mogelijk mestdoorlaat en droge vloeren.
  Natte vloeren veroorzaken hoop problemen met kroonrandontstekingen.

  Vloervoedering is een goed systeem. zorg dat voer zover mogelijk van de rooster op de vloer valt zodat het niet in de put terecht komt.

  Als het een 5 weken systeem wordt pas dan de groepsgroote hierop aan, dan kan de voergift ook aan drachtstadium aangepast worden.

  Succes!

 • John*

  als het even kan de boxen laten staan. poortjes eruit, en zorgen dat elke box 1,3 vierkante meter dicht vloer heeft. er blijft dan een waarschijnlijk 10 cm draad staal over.. door hier 2 maal daags de mest op het gangpad naar toe toe te schuiven blijft het gangpad netjes. de zeugen trappen de mest wel in het gootje tijdens het in en uitlopen van de box. Wordt het teveel dan misschien 2 keer in de week de mest opruimen met de kruiwagen. Het zal een bende worden en meer gaan stinken, vliegen aantrekken en ammoniak laten vliegen dan nu het geval is maar zo wil de maatschappij het hebben....

 • B bob

  Als ik al deze reactie's zo lees denk ik dat deze Man gewoon de stoppremie moet innen en het rustig aan mag gaan doen . Hij heeft in zijn leven immers al voldoende dierenleed veroorzaakt en er zijn waarschijnlijk geen opvolgers binnen de familie .

 • zeugenstal

  krijg weinig bruikbare tips over de mestspleten maken ,, ben ik de enigste die daar mee aan t tobbe is dan ,,

 • zeugenstal

  dicht bedoel ik

 • Bison

  Afdekken met een een rol gebruikte zware rubber transport band?

 • hvr

  tja, om met minimale kosten te willen voldoen aan de nieuwe eisen klinkt niet of je ervan overtuigd bent dat je iets goeds doet. En alsof het alleen gaat om de regels. Het besef dat het zo iets minder erg wordt voor die beesten telt niet mee? Dan zou ik inderdaad gewoon stoppen met zeugen en verdergaan met recreëren.

 • joannes

  hvr, je weet waarschijnlijk niet wat het is om weinig alternatieven te hebben. En.... je hebt waarschijnlijk nooit varkens gehouden! Wanneer je varkens elkaar eens hebt zien toetakelen weet je dat een kooi veiliger is dan de groep: voor de misdadigers en... voor de slachtoffers. Maar met je geidealiseerde vooringenomenheid over een sociaal varkensleven heb je met je medeburgers regels opgesteld die we we zullen respecteren. De varkens kunnen meer bewegen en hebben een sociaal leven. Maar zoals in elke buurt zullen er problemen zijn waar ze nu mee om moeten kunnen gaan, en die twisten zullen in een aantal gevallen met gewonde slachtoffers worden beslecht. We hebben nog geen Politie Varkens in de groepen om met autoriteit geschillen te stoppen.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.