Varkenshouderij

Foto & video 8125 x bekeken 35 reacties

Met nieuwe stal naar 1.100 zeugen

Jurgen en Lianne Kuijsten- de Rond in Montfort (L.) bouwden een stal voor 1.100 zeugen. De vier bestaande stallen zijn ingericht voor de huisvesting van speenbiggen.

Foto

 • Jurgen (35) en Lianne (32) Kuijsten-de Rond breidden hun zeugenbedrijf in het Limburgse Montfort uit van 700 naar 1.100 dieren. De vermeerderaars namen hun nieuwe stal begin september in gebruik. Foto’s: Marcel van Hoorn, tekst: Bouke Poelsma

 • Tijdens de bouw draaide familie Kuijsten tijdelijk met 600 zeugen. Op de plek waar nu de nieuwe stal staat (95 meter lang, 45 meter breed en een nokhoogte van 11,5 meter), stond nog een oude zeugenstal. De nieuwbouw werd begin september in gebruik genomen.

 • Aan de overzijde van de weg staan nog drie stallen. Net als de bestaande stal naast de nieuwbouw dienen deze stallen tegenwoordig voor huisvesting van speenbiggen. Voorheen werden hier ook zeugen gehouden. Deze ‘knip’ in het bedrijf, waarbij zeugen en speenbiggen apart zijn gehuisvest, moet het risico op insleep van ziekten verkleinen en zo de algemene diergezondheid op het bedrijf ten goede komen.

 • Ondanks de tussenliggende weg vormen de vijf stallen een bedrijfslocatie. De gespeende biggen (Topigs 20 x Talent) gaan via een loopbrug naar de overkant. Eerder diende deze loopbrug om de zeugen uit de oude stallen naar hun nieuwe onderkomen te brengen. Tijdens de stalbouw hield Jurgen Kuijsten zich ook bezig met de opfok van de nieuwe aanwas van zeugen. Dat gebeurde in een voormalige vleesvarkensstal, op 200 meter afstand van het eigen bedrijf.

 • In de nieuwe stal gelden strikte hygiënemaatregelen. Bezoekers dienen zich te douchen. Er zijn twee douches aanwezig.

 • Wie vanuit de hygiënesluis richting de stal loopt, passeert deze nette bedrijfskantine. Jurgen en Lianne Kuijsten zetten het werk rond met eigen arbeid, aangevuld met een fulltime medewerker, een parttime medewerker en de ouders van Jurgen.

 • Dit is de dragendezeugenstal. Via de lichtstraat in de zijwand komt ontzettend veel daglicht binnen. De zeugen (Topigs 20) liggen in voerligboxen met uitloop. Hekken in de stal delen de dieren op in groepen van 50 zeugen. Doordat de stal hoofdzakelijk is gemaakt van brandwerende materialen, was het mogelijk om alle dragende zeugen in een grote afdeling te plaatsen.

 • Detail van de lichtstraat in de zijwand. “We werken met personeel. We vinden het belangrijk dat zij plezier in hun werk hebben. Extra daglicht draagt daaraan bij. Bovendien vinden we het zelf ook mooi”, zegt Lianne Kuijsten.

 • Detail van de luchtinlaat. De inlaatlucht gaat onder de zeugen door en komt via de vloer binnen in de centrale gang. Daar gaat de lucht omhoog. Via inlaatventielen gaat de verse lucht naar de dekstal en de dragende zeugenstal.

 • Dit zijn de inlaatventielen in de dragendezeugenstal.

 • Jurgen en Lianne Kuijsten kozen voor handige looplijnen. De zeugen hoeven niet door de centrale gang om vanuit de dekstal naar de dragendezeugenstal te gaan. “Dat zorgt voor arbeidsgemak. Op die manier hoeven we niet telkens de centrale gang schoon te maken”, zegt Lianne Kuijsten.

 • Detail van de dekstal. De verse lucht komt via het plafond bij de neuzen van de zeugen terecht.

 • “Om de verse lucht precies daar te krijgen waar je het wil hebben, is het nodig om via het plafond toch nog een centimeter of 30 naar beneden te sturen”, zegt Jurgen Kuijsten.

 • Jurgen en Lianne Kuijsten gaan in de dekstal werken met het Date Gate-systeem. De poortjes van dit automatische systeem – waarbij de beren zonder begeleiding van de zeugenhouder langs de zeugen lopen om de berigheid te stimuleren – moeten nog worden geplaatst.

 • Er zijn elf kraamafdelingen. Jurgen en Lianne Kuijsten werken met een weeksysteem. Op het moment van het bedrijfsbezoek, begin oktober, liggen de eerste vijf kraamafdelingen vol. “We hebben een degelijke en sobere kraamstal gebouwd zonder poespas”, zegt Jurgen Kuijsten.

 • De inlaatlucht gaat via deze luiken in de centrale gang naar het luchtkanaal boven de kraamafdelingen.

 • Via deze luchtschachtjes komt de verse lucht in de kraamhokken terecht. Eind augustus organiseerden Jurgen en Lianne Kuijsten een open dag voor omwonenden en dorpsgenoten. Dat werd een groot succes: er kwamen liefst 1.000 bezoekers. “We vinden het belangrijk om burgers en kinderen te informeren over onze sector. De bezoekers reageerden zeer positief”, vertelt Lianne Kuijsten.

 • Jurgen en Lianne Kuijsten hebben de mogelijkheid om de afdelingen apart van elkaar van voer te voorzien.

 • Detail van het Stienen-klimaatsysteem. De kraamhokken zijn voorzien van vloerverwarming. In de dekstal en de dragendezeugenstal is geen extra verwarming aanwezig.

 • Dit is het centrale afzuigkanaal. De lucht wordt gewassen door een biologische luchtwasser achter de stal. Er is geen drukkamer.

 • In deze dubbele containerunits wordt de uitgaande stallucht gewassen. Met deze installatie is het ook mogelijk om dunne mest te verdampen. Lees hier meer over in Boerderij 4, van dinsdag 23 oktober. In die reportage ook meer over de plannen van familie Kuijsten voor de bouw van een vergistingsinstallatie.

Laatste reacties

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • harm59

  b bob, waar staat dat ze daar niet aan heeft gedacht?

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Ross

  Niet zo aggresief reageren Bobke neem nog een jointje.

 • B bob

  Zoals gewoonlijk weer een nutteloze reactie van rossita.

 • fransderondhoeven

  prachtige stal lianne en jurgen ga zo verder en laat b bob zich eens druk maken om de grote inkopers van onze producten want zij zijn de oorzaak dat wij voor steeds minder steeds meer moeten doen

 • JeuAbsil

  B Bob, als je op elk artikel zo'n reacties gaat plaatsen zou ik de moderator graag vragen om je reacties te verwijderen. Prachtige stal en met het daglicht is ongetwijfeld ook aan de dieren gedacht.

 • B bob

  Frans de Rond, Ik geef alleen maar mijn mening en ik heb persoonlijk de Afzet van ons Familiebedrijf helemaal in eigen hand gehouden . De reguliere Nederlandse Land en Tuinbouwondernemers zouden gewoon gezamelijk aan het verbeteren van hun marktpositie moeten gaan werken en dat kan alleen maar door vooal op qualiteit en fatsoen de nodige verbeteringen aan te brengen. De inzet op steeds meer en steeds onverantwoorder van de afgelopen tientallen jaren nekt de totale reguliere sector .
  Jeuabsil, vooral de bouwer en ontwerper hebben in dit geval opgelet en de ondernemer heeft geen kaas gegeten van dierwelzijn.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • BBE

  Jurgen en Lianne mooie stal, degelijk en goed niet meer als nodig is.
  Ga zo door.

 • fransderondhoeven

  b bob heb je wel eens in onze omligende landen naar dierwelzijn weesten kijken wij willen ook een menswaardig bestaan en wij net als jurgen en lianne zijn heel goed voor onze diertjes doe je varkens goed dan krijg je spek doe je mensen goed krijg je drek

 • harm59

  b bob, hun hebben ook gewoon een bovengemiddeld familiebedrijf hoor. ook deze mensen kijken naar de kwaliteit van het voedsel dat ze produceren, ze krijgen namelijk ook uitbetaald bij hun afnemers op kwaliteit! en ook hun hebben de afzet in eigen hand, hun hebben er voor gekozen om de biggen aan bijv. vion te leveren.

 • B bob

  Frans, De laatste zin geeft aan hoe een gedeelte van de veehouders over hun klanten denkt ! Als je deze mensen eigenlijk niet een eerlijke voeding gunt kun je van jezelf ook niet verwachten dat je ten alle tijden kiest voor fatsoenlijk . In reactie#6 schreef je dat je door de tussenhandel gedwongen wordt om voor steeds minder steeds meer te gaan doen en daar gaat de schoen knellen. Zodra ik niet meer voor een rechtvaadige vergoeding een eerlijk product zou kunnen produceren zou ik accuut stoppen met alles.
  Verder gaan tegen beter weten is gewoon het slechste wat je als Mens jezelf kan aandoen!
  Veelvuldig word ik gewezen op de misstanden in andere landen en hoe slecht sommige consumenten wel niet zijn voor hun hond of kat. Maar als je buurman zijn Dieren verwaarloost geeft dat jou nog geen recht om dat in net iets mindere mate te doen. Je mag gewoon je eigen fatsoensnormen aanhouden en met een Zuiver geweten door het leven gaan.

 • joannes

  fransderond, je maakt een grote denkfout met ¨de grote inkopers zijn verantwoordelijk voor de lage prijzen¨. Je schijnt niet te kunnen bedenken dat die zogenaamde inkopers eigen jullie verkopers zijn en voordurend een markt moeten vinden voor de overproducerende varkensboeren. Het is gewoon vraag en aanbod: zo simpel! Wanneer die inkopers vanuit de vraag, de werkelijke behoefte, zouden inkopen zou er niet zoveel prijsdruk zijn. Die inkopers van nu moeten iedere keer nieuwe en bestaande klanten jullie biggen of varkens aanbieden voor lagere prijzen om het voor hen weer intressant te maken het risico te nemen. Ook zij hebben een bedrijfsrisico en een noodzaak voor positief verkoopresultaat. Vergeet niet dat dat varken pas echt betaald wordt door de consument; alle tussen schakels werken aan de toegevoegde waarde die wel of niet gewaardeerd wordt. Je felicitaties voor deze stal zijn oprecht neem ik aan maar eigenlijk heb je gewoon weer een productiecapaciteit van 400 zeugen maal 30 biggen per jaar extra als concurrent. Kortom 12000 biggen extra per jaar! Bedank hen daar ook maar voor! Zoek al vast klanten voor die biggen zodat ze niet die extra prijs druk veroorzaken waar je zo´n last van hebt. Doordenken in de supply chain is niet het sterkste punt bij varkenshouders en daar heeft iedere collega last van. Doordenken hoe het goedkoper kan is een doodlopend pad waar onderweg velen collega´s moeten afhaken.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • mazzel1

  Beste mensen, bobke heeft geen bedrijf en heeft er ook nooit een gehad. Hij is een activist die hardwerkende veehouders via dit medium schoffeert en de zaken verdraait.

 • fransderondhoeven

  hoe beter je de mens leert kennen hoe meer je van je dieren gaat houden bedankt mazzel1 jij kent b bob

 • B bob

  Fransderond is erg naief en neemt de onzin van pech1 als waarheid aan.

 • rik aalpol

  mooie stal goed voorelkaar met hygiënesluis en kantine

 • joannes

  Fransderond, als je meer van mensen als van mensen houdt moet je niet vergeten dat dieren geen varkens kopen en mensen toch de portemonnaie trekken voor je productie, toegevoegde gewaarde. Ik zou me maar eens meer op de mensen richten en proberen te begrijpen waarom ze productie kopen? Uiteindelijk kan een ondernemer niet zonder klanten........

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • boerkebrabant

  ik heb de redactie al eens eerder gebeld om die boerenhaters zoals bob niet meer toe te laten in het systeem, dat doe ik morgen nog een keer en als daar geen gevolg aan gegeven word zeg ik mijn lidmaarschap op, hebben die lamballen wel weer gewonnen maar het zal wel zo moeten, tip aan alle normalen mensen die een abonoment hebben op de boerderij, bel morgen ook effe

 • Hogman1

  Boerkebrabant ,dierfolteraar vond ik een vrij ongepaste benaming.
  Heb hier vanmorgen om 10 uur op gereageerd.
  Redactie boerderij vind dit gewoon geoorloofd.
  Dus opheffen dat abonnement

 • John*

  inderdaad een kritische noot is best op zijn plaats maar sommige personen vervallen hier elke keer in herhaling met zeer slecht onderbouwde reacties! Aan de andere kant wordt er wel elke keer op gereageerd door mede lezers. Doet boerderij niets ben dan als lezeraar zo wijs om er niet op te reageren dan is het niets anders meer als forumvervuiling en is de grap voor dierenhaters (want dat zijn het eigenlijk) er vlug vanaf.

 • Mozes

  Boerkebrabant en Hogman1, dankzij mensen als B bob kunnen wij het denkpatroon van dier- en milieuextremisten leren kennen. Daarmee leren wij ook de dubbelheden, tegenstrijdigheden , leugens en onmogelijkheden doorzien en kunnen daar vervolgens steeds effectiever op reageren.
  Ik zou het jammer vinden dat B bob van de site verdwijnt. Net zo als ik het ook jammer zou vinden dat zeurblaas politiek of schoolmeisje Sensia van de site zouden verdwijnen.

 • ikkethuis

  ik ben bang dat er dadelijk vele geinterviewde boeren niet meer voor deze site kiezen, want men wil hier niet voor rotte vis uitgemaakt worden. Vele boere bloggers zenden hun kolom ook niet meer in sinds de site vernieuwd is.
  Op deze manier holt de kwaliteit van deze site de komende tijd hard achteruit als de boerderij niet ingrijpt tegen sommige reageerders.

 • Bison

  Mooie stal hoor,maar waarschijnlijk ook een zware kogel aan het been...

  Eigenlijk het is gewoon een grote biggen fabriek,...niks meer met 'boeren' te maken.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Lie

  Hoeveel uitloop hebben de dragende zeugen eigenlijk, alleen dat kleine gangetje achter de boxen of is er ook nog een andere uitloop?

 • Bison

  De andere uitloop is waarschijnlijk als ze hun 'dienst' gedaan hebben naar de truck en de slachterij

 • wessel90

  mooie stal maar persoonlijk had ik de vijzel niet voor het inlaatventiel gemaakt

 • frankderond

  Beste mensen,
  Om verwarring te voorkomen wil ik hier melden dat fransderond die hier reageert niet Frans de Rond uit Echt is maar een andere en geen (naaste) familie van Lianne en Jurgen. Er lopen meer Frans de Rond rond in de agrarische wereld.
  Gr. Frank de Rond (junior, en wél uit Echt)

 • B bob

  Momenteel sta ik op 70% vrijheid van Meningsuiting aangezien de beheerder veel aan het wissen is . Gelukkig gan ook een aantal reactie's van ross in de prullenbak LOL

 • Jonas Brabant

  Mensen die dezelfde boodschap verstandig weten te brengen staan op 100 % vrijheid van meningsuiting.

 • boerepower

  ik neem aan overal waar staat: reachtie verwijdert door beheeder, dat dat bob is geweest.

 • B bob

  Jonas brabant,
  De boodschap blijft hetzelfde en als ik niet hoef te reageren op domme aanteigingen ben ik een stuk milder in mijn bewoording.
  Een aantal lezers raken langzaamaan gewent aan mijn gedrag en lezen hopelijk tussen de regels door dat ik het eigenlijk niet eens slecht bedoel.
  Boerepower, neem gerust aan wat je wilt maar de helft van de verwijderde reactie's waren niet van mij.

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.