Varkenshouderij

Foto & video 1102 x bekeken laatste update:22 feb 2012

VAR Veel ruimte en onderafzuiging

Maatschap van Gastel, bestaande uit Cor (52) en Marian (50) van Gastel en Lian van Gastel (24) en Bas Verbakel (26), verbouwt en bouwt in Nijnsel (N.-Br.) aan het bestaande zeugenbedrijf.

Foto

 • Maatschap van Gastel-Verbakel, bestaande uit Cor (52) en Marian (50) van Gastel en Lian van Gastel (24) en Bas Verbakel (26), verbouwt en bouwt in Nijnsel (N.-Br.) aan het bestaande zeugenbedrijf. Tekst en foto's: Matthijs Verhagen

 • Om te voldoen aan de nieuwe eisen van 2013 combineren de ondernemers een modernisering van het bedrijf met een uitbreiding. Nu is het bedrijf gesloten met 160 zeugenplaatsen. Straks kunnen er 390 zeugen met bijbehorende biggen en vleesvarkens gehouden worden op de bestaande locatie. Met de flinke verbouwing, uitbreiding en het plaatsen van vier luchtwassers is het bedrijf van maatschap van Gastel in alle opzichten klaar voor de toekomst.

 • Twee nieuwe stallen bieden straks onderdak aan alle biggen en vleesvarkens op het bedrijf. Er is ruimte voor 2.450 speenbiggen en 2.080 vleesvarkens. Beide stallen zijn voorzien van een biologische luchtwasser om de uitstoot van geur, stof en ammoniak sterk te reduceren.

 • De ondernemers kozen voor veel wit in de stal. “Dat geeft een minder opgesloten gevoel”, geeft Cor aan.

 • Zeker in combinatie met de geïsoleerde lichtplaten in het dak is er een zee aan licht in de afdelingen.

 • In overleg met voerleverancier Bart van der Vleuten werd gekozen voor onderafzuiging. “Hierdoor vangen we de ammoniak af voordat deze in de afdeling komt.” De put is gelijk ook de enige plek binnen de afdeling waar lucht afgezogen wordt. Via een verticaal kanaal gaat deze rechtstreeks het centrale luchtkanaal in, en vervolgens via de biologische luchtwasser naar buiten.

 • Hier een foto van een eerder stadium van de bouw. Hierop zijn nu de kokers en een kunststof afdelingswand geplaatst.

 • Verse lucht komt via inlaatkleppen in de zijgevel door de spouw binnen.

 • Via de spouw komt de lucht onder de voergang terecht. Door de roosters stijgt deze op. Bij koud weer dient de klep in de achtergevel als recirculatieventiel. De inkomende lucht wordt dan iets opgewarmd.

 • Om te voldoen aan de eisen die Dierenbescherming stelt aan het produceren van Beter Leven-vlees, werd de stal extra ruim gebouwd. De vleesvarkens hebben dus een leefoppervlak van 1,0 vierkante meter. 40 procent van het vloeroppervlak bestaat uit dichte vloer. Daarnaast komt er extra afleidingsmateriaal in de hokken.

 • In de hokken is een ogenschijnlijk traditionele voerinstallatie met droogvoerbakken en nippels voor het drinkwater. Toch is dat niet het geval; de voerinstallatie is een opmerkelijke crossover tussen een droogvoerinstallatie, een brijvoerinstallatie en een nippelinstallatie.

 • Een extra leiding (niet in beeld) in combinatie met een sensor (blauw) maakt het mogelijk om toch vloeibare bijproducten te voeren. Van Gastel koos vooral voor de installatie vanwege de beloofde lagere storingsgevoeligheid.

 • In de voerkeuken is dan ook een brijvoermenger aanwezig.

 • Maar ook een mengweger voor het uitdoseren van enkel droogvoer.

 • Ook de afdelingen voor speenbiggen zijn ruim. Een hok biedt plaats aan 32 biggen bij 0,4 meter. In praktijk zullen straks twee tomen per hok opgelegd worden, waardoor deze vrijwel nooit maximaal bezet zijn. “We hebben bewust ruim gebouwd, om bij calamiteiten of op lange termijn stijgende technische resultaten niet direct klem te zitten in de ruimte”, licht Cor toe. De vloer is deels betonrooster zodat de klauwen van de biggen normaal slijten. “Bovendien geeft het beton verkoeling in de zomer”, vult Bas aan.

 • Ook hier een combinatie van droog- en brijvoer.

 • In de centrale gang komt een verzonken biggenweger.

 • Bijzonder: voor aanbesteding van de bouw kon Cor van Gastel terecht binnen zijn eigen gezin, twee zonen beschikken beiden over een eigen timmer-, metsel- en bouwbedrijf. De gehele stal bestaat daarom uit metselwerk en niet uit prefab-wanden.

 • Omdat van Gastel met rotatiekruising zijn eigen zeugenstapel uitbreidt, zal de nieuwe stal voor 2.450 speenbiggen en 2.080 vleesvarkens niet ineens vol komen te liggen. Daarom is een gedeelte nu nog niet ingericht.

 • De bestaande stallen werden omgebouwd van kraam-opfokhokken naar kraamstal. Een stal met 264 dragende zeugenplaatsen met uitloop werd aangebouwd.

 • De bestaande vleesvarkensstal is voorzien van centrale afzuiging en een biologische luchtwasser.

 • Door te voldoen aan de eisen van het Beter-leven-keurmerk heeft van Gastel een weg ingeslagen naar een duurzame varkenshouderij. “Nu is dat nog een nichemarkt, maar in de toekomst denken en hopen wij dat meer consumenten hier de meerwaarde van zullen inzien.” Het vlees is in diverse supermarkten te koop en te herkennen aan één ster van de Dierenbescherming. Lees meer over dit bedrijf in Boerderij nummer 15, op dinsdag 10 januari

Of registreer je om te kunnen reageren.