Varkenshouderij

Foto & video 1488 x bekeken laatste update:17 feb 2012

KI Mobiel: voordeel van €10.600

Robert Berentsen had altijd al interesse om bedrijfs-ki te gaan gebruiken. Het ontbrak hem aan kennis over spermakwaliteit, tijd en het kost nogal wat investering. Totdat KI Mobiel op de markt kwam.

Foto

 • Robert Berentsen (38) heeft samen met zijn vrouw Henrike een bedrijf met 600 zeugen in Beltrum (Gld.). Hij heeft Topigs-40 zeugen, de voormalige Dalland-zeug. Hij gaat uitbreiden naar 900 zeugen en heeft een vergunning voor 1.700 zeugen. Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Martin ten Hooven

 • Berentsen had eigenlijk altijd al oren naar bedrijfs-ki. Dit vergt een behoorlijke investering in apparatuur voor het laboratorium, het ontbrak aan kennis om de gewenst kwaliteit sperma te maken en vooral ook aan tijd. Totdat Wim en Jelte Reesink op de markt kwamen met KI Mobiel.

 • Met bedrijfs-ki kan Berentsen naar zijn mening uniformere koppels biggen leveren aan zijn Duitse afnemers. Dit omdat hij nu sperma van maar twee eigen beren gebruikt. Hij heeft twee beren gekocht bij de Duitse fokker Lefting. De beren kostten €1.300 per stuk.

 • KI Mobiel komt al naar gelang de vraag van de klant een of meerdere keren per week langs. Zij verzorgen het volledige ki-technische gedeelte. In de aanhanger is alle apparatuur aanwezig, zoals ook op een laboratorium van de ki. De voorrijkosten bedragen al naar gelang de afstand €35 per keer.

 • Berentsen heeft zelf een dummy aangeschaft. Wim Reesink rijdt de dummy in het berenhok en de beer springt direct op de dummy.

 • Het vangen van het sperma zit ook bij de prijs inbegrepen van KI Mobiel. Per jaar betaalt Berentsen €8,40 per zeug voor de handlingkosten van KI Mobiel. Dat is voor zijn bedrijf een bedrag van €5.040. Bij 52 bezoeken per jaar zijn de totale kosten van Mobiel Ki dan €6.040.

 • Als het vangen van het sperma klaar is, brengt Wim het sperma naar het mobiele laboratorium en overhandigt dit aan zoon Jelte. De aanhanger is voorzien van moderne ki-apparatuur, airco, stroomgenerator en zelfs een douche.

 • Jelte neemt eerst een monster van het sperma en doet dit in een buisje. Dit is voor een mogelijke extra controle van het sperma. Een stukje veiligheid voor de zeugenhouder en Mobiel KI.

 • Vervolgens gaat er wat sperma op een glaasje onder de microscoop. Deze is gekoppeld aan het CASA-systeem, wat staat voor Computer Assisted Semen Analysis.

 • Het CASA-systeem analyseert volautomatisch het sperma. De computer telt bijvoorbeeld het aantal spermiën, de kwaliteit en morfologie ervan, de beweeglijkheid en telt dode en afwijkende spermacellen.

 • Op het beeldscherm is ook met het oog de kwaliteit te zien. De spermiën razen in het rond. De computer geeft aan dat er uit deze sprong 28 doses sperma van lek 2,5 miljard goede spermacellen zijn te maken.

 • In de blauwe koelbox zit de verdunner. De verdunner maakt het mogelijk om het sperma een week te kunnen bewaren. Jelte meet eerst de temperatuur van het sperma en de verdunner. De temperaturen mogen niet te ver uiteenlopen.

 • Vervolgens mengt Jelte zoveel verdunner bij het sperma dat er uiteindelijk 28 doses van 100 cc zijn te maken met elk 2,5 miljard zaadcellen.

 • Van het verdunde sperma wordt ook een monster getrokken en bewaard voor een eventuele nacontrole.

 • Het afvullen kan beginnen tot uiteindelijk 48 doses. Want Berentsen wil graag mengsperma. Van de sprong van de tweede beer konden 20 doses gemaakt worden. De vulmachine vult de sachets volautomatisch.

 • Wim Reesink telt de afgevulde sachets. Het is een controle of er ook daadwerkelijk 48 doses zijn gemaakt.

 • Berentsen heeft ook een nieuwe klimaatkast gekocht om het sperma in te bewaren. Voordat hij met bedrijfs-ki begon was hij per jaar €20.300 kwijt. Dit is 600 zeugen maal 5,5 doses à €5,85 is €19.300 plus €1.000 voorrijkosten per jaar. Nu is hij aan Mobiel KI €6.040 kwijt. Daar komen de kosten van de twee beren nog bij voor huisvesting, verzorging, afschrijving en spermaonderzoek. Bij een jaarlijkse vervanging van de beren is dit €850 totaal. De totale kosten voor bedrijfs-ki zijn nu €9.700. Een verschil in kosten van €10.600.

 • Nadat alle gebruikte spullen zijn achtergelaten in een vuilniszak vertrekt de mobiele ki naar de volgende klant. Mogelijk ook een tevreden klant. Berentsen in ieder geval wel. Hij kan nu zijn gewenste bedrijfs-ki doen zonder dat hij er tijd aan kwijt is en het financiële voordeel is aanzienlijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.