Varkenshouderij

Foto & video 1043 x bekeken 2 reacties

Papje stimuleert biggengroei

Varkenshouder Hachmöller voert vanaf dag 2 zijn biggen bij. Dit lijkt vooral in de opfokfase zijn vruchten af te werpen.

Foto

 • Vanaf de tweede levensdag voert varkenshouder Hachmöller zijn biggen bij. Dit doet hij om twee redenen: hij wil de zeugen ontlasten en zonder veel problemen op drie weken de biggen spenen.

  Foto's: Jan Sibon, tekst: Kees van Dooren

 • Berthold Hachmöller (48) woont in Sevelten (D.) Hij heeft een bedrijf met 400 zeugen UPB × Piétrain-eindbeer. Hij mest biggen zelf af. Tevens koopt Hachmöller voor 1.500 plaatsen biggen aan. Bij het bedrijf hoort 35 hectare grond, waarvan bij 11 hectare verpacht.

 • Tot voor kort fokte Hachmöller UPB-zeugen. Hij zit nu midden in het omschakelproces van zuiverelijnszeugen naar kruisingsmoeders (Landras × Large White). Enkele technische resultaten: aantal gespeende biggen per zeug per jaar: 26, worpindex 2,5. De sterfte tot spenen is 12 procent. Het aantal terugkomers is 6 procent.

 • Sinds een halfjaar krijgen de biggen op het bedrijf Nuklospray Yoghurt van fabrikant Sloten. Bedrijfsleider Alwin Blanke gebruikt een boormachine met daarop een menger om de pap klaar te maken. Dat is binnen vijf minuten gereed.

 • Hachmöller is tevreden over het bijvoeren van de biggen. Uit wegingen blijkt volgens hem dat het gemiddeld speengewicht een halve kilo is gestegen, tot boven 6 kilo per big. Gedurende de hele zoogperiode krijgen de biggen 120 gram van het product. Per big is daarmee 31 cent gemoeid.

 • Hachmöller voer tevens bij om de zeug te ontlasten. Bijvoeren leidt er volgens hem toe dat de zeugen minder gewicht verliezen tijdens de zoogperiode. Hachmöller lijkt er in te slagen om zijn zeugen te ontlasten in de kraamtijd. Het percentage terugkomers zit op 6.

 • Elke ochtend krijgen de biggen nieuwe pap. Bij de grotere biggen zijn sommige voerkommen aan het eind van de ochtend leeg. Meestal is nog wat over. Blanke streeft ernaar – mede uit hygiëneoogpunt – dat de bakjes vóór de volgende voerbeurt leeg zijn. In de voerkommen van de oudere biggen is de yoghurt gemengd met melkkorrel. Het mengel zakt na enige uren uit, zodat de biggen op de bodem van de voerkom moeten zijn om hun maag te vullen.

 • Op het bedrijf krijgt de biggenopfok veel aandacht. Om in de week na het spenen de biggen goed aan het vreten te houden, staat in elk hok een voerkom met schoon water en een met een brij bestaande uit water en melkkorrel. Daarnaast kunnen de dieren onbeperkt speenkorrel vreten uit een feeder.

 • Het bijvoeren in de kraamstal en de zorg van de biggen lijkt zijn vruchten af te werpen. Volgens Hachmöller groeien de biggen gemiddeld 500 gram per dag (30 kilo minus 6 kilo opleggewicht is 24 kilo groei, delen door 50 dagen is 480 gram).

 • Het is goed te zien dat de gespeende biggen het prima doen. De koppels groeien zichtbaar uniform op, en de biggen ogen vitaal. „Aan de opfokperiode is niet echt veel meer te verbeteren”, is de indruk van bedrijfsleider Blanke.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ronald

  Prima produkt, 1e produkt wat smakelijk blijft!

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Maar is het in deze tijd niet een te duur produkt

Of registreer je om te kunnen reageren.