Varkenshouderij

Foto & video 693 x bekeken

Lekkage in dragendezeugenstal

Eric van Zutphen (44) liet in 2009 een dragendezeugenstal bouwen. Die bevalt goed, maar heeft wel wat aanpassingen ondergaan. Onder meer aan de warmteterugwinning en de luchtinlaat.

Foto

 • Eric van Zutphen (44) in Zijtaart (N-Br.) liet in 2009 een nieuwe dragendezeugenstal bouwen. Die bestaat uit twee delen. De ene stal telt vijf kraamafdelingen (twee keer 12 kraamhokken, red.) en acht biggenafdelingen. De andere stal bestaat uit een dekstal en dragendezeugenstal. Opvallend is dat het bedrijf een speciale zichtruimte voor bezoekers heeft.

  Foto's: Bert Jansen, tekst: Theo Brummelaar.

 • Beide stallen bieden in totaal plaats aan 525 zeugen en 2.160 biggen en vallen onder het groenlabel. Tijdens de bouw is veel met hout en damwand gewerkt.

 • De luchtinlaat gaat door roosters in de kop- en achtergevel (onderdrukregeling, red.) van de stal. De lamellen zaten na een half jaar echter al helemaal vast. Het probleem was dat ze in periodes zonder wind te lang niet gebruikt werden. Daarom heeft Van Zutphen een kleine aanpassing gedaan. De lamellen gaan nu, ongeacht het weer, elke week een keer helemaal open en dicht. Dat voorkomt problemen.

 • De hygiënesluis is 5 x 2 meter groot en daarmee aan de krappe kant. De bedrijfskantine, die eraan grenst, is juist vrij groot. De indeling is kortom niet optimaal.

 • Van Zutphen had pech dat het stortwerk van de stalvloeren tijdens de bouw flink verregend is. De ondergrond is nu veel te grof. De zeugenhouder wil de vloer nog een keer egaliseren en misschien ook coaten.

 • Op korte termijn wil Van Zutphen ook tochtstrips onder de deuren naar de kraamafdelingen maken.

 • De kraamafdelingen zijn voorzien van twee keer 12-kraamhokken. In deze hokken liggen de zeugen op gietijzeren roosters met daaronder IC-mestpannen. Van Zutphen merkt dat de mest bij de laatste vier tot vijf hokken niet goed wegloopt. Het gat in deze mestpannen had iets groter moeten zijn.

 • De vloer in de dragendezeugenstal is net iets te glad. De zeugen schuiven te snel. Van Zutphen wil de vloer met het oog op het dierenwelzijn nog een keer opruwen.

 • De uitgangspoortjes van de voerstations hadden contacten met een rvs-slotbout. Dat was vrij goedkoop. Het probleem was echter dat de contactplaatjes gingen oxideren. Daardoor was niet altijd duidelijk of de zeugen wel of niet geselecteerd waren.

 • Inmiddels heeft Van Zutphen een duurdere, maar ook betere oplossing voor de voerstations: sensorschakelaars. Die werken perfect.

 • In eerste instantie had de varkenshouder te kampen met veel transponderverlies bij de voerstations. Sinds kort werkt hij met flappen met transponders. Hij heeft nu ook geen verlies meer.

 • Voor het watergebruik in de stal had Van Zutphen eerst een pomp met schakelaar. Die ging vaak kapot. Met deze frequentiegeregelde schakelaar, een investering van €550, heeft de ondernemer dat verholpen. De schakelaar gaat niet langer aan of uit, maar alleen harder of zachter. Bovendien ligt het stroomgebruik hiermee lager.

 • De warmterugwinning gaat via twee buizen (boven, red.). In het centrale afvoerkanaal van de stal hangt anderhalve kilometer aan twinbuizen. Een warmtepomp verwarmt het water tot 50 graden. Dat zorgde in het begin voor veel condens in het centrale kanaal. In de zomer verdampte dit, maar in de winter bleef veel water in het afvoerkanaal achter. Dat gaf lekkage.

 • Van Zutphen heeft inmiddels geen last meer van lekkage. Hij tapt het water nu af met deze kranen onder het afvoerkanaal. Hij gebruikt het vervolgens onder meer als schoonmaakwater.

 • De lekkage heeft wel zijn sporen nagelaten.

 • Het afgelopen jaar heeft Van Zutphen op beide stallen zonnepanelen laten plaatsen. Die zorgen voor een rendement van 270.000 tot 280.000 kW per jaar.

  Boerderij bezocht in 2009 voor het eerst het bedrijf van Van Zutphen.

Of registreer je om te kunnen reageren.