Varkenshouderij

Foto & video 884 x bekeken

Voeren kan beter in zeugenstal

Marie en Piet Cloo lieten in 2009 een nieuwe zeugenstal bouwen. Die bevalt goed, maar ze willen nog wel aanpassingen doen. Vooral het voeren willen ze optimaliseren.

Foto

 • Marie Cloo (56) is mede-eigenaar en verantwoordelijke van een zeugenbedrijf in het Friese Oosterwolde. Zij heeft één man personeel die 21 uur per week werkt. Op het bedrijf werd in 2009 een nieuwe zeugenstal met 350 plaatsen gebouwd. Die voldoet aan alle milieueisen voor 2013 en heeft ook een chemische luchtwasser. Boerderij ging bij Cloo langs om te vragen hoe de stal na 2 jaar bevalt.

  Foto's: Penn Communicatie, tekst: Theo Brummelaar.

 • De zeugen staan in vijf dubbele rijen waar ze opgesloten kunnen worden, zodat ze individueel kunnen vreten. In het midden van een groep kunnen de zeugen vrij loslopen. Dit systeem bevalt Cloo prima. Vooral omdat de zeugen in kleine groepen van 22 tot 24 staan. Dit zorgt voor rust in de stal.

 • De kleine groepen zorgen niet alleen voor rust. Er is nog een voordeel. De zeugen hebben nauwelijks last van kreupelheid.

 • De voertroggen waren in eerste instantie op de grond geplaatst. Daardoor hadden de zeugen onvoldoende ruimte. De troggen zijn nu met 20 centimeter verhoogd, waardoor de dieren, als ze liggen, met hun snuit onder de voerbak kunnen.

 • De voertroggen voldoen volgens Cloo nog niet. Ze zijn te klein en onvoldoende afgeschermd. Het gevolg is dat de zeugen te veel voer op de grond morsen. Cloo wil dit nog laten aanpassen.

 • Ook aan de nippels boven de voertrog wil Cloo graag wat veranderen. Deze nippels hangen nu te ver boven de trog, waardoor het al snel een smeerboel wordt.

 • Als Cloo de zeugen wil vastzetten, doet ze dat met een elektrisch aangestuurd motorsysteem. Dat zorgt ervoor dat het hek achter de zeug automatisch dichtgaat. Het probleem is alleen dat dit vrij langzaam gaat. Zeker als de zeug tegen het hek aandrukt en weerstand biedt.

 • Hier bedient Cloo het hek achter de zeug met een druk op de knop. Dit is alleen niet praktisch, omdat ze de knop lange tijd ingedrukt moet houden.

 • De voercomputer voor de zeugen was in eerste instantie in het Engels. Dat gaf de nodige problemen. De instellingen stonden in het begin verkeerd, waardoor de zeugen iedere dag om middernacht extra gevoerd werden. De volgende dag wilden ze vervolgens nauwelijks nog vreten. Dit duurde een half jaar en Cloo en haar voeradviseur stonden al die tijd voor een raadsel. Pas toen de voercomputer een keer midden in de nacht een voeralarm gaf, ontdekte de zeugenhoudster de oorzaak.

 • Inmiddels heeft ze ook een Nederlandstalige voercomputer. Die is duidelijker en staat ook precies goed ingesteld.

 • Cloo wil graag nog een keer hekken in de looppaden tussen de zeugenafdelingen plaatsen. Zo kan ze zeugen in de paden vastzetten, zodat die het gemorste voer kunnen opvreten.

 • De biggenafdelingen in de stal bieden in totaal plaats aan 1.700 biggen.

 • De voercomputer voor de biggen had nogal wat kinderziektes. Zo viel in het begin de stroom vaak uit. Tijdens het opstarten van de computer duurde het een eeuwigheid voordat er voldoende licht van het scherm afkwam. Die problemen zijn inmiddels opgelost.

 • Er is een extra waterleiding aangelegd naar de medicijndosators in de biggenafdeling. Deze waterleiding loopt nu helemaal door naar het einde van de stal. In de oude situatie was er te weinig waterdruk.

  De zeugentak van het bedrijf van de familie Cloo staat overigens te koop. Marie en Piet willen hier stoppen met boeren. Het bedrijf is volledig 2013-proof.

  Boerderij bezocht in 2009 voor het eerst de zeugenstal van Piet en Marie Cloo.

Of registreer je om te kunnen reageren.