Varkenshouderij

Foto & video 2217 x bekeken 1 reactie

Stal voor 5.100 vleesvarkens (2)

Na jaren van onzekerheid kwam de bouw van het nieuwe bedrijf van familie Bessembinder goed op gang. Hier het tweede deel met foto’s van de bouw van de nieuwe vleesvarkensstal.

Foto

 • Maatschap Bessembinder bouwt in Notter, gemeente Wierden (Ov.), een nieuw bedrijf met een vleesvarkensstal voor 5.100 plaatsen. Het ‘oude’ bedrijf in Holten ligt in een extensiveringsgebied. Het nieuwe bedrijf komt in het landbouwontwikkelingsgebied Wierden.
  Boerderij.nl volgt de stalbouw. Dit is de tweede fotoserie van de bouw.
  Foto's: Ronald Hissink , tekst: Bouke Poelsma

 • Op het bouwterrein staan twee grote bouwkranen. Met de kranen worden de spanten geplaatst en de gordingen aangebracht. In de eerste week van mei begonnen bouwlieden met het zetten van de spanten. De stal, die twee kappen heeft, krijgt 22 spantvakken. De stal wordt 115 meter lang en 54 meter breed.

 • Vanuit de open bak van een van de bouwkranen, die te zien is op de vorige foto, heeft de fotograaf een prachtig zicht op de nieuwe stal. Links achter de stal is een zandbult zichtbaar. Op deze plek verrijst na de bouwvak een grote mestsilo met een inhoud van 2.500 kuub. Op de achtergrond is het nieuwe vleeskuikenbedrijf van Henk Dekker zichtbaar. De pluimveehouder houdt straks in drie stallen 120.000 vleeskuikens.

 • Aan de voorzijde van de nieuwe stal van de Bessembinders komen de hygiënesluis, de kantine en een kegelmenger voor CCM. Deze kegelmenger komt op de plek schuin voor het blauwe busje. Op de eerste foto van deze serie is de precieze plek nog beter te zien. Op dit moment werken iedere dag zo’n 15 bouwvakkers aan de nieuwe stal.

 • De loods voor de werktuigen is al klaar. Bessembinder verdient af en toe wat bij met hand- en spandiensten voor boeren in de omgeving. Op de achtergrond is de retentievijver zichtbaar.

 • De Bessembinders verhuizen mee met het bedrijf. De woning is nog in aanbouw. De familie verkoopt de twee woningen op de locatie in Holten. De stallen daar gaan tegen de vlakte. De bedrijfslocatie in Holten grenst aan de Sallandse Heuvelrug. Het was daarom niet mogelijk er uit te breiden. „Wanneer we op de nieuwe locatie beginnen met opleggen, stoppen we in Holten”, zegt Coen Bessembinder.

 • De stal krijgt 19 afdelingen, een restafdeling en een ziekenboeg. Er gaan 20 hokken in een afdeling. De Bessembinders rekenen 13 varkens per hok. Links op deze foto is de centrale gang zichtbaar. Die krijgt een plat dak. Het regenwater wordt aan beide kopse kanten afgevoerd.

 • Deze bouwvakkers monteren de gordingen. De nok van de stal is 9 meter hoog.

 • De bouwlieden vertrouwen op hun collega, die op de begane grond het bakje bestuurt.

 • Het montagewerk aan de spanten gebeurt op de begane grond. Op het moment dat de spanten staan, kunnen medewerkers van bouwbedrijf Steggink de gordingen bevestigen.

 • Coen Bessembinder (18) helpt volop mee met de stalbouw. De student Varkenshouderij aan het AOC in Almelo (Ov.) stelde speciaal daarvoor zijn stage in het buitenland een jaartje uit. Bessembinder wil na zijn opleiding aan het AOC naar de has. Over enkele jaren wil hij thuis aan de slag. Het is de bedoeling dat hij te zijner tijd het bedrijf overneemt.

 • Henk Altena van LTO Vastgoed begeleidt de Bessembinders bij de stalbouw. „We hebben intensief contact”, zegt hij. „Met name in de constructieberekeningen voor de luchtwasser zat veel tijd. Ook de bouw van de woning loopt via ons.”

 • Aan de achterzijde van de stal komt een afgesloten laad- en losdek.

 • Boven de afleverruimte komt de chemische luchtwasser van Inno+. Op de foto zijn de horizontaal geplaatste gordingen zichtbaar. Hier komen de ventilatoren en de drukkamer.

 • Het lijmwerk voor de achtergevel van de stal is al in volle gang.

 • In de bouwkeet hangt het bouwschema. De stalbouw verloopt volgens planning. De Bessembinders zijn dik tevreden over de samenwerking met de aannemer. De oplevering van de stal is op 17 november.
  Bekijk hier de eerste reportage van de stalbouw van de Bessembinders.

Eén reactie

 • no-profile-image

  varkensrijder

  wordt een super mooie stal..vooral het laden en lossen!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.