Varkenshouderij

Foto & video 1321 x bekeken 12 reacties

Zorg trekt biggen over de streep

De Duitse Katrin Szczepanski besteedt veel zorg aan zeug en biggen rondom de geboorte.

Foto

 • Katrin Szczepanski (33) werkt op een bedrijf in Goch (Duitsland) met 600 Danbred-zeugen. Zij heeft veeteelt gestudeerd aan de Landbouwhogeschool in Osnabrück. Ze is verantwoordelijk voor de kraamstal op het bedrijf met een tweeweeks management.  Foto's: Fotoburo Bert Jansen, tekst: Martin ten Hooven

 • Gelten worden tussen twee ‘geroutineerde’ zeugen gelegd. Voor het werpen stapt Katrin regelmatig bij de gelt in het hok om haar vertrouwd te maken met de verzorger. Ze maakt veel lijfelijk contact met het dier.

 • Als de gelten wat onrustig zijn, krijgen ze twee keer per dag een portie appelsap met een drenchpistool. De dieren vinden het lekker en ze worden er ook rustig door. Contact en aandacht zijn erg belangrijk om de geboorte goed te laten verlopen.

 • Bij alle zeugen meet Katrin voor het werpen de spekdikte. Dit doet zij ook weer bij het spenen. De zeug mag niet meer dan vier millimeter spekdikte verliezen in de zoogperiode.

 • De verwarmingsplaat voor de biggen strooit zij in met kalk. Dit houdt de plaat droog en de biggen drogen ook sneller op. Doordat de biggen sneller opdrogen, koelen ze minder af.

 • Indien de bijklauwen te lang zijn, knipt Katrin deze voor het werpen. Het voorkomt dat de bijklauwen bij het opstaan of gaan liggen in de spleten van de roosters komen. Dan kunnen zij beschadigd raken of zelfs afscheuren.

 • Twee keer voor het werpen vernevelt Katrin een jodiumhoudende spray over de uier en spenen. De spenen zijn dan ontsmet bij de eerste biestopname. Ook kleine wondjes, die bacteriën kunnen afgeven, worden zo ontsmet. Extra hygiëne dus voor de pasgeboren big.

 • Lange navelstrengen kort zij in tot een lengte van ongeveer twee centimeter. Dit voorkomt dat de navelstreng vast komt te zitten achter steunen van de box voor de zeug of in de spleten van de roosters. Het vermindert de kans op verkleumen.

 • Biggen met spreidzit worden gelijk geplakt met leukoplast. Het is belangrijk om de pleister kruislings op de rug vast te plakken en met voldoende lengte van de pleister. De poten moeten recht onder het lichaam staan.

 • Biggen die niet of slecht ademen krijgen een spray met Melisse-geest op de neusspiegel. De spray prikkelt de ademhalingsweg. Biggen beginnen meteen te hoesten en proesten.

 • Knijpen in de nekspier kan ook de luchtwegen prikkelen om slijm op te hoesten. Met papieren doekjes haalt zij slijm uit de bek.

 • Als biggen te veel zijn afgekoeld krijgen ze een warm bad in een emmer met water van ongeveer 40 graden. Om de kop van de big komt een drijfband. Biggen die in het water komen verslappen gelijk en sluiten de ogen. Na tien minuten is de big voldoende opgewarmd.

 • Direct na het warme bad worden de biggen drooggemaakt met papieren doekjes en daarna gaan ze meteen onder de warme lamp. Biggen die een goede lichaamstemperatuur hebben zijn veel actiever om te gaan drinken.

 • Kleine en lichte biggen krijgen een hoeveelheid immunoglobuline in de bek. Het middel bevat afweerstoffen tegen clostridium en melkzuur. Het middel bevat veel energie in de vorm van vetten. Biggen worden dan actiever om te gaan drinken.

 • De nageboorte wordt in een emmer met daarin een plastic zak gedaan. Ook de dode biggen gaan daarin. Katrin draagt daarbij plastic handschoenen om infecties aan kleine wondjes te voorkomen.

 • Sommige biggen kunnen na de geboorte niet direct de uier vinden en verdwalen in een hoek van het kraamhok. Katrin legt deze biggen direct aan een speen. Op de werpdagen blijft zij op een veldbed bij de kraamstal overnachten.

 • De biggen krijgen na de geboorte eerst twee dagen een oplossing met elektrolyten in een kom. Vervolgens krijgen de biggen kunstmelk. Hierin gaat een beetje prestarter. Langzaam wordt de brij dagelijks wat dikker gemaakt totdat deze drie dagen voor het spenen de dikte van brij heeft.

 • Katrin heeft op het bedrijf een zogenoemde Eerste Hulp Bij Geboorte-koffer. Daarin zitten gel, handschoenen voor geboortehulp, een middel om stress te verminderen, injectiespuiten en naalden en formulieren om het geboorteverloop nauwkeurig te registreren.

 • Bij zeugen die geboortehulp hebben gekregen, of bij zeugen die enkele dagen afscheiding hebben, gebruikt Katrin de Ozoncleaner. Via een inseminatiepipet brengt het apparaat ozon in de baarmoeder. Ozon doodt bacteriën en schimmels. Tevens wekt ozon contracties van de baarmoeder op.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vermeerderaar

  En zo kom je wel aan een kostprijs van 60 euro per big. Hoera voor de Deense zeug. Dan toch liever de Topigs 40 of Hypor met de helft van de poespas- en arbeidskosten.

 • no-profile-image

  Vermeerderaar

  @vermeerderaar, duitsland. Jouw beredanatie klopt niet. Voorbeeld: 1 extra arbeidskracht op 600 zeugen (voor het gemak 18.000 biggen op jaarbasis) met een aangenomen kostenpost per jaar van 36.000 euro is 2 euro per big.

 • no-profile-image

  john

  Hoezo extraarbeidskracht? dit is nu juist de kracht van een meerwekensysteem. Doordat de piek op een dag valt is er volop aandacht mogelijk. En voor het afleveren van gezonde biggen is alle aandacht aan het begin dubbel terug te verdienen! Klinkt stom dat zwembandje maar nu is de big binnen 10 minuten weer actief. Op somminge bedrijven heeft de big misschien wel 2 uur in een hoekje liggen kleumen en is daarna pas gaan drinken.. meteen de laatste speen en een felle concurrentie betekent een lage biestopname.Uiteindelijk mag dat biggetje zijn verjaardag vieren in de mesterij. Het zijn veel maatregelen maar ik denk dat er door routinein tebouwen dit allemaal goed te doen is.

 • no-profile-image

  Boer

  Aan de reacties is te zien dat velen al deze hulpmiddelen en bijbehorende kosten al normaal vinden. Waarschijnlijk ook door wereldvreemd aan het erf vast gekluisterd te zitten, met of zonder slaapzak in de stal. Zelf hebben we met 3000 zeugen meer worpen per week, maar sluiten om zes uur wel de deur. Elk uur per zeug per jaar kost meer dan een big per zeug per jaar. Van Nederland weet ik nog dat ze niet in euro's tellen. Doe ons maar 29 biggen met een all-in kostprijs van 40 euro.

 • no-profile-image

  bert

  schippers lacht.

 • no-profile-image

  mark

  jammer dat er geen technische cijfers in het verhaal staan. Zo kun je niet zien of alle tijd die katrin erin stopt ook helpt.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Helemaal mee eens Mark! We hebben niets aan deze informatie zonder dat er resultaten in het verhaal staan.

 • no-profile-image

  boer twente

  Stelletje jankers, probeer toch wat van dit verhaal op te steken inplaats van alleen kritiek, maar ja zo is het voor de meeste varkensboeren, alleen maar klagen en cijfers willen zien maar zelf geen moeite doen om betere resultaten te halen, als jullie de helft van de moeite van deze meid besteden gaat het bij jullie zeker beter

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Zeur toch niet altijd zo op elkaar die vrouw doet keihard haar best.
  Achter elkaar staan in deze tijd is volgens mij nu een vereisde en dus niet op elkaar zeiken en zeuren.
  Samen een vuist maken.

 • no-profile-image

  Bram

  Dit bedrijf speent 34 (vier-en-dertig!!) biggen per zeug/jaar dus dat al deze extra arbeid rendeert zeker!!

 • no-profile-image

  Vleesvarkenshouder

  34 couveuse zorgbiggen, doe mij maar 26 kwaliteitsdieren. Ik betaal ze per stuk, niet per moeder.

 • no-profile-image

  bonny

  biest opname is belangrijk dus hulp is de eerste dag belangrijk
  aan uier leggen van biggen (niet alleen de kleine) kwaliteit van u big is nu gemaakt.

  de meeste ondernemers zouden die meid als kraamhulp wensen op het eind van het jaar mag ze nog een flinke bonus mogen krijgen en is ze nog niet te duur.Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.