Varkenshouderij

Foto & video 934 x bekeken 1 reactie

Knapen van Piétrains

Varkenshouder Edy van de Fliert mest beren en gelten. Hij levert de dieren zo zwaar mogelijk af binnen het kortingsvrije traject van het slachterijconcept.

Foto

 • Heel geroutineerd bepaalt varkenshouder Edy van de Fliert met een stukje touw de borstomvang van de varkens en daarmee het gewicht. Hij doet dit consequent en wil zodoende leren waar het juiste aflevermoment ligt. De korting voor een beer die te zwaar is, bedraagt 4 cent per kilo.  Tekst: Kees van Dooren, foto’s: Koos Groenewold

 • Edy van de Fliert (47) heeft 230 Topigs 20-zeugen. Die spenen jaarlijks gemiddeld 28 biggen. De zeugen worden geïnsemineerd met de Toppie-Piétrian-eindbeer. Alle biggen mest Van de Fliert zelf af. Hij bouwde daarvoor in 2007 een vleesvarkensstal met 1.950 plaatsen en huurt nog een stal met 275 plaatsen.

 • De varkenshouder produceert voor het Retail Top-programma van slachterij Van Rooi Meat. Een van de conceptvoorwaarden is dat er meer dan 59 millimeter spier op het karkas moet zitten. Dan is een Piétrain-eindbeer een must.

 • Een gelt moet tussen de 85 en 105 kilo geslacht wegen. Voor beren liggen de grenzen een kilo lager. Beide seksen moeten meer dan 59 millimeter spier hebben en minder dan 16 millimeter spek. Als het dan ook nog een type A-varken is, geldt een toeslag van 4 cent per kilo.

 • Als vertrekpunt voor de uitbetaling geldt de beursprijs voor geslachte varkens. Plus toeslagen en na aftrek van kosten beurt Van de Fliert iets boven beurs. De plus compenseert de meerprijs die geldt voor het luxe berenvoer ten opzichte van voer voor borgen. De gecorrigeerde voerconversie zakte van 2,7 tot 2,46. Daar zit de winst voor de boer.

 • De varkens zoeken elkaar op bij het spijlenhek in de hokafscheiding. Het hek met daaraan een speeltje brengt de varkens in de benen en moet de dieren stimuleren op de roosters te mesten. Dat werkt. De dichte hellende vloer is droog. Een waterkanaal ontbreekt. Er wordt wel gewerkt met grondkanaalventilatie.

 • Een jaar geleden maakte de Tempo-eindbeer plaats voor een Toppie-Piétrain. Van de Fliert heeft niet het idee dat hij daarom meer tijd moet steken in de kraamstal om de doorgaans wat zwakkere Piétrains aan de gang te krijgen.

 • Het aantal gespeende biggen per zeug per jaar is 28. Voor Van de Fliert een mooi aantal. Hij vindt kwaliteit en werkgemak belangrijker dan nog meer biggen. Sinds kort probeert hij door kalk op de vloer te strooien de biggensterfte omlaag te brengen. De biggen drogen eerder op en hebben meer houvast. De uitval tijdens de zoogperiode is 15,5 procent.

 • De gespeende biggen zitten in afdelingen van verschillende soorten en maten. Het bedrijf is aanvankelijk gebouwd voor 130 zeugen. Nadat van de Fliert het kocht, is het stapsgewijs gegroeid tot de huidige omvang.

 • Zodra de drachtige zeugen in groepshuisvesting lopen is het bedrijf 2013-proof. De ammoniakuitstoot zit al ver onder de toekomstige norm. Van de Fliert verwacht binnen de bestaande stalmuren de zaak te kunnen omturnen tot groepshuisvesting.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Theo

  Knapen van Pietrains?? 60 mm spier is maar heel heel gewoontjes. Vandaar die varkensprijs rond de varkensbeurs. Met 0,01 cent meer voerkosten heb je 0,03 meer opbrengst. Ik wist het dan wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.