Varkenshouderij

Foto & video 1249 x bekeken 1 reactie

Biggenvoer vaak te grof gemalen

Analist Erwin van der Wielen bepaalt de maalfijnheid van mengvoer. Meer dan 40 procent van het biggenvoer blijkt te grof gemalen.

Foto

 • Voor een goede vertering in het maagdarmstelsel van het varken is een juiste maalfijnheid erg belangrijk. Vooral jonge dieren kunnen grofgemalen voer niet verteren. Op verzoek van varkenshouders analyseert Erwin van der Wielen van Kewi Services mengvoer om de maalfijnheid te bepalen. Dat doet hij voor €35 per monster.
  Foto's: Bart Nijs Vakfotografie, tekst: Guus ten Hove

 • Volgens Van der Wielen voldoet 40 procent van het hem aangeboden voer niet aan zijn kwaliteitsnormen. Die norm ligt voor speenvoer op 55 procent deeltjes van maximaal 1 mm groot en 45 procent deeltjes van maximaal 2 mm.

 • Om de maalfijnheid te bepalen, weegt van der Wiel een hoeveelheid van 100 gram mengvoer.

 • Vervolgens gaat het voer in het water. Daar blijft het monster één tot anderhalf uur wellen. Op die manier lost het voer goed op.

 • Om te bepalen hoe grof de deeltjes zijn, zeeft Van der Wielen het monster met verschillende zeven. Afhankelijk van het soort voer laten die deeltjes van 1, 2, 3 of 4 mm door.

 • De grofgemalen fractie zet Van der Wielen in de droogstoof.

 • Op basis van het gewicht kan Van der Wielen bepalen wat het percentage te grofgemalen fractie is. Dit koppelt hij als onafhankelijk adviseur terug naar de varkenshouder en mengvoerleverancier. Volgens de analist is de kwaliteit en de manier van verstrekken van drinkwater en voer vaak onderbelicht.

 • Volgens Van der Wielen malen veel mengvoerbedrijven het voer onvoldoende omdat dit de capaciteit verhoogt en een besparing geeft op het stroomverbruik. “We moeten regelmatig in gesprek met mengvoerbedrijven. Als reden geven zij aan dat de messen van de hamermolen per ongeluk te laat zijn vervangen. Daar is de varkenshouder natuurlijk niet mee gebaad, die verwacht kwaliteit. Een rendementverlies van 5 tot 15 procent is zomaar mogelijk als gevolg van slechtgemalen voer.”

Eén reactie

 • no-profile-image

  Ronald

  Snel verdiend door meneer. droge stof meter en zeefje nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.