Varkenshouderij

Foto & video 1598 x bekeken

Nieuwe stal met dubbele trog

Maatschap Relou bouwde in De Rips (N.-Br.) een nieuwe vleesvarkensstal met 5.376 plaatsen, dubbele troggen per hok en een centrale keuken.

Foto

  • Maatschap Relou, bestaande uit Hendrik (57), Mieke (54) en zoon Peter (29), bouwde een nieuwe vleesvarkensstal met 5.376 plaatsen in De Rips (N.-Br.), op een nieuwbouwlocatie in het gelijknamige LOG.


    Tekst & foto's: Matthijs Verhagen

  • Acht jaar geleden kreeg Relou de kans om binnen een pilotproject, dat nog vooruit liep op de later ontwikkelde reconstructiewet, het bedrijf vrijwillig te verplaatsen. Pas in 2010 draaide de maatschap de bestaande stal in Milheeze met 1.900 plaatsen leeg. Deze stal is inmiddels afgebroken. De nieuwe stal is deze week in gebruik genomen.

  • Midden in de 175 meter lange stal is de voerkeuken te vinden. Dankzij de centrale plaatsing zitten alle ventielen relatief in de buurt.

  • Direct naast de keuken zijn acht inpandige bunkers van ieder 50 kuub te vinden. Via een vaste trap en loopbrug heeft Relou altijd een goed overzicht over (kwaliteit van) de voorraad. Dat was ook de doorslaggevende reden om te kiezen voor bunkers. Het blauwe polyester oogt strak.

  • Buiten de stal staan onder meer drie grondstoffensilo’s die via de hamermolen in de wegers indoseren.

  • Hier een 3D-schets van de voerkeuken met linksonder de computerruimte. Links van de muur loopt de centrale gang van de stal.

  • Detail: Weda voorziet het circuit op bepaalde afstanden van zogeheten mix-pipes. Een ingegoten verdikking mengt het voorbij stromende brijvoer nog eens extra in het circuit. Dit ter voorkoming van uitzakken.

  • Een overzicht van de afdeling.

  • De bolle vloer met vloerverwarming is in het werk gestort en daarna gecoat. Wat opvalt, zijn de dubbele troggen per hok.

  • In alle hokken zijn twee troggen aanwezig. Dus ook tegen de centrale-gangmuur en eindgevel zijn troggen gemonteerd. Relou verliest hierdoor dichtevloeroppervlak, maar verwacht uniformere koppels doordat alle varkens tegelijk kunnen vreten aan twee kanten in het hok. Varkens hoeven nu niet te strijden om een plekje aan de bak. Mocht een dier het afleggen tegen zijn ‘collega’s’, dan kan het direct aan de andere bak verder vreten.

  • In iedere afdeling lopen twee circuits. Een voert de eerste zes hokken. Het tweede circuit voert de achterste zes hokken. De middelste bak is daarom in twee helften gesplitst, met een eigen ventiel per hok. Anders zou dit hok eerst links en pas later rechts gevoerd worden. Dan werkt het systeem met de dubbele troggen natuurlijk averechts.

  • Op twee plekken in de stal zijn dwarsgangen voorzien. Via deze gang worden de varkens geladen, ze hoeven zo niet de hele stal door.

  • Evenals de centrale gang, is ook het luchtkanaal van een flinke lengte.

  • Zo ook de rij ventilatoren die uitmonden in de drukkamer voor de biologische luchtwasser.

  • Drie wasunits kunnen straks, bij maximum ventilatie, 360.000 kuub lucht per uur ontdoen van stof en ammoniak. De luchtwasser bestaat uit drie delen, omdat 12 meter de maximale lengte is waarin de units geproduceerd worden.

  • Via de spouw komt alle verse lucht eenzijdig in de stal. De lucht gaat wel eerst via grondkanalen naar de andere kant van de stal. Een winddrukkap moet windinvloeden tegengaan.

  • Naast de luchtinlaat aan de centrale gangkant is er halverwege de afdelingen een doorsteek tussen het luchtkanaal onder de bolle vloer en de voergang, waardoor de lucht opstijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.