Varkenshouderij

Foto & video 765 x bekeken

Investering van €1 miljoen

Fransman Jean-Christophe Bernard moet zijn bedrijven nog aanpassen aan de welzijnseisen van 2013.

Foto

 • Jean-Christophe Bernard (31) is een jonge ondernemer in Bretagne. Zijn bedrijven liggen in de buurt van Plouvenez-Lochrist. Bernard wil verder met zijn bedrijf en moet flink investeren. Momenteel voert hij overleg met twee banken voor een investering van ongeveer €1 miljoen.
  Tekst en foto’s: Martin ten Hooven

 • Bernard heeft op drie locaties bedrijven. Hij heeft een bedrijf met 250 zeugen en 1.800 vleesvarkens. Een tweede bedrijf telt 1.500 vleesvarkens. Op de derde bedrijfsunit houdt hij 330 zeugen, 1.400 vleesvarkens en 65 melkkoeien. Er is 85 hectare grond in gebruik: 20 hectare grasland, 22 hectare snijmais, 33 hectare korrelmais voor CCM en 10 hectare tarwe. Bernard heeft vier medewerkers voor de varkens en één voor het rundvee.

 • Bernard gebruikt Naima-zeugen van fokkerijorganisatie Pen Ar Lan. De zeugen spenen gemiddeld over de twee bedrijven 32 biggen. Bernard wil geen opfokzeugen meer aanvoeren en gebruikt nu een rotatiekruising voor de aanfok van opfokzeugen.

 • Via een rooster gaat verse lucht naar een put onder de centrale gang in de stal. Van hieruit gaat de lucht de afdelingen in.

 • Vanuit de put onder de centrale gang wordt de lucht naar een put onder de controlegang gezogen. Via een metalen rooster trekt de verse lucht de hokken in.

 • Alle zeugen liggen nu nog in voerligboxen. Bernard wil alle guste, dragende en zogende zeugen concentreren op het bedrijf met 330 zeugen en 1.400 vleesvarkens. De dragende zeugen wil hij daar in groepshokken met vijf tot zes dieren leggen. Het andere bedrijf met zeugen en vleesvarkens richt hij in voor de opfok van gespeende biggen vanaf vier weken. Het vleesvarkensbedrijf blijft gewoon intact.

 • De vleesvarkens liggen op een volledig roostervloer. Aan deze hokken hoeft de Fransman niets te veranderen. De spleetbreedte voldoet aan de eis van maximaal 18 millimeter. De vleesvarkens scoren een groei per dag van 850 gram met een voederconversie van 2,78.

 • De Corn Cob Mix (CCM) is opgeslagen in een schuur. De vleesvarkens krijgen 40 procent CCM in het rantsoen. De rest bestaat uit granen en een aanvullende voederkern.

 • Momenteel maakt Bernard een nieuwe opslag voor de CCM. Op een betonnen plaat komen sleufsilo’s voor de opslag van ongeveer 300 ton CCM.

 • De gehele verbouwing gebeurt binnen de bestaande gebouwen, ook al stammen sommige uit de jaren zestig. Vergunningen voor nieuwbouw zijn in Bretagne zeer moeilijk te verkrijgen of vergen jarenlange procedures. Dit wil Bernard voorkomen.

 • Met de renovatie scheidt Bernard de zeugen volledig van de biggenopfok. Hiermee wil hij een betere gezondheid zien te realiseren. De gezondheidskosten bedragen momenteel €110 per zeug per jaar. Dit is inclusief entingen en inclusief de vleesvarkens.

Of registreer je om te kunnen reageren.