Varkenshouderij

Foto & video 2662 x bekeken 1 reactie

Olifantsgras alternatief voor snippers

Zeugenhouder Erwin ten Have heeft op zijn bedrijf in Zieuwent (Gld.) vorig jaar een houtkachel in gebruik genomen. De kachel draait volledig op houtsnippers. Met een perceel olifantsgras kan Ten Have inspringen op een eventuele schaarste aan houtsnippers.

Foto

 • Erwin ten Have heeft in het Gelderse Zieuwent een zeugenbedrijf met 250 zeugen. Op de thuislocatie heeft hij bovendien 600 vleesvarkensplaatsen. Op twee andere locaties heeft hij nog eens 1.800 vleesvarkensplaatsen.
  Tekst: Bouke Poelsma en foto's: Hans Prinsen

 • Sinds juni 2009 verwarmt Ten Have de stallen op zijn bedrijf met een houtkachel. Ook het woonhuis wordt door deze kachel verwarmd. „De gaskachels waren aan vervanging toe. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in andere manieren van verwarmen. Uiteindelijk probeer je toch je stookkosten te drukken”, aldus Ten Have.

 • Ten Have investeerde €70.000 voor de aanschaf van de Heizomat-biomassakachel, die werd geleverd door het Duitse Dopik Stadtlohn. De varkenshouder werd voor €21.000 gesubsidieerd door onder meer de Provincie Gelderland. De varkenshouder stookt volledig op houtsnippers. Op jaarbasis heeft hij 350 tot 400 kuub snippers nodig. Per kuub rekent Ten Have €10 tot €15. Afgelopen jaar was hij €4.000 aan houtsnippers kwijt. Het jaar daarvoor, toen hij nog met gaskachels werkte, had hij een gasrekening van €12.000 (exclusief btw).

 • Hier kan Ten Have 270 kuub houtsnippers opslaan. De snippers zijn afkomstig uit de omgeving van Zieuwent. Alle snippers worden verzameld binnen een straal van 5 kilometer. Ten Have heeft een samenwerkingsverband met stichting Groen Goed. Het aanbod van de houtsnippers is volgens de varkenshouder nu nog ruim voldoende.

 • Ten Have verwacht dat er de komende jaren nog voldoende aanbod van houtsnippers is. Na 2013 verwacht hij dat er meer collega’s overstappen op houtkachels. „Veel varkenshouders hebben tot 2013 nog andere prioriteiten”, denkt Ten Have. De zeugenhouder heeft vorig jaar naast zijn bedrijf 0,75 hectare Miscanthus sinensis giganteus (olifantsgras) aangeplant. Het plantmateriaal kostte omgerekend €1.800 per hectare. „Als houtsnippers in de toekomst schaars worden en dus duur, kan ik overschakelen op olifantsgras”, aldus Ten Have.

 • Vanaf het derde jaar na aanplanting kan Ten Have de volledige opbrengst van het olifantsgras benutten. De opbrengst van 0,75 hectare is dan goed voor 20 tot 25 ton droge stof, wat gelijk staat aan zo’n 8.000 kuub gas. De zeugenhouder verwacht dat 2 tot 2,5 hectare olifantsgras voldoende is om de houtkachel een jaar te laten draaien.

 • Vooralsnog gebruikt Ten Have houtsnippers. Een gedeelte van zijn voorraad bewaart hij onder een dekzeil.

 • De zeugenhouder gebruikt een kleine trekker met voorlader om de snippers aan te vullen in de tussenbunker. In deze ruimte, die rechts naast de grote opslag te zien is, zit een vijzel, die ervoor zorgt dat de snippers in de kachel komen.

 • De snippers zijn afkomstig van verschillende bomen, onder meer van eiken en elzen.

 • Ten Have stelt dat je als varkenshouder een bepaalde passie moet hebben om je stallen met een houtkachel te verwarmen. „Het is net als het voeren met brijvoer; het moet je liggen.”


 • Veel tijd is Ten Have niet kwijt aan de kachel. Hij heeft zo veel mogelijk voor automatisering gekozen. Eens per week haalt hij de asbak leeg en zo nu en dan vult hij de snippers aan. „De houtkachel draait goed, maar ik moet het natuurlijk in de stallen verdienen”, aldus Ten Have.

 • Het investeringsbedrag werd gebruikt voor de aanschaf van de kachel, het installatiewerk en de bouw van de opslagruimte voor de snippers. Elke kostenpost is goed voor een derde van de investering. „Dat is een globale berekening”, aldus Ten Have.

 • Met dank aan de houtkachel liggen de dieren in de kraamstal er warmpjes bij.

 • Via deze boiler, die is aangesloten op de houtkachel, heeft de familie Ten Have in het woongedeelte de beschikking over warm water.

  Geïnteresseerd in deze houtkachel en de teelt van olifantsgras? Erwin ten Have houdt op woensdag 8 september van 13 tot 16.30 uur open dag.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Petrus Hubertus Caspar Peters(Piet Peters)

  Ik zou graag infomatie krijgen van het gebruik van oliefantengras voor brandstof.
  Zaals oogsten en versnipperen drogen etc.
  Bij voorbaat dank:
  Piet Peters

Of registreer je om te kunnen reageren.