Varkenshouderij

Foto & video 2569 x bekeken 5 reacties

Laden in de helft van de tijd

De vleesvarkens op het bedrijf van André Borkus worden geladen met behulp van een belast beweegbare laadvloer.

Foto

 • André Borkus (44) heeft een bedrijf met 3.300 gemiddeld aanwezige vleesvarkens in Nieuw-Wehl (Gld.). De varkens gaan via handelaar Reuling Intervar naar Duitse slachterijen.
  Foto's: Henk Riswick, tekst: Martin ten Hooven


 • Alle vrachtauto’s van Reuling Intervar zijn voorzien van een belast beweegbare laadvloer. Dat wil zeggen dat een laadvloer belast met varkens omhoog gelift kan worden. De auto’s van Teunissen transport, die voor Reuling rijdt, hebben ook deze laadvloeren.

 • Om 07.30 rijdt Jurgen Teunissen de vrachtauto voor de laadplaats tussen twee stallen. Er moeten in totaal 285 varkens geladen worden.

 • De keuringsdierenarts (midden) overlegt met Jurgen Teunissen (rechts) hoeveel varkens hij op de trailer gaat laden. Er moeten 185 varkens op de auto.

 • Met de afstandbediening brengt Jurgen eerst de twee bovenste laadvloeren in de hoogste stand. Het bewegen van de vloeren gebeurt met luchtdruk.

 • Met de twee bovenste laadvloeren in de hoogste stand kan hij de onderste laadvloer nog behoorlijk rechtop staand instrooien met zaagsel. • Daarna gaan alle vloeren weer in de laagste stand. De luchtvering van de wielen van de trailer gaan in de laagste stand en die van de trekker in de hoogste. Zo helt de trailer wat schuin naar achteren. Om 7.50 uur komen de eerste varkens richting de klep. • Met drijfschotjes worden de varkens tegen de laadklep opgedreven. Steeds twaalf varkens per keer. • Een groep van 12 varkens wordt met deurtjes opgesloten. Vervolgens blikt de chauffeur de varkens in de auto. Ondertussen haalt Borkus de volgende groep van 12 varkens op.

 • Als er vijf compartimenten vol zijn met 12 varkens wordt de bovenste laadvloer naar de hoogste stand getild en vastgezet op steunen. Het liften gebeurt pneumatisch.

 • Vervolgens strooit Jurgen de tweede laadvloer in met zaagsel.

 • Ook de tweede laag varkens moet gewoon tegen de schuine laadklep oplopen. Omdat de helling van de laadklep niet steil is lopen de varkens vrij vlot en zonder al te veel aandrang met schotjes de vrachtauto in.

 • Als de tweede laag vol is wordt deze naar de middelste stand in de vrachtauto getild. Ook deze laag bevat weer 60 varkens, wat een totaal gewicht betekent van ongeveer zeven ton.

 • De derde laag is de bodem van de trailer. Omdat er nu weinig bewegingsruimte in de vrachtauto is blikt Jurgen de varkens al in de afleverruimte.

 • Wilko Steenbreker rijdt normaal op deze vrachtauto. Maar hij heeft een ongelukje gehad met een paard en daardoor een botbreuk in zijn voet opgelopen. Hij woont in de buurt en kwam ook even kijken. • Na precies drie kwartier zijn er 185 varkens geladen. Met een belast beweegbare vloer in een trailer is het goed mogelijk om 200 varkens per uur te laden. Het gaat echt supersnel.

 • ,,Bij het laden met de laadklep konden we ongeveer 100 varkens per uur laden. Dat is nu het dubbele. Het scheelt niet alleen in tijd, maar de varkens ondervinden ook minder stress. En het kost ook veel minder moeite voor de mensen die de varkens moeten laden. Dan moet je in de stal natuurlijk ook met hekjes en dergelijke de voorwaarden scheppen om rustig en vlot te kunnen laden”, zegt Borkus.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  knortax

  Het werkt heel mooi als je niet hoeft te blikken.Maar tussen de varkens blikken heb je over 5 jaar versleten knieen En wat denk van 11 meter kruipen bij de laatste vloer voor ze op te sluiten bij een hoogte van 90 cm /110 cm.Als het goed geregeld vleesvarkens bedrijf is en krijgt per brug steeds het zelfde aantal varkens 10 a 12 dan laad je ook 185 varkens per uur zonder te kruipen en makelijker te blikken! En ik heb meer dan 20 jaar ervaring.

 • no-profile-image

  zeker te weten

  Je hebt helemaal gelijk Knortax. Over 5 jaar kunnen deze chauffeurs de WAO in omdat hun knieën helemaal versleten zijn door het blikken tussen de varkens in. De reportage wordt idd niet goed in beeld gebracht; er is géén foto gemaakt als hij van de onderste vloer de varkens op moet sluiten en hij onder de vloeren door moet KRUIPEN.
  En heb je de onderkant van de laadvloeren gezien hoe smerig die zijn? Niet te geloven dat een dierenarts deze auto goedkeurt als zijnde 'schoon'. Als boer zou ik deze auto niet op mijn erf willen.
  ALS het blikken afgeschaft wordt en de slaghamer (hopelijk!) weer terug komt, wint deze auto het qua tijd weer wel van een conventionele auto.

 • no-profile-image

  Veechauffeur

  geef dan ff wat meer geld uit aan een trailer en druk dan ff die 2 volle vloeren in het dak zodat je onderin kan lopen!!!

 • no-profile-image

  Jan

  Ik vind het er ontzettend mooi uitzien, oordelen of de onderkant van de vloer schoon is valt door alleen naar een foto te kijken niet te zeggen. Helaas zal zo'n systeem hier in Canada nooit werken, de vloeren zullen in de winter niet meer te gebruiken zijn.

 • no-profile-image

  veechauffeur

  ze werken hier toch ook met -15,als je de boel goed onderhoud werkt het zeker ook met nog lagere temperaturen wel.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.