Varkenshouderij

Foto & video 1673 x bekeken 2 reacties

Zichtstal en terras als neventak

Het zeugenbedrijf van Van de Ven ligt in een extensiveringsgebied, waardoor uitbreiding niet mogelijk is. Een tweede tak met zichtstal geeft mogelijkheden.

Foto

 • Lambère (42) en Mirella (41) van de Ven houden in Vinkel (N.-Br.) 355 vermeerderingszeugen. Sinds april dit jaar hebben ze een boerderijterras geopend op de plek van een oude varkensstal. Daarnaast opent tv-kok Jeremy Vermolen op 16 juli de nieuwe zichtstal.

  Foto's: Bart Nijs Vakfotografie, tekst: Judith Waninge

 • Uitbreiding van het zeugenbedrijf is zeer lastig omdat het bedrijf in een extensiveringsgebied ligt, dichtbij burgerwoningen. De gemeente en provincie geven wel ruimte voor een neventak. De zeugenstal krijgt nog wel een luchtwasser voor 2013. De aanleg van de zichtstal is mede bekostigd door stichting Varkens in Zicht.

 • De bezoekers kunnen op drie plaatsen naar de varkens kijken. De kunststof kozijnen die Van de Ven op Markplaats kocht, geven een kijkje in de dekstal, de dragendezeugenstal, de kraamstal en de opfokstal. Helaas hadden de ramen getint glas en moeten de varkenshouders deze vervangen door blank glas, anders kunnen de bezoekers de varkens overdag niet zien.

 • Een kijkje in de kraamstal is het mooiste wat er is. De bezoekers kunnen in twee afdelingen hun ogen de kost geven. Van de Ven werkt met een weeksysteem, dus zijn er bijna altijd wel biggen te zien.

 • De Topigs 20-zeugen insemineert de zeugenhouder met een Tempo-eindbeer en de biggen gaan naar een vaste mester. De zeugen brengen 13,6 levend geboren biggen ter wereld en spenen 29,2 biggen per zeug per jaar, met een worpindex van 2,45.

 • Op de plaats van een oude vleesvarkensstal, die dienst deed als quarantainestal voor gelten, is nu het boerderijterras gekomen. De stal had 180 vierkante meter oppervlak. De ruimte voor de horecagelegenheid is een stuk groter gemaakt, namelijk 190 vierkante meter binnen, met een overdekt terras ervoor.

 • De ondernemers hebben flink geïnvesteerd in de 'schuur' en ook hier kunnen de gasten een kijkje nemen in de varkensstal. Een gedeelte van de oude vleesvarkensstal is herbouwd als opvang voor de gelten die elke zes weken op zes à zeven maanden komen. 7

 • De zeugen liggen bewust niet op stro. "Wie gaat dat dan uitmesten?", zegt Lambère lachend. "We geven met de zichtstal een beeld van hoe de dieren werkelijk gehouden worden, we doen onszelf niet mooier voor dan we zijn. Het verhaal erachter vertellen we maar al te graag aan de burgers, die soms niet eerder een varken hebben gezien", vertelt Mirella. De dragende zeugen liggen in boxen met uitloop, zoals op veel bedrijven het geval is.

 • Het boerderijterras is het werk van Mirella, die alle taarten en koekjes zelf maakt. Dat is heel ander werk dan tussen de varkens werken. Ook Lambère springt in het weekend bij in de bediening. Samen vertellen ze dan trots hoe ze varkens houden.

  De opening van de zichtstal is op vrijdag 16 juli aan de Vinkelsestraat 84 in Vinkel.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  m van doremalen

  heel leuk idee ,krygen de mensen mischien inderdaad een wat beter beeld van ons mooie beroep .veel succes met jullie nieuwe uitdaging gr fam van doremalen oyen

 • info@christoftuin.nl

  Beste Lambere en Mirella, ik hoor onderweg dat jullie het goed doen met jullie "terras" veel succes, gr o.n.

Of registreer je om te kunnen reageren.