Varkenshouderij

Foto & video 459 x bekeken

Hollandse big voldoet goed

De familie Kokenbrink in Noord-Rijnland-Westfalen betrekt de biggen van een Nederlandse vermeerderaar.

Foto

 • Franz-Jozef (47) en Barbara (46) Kokenbrink hebben in Greven, in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, een bedrijf met 1.600 vleesvarkens. Verder is er 105 hectare grond, waarvan 75 hectare akkerbouw.
  Foto's: Ronald Hissink en tekst: Martin ten Hooven

 • Het bedrijf heeft, zoals veelal in Duitsland, een groot woonhuis. Rond dit huis staan enkele oude gebouwen waarin vroeger vleesstieren stonden. Vijf gebouwen zijn omgebouwd tot vleesvarkensstal. Een jaar geleden is een nieuwe stal met 500 plaatsen gebouwd.

 • De biggen zijn afkomstig van het vermeerderingsbedrijf van de familie Van Asten in Helmond. Kokenbrink betrekt geen biggen van een vermeerderaar uit de omgeving. Vanwege de sterke sociale structuur op het Duitse platteland is het lastig om echt zakelijk met elkaar om te gaan. Met een Nederlandse vermeerderaar kan dit wel. De biggen (25 kilo) kosten de Niedersachsen-notering plus €1,50 voor de Circo-enting, plus €9,50 toeslag.

 • De varkens hebben een zeer goed type en zijn uit de kruising Top Pie eindbeer x Topigs-20 zeug. Gemiddeld scoren de varkens 0,99 indexpunten per kilo geslacht-gewicht. Veel varkens hebben een kuiltje op het kruis, een teken van beste bespiering.

 • Gemiddeld wegen de varkens bij slachting tussen 94 en 95 kilo. De groei per dier per dag is 785 gram, bij een voederconversie van 2,75. De uitval was 1,9 procent. Het aantal mestrondes bedraagt tussen 2,7 en 2,8 per jaar. Kokenbrink past all in-all out per stal toe en legt tussen 240 en 330 dieren per keer op, afhankelijk van de stalgrootte.

 • In de nieuwe stal stroomt de verse lucht via ventielen in het plafond naar de voergang. In de andere stallen komt de lucht via de deur op de voergang. De nieuwe stal is te lang om voerpadventilatie toe te passen. Dan had Kokenbrink een veel bredere gang moeten maken, wat hogere bouwkosten gaf.

 • In de oude stallen verwarmt een gasconvector de afdeling. Bij opleg is dit ongeveer 28 graden. De convector blaast de warme lucht via een pijp naar de voergang. Kokenbrink levert in drie weken de varkens af. Daarna grondig schoonmaken en ontsmetten. Een week na het afleveren komen de nieuwe biggen in de stal.

 • Kokenbrink verbouwt triticale, gerst en korrelmais. Deze producten komen in verschillende silo’s. Aangevuld met een eiwit- en mineralenkern vormen zij de drie rantsoenen voor de varkens.

 • Een hamermolen maalt de grondstoffen. Deze worden opgeslagen in opslagsilo’s in de vorm van big bags. Afhankelijk van het gewicht van de varkens neemt de energiewaarde in het rantsoen af.

 • Volgens het kwaliteitssysteem Qualität und Sicherheit (QS) zijn de staarten van deze varkens te kort gecoupeerd. Couperen is volgens QS wel toegestaan, maar slechts ongeveer voor een derde deel.

Of registreer je om te kunnen reageren.